Značka Warco

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
mato

17. 10. 2010, 9:40

viete niečo o tejto značke?
ich web: http://www.warco.co.uk/index.aspx

video, v ktorého popise stojí, že je to robené v Číne (produkty Warco): http://www.youtube.com/watch?v=CpIFnKY5s8E

a tu je video, kde chlapík dorába nejaký diel z frézky od Warco, takže neviem aká je kvalita, dá sa porovnať s Optimum/Quantum/Bernardo?
http://www.youtube.com/watch?v=Qb9DVikm1Bo

a táto značka? (tento považujem za špičku medzi novými-aspoň na pohľad a tak):
http://www.kovo-stroje.sk/sustruhy/Emcomat14/
Miller
Sponzor fora

17. 10. 2010, 12:17

Warco neznám, ale ten Emcomat se mi líbí, velice mi připomíná Sieg C4 o který mám zájem, jen s ještě nadupanějšími parametry a patrně taky s adekvátní cenou. C4 jde u nás sehnat za cca 35000, tak nevím, kolik si řeknou za ten Emcomat, nikde jsem to tam nenašel. Ale, "hobby cena" to určitě nebude...
mato

17. 10. 2010, 12:42

no to aj viem, že hobby cena to nebude, rátam tak cez 3300 Eur s DPH a myslím, že ten emcomat 14 má naozaj dobrý výkon, vyzerá stabilne a tak celkovo vyzerá dobre, lenže určite tá cena bude odradzujúca

ja by som chcel všeobecne sústruh na to, lebo som si uvedomil, že v dielni sa dá nejako ako-tak prežiť bez frézky, ale bez sústruhu veľmi nie, zaujímajú ma parné stroje, resp. ich modely a zbrane-nie len strelné, takže na to by som ten sústruh chcel, t.j. aby sústruh:
zvládol aj oceľ či liatinu--->potrebný výkon
koník, ktorý sa neuťahuje maticou+kľúčom, + stupnica na pinole
dobrá cena
množstvo príslušenstva (napr. Bernardo ponúka k sústruhu brúsku, takže môžeš brúsiť na sústruhu, ale napr. Bow(Optimum/Quantum) to neponúka
dobrý servis, záruka, náhradné diely
aby to bol "otestovaný" model, t.j. skúsenosťami

ak by bolo ešte niečo dôležité pri výbere sústruhu, tak mi to prosím napíšte

mne by celkom vyhovoval sústruh D 180x300 Vario, jednak cenou, veľkosťou do dielne, skúsenosťami, príslušenstvom, atď...len tá matica na koníku, ale aj to sa dá vyriešiť, viď--->http://www.steamer.cz/dil_s1.html a navyše som na to zvyknutý zo sústruhu na drevo

sústruh chcem preto, lebo nemám kde sústružiť a jednoducho ma to baví a pri výrobe parných modelov je to nevyhnutné, napr. teraz som sa rozhodol robiť SOČ-stredoškolskú odbornú činnosť aj preto, lebo si chcem vyrobiť model parného stroju (v školských dielňach sú najmä SV 18R)
Miller
Sponzor fora

17. 10. 2010, 1:32

Prakticky se stejnými požadavky hledám takový stroj už řadu měsíců a výsledkem je právě ten Sieg C4, který jsem si objednal
zvládol aj oceľ či liatinu--->potrebný výkon ..... řekl bych "akorát" - 1kW
koník, ktorý sa neuťahuje maticou+kľúčom, + stupnica na pinole ..... ANO
dobrá cena ..... právě na hranici mých představ
množstvo príslušenstva (napr. Bernardo ponúka k sústruhu brúsku, takže môžeš brúsiť na sústruhu, ale napr. Bow(Optimum/Quantum) to neponúka ..... příslušenství navíc nic moc (lícní deska, oba typy lunet, ale nemá třeba srdcový unašeč - nutno sehnat jiný)
dobrý servis, záruka, náhradné diely ..... ANO (tady soudím jen ze seriozní a vstřícné korespondence)
aby to bol "otestovaný" model, t.j. skúsenosťami ..... ne vlastní, ale web stránky, jejichž recenzi nikdo na jiných fórech nezpochybnil
Příjemný a pro hobby strojky (tenhle má necelých 100kg) nezvyklý parametr je autoposuv křížového suportu, takže čelní obrábění je pohoda
Kutyl

17. 10. 2010, 1:43

Emcomat 14D s komplet príslušenstvom blízko 30000 Euro.
mato

17. 10. 2010, 2:18

30 000 eur? to by som radšej kúpil MN 80, SV 18R, SV 18 RA(a iné R*) alebo iné totalitné stroje...no a nové stroje- Bow (Optimum/Quantum) alebo Bernardo, napr. Profi 450V http://www.bernardo.at/index.php?id=62& ... on_id=1302

inak stránka Bernardo sa mi páči, lebo tam vidno do vnútra strojov-pekné fotky, ktoré sa dajú zväčšiť, tento má napr. 1/1,35 kW, stojí asi rovnako ako stroje od Optimum/Quantum, navyše je ich možné kúpiť v:

http://www.obrabaciestroje.sk/23-sustru ... -bernardo/
http://shop.boukal.cz/stroje-kovoobrabe ... soustruhy/

a ešte posledná otázka, aké sú výhody a nevýhody 230V/400V motorov pre sústruhy, trošku tomu nechápem, samozrejme okrem obmedzenia pripojenia do siete
Miller
Sponzor fora

17. 10. 2010, 2:55

No tak zrovna tento Bernardo 450V je zřejmě pouze modrá varianta Sieg C4. Na některých obrázcích je na stolku, ale nevím, jestli se za tu cenu prodává i s ním. Možná má kvalitnější ložiska ve vřeteníku, jinak všechny parametry vypadají stejně, jen cena je trochu vyšší
mato

17. 10. 2010, 2:58

neviem, či je to pravda alebo omyl, ale mne sa zdalo, že Bernardo je kvalitou rovnaké ako Optimum/Quantum a keďže je Optimum/Quantum lepšie ako Sieg (čítal som to tu niekde na fóre), tak mi z toho vyplýva, že i Bernardo je lepší ako Sieg, či?
čiže rovnica:
Bernardo=Optimum=Quantum > Sieg

a myslím, že je to cena spolu s podstavcom (ak hej, tak je to výborná cena, či?) a to sú ešte myslím na ňom plynule meniteľné otáčky)---> myslím si to preto, lebo v príslušenstve nie je v ponuke podstavec pre tento konkrétny typ sústruhu, teda Profi 450V
tento sústruh má ešte aj páku na odistenie/zaistenie koníka, čo je ďalšie plus
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 10. 2010, 3:12

kdyz si vsimnes tak bernardo je prodejce obou rad cinskejch stroju
jednu zname jako sieg a jednu jako optimum/quantum
a bernardo ma stroje od obou
samozrejme s patricnym rebrandingem kterej ostatne cinan nabizi vpodstate uz od jednoho kusu (teda alespon lak, nalepky si uz clovek nalepi tady)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mato

17. 10. 2010, 3:15

to znamená, že všetky značky sú na rovnakej úrovni? všetky tu spomínané?
Miller
Sponzor fora

17. 10. 2010, 3:35

Než jsem se já rozhoupal ke koupi, tak jsem dlouho vybíral a na našem trhu byla stále jen "rudo-černá" varianta. Mám k ní v ceně "odbahnění", promazání a odborné seřízení a přislíbený i bezproblémový servis, protože je to u nás.
Mě se chce říct, že ty stroje se liší PŘEDEVŠÍM barvou a šikovnou prodejní politikou. Teď, když se objevil modrý model, bych možná začal zase zvažovat, co je lepší, ale to by člověk nekoupil nikdy nic...
mato

17. 10. 2010, 3:39

asi bude najlepší D 210x400 V, ale ten oproti D 210x400 viac (samozrejme že viac) stojí, konkrétne rozdiel medzi nimi je 280 Eur bez DPH, ešte sa skúsim pozrieť na ten sieg

tu som našiel nejaký sieg najmenší z modro-bielej rady- http://www.sieg-scandinavia.com/shop/si ... -223p.html
ale teda nevypadá, že je na doma a navyše tam nie je cena, asi bude lepšie obrátiť sa predsa len na Optimum/Quantum
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 10. 2010, 3:54

to ze jsou na stejne urovni jsem nerekl
dle meho osobniho nazoru je konvencni sieg horsi nez konvencni optimum/quantum
u cnc variant je to spis asi opacne
tedy sieg ma lepsi cncka nez bow

ale to je osobni nazor kdyz jsem to videl a vetsinu z toho mel i rozebranou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mato

17. 10. 2010, 4:00

tak sústruh by som chcel určite zatiaľ konvenčný, predsa som len začiatočník, teda možno budem :roll: :?
študujem strojárinu, ale nejak mám pocit, že tie praktické skúsenosti mi unikajú a keďže ma to baví a zaujíma, tak musím nabrať aj praktické skúsenosti, teraz, keď točím, teda sústružím drevo, tak viem, že vlastné skúsenosti sa naberajú pomaly, ale isto a sú cenné
až po pár krát som napr. zistil (v akom uhle či uhloch držať nástroj, aký postoj mať a tak), ako viem dosiahnuť najlepší povrch obrobku, tak, že nebolo treba ani lak a bolo krásne vidieť "kresbu" dreva
Miller
Sponzor fora

17. 10. 2010, 4:42

Naposled k C4 kontra Bernardo:
Teď jsem si znova přečetl tvoje požadavky na soustruh a co jsem ti na to odpověděl a teď čtu, jak si potom pochvaluješ, že ten Bernardo má plynule měnitelné otáčky a páku na zajištění koníka.
Znova tedy opakuji, jsou to stejné stroje, tak mají (snad kromě těch ložisek na vřeteni) všechno stejné, i všechny funkce, dokonce se nebudou lišit příliš ani váhou (hmotností). Těch 130kg u B. bude váha stroje v bedně i s příslušenstvím (ten můj má v bedně vážit 125kg), jinak stroj sám má 94kg. I proto si myslím, že tam ten stojan v ceně nebude.

A teď k tomu Quantu 210x400 Vario - tento stroj je menší a o cca 10kg lehčí než Sieg (a pravděpodobně tedy i Bernardo), má patrně užší lože (viz šířka stroje), má menší kužely ve vřeteni i v pinole (a asi to nebude jen z legrace) a o čtvrtinu menší výkon motoru. Ten stroj bude asi přesnější ale také méně tuhý a bude spíš na jemnější práci; ocel a litinu bude spíš jen tak "šolíchat". Také jsem si všimnul, že se musí přehazovat klínový řemen, takže otáčky jsou zřejmě rozdělené na dva stupně, ve kterých jsou pak plynule regulovatelné. O rychlém upínání koníku nikde ani zmínka. Takže spadlo pod stůl pár tvých původních požadavků.

Ale už toho nechám, já jsem si také prošel dlouhými úvahami, co by bylo pro mne ideální, takže ti svůj názor rozhodně nevnucuji. Hledal a četl jsem spoustu příspěvků na zahr. fórech a najednou mi to do sebe začalo zapadat, co je asi PRO MNE nejoptimálnější. Něco na pomezí hobby a skutečné mašiny - výkonově, váhově, cenově, prostorově atd. Až mi mašinka přijde, tak teprve uvidím, jestli jsem se opravdu strefil.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“