unimat
nepoznam to sice, ale pre modelara co doteraz namiesto sustruhu, frezy a vrtacky pouzival vlastne ruky a ktory ma vela penazi a zaroven malo miesta na dielnu(povedzme jeden suflik) to urcite bude postacujuce. pre ostatnych co chcu nieco seriozne vyrabat a nebodaj obrabat aj tvrdsie plasty to asi nebude. ale ten popis sa pekne cita 

Ahoj.
Byl jsem několik let nešťastným majitelem plastové verze. Z dalšího vyplyne, že verze Ganzmettal je úplně stejná.
Vlastnosti:
- motor velikosti cca 300 - tj. výkon nula nula nic.
- spojování dílů není tuhé - při "soustružení" nůž skáče sem tam, kostičky se hýbou. Doporučená vyztužující deska to neřeší. Frézování to samé.
- použitý materiál je mizerné kvality. Počínaje šroubky, kterým se po dvou utaženích strhne závit a konče plastovými díly, které uhnou, ohnou,...
- "posuvy" - nelze seřídit vůli, plastové díly nenamažeš; samozřejmě metrický šroub a miniaturní ruční kolečko.
Jediné, co je trošku použitelné je sestava frézky, ovšem jen na kolmé vrtání. Soustruh vůbec, oscilační pilku jsem nepochopil anebo neřeže, o frézce jsem psal výše, brusku lze vyrobit (doslova) tisíckrát levněji.
Jestli po tom moc toužíš, pohledej e-bay. Číňani vyrábějí to samé, tuším v modro žluté variantě.
Z vlastní zkušenosti můžu jako alternativu doporučit Proxxon MF70, která vyjde levněji, akorát, že neumí soustružit. Její použitelnost je však mnohonásobně vyšší.
Radek
P.S.: U Unimatu je ještě jedna zrada - nutí tě to furt přemýšlet, že když si koupíš příslušenství xy, tak to bude fungovat líp, půjde na něm něco vyrobit. NEPŮJDE! a příslušenství stojí tolik, co k pořádné mašině.
Byl jsem několik let nešťastným majitelem plastové verze. Z dalšího vyplyne, že verze Ganzmettal je úplně stejná.
Vlastnosti:
- motor velikosti cca 300 - tj. výkon nula nula nic.
- spojování dílů není tuhé - při "soustružení" nůž skáče sem tam, kostičky se hýbou. Doporučená vyztužující deska to neřeší. Frézování to samé.
- použitý materiál je mizerné kvality. Počínaje šroubky, kterým se po dvou utaženích strhne závit a konče plastovými díly, které uhnou, ohnou,...
- "posuvy" - nelze seřídit vůli, plastové díly nenamažeš; samozřejmě metrický šroub a miniaturní ruční kolečko.
Jediné, co je trošku použitelné je sestava frézky, ovšem jen na kolmé vrtání. Soustruh vůbec, oscilační pilku jsem nepochopil anebo neřeže, o frézce jsem psal výše, brusku lze vyrobit (doslova) tisíckrát levněji.
Jestli po tom moc toužíš, pohledej e-bay. Číňani vyrábějí to samé, tuším v modro žluté variantě.
Z vlastní zkušenosti můžu jako alternativu doporučit Proxxon MF70, která vyjde levněji, akorát, že neumí soustružit. Její použitelnost je však mnohonásobně vyšší.
Radek
P.S.: U Unimatu je ještě jedna zrada - nutí tě to furt přemýšlet, že když si koupíš příslušenství xy, tak to bude fungovat líp, půjde na něm něco vyrobit. NEPŮJDE! a příslušenství stojí tolik, co k pořádné mašině.
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
-
- Kontaktovat uživatele:
U cinanov sa to vola XENDOLL http://www.xendoll.com/En/ProductList.asp?SortID=56
Počas práce s CNC možno fajčiť...
hm hm no řeknu vím to takhle mám v plánu vyrábět tank 1:6 z duralu takže hafo věcí, potřebuji soustružit i frézovat, řezat my pomůže kamarád co dělá okna z hliníkových profilů takže pila je k dispozici kvalitní, ale jako snad u každého mě drtí finance, myslíte že bych měl koupit tedy zvlášť soustruh(jako tento třeba http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/) a frezu dokoupit časem až se našetří? a kdyžtak jakou by ste volili vy ? a jaký soustruh by ste také volili?
Tak dural ti na Unimatu obrábět rozhodně nepůjde. A to nemluvím o velikosti, je nad očekávání malá.
Možná by byl řešením soustruh, ale doporučuju velikost alespoň 180x300 (točný průměr x délka lože), plus FRÉZOVACÍ SUPORT od Tumlíka.
Sám jsem se nechal přesvědčit nekupovat nejmenší soustruh a jsem za to rád.
Při rozvažování financí nezapomeň na nákup nástrojů a měřidel. I z aukra nebo od Čejky tě přijdou na pěkné peníze.
Radek
P.S.: Jak budeš ty hliníkové díly spojovat?
Možná by byl řešením soustruh, ale doporučuju velikost alespoň 180x300 (točný průměr x délka lože), plus FRÉZOVACÍ SUPORT od Tumlíka.
Sám jsem se nechal přesvědčit nekupovat nejmenší soustruh a jsem za to rád.
Při rozvažování financí nezapomeň na nákup nástrojů a měřidel. I z aukra nebo od Čejky tě přijdou na pěkné peníze.
Radek
P.S.: Jak budeš ty hliníkové díly spojovat?
Popravdě, nevím, jestli ji využiješ. Ale když si představíš univerzálu s vysunutými čelistmi, pak místo na obrobek a z druhé strany v koníku vrták nebo vrták v redukci, tak ti na ten obrobek moc místa nezbývá. (Soudím podle sebe, dělám malé mosazné věci třeba k parním strojkům a místa nazbyt není.)
Radek
Radek