LVL-1600 R

petertn

29. 3. 2011, 10:16

nie su vytrhnute z kontextu, snazim sa ziskat odpovede na svoje otazky tak aby som to pochopil a mohol to od vas kupit, o nic ine mi nejde, nie je to mala ciastka na hoby, tak to chcem mat na poriadku.

je na tom nieco zle? hned na zaciatku pisem ze je som uplny zacaitocnik, kedze potrebujem komplexne riesenie a odpovede na moje otazky, tak sa pytam a dufam ze dostanem odpoved ktora ma dostane konecne do obrazu, nic viac nic menej.
Ako ste si vsimli tak som rozhodnuty ist vasou cestou, resp nakupu u vas, v konecnom dosledku toto vlakno moze byt pre vas v buducnosti reklama. na vasu stranku som sa tiez dostal z tohoto webu.

na druh staranu ak by som sem chcel dat svoje real meno tak by som sa tak aj zaregistroval :-) toto bolo zasa neohladuplne z vasej strany ...
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2011, 11:04

Za uvedeni jmena se omlouvam, jiz jsem to opravil.
V nasi soukrome korespondenci jsem se snazil poradit a veci vysvetlit. Preblematika stavby CNC frezky je znacne rozsahla a mnohdy slozita. Pokud jste naprosty zacatecnik, neni v mych silach vam vse podrobne ozrejmnit od uplnych zakladu. Na zdejsim foru naleznete spoustu uzitecnych informaci a rad.
Řadu informaci naleznete take na nasich strankach.
S pozdravem Vostarek
petertn

29. 3. 2011, 11:29

studujem a hladam o 106 :-) kym sa mi peniazky nerozkotulaju :-)

nie, vazne, uz davno som nad niecim takym rozmyslal, podarilo sa mi nieco nasetrit ale urcite musim ist cestou najlepsej ceny aby som nieco poriesil, zase ale nechcem riesit nieco z drevotriesky ...
preto sa pytam a zhanam informacie, nejake som uz dostal od Vas, niektore mi tu chalani spresnili a ked to takto pojde dalej, tak dufam ze coskoro tu budu aj nejkake fotecky zo stavby ...

urcite ale chcem najskor nakupit elektroniku, riadenie pohony ... a od toho sa bude postupovat dalej .
Urcite chcem podakovat za Vasu ochotu a silne nervy na moje laicke otazky.

Ak bude treba dat o par stovak (v korunach) alebo tisicku viac ale osoh bude vacsi, tak som ochotny to urobit ( to bola napr otazka na tych 15 000 alebo 100 000 pulzov)

napr dalsia otazka je: niektor krokove pohony maju 6 a niektore 3 vodice, chapem ze je to zapojenie cievok. V com spociva rozdiel tychto pohonov?
sidonie

30. 3. 2011, 5:30

Záleží o jakých pohonech je řeč. Není až zas tak velký rozdíl v cívkách a drátech vyvedených ven z motoru, ale je obrovský rozdíl v konstrukcích těch motorů ! Motor s třemi vývody by měl být třífázový krokový nebo může být i jiný třífázový motor zapojený do trojúhelníku (zapojení jednotlivých cívek v motoru, vyvedené jsou dráty z rohů trojúhelníku, jeden drát je společný pro dvě cívky). Motor s šesti dráty může být už skoro jakýkoliv motor, krokový dvoufázový, krokový třífázový, BLDC motor atd. Pokud neznáš konstrukci motoru a jak se ta konstrukce jmenuje, nemůžeš očekávat, že ti někdo poradí čím takový motor řídit. Driver krokového motoru dvoufázového je úplně jiná elektronika než driver motoru třífázového, pro serva potřebuješ úplně jiné budiče, někde jsem četl, že pro zkušební roztočení serva stačí invertorová svářečka, ale nevím.

Prostě a jednoduše, musíš znát konstrukci konkrétního motoru, jeho vnitřní zapojení a poté už se dá říct co s těmi dráty co z motoru čučí udělat.

A jen tak mimochodem, tvoje dotazy začínají smrdět základkou, takže máš několik možností jak vzdělání dohnat.
1. navštívit technickou knihovnu a něco si o věcech co tě zajímají půjčit.
2. přihlásit se k odbornému studiu na některé střední škole se zaměřením na elektro nebo jestli tě víc zajímá ono černé řemeslo, pak určitě bude vhodnější obor obraběč kovu nebo soustřužník atd.
3. spokojíš se s tím co je zde na fóru popsáno, co ti kdo poradí a tím tvůj problém končí. (nasereš hromadu lidí na fóru)
4. začneš čerpat informace od fundovanějších - koupíš komponenty na doporučení a začneš se učit praxí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2011, 5:58

to s tema dratama jsem zde napsal jako jeden z uplne prvnich prispevku kdyz jsem zalozil forum
takovehle dotazy zde mohou nekoho opravdu nastvat
idealni pro tebe bude (kdyz uz nechces studovat forum a rad si nechas poradit) poslat fotku neo predpokladany design stroje do gravosu a oni ti naoplatku poslou balicek kde mas vsechno hotove, zapojene, odzkousene
jen nastavis cca 10 parametru a to ti jiste poradej po telefonu
vrele doporucuju je to velmi efektivni zpusob jak prijit k funkcni masine (paklize nechces studovat elektroniku motory pajeni atd....)

paklize chces resit co a jak funguje a bastlit sam tak nejprve zacni studovat elementarni znalosti zde na foru a az pak se ptej, kdyz neco nekde nenajdes
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
petertn

30. 3. 2011, 8:00

Mate pravdu, najprv hladat, citat, potom sa pytat ...

Zapojenia klasickych motorov zvladam, hviezda trojuholnik ...
hned na zaciatku je odkaz na stroj ktory chcem pouzit ako vzor.
tak isto aj komponenty od gravosu. len som pozeral 3f krokove motorceky na cnc shope a gravose. niektore boli 3 a niektore 6 drotove, ak je rozdiel len v tomto a tym padom aj pouzitymi drivermi tak to chapem.
myslim si ze na moju stavbu je urcite rozumne kupit fungujucu sadu a venovat sa skor konstrukcii stroja.
nemam cas na laborovanie, aj ked by ss mozno dalo usetrit ...
ale zaruka a podpora dodavatela mi za to urcite stoja. Takze temu elektro vybavenia asi necham zatial bokom.

Podla vyssie poskytnutych rad by som chcel postavit ten stroj s jednym motorom v ose X s tym ze budu dva trapezove sroby pohanane cez ozubeny remen. Toto by som potreboval ozrejmit polohu motora voci remeniciam.
Ide mi o to ze napr ked remenice trapezov budu od seba napriklad 600 mm ako daleko od spojnice ich stredov musi byt umiestneny motor aby sa dal napnut remen a aby nepreskakoval, umiestnenie v strede a nizsie by vyhovovalo? Alebo motor na jednej strane a tym padom dostavam pravouhly trojuholnik. Neviem ci remen ma nejau tu volu pri zabere motora, ide mi o to aby portal hodil rovno a aby ho nekrizilo vzdy ked motor zabrie, tym padom by to zatazovalo aj vedenia.
Prevod by mal asi zostat 1:1 motor ktory mi bol ponuknuty tomuto rieseniu vraj vykonovo vyhovuje.
oscar

30. 3. 2011, 8:11

toto resi napriklad contitech suite stahnutelny na tyma.cz
zjednodusene treba tu:
http://www.technobotsonline.com/timing- ... lator.html" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2011, 8:18

ty motory v tech nabidka se lysi krom vyvodu v jedne hodne podstatne veci a to zda jsou 2 nebo 3 fazove
3 fazove jsou lepsi dosahuji vyssich otacek a spolehlivosti (tim bych to velmi zjednodusil ale snad to staci)

k tomu remenu, dejmetomu ze bude velmi malo napnuty a tudiz tam vznikne nejaka vule, spozdeni na jedne z remenic
dejmetomu 0.5mm na remenu v nejhorsim pripade, coz bude delat na 50mm prumeru remenice ktera ma celkovy obvod asi 150mm cca 0.01mm odchylku na sroubu s 4mm stoupanim.
predpokladam ze tam budes mit hobby sroub ktery ma bezne 3-5 setin vuli u kulicek, o trapezu ani nemluvim
tj. i kdyby jsi mel ten remen volnej a motor nadrzoval jedne strane vic tak ti to neudela odchylku kterou by ses mel zabyvat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

30. 3. 2011, 8:46

Co se týče osy X, tak se inspiruj touto mašinkou: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=6443" onclick="window.open(this.href);return false;
Podle mě na to jde velmi dobře a je lepší točit maticemi než celými šrouby, bude sice náročnější zkonstruovat poháněnou rotační matici x dvě, ale myslím, že výsledek za tu námahu rozhodně stojí.
petertn

30. 3. 2011, 9:30

Pri tom rieseni potrebujem motory dva. a to nechcem. trapezy kupim asi na cnc shope alebo sa skusim dohodnut s tym panom co dodava veci na trona. este uvidim.
sidonie

30. 3. 2011, 10:06

No tak nic, je vidět, že odkazy nestuduješ celé a neznáš poslední variantu a celý vývoj kterým si dotyčný prošel.
Komu není rady, tomu není pomoci.
petertn

30. 3. 2011, 10:39

precitam, len teraz som v praci takze az podvecer ...
RaS

30. 3. 2011, 2:30

nic proti, ale kdyby jsi se před každou otázkou zamyslel, prohledal forum a až pak napsal pokud bys odpověď nenašel tak by tady bylo minimum tvých věčně ohraných otázek.. pokud to pujde takhle dál tak už ti nikdo za chvilku ani neporadí..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“