Uchycení trapézáku

mechanika k motorům
CZ_Pascal

20. 1. 2008, 6:24

Jak máte řešené uchycení posuvových šroubů ??

Jako nejjednodušší mi připadá prostě šroub "vložit" mezi dvě ložiska (asi nějaká kosoúhlá nebo tak něco). Každé ložisko tak na šloub axiálně tlačí z jedné strany a drží ho na místě. Šroub by však takto byl "namáhán" axiálním tlakem. Nevadí to? Má někdo řešené uložení kde je šroub jakoby "natahován" svým uchycením ?? Nebo ještě jinak kde je šroub na obou stranách uchycen přesně a při záběru je z jedné strany "tlačen" a druhá zároveň "táhne" ??

Jaká použít ložiska??

Jedná se trapézový šroub takže k tomu prosím uvažujte přesnost(cenu) ložisek.

Dík za všechny podněty/ospovědi.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2008, 6:54

CZ_Pascal píše:Jak máte řešené uchycení posuvových šroubů ??

Jako nejjednodušší mi připadá prostě šroub "vložit" mezi dvě ložiska (asi nějaká kosoúhlá nebo tak něco). Každé ložisko tak na šloub axiálně tlačí z jedné strany a drží ho na místě. Šroub by však takto byl "namáhán" axiálním tlakem. Nevadí to? Má někdo řešené uložení kde je šroub jakoby "natahován" svým uchycením ?? Nebo ještě jinak kde je šroub na obou stranách uchycen přesně a při záběru je z jedné strany "tlačen" a druhá zároveň "táhne" ??

Jaká použít ložiska??

Jedná se trapézový šroub takže k tomu prosím uvažujte přesnost(cenu) ložisek.

Dík za všechny podněty/ospovědi.
Chci ted pouzit 2x axial 51100 na jedne strane a na druhe naprimo na motor a nebo pres spojku. K
tonda.kavy

20. 1. 2008, 7:02

Už nevím kdo sem ten nákres dával, ale tady ho máte.Tímhle se zajistí předpětí šroubu.Už jsem našel kde jsem to viděl
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=780
Přílohy
ulozeni.JPG

20. 1. 2008, 8:11

ja nevim proc to vseci resite tak slozite ja osobne sem dal na obe strany obycejny kulickovy loziska a ten sroub je malinko kraci aby tam hrkal (proc se s tim piplat napresno)
no a z jedne strany sroubu mam vyrezane zavit a v nem sroub takze posun sroubu drzi jenom jedno lozisko
kulickovy loziska udrzijo axialne 10% maximalni radialni sili takze esi to lozisko unese 100kg radialne tak udrzi 10 kg axialne a to staci ne
este vzhledem k tem trapezovem srobum je ta vula temer nulova
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 8:55

Nikde nemúžu najít normalizované rozměry ložisek. Mohli byste se mi prosím někdo juknout do nějakého katalogu/tabulek (jakozto strojari urcite máte) na kosoúhlé ložisko vnitřní průměr 8mm ?? zajímaly by mě vnější průměr a hlavně šířka (teda kolik místa zabere v axiálním směru - to je ale blbej popis že?) Nebo nevíte náhodou kde na netu jsou nějaké tabulky??
Dík moc.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 10:10

CZ_Pascal píše:Nikde nemúžu najít normalizované rozměry ložisek. Mohli byste se mi prosím někdo juknout do nějakého katalogu/tabulek (jakozto strojari urcite máte) na kosoúhlé ložisko vnitřní průměr 8mm ?? zajímaly by mě vnější průměr a hlavně šířka (teda kolik místa zabere v axiálním směru - to je ale blbej popis že?) Nebo nevíte náhodou kde na netu jsou nějaké tabulky??
Dík moc.
To se bude myslím hůř shánět, ložiska s kosoúhlým stykem pro montáž v párech začínají u SKF na 10 mm. Vnější průměr toho 10mm je 30, šířka 9 (tj. 18 pro pár). On-line katalog je například na www.skf.com, český ceník těch obvyklejších ložisek se dá stáhnout například http://www.loziskaaurednik.cz.
Aleš Procháska
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 10:50

Ok tak jeste jina otazka. Nikde jsem nenasel "vnitrni prumer" trapezoveho sroubu 16x4 . "Vnitrnim" prumerem myslim prumer ktery zbyde kdyz odbrousim zavit tak abych dostal cisty valec. Zajima me jestli mohu na zakonceni sroubu 16x4 pouzit prumer 10mm. Nechtel bych totiz aby mi po obrouseni na tento prumer zbyly casti zavitu na povrchu (doufam ze jsem to vyjadril tak nejak srozumitelne). Nevite prosim nekdo ??

Dik.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:08

CZ_Pascal píše:Ok tak jeste jina otazka. Nikde jsem nenasel "vnitrni prumer" trapezoveho sroubu 16x4 . "Vnitrnim" prumerem myslim prumer ktery zbyde kdyz odbrousim zavit tak abych dostal cisty valec. Zajima me jestli mohu na zakonceni sroubu 16x4 pouzit prumer 10mm. Nechtel bych totiz aby mi po obrouseni na tento prumer zbyly casti zavitu na povrchu (doufam ze jsem to vyjadril tak nejak srozumitelne). Nevite prosim nekdo ??

Dik.
Ten malý průměr trápézového závitu Tr 16x4 je podle tabulek 11.5 mm. Ale počítejte s tím, že na rozdíl od středního průměru je proveden v podstatně větší toleranci protože na něm přesnost chodu nezáleží. Dokonce je možné, že není ani přesně souosý se středním průměrem - to se může stát hlavně u broušených šroubů. Pokud to není šroub pro vysoké otáčky tak to nikdo při výrobě nehlídá.
Aleš Procháska
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 11:15

No vzhledem k tomu že to byly relativne levne trapezaky (asi 250kc/m) tak asi brousene nejsou. Pokud je teda vnitrni prumer 11,5mm tak by nemel byt problem udelat na takovem sroubu zakoncovaci prumer 10mm. (nebo ???).

Najde se nekdo kdo ma trapezak 16x4 ?? jaky mate prumer na koncich sroubu??
PBr
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:22

Ja som sa hral so spominanym trapezakom, loziska som mal dvojrade s 10mm vnutornym priemerom a trapezak sa dal v pohode osustruzit na dany priemer.
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 11:24

PBr: a mohu se zeptat jak jste mnel sroub v lozisku uchyceny (aby v nem axialne drzel) ??
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:25

CZ_Pascal píše:No vzhledem k tomu že to byly relativne levne trapezaky (asi 250kc/m) tak asi brousene nejsou. Pokud je teda vnitrni prumer 11,5mm tak by nemel byt problem udelat na takovem sroubu zakoncovaci prumer 10mm. (nebo ???).

Najde se nekdo kdo ma trapezak 16x4 ?? jaky mate prumer na koncich sroubu??
Myslím, že tomu nic nebrání. Drobný zádrhel by mohl nastat s opěrnou plochou pro ložisko, že by vyšla moc malá ale to se dá uhlídat. Než začneš soustružit to osazení tak si zjisti jestli povrch šroubu (hřeben závitu) běží se závitem, to není taky úplně samozřejmé. Například měřit na jedné straně závit přes drátky a na druhé hřeben a vyzkoušet to při různém natočení šroubu.
Aleš Procháska
PBr
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:30

CZ_Pascal, bola to taka prva verzia hracky, takze trapez bol zatlaceny medzi dva domceky, teraz urcite by som to robil s predopnutym domcekom ako je to na tom obrazku v tomto vlakne
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 11:31

Prochaska: No ja bych prave kvuli te plose pro lozisko chtel prumer 8mm, ale zase nikde nemaji kosouhla loziska s timto vnitrnim prumerem.

Nadruhou stranu myslite ze je potreba pro trapezak pouzit lozisko s kosouhlym stykem??
digisonic
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:34

CZ_Pascal píše:Prochaska: No ja bych prave kvuli te plose pro lozisko chtel prumer 8mm, ale zase nikde nemaji kosouhla loziska s timto vnitrnim prumerem.

Nadruhou stranu myslite ze je potreba pro trapezak pouzit lozisko s kosouhlym stykem??
Taky jsem se chtel zeptat proc pouzit loziska s kosouhlym stykem, kdyz na trapez ze 100% jde axialni tlak? Muze nekdo poradit? K
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“