Ještě starší soustruh.

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Zbýňa

12. 3. 2011, 8:25

Daliborka píše:Re:Zbýňa: věci jako mazání broděním ocelového kroužku
Tak to jsem před mnoha lety dostal motor ke šroťáku a majitel říkal kam se leje olej. Tak jsem to prozkoumal a byl tam na hřídeli pověšenej kroužek který se po ní točil. Spodek kroužku byl potopený v oleji a otáčením kroužku se dostával olej nahoru a roztékal se do bronzových futer.
Těhle fint bylo mnoho a kde jsou ty časy ! To je to samý jako někdo psal výše o dřevěných futrech.
Ano ano, přesně jak popisuješ je to řešený. O dřevě ve futrech jsem psal taky já. Mám je u té samé frézky :D
martinodipraga

12. 3. 2011, 11:44

Přečti si tema "Volman oprava spojky"v soustruhy
hajek.smrzice

14. 3. 2011, 6:11

nezjistil si náhodou co je to za soustruh také mam stejný znak na dvířkách
Daliborka

14. 3. 2011, 6:33

Re: Hajek.
Jo chlapče, marně chodím a marně hledám, ale značku potřebuji hlavně pro originál tabulky na winty. Tipuji nějakou sousední zemi, Němce nebo Rakušáky. Taky jde o to jak ten znak čteš, taky jako TH? Ale řeknu ti, to nestavěli žádní blbci. Jednoduchý ale zároveň složitý.
hajek.smrzice

14. 3. 2011, 6:45

jojo já už ho hledám dlouho a nic. Našel jsem hodně podobné ale všechno jiná firma
ros99

9. 4. 2011, 9:21

zdravím Vás mládenci, líbí se mi tyhle stránky moc...našel jsem na šrotišti téměř stejný soustruh jako máš ty zbyňo a zkouším ho dát trochu do pucu :D je to fuška ale zatím to jde :) něco schází ale nemůžu se dopídit co je to za typnebo výrobce :? potřeboval bych poradit:nevím jak funguje posuv odvozený z vřetena -nechápu funkci té převodovky na vřetenu :x možná něco schází..nevěděl bys o tom něco?ros99
černá hora
Daliborka

9. 4. 2011, 9:30

Ros99.
Tak makej a renovuj.
Moje převodovka na vřetenu dělá to že pohonná síla obchází přímý pohon z motoru na vřeteno a zpomaluje otáčky asi na polovinu.
Závidím to tvůj nález, najít soustruh se hned tak někomu epovede. Pošli trochu fotek.
Dalibor.
Zbýňa

9. 4. 2011, 11:57

ros99 píše:zdravím Vás mládenci, líbí se mi tyhle stránky moc...našel jsem na šrotišti téměř stejný soustruh jako máš ty zbyňo a zkouším ho dát trochu do pucu :D je to fuška ale zatím to jde :) něco schází ale nemůžu se dopídit co je to za typnebo výrobce :? potřeboval bych poradit:nevím jak funguje posuv odvozený z vřetena -nechápu funkci té převodovky na vřetenu :x možná něco schází..nevěděl bys o tom něco?ros99
Zdarec? jak píše Daliborka pošli pár fotek a budeme moudřejší.
ros99

10. 4. 2011, 9:46

Mor ho! Ukecám holku aby mi to nafotila a dám to sem.Je mně jasný že ten převod snižuje otáčky tak aby při náhonu na záv.tyč umožnil posuv... :) asi sem nezachránil všechno /už visel na magnetu chudáček.... :( /ale podstatný asi mám :? je docela neuvěřitelný co se tam dá zachránit...nedávno jsem odnesl za pár korun kýbl kalibrů a všechny perfektní :D minulej týden jsem tam potkal filosofa co říkal:"stará drancuje Tesco a já tu regeneruju unavenej zrak..."! :lol: koupil jsem nějakou hmotu na opravu kovů a zkusím to nacpat do vodicí matice a opravit nebo utěsnit závit :wink: du fotit.. :wink:
černá hora
Daliborka

10. 4. 2011, 3:22

RE.ros99
Chlapče. prozraď kam chodíš do té zběrny ?? A kolik stojí vstupenka ?? Trochu ti závidím, mám taky pár známostí, ale materiál se tam dost rychle otáčí a chtělo by to hodně předplatit a nebo tam chodit děnně.
Syn vloni koupil ve zběrně celý balík karisítě a jen odjel jel tak ho, ten balík, hledal stavbyvedoucí s policajtama.
ros99

11. 4. 2011, 7:21

Su z černé hory a bonanza je v Letovicich :wink: stálo mě to litr slivovice.. :( výsledek stojí za to :) ale máš pravdu,ty policajty tam občas vidím.. :mrgreen: někdy to ale doopravdy nechápu-kdo může vyvezt půlmetrový štos dural.plechů tl.3mm /1000/1000?? :o vydal jsem tam klukům interní pokyn:co vypadá že je na nějaké obrábění přesunout na odstavnou plochu a hlídat dokud nepřijdu.. :D někdo se tu zmiňoval že bysme mohli založit partu starých obráběcích strojů.. :) moc by se mi to líbilo :)
černá hora
Daliborka

11. 4. 2011, 9:08

RE: ros99
Jak se dostávají do zběren nové věci?
Tak to je jednoduché. Představ si že v podniku nebo ve skladu leží bedna, nikdo neví co v ní je a nikdo ji nebuje postrádat -- a už jede. Viděl jsem tam NOVÉ, ještě original zabalené, nejaké speciál hliníkové lešení. Mohl jsem ho za babku koupit, ale ten speciál nebyl pro běžné použití, byl to kříženec mezi výtahem a jeřábem.
Nebo na stavbě. Pomalu se končí, uklízí se na předání, stavbyvedoucí někde lítá a támhle leží balík armatury co jaksi zbyla. Tak mrknu na Ferdu od jeřábu a Tondu s Tatrou a za 20 minut je vyděláno.
Byla by to zajímavá živnost, vykupovat zběrny a prodat to za třeba jen polovinu nové ceny. Vím i o případech kdy nový majitel firmy potřeboval vyklidit sklady pro sebe, tak to všechno "šlo". Nebo bazarník ve vedlejší vesnici. Občas z podobných zdrojů koupí bedny na váhu a až doma zjistí co v tom je.
Nebo můj případ, už promlčený, je to skoro 35 let. Ve speciálním skladě za provozovnou zvaným "Kopřivnice" jsem našel sud, plný a zapečetěný. Byl tam nejspíše ještě od stavby. Tak mi to nedalo a prozkoumal jsem to. Bylo to 200 litrů penetráku. Vyvézt rezavý sud nebyl problém, a všichni co v příbuzenstvu stavěli si přišli odtočit.
Zase ale z druhé strany, snaž se toto jednání pochopit. Prodával jsem pár věcí na inzeráty a výsledek? Stálo to víc času a starostí že ta cena ani nestála za to.
Jó, jak říkal tatíček Klaus. Prachy se musí točit, nevadí že jsou "umazané".
ros99

11. 4. 2011, 9:37

Víš,já jsem dělal celej život ve fabrice/su zámečník,nástrojař...včelí mechanik :) /a když vidím co mně dalo práce něco udělat aby to vypadalo a fungovalo.. :( byl sem rok v irsku na údržbě a když se zadřelo ložisko paleťáku,šel se koupit novej!když jsem to spravil koukali na mně jako na troubu.. :cry: lidská práce je drahá :? a tak teď chodím a hledám a když vidím něco ve šrotu co si to nezaslouží,vezmu to ,opravím,vypucuju a někomu dám.. :D a tak teď mám doma dva soustruhy /jeden toč.délka 1300mm,druhej 900mm/ a snažím se je dát do pucu :) jenomže je problém s informacema - hledám na netu cokoli o obrábění /hlavně staré stroje a technologické postupy jak co dělali ale moc jsem toho nenašel, i když jsem na ten malej našel výrobce Faircut,Schefield a tam je ledacos k použití, ale chtělo by to dát hlavy dohromady :wink: fascinuje mně,když vidím mechanického slavíka ze 17stol. jak se točí,zpívá a mává křídlama...to je prostě nádhera! :)
černá hora
Daliborka

11. 4. 2011, 3:18

Re ros99
Tak se pochlub co to je "včelí mechanik".
Už jsem viděl hodně, třeba skříně na Míru nebo střechy na klíč, ale tohle?
ros99

12. 4. 2011, 7:53

Včelí mechanik se u nás říkalo brusičům turbinových lopatek.. :D podle žlutočerné filtrovací kapuce a taky proto že způsobem broušení se z dílny ozývalo neustálé bzum,bzum,bzuum.. :D
černá hora
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“