Broušení nožů

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
expertdb

28. 5. 2011, 10:49

Dobrý den. Pořídil jsem si pro domácí kutilské práce stolní soustruh Rotwerk edm300. V souvislosti s prací na soustruhu bych se chtěl zeptat jak brousit nože s SK plátky? Není mně jasné z které strany brousit. Či z čela, z boku nebo plošku shora? :oops: Omlouvám se za takovou začátečnickou otázku, ale nikde jsem toto nevyčetl a nerad bych nože zničil hned na první pokus. Díky za radu.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
PetrNC
Sponzor fora

28. 5. 2011, 11:30

Výborné jsou stránky od zdejšího člena:

http://www.tumlikovo.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Jakou máš na to brusku ?
Polesovsky

28. 5. 2011, 12:07

Ja bych navstivil burzu. U nas v Brne byva 2x do roka a platky do nozu na soustruzeni nebo frezovaci platky lze koupit casto za a10kc, tzn krabicku platku 10-12 ks za 100 kc. Nikdy se mi nepodarilo tak precizne nabrousit jak to dela vyrobce.
sidonie

28. 5. 2011, 12:59

Polesovsky píše:Ja bych navstivil burzu. U nas v Brne byva 2x do roka a platky do nozu na soustruzeni nebo frezovaci platky lze koupit casto za a10kc, tzn krabicku platku 10-12 ks za 100 kc. Nikdy se mi nepodarilo tak precizne nabrousit jak to dela vyrobce.
Nejde o broušení VBD, ale o broušení kovaných nožů s pájeným SK plátkem.
Těžko se radí, broušení je víc o zkušenostech. Určitě nůž nebrousit z horní strany (na plocho). Takto se brousí jen tvarové nože, které jsou broušeny celé z karbidu a mají na sobě vybroušen celý požadovaný profil. Někteří takové nože znají pod označením kotoučové, hojně vyráběny z radeca jako profilové závitové nože. Tumlík má takto myslím vyroben upichovací nůž ze slabé pilky na kov. Nůž má mnoho úhlů a každý má jinou hodnotu pro obrábění konkrétního materiálu, za konkrétních řezných podmínek. Doporučuji sehnat starou učebnici pro nástrojaře, je tam o nožích a jejich broušení víc než dost.
expertdb

28. 5. 2011, 1:25

Díky za reakce. Je jasné,že broušení se musí umět. Ale zase pro moje soustružení nemá význam chodit někde k fachmanům. Udělal jsem si brusku se stolkem, používám zelený kotouč. Jednalo se mně hlavně o to z které strany nanůž šáhnout. Takže už vím,že ne shora na plochu. Takže zbývají čelo a boky. Nějaká burza by se mi šikla,ale tady v okolí o ničem podobném nevím.(valašsko). Ano ta učebnice je dobrý nápad. Budu shánět.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
sidonie

28. 5. 2011, 1:39

Tím broušením z horní strany, je myšleno broušení celé plochy, na obrábění nerez ocelí budeš potřebovat z horní plochy mít nabroušený takový žlábek s lamačem třísek. Brousí se podél břitu v hlavním směru posuvu nože, boční z boku, upichovák má žlábek z čela a doporučuje se brousit na jedné straně o něco hlubší, špona se motá do vrtule a ne do šneku. Pokud je špona namotávána do šneku, rovné čelo upichováku, tak se na nerezi jakoby přidírá na upichovaný kus a nalepují se kousky materiálu. Špona, která rychle odejde z řezu neudělá žádnou paseku. U některých materiálů je vhodnější šponu jakoby rozbít/rozdrolit, ale u nerezi se ti to pravděpodobně nepovede, tam si se šponou musíš umět poradit, háčkem směrovat mimo obráběcí prostor a hlavně tam, kde nikoho nemůže zranit.
Josef
Sponzor fora

28. 5. 2011, 6:14

Burza i s nabídkou nástrojů bývá 2x do roka v Březolupech (nevím odkus jsi přesně krajane).
Jinak zkus kouknout na Aukro, tam bývá taky dost nabídek.
expertdb

29. 5. 2011, 8:41

Jsem z Bečvy, ale za Zlin to není až tak daleko. Kdy to tam tak přibližně bývá?
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
aumirek

29. 5. 2011, 9:23

no nevidím duvod proč nebrousit z vrchu spíše je to nutnost.Pravda má tam být žlábek ne každý ho však zvládne a než zmršenej žlábek je zbrousit celou tu plochu ono na to domáci žužláni to stačí něco jiného je ve výrobě .Jinak i v učeni jsme se nejprve učily brousit a pracovat bez žlábku ten až později.
soustružník

29. 5. 2011, 1:58

Část Vás zde píše, že na čele je potřeba žlábek. Ano utvařeč třísky se dělá, ale pro občasné práce na stolním soustruhu je myslím si zbytečný. Má význam kvůli tvarování případně lámání třísky (špóny), to má svůj význam ve výrobě (odstraňování třísek z pracovního prostoru, bezpečnost, sypná hmotnost apod.), ale doma pokud se nikam nespěchá je to zbytečný luxus.
A teď k původní otázce, odkud brousit nože. Obnovuje se původní tvar nože, takže se prostě brousí tam, kde je opotřeben. Hlavně boky, vršek stačí obtáhnout. Tvarové se brousí z čela.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2011, 2:09

je potreba u toho premyslet, casto jsem videl a zpocatku to taky delal, ze kdyz se povedlo ho vystipnout ze jsem to zprasil zvrchu abych mohl rychle pokracovat, tohle uz ted rozhodne nedoporucuju

docela jsem se v posledni dobe vratil k radekum, na tu kusovku kdyz je dobra bruska kde se da nuz oprit je to fajn a neni to tak choulostive, o rychlost pri kusovce moc nejde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
aumirek

29. 5. 2011, 3:10

ano žlábek je potřebnej při výrobě na to žužláni doma není nezbytnej a jak jsem psal pokud to člověk neumí je to i na škodu takže bez žlábku se pochopitelně musí ostřit i ten vrch.A jak píše robocop ty radeka k tomu jsem došel už dávno ale raděj jen rychlořeznej.Ono doma opravdu nejde v prvé řadě o rychlost.A má li člověk soustruh stařečka jak já tak občas proklouzne řemen jak více zaberu nebo něco podobného a je po vidiáku a při jeho ceně je to znát.U toho radeka nebo rychlořezného se nic tak moc nestane
expertdb

29. 5. 2011, 3:24

Takže teď když bych to shrnul, tak se vlastně brousí ze všech stran :shock: :? :? .
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2011, 3:27

jo
a jeste bych pridal ze zadnej univerzajni navod neni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
aumirek

29. 5. 2011, 6:33

přesně jelikož má nuž tři pracovní plochy nebo spíše plochy co ovlivnují soustružení tudíž se musí všechny brousit a je nepodstatné je li tam žlábek nebo ne a s tim že obecný návod neexistuje to je sakra pravda tak jako je pravda že nuž má bejt ve středu obrobku a přesto někdy je výhodné ne li nutné aby byl pod případně nad středem
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“