Fotoplotr
Pro inspiraci pár odkazů hotových výrobků
http://www.bungard.de/index.php?option= ... ang=german" onclick="window.open(this.href);return false;
http://norte.cz/index_soubory/Page14233.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cadware.cz/index.php?page=22&lang=cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Postavit si fotoplotr by bylo hezké,ale je záleží k čemu má sloužit a zda má význam investovat čas a peníze do vývoje.
V DTP studiu zhotoví film na počkání za +-70Kč/A4
http://www.bungard.de/index.php?option= ... ang=german" onclick="window.open(this.href);return false;
http://norte.cz/index_soubory/Page14233.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cadware.cz/index.php?page=22&lang=cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Postavit si fotoplotr by bylo hezké,ale je záleží k čemu má sloužit a zda má význam investovat čas a peníze do vývoje.
V DTP studiu zhotoví film na počkání za +-70Kč/A4
ledvinap: S tím laserem si určitě budu muset vyhrát. Nejsem si úplně jistý, jestli půjde použít optika z laserové tiskárny, už jen kvůli tomu, že laserovky mají dost malé rozlišení oproti tomu, jaké bych chtěl dosáhnout. Optika z DVD zase nepůjde použít kvůli dost malým ohniskovým vzdálenostem, které tam jsou. Je ovšem otázka, jak velká ohnisková vzdálenost se mi podaří dosáhnout, možná, že laser bude muset být opravdu hodně blízko válce, aby byl paprsek dostatečně zaostřen. Pak by ale zase byl problém s hloubkou ostrosti a tím by stouply nároky na přesnost celého zařízení. Vyzkouším a poreferuji...
picom: Filmy jsem si v DTP nechával dělat, A4 mě stála vždycky 100,- Kč + poštovné (nikde v okolí fotoplotr/osvitovou jednotku nemají). Takže bych si rád filmy dělal sám. Vynaložené úsilí a finance se určitě vrátí minimálně získanými zkušenostmi.
picom: Filmy jsem si v DTP nechával dělat, A4 mě stála vždycky 100,- Kč + poštovné (nikde v okolí fotoplotr/osvitovou jednotku nemají). Takže bych si rád filmy dělal sám. Vynaložené úsilí a finance se určitě vrátí minimálně získanými zkušenostmi.

Tohle by te mohlo zajimat - s pomerne kvalitni optikou jde dosahnout 0.025mm velikost bodu ...
http://www.blueskyresearch.com/c/b/posts/view/38" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.blueskyresearch.com/c/b/posts/view/38" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak mě napadá proč nepoužít celou hlavu z laserovky?, nebudeš muset řešit posun cele jednotky. K těm modelářským motorům, není pravda že díky magnetům zkáčou, jde jen o vhodnou kombinaci magnetů , nástavců a řízení.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Co si pamatuju, tak v laseorvce je laser, rozmitaci zrcatko, odrazova zrcatka a pak specialni cocka (asi pres celou sirku papiru) ktera vyrovnava ohnisko aby se zaostrilo na valec. Opticka draha je dost dlouha a komplikovana. Take je optimalizovana na na infra laser, nejsem si jisty, ze by to v jine barve vyslo.lubos píše:Tak mě napadá proč nepoužít celou hlavu z laserovky?, nebudeš muset řešit posun cele jednotky.
Na druhou stranu pokud v laserovce dosahnou 1200PDI, tak by pri kratke konstantni vzdalenosti melo jit daleko vic.
Zatim jsem nemel v ruce takovy, ktery by pri otaceni rukou sel tak hladce, jako motory z DVD. Ale je fakt, ze jsem spis hledal podle rozmeru. Pokud vis o 3f motoru o prumeru 15-22mm a delce do 20mm bez osy(radeji daleko mene), ktery by bezel relativne hladce, tak by me to hodne zajimalo.K těm modelářským motorům, není pravda že díky magnetům zkáčou, jde jen o vhodnou kombinaci magnetů , nástavců a řízení.
motor z cd mechaniky chotí tak proto že má plastomagnety, u kterých částečně díky halbachovu způsobu magnetování není při otáčení naprázdno skok. Toto krokové ( západkový efekt) otáčení ničemu při běhu nevadí. Jde je o způsob řízení, pokud potřebuješ opravdu malé otáčky tak stejně musíš použít hall sondy. Pokudpoužiješ motor z cd tak tam máš vše a nemusíš nic vymýšlet.
jo jo v laserovce je to dělané jak píšeš nedávno jsem jednu vykuchal ale asi jsem si nechal jen tu diodu.
jo jo v laserovce je to dělané jak píšeš nedávno jsem jednu vykuchal ale asi jsem si nechal jen tu diodu.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
Niečo podobné robí aj Scitex . Konkrétne sa to volá Lotem .
Keď sme to doviezli, vážilo to 300kg .... Sme po schodoch spomenuli aj .....
Žial už niesom pri tom, aby som čokoľvek obkukal....
Keď sme to doviezli, vážilo to 300kg .... Sme po schodoch spomenuli aj .....
Žial už niesom pri tom, aby som čokoľvek obkukal....
U Scitex to bolo riesene na Dolev osvitkach tak, ze film sa natiahol do bubna s vnutra a potom sa fixoval vakuovo. V strede bubna chodil spin mirror po zavitovej tyci, ktory rotoval. Rotacia zrkadla bola synchronizovana podla rozlisenia motivu. Tento sposob bol najlepsi zo vsetkeho co som servisoval (napr. Agfa pouzivala to iste co ste vymysleli). Jednoznacne sposob Scitex umoznoval replikovatelnost motivu co sa vyuzivalo aj na narocne tlacove aplikacie ako bola tlac peniazov a cennych papierov, kde sutlac je vyhnutne potrebna. U Agfa tomu tak nebolo, bolo to relativne vhodne filmy pre CMYK tlac katalogov, ale znamky to uz nezvladlo.
Zabudate na to, ze ak fil upnete na bubon a budete s nimn rootovat, musite zabezpecit je povrchovu rovinnu stalost. To je dost narocna vec, lebo to co tu bol odkaz na nemcov s 25.400 dpi je iba utopia. Taktiez je potrebne zabezpecit stalost teploty v prevadzke zariadenia, lebo aj film ma nejaku roztaznost a pri takychto presnostiach je to dost problem. Ak by to bolo take jednoduche tak by to pouzivali na litografie na vyrobu cipov a potom by tie zariadenia nestali desiatky milionov USD. Naucil som sa, ze aj vudeam na youtube sa da verit iba od do, ale naznamena to, ze je to aj tak je, co vidite
Ako optimalne sa javi plosny ploter (stol) a laser svieti na vakuovo prisaty film. Dosku stola vam vyrobia za babku s presnostou 0.005mm, mechanika nieje problem co sa presnosti tyka, laser je bezproblemov. Treba len vyriesit ostrenie laseru na plochu filmu po celej jeho osvitovej sirke.
Zabudate na to, ze ak fil upnete na bubon a budete s nimn rootovat, musite zabezpecit je povrchovu rovinnu stalost. To je dost narocna vec, lebo to co tu bol odkaz na nemcov s 25.400 dpi je iba utopia. Taktiez je potrebne zabezpecit stalost teploty v prevadzke zariadenia, lebo aj film ma nejaku roztaznost a pri takychto presnostiach je to dost problem. Ak by to bolo take jednoduche tak by to pouzivali na litografie na vyrobu cipov a potom by tie zariadenia nestali desiatky milionov USD. Naucil som sa, ze aj vudeam na youtube sa da verit iba od do, ale naznamena to, ze je to aj tak je, co vidite

Ako optimalne sa javi plosny ploter (stol) a laser svieti na vakuovo prisaty film. Dosku stola vam vyrobia za babku s presnostou 0.005mm, mechanika nieje problem co sa presnosti tyka, laser je bezproblemov. Treba len vyriesit ostrenie laseru na plochu filmu po celej jeho osvitovej sirke.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
MaciMáš samozřejmě pravdu, jenže jde o monochromatické zařízení, osobně se domnívám, že pokud opravdu má jít o hobby zařízení, pak 1200dpi bude až až. Ta konstrukce se šroubem podle mne klade mimořádné nároky na přesnost, přesahující možnosti hobby dílen. Myslím že použití celého laserového modulu, například z A3 kopírky (digitální) po výměně diody, má větší šanci na úspěch. Jednotku je možné výškově seřizovat, je na to většinou pamatováno ve výrobě. Zrcáto a buben kopírky je poháněno synchroním (třífáz DC) motorem, čímž by byla dána přesnost zařízení.
Zdravim =) taky se o fotoplotr zajimam a tak sem si rekl ze ukazu svou ceskou stranku a hezky zasomruju u autora
ten kupodivu byl velice ochotny a poskytl mi veskery material =) az budu doma tak to sem nauploudim
jedna se o vykresi v alibre

tak tady mate ty soubory
- Přílohy
-
- photoplotter_ALIBRE.zip
- (7.32 MiB) Staženo 405 x