Amatérská stavba CNC frézky v obrazech

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
mirenc

24. 7. 2011, 8:20

zami píše:Vidíš, to mě nenapadlo, budu tedy uvažovat o výměně za jiný materiál. Díky.
Miloš.
Mozno by ich stacilo nalakovat :)
zami

24. 7. 2011, 8:46

Napuštění (třeba Luxolem) by neměl být problém. Asi nejdříve zkusím tuto schůdnější variantu.
Miloš.
zami

25. 7. 2011, 8:40

Přidal jsem čtyři fotky.
http://miloszavadil.rajce.idnes.cz/CNC" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš.
zami

29. 7. 2011, 8:35

Dnes pouze dvě fotečky:
http://miloszavadil.rajce.idnes.cz/CNC" onclick="window.open(this.href);return false;
ale mám velkou radost, podařilo se mi zprovoznit řízení vřetene.
Miloš
zami

30. 7. 2011, 11:49

Po dnešním testování pár dalších poznatků.
Rychlost 166mm/s (10m/min) a akcelerace 700. Chodí to přímo božsky. Co mě ale dost příjemně překvapilo,( po zkušenostech s krokovými motory), že servomotor je po hodině ježdění studený. A když píšu studený tak myslím opravdu studený, ne vlažný......... :wink: A od větráku driveru fouká studený vzduch. Líbí se mi to čím dál víc..... :wink:
To se ale nedá říct o vřetenu. To je po chvíli chodu nepříjemně teplé. A to ještě nezajelo do materiálu. Nedovedu si představit, že bych se odvážil demontovat větrák, (myslím, že to tu někdo doporučoval pro snížení hlučnosti). Je to u Atase normální stav ?
Miloš.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2011, 12:38

Ahoj, kolik kW má ten atas? na jaké běhá frekvenci a otáčkách?Jakou odhaduješ teplotu?
packa

30. 7. 2011, 2:55

to vřeteno topí , je to taky dáno použitými ložisky , jinak bych se nebál mě topil přez 80 stupnů a nebyl problém , ale co nejdřív doporučuji vyměnit ložiska za nějaké kvalitnější ( ina s plastovým zapouzdřením) a větrák ti bere tak dobrejch 50W při plných otáčkách , a hluk je od něj příšernej , umísti nad vřeteno MEZAXIAL zasunutej do trubky , která bude končit zhruba v půlce výšky motoru vřetene , ( já tam nacpal na rychlo hlinikovej husí krk) teplota se drží zhruba o deset stupnů níž než s původní vrtulkou a hluk naprázdno téměř nula nic.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2011, 4:40

Packa ma pravdu..Pokud jde o loziska a jsou pouzity klasicky 2RSa, tak ta topi. NSK Japan ma tesneni V V- jejich patent, pouzivame to leta. Poptej u
Coroll Hronov http://www.coroll.cz" onclick="window.open(this.href);return false; tvuj rozmer v provedeni vv. Mezax (cinskej vetrak napr. z GM) resi hluk a chladi furt. A jeste jde o nastaveni U/F krivky!!!
Da se to nastavit (pokud netopi loziska), ze ma motor prd moment dole (pokud te dole nezajima) a je studenej a rozumne i nahore.
Tak Ataskovi ZDAR!
Kdyby se ti vyrobci zeptali "hobiku", hned by vedeli, jak na to :lol: . Nic ve zlym, Atas je dobry počin..
packa

30. 7. 2011, 4:56

jo atas má mouchy ale snadno řešitelný , bohužel ačkoli v Atasu dělám tak je každá změna velkej problém , někdo by musel udělat něco navíc a to se prostě nikomu nechce , až když je to problém tak se vydá příkaz a až potom se to musí řešit :D
ale to známe odevšad že?
ivčo
Sponzor fora

30. 7. 2011, 5:07

chlapci, myslím, že jste fšeci trošku vedle,
taky mi atas topil aniž by zabral do matroše, po minutě byl skoro červenej.
Bohužel vám neporadím na přímo, páč tomu ani za mák nerozumím, ale je zde borec, Mad-Box a ten tomu rozumí.
Taky tu mám šikovného kluka, ten to vyladil k naprosté spokojenosti. Mám tu 750W verzi a chodí jak hodinky. Dělám i věci, které jedou 27 hodin v kuse, někdy i více :wink: A vydrží celou dobu docela vlažný.
Výměna ventilátoru je sice možná pěkná věc, výrobci ventilátorů to určitě zvýší tržby, ale nakonec stejně zjistíte, že to bylo zbytečné.
Totiž ten, kdou už opravdu něco obráběl, ví moc dobře, že hluk obrábění bohatě zastíní šuškání vestavěného ventilátoru :D Snad jedině při nějakém tom šudlání by to mohlo mít efekt
Jestli by byl zájem, můžu zkusit opsat parametry nastavení měniče, řekněte si které, taky mám ten z ATASU, je to ten co má i zami
Karel Bambula

30. 7. 2011, 6:10

Notomu nerozumím-po minutě byl skoro červenej?A pak jste to odladily že je vlažnej,tak to bych si nechal vysvětlit.
zami

30. 7. 2011, 6:14

Zájem bych měl opravdu veliký...... Bohužel jsem v tomto začátečník a nevím na které parametry nastavení bych se měl ptát. Já mám vřeteno 550W. (Tedy aspoň si to myslím....).
Miloš.
packa

30. 7. 2011, 6:35

zřejmě jen snížily napětí , tím se opravdu sníží topení ale taky výkon, v některých případech to nevadí ale pokud jede na plný výkon a vím to odnás z brzdy kdy se ty vřetena trápí třeba týden v kuse tak to prostě topit bude a aby jsi zněj dostal plný výkon tak prostě topí a neuděláš s tím nic .nic jiného vtom není . tyhle vřetena mám odskoušené všechny . a s tím přídavným ventilátorem honím vřeteno na 600Hz a bez problémů , jo to jakej vám ventilátor na vřeteni bere výkon si skuste jen na prázdno roztočit vřeteno na 400 hz a na měniči si koukněte na odebíraný proud s větrákem a bez.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2011, 8:17

Zami, ukecej BenAshe ať ti prodá to HF vřeteno, co má doma ze šrotu. To je plnokrevné profi vřeteno, patrně z UP z nějaké dlabačky.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2011, 8:42

Koukaj si do vrat, mozna spolu chodej na pivko, tyhle prima chlapi....
O vreteno je zajem!! BenAshi, sem s infem, klidne na SZ.
Jinak k Ti k svatku zpetne...nej, gratulace a priste se tes!! Schemko od roba potesilo.. :lol: .
Mira.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“