Pohon a odměřování válečkové dráhy
Dobrý den, všem přítomným,
se zaujetím pročítám zdější fora. Nyní si dovoluji jej "využít" pro řešení mého problému či požadavku.
Zabývám se řezáním AL profilů na tahové pile GRAULE a válečkovou dráhou 300cm a ručním posuvem dorazu s odměřováním lupou na vozíku na metru.
Uvažuji o přestavbě odměřování a ručního posunu na posun dorazu elektronický s digitální zobrazením. Myslíte, že je toto reálné? Má představa je taková, že by se zadala délka řezu a vozík s dorazem by sám najel na pozici. Tzn. pouze jedna "dlouhá" osa. Pokusím se stávající mojí drahu s vozíkem nafotit a ještě sem dodat.
Nemám ani představu, co by to obnášelo, případně zda by byl někdo ochoten s tímto pomoct.Samozřejmě za úplatu.
Prozatím v úvodu děkuji. Pavel M.
se zaujetím pročítám zdější fora. Nyní si dovoluji jej "využít" pro řešení mého problému či požadavku.
Zabývám se řezáním AL profilů na tahové pile GRAULE a válečkovou dráhou 300cm a ručním posuvem dorazu s odměřováním lupou na vozíku na metru.
Uvažuji o přestavbě odměřování a ručního posunu na posun dorazu elektronický s digitální zobrazením. Myslíte, že je toto reálné? Má představa je taková, že by se zadala délka řezu a vozík s dorazem by sám najel na pozici. Tzn. pouze jedna "dlouhá" osa. Pokusím se stávající mojí drahu s vozíkem nafotit a ještě sem dodat.
Nemám ani představu, co by to obnášelo, případně zda by byl někdo ochoten s tímto pomoct.Samozřejmě za úplatu.
Prozatím v úvodu děkuji. Pavel M.
Ahoj,
Po mechanické stránce bych neviděl problém, Jeden šroub, krokáč, indukčňák, nějaké vedení.. + menší zásah do mašiny. V elektronice se moc nevyznám
Ale potřebuješ program co ti vyšle motor do Home pozice (na referák) a následně odjede určitý počet půlzů dopředu.
Pro začátek sem hoď Fotku pily, a kam by jsi si představoval to odměřování umístit ( chceš ho po celé délce?) + kolik do toho chceš investovat.
Po mechanické stránce bych neviděl problém, Jeden šroub, krokáč, indukčňák, nějaké vedení.. + menší zásah do mašiny. V elektronice se moc nevyznám

Pro začátek sem hoď Fotku pily, a kam by jsi si představoval to odměřování umístit ( chceš ho po celé délce?) + kolik do toho chceš investovat.
Gfx23 píše:Ahoj,
Po mechanické stránce bych neviděl problém, Jeden šroub, krokáč, indukčňák, nějaké vedení.. + menší zásah do mašiny. V elektronice se moc nevyznámAle potřebuješ program co ti vyšle motor do Home pozice (na referák) a následně odjede určitý počet půlzů dopředu.
Mysliš že šroub a krokovej motor je dobra volba pro třímetrový pojezd? To by znamenalo pohanenou matici na takovou vzdalenost a vždycky zajit na cigaro než se to prestaví. Připadá mi lepší volba použít servo a zubatej řemen nebo hřeben s pastorkem a doplnit o brzdu.
Jaka ja pozadovana presnost?
Po stránce řízení by bylo nejjednodušší použít něco co už někdo vymyslel. třeba tady pro inspiraci http://www.franksworkshop.com.au/Worksh ... yTable.htm je to sice pro otocny stolek ale princip je stejny a sou u toho i zdrojaky. Lze z toho pouzit par myslenek jako treba akcelerace a samozřejme je potřeba hromadu věcí dopsat a upravit (reference atd). Pro jednu osu to nastesti neni tak slozity. Byla by to malá krabicka nekde poruce s displejem a malou klavesnici.
Samozrejme můžeš použít třeba PC s MACHEM nebo EMC, ale proč brát kanon na komára.....
Martin
Ahoj.
Je fakt, že to zase až tak rychlý přesun mít nemusí. Nemám představy o rychlostech posuvu, ale myslim si, ze 50cm/1sec ???? To je dráha za 6sec. Je pravdou, že nejvíce se používá 1. část do 200cm.
A jakou přesnost? Myslím, že v současnosti na lupovém měřítku dokážu odhadnout 3 desetiny a vyrobne mi to dostacuje. Takze pri "automatickem" pojedu dve tri desetiny mi budou dostacovat.
A tomu PC bych se radeji vyhnul
) Myslím, že by to nebylo až tak využitelnééé. To raději tu krabičku 
Zázemí pro tvorbu mám - na dílně vrtačky, frézy a běžné nářadí. Manuelně zručný jsem, ale na toto si netroufnu.
potřebuji někoho "k ruce" kdo mě nakopne. Myslím tedy tu mechanickou část
Je fakt, že to zase až tak rychlý přesun mít nemusí. Nemám představy o rychlostech posuvu, ale myslim si, ze 50cm/1sec ???? To je dráha za 6sec. Je pravdou, že nejvíce se používá 1. část do 200cm.
A jakou přesnost? Myslím, že v současnosti na lupovém měřítku dokážu odhadnout 3 desetiny a vyrobne mi to dostacuje. Takze pri "automatickem" pojedu dve tri desetiny mi budou dostacovat.
A tomu PC bych se radeji vyhnul

Zázemí pro tvorbu mám - na dílně vrtačky, frézy a běžné nářadí. Manuelně zručný jsem, ale na toto si netroufnu.

a ještě mě napadla jedna myšlenka, pro zjednodušení. Princip odmerovani vcelku chapu. Myslim, ze by bylo i dostacujici pro ovladani z jednoho mista tlacitkem doleva/doprava hrube najeti do pozice podle displeje a terab dalsim parem talacitek jemne dostaveni dorazu.....
ahoj, tu je stranka kde sa okrem ineho zaoberaju aj dig. odmeravanim aje to v česku
http://www.jirkaspol.cz/digitalni-odmer ... -1-78.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.jirkaspol.cz/digitalni-odmer ... -1-78.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Osobně bych asi volil ozubený hřeben plus KM nebo servo, jen netuším v jaké tolernci se třeba běžně dělají hřebeny co mají třeba v teatechnik. Plus krbičku třeba s arduinem na kterém to bude posazené třeba i s tím displayem. Možná by stačil i ozubený řemen.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Nejak si v praxi neumim predstavit jak umistujes ty znacky bez mereni s presnosti na 0.1mm na material nebo stul. A pokud potrebuju na umisteni znacky metr a na vlastni nastaveni pak pocitac, kameru atd, tak sem na tom jeste hur, nez kdyz odmeruju tu zarazku primo metrem...... Nebo sem to nepochopil?kutil_tim píše:No ja bych to udělal jak mám viz točka.
http://www.jedna.net/my_phpfiles/kousky ... y/html.php" onclick="window.open(this.href);return false;
PC ,kamerka, motor na válec nějaká značka na materiál,nebo značku na pohyblivý stůl ,relátko,
ovšem muselo by se to nějak pojistit
jinak je nutná ještě záchranka a trochu větší náklady na odvoz zmršeného materiálu do kovošrotu
M