Při soustružení čela kudla mě udělá oblouk

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
duroman

24. 7. 2012, 10:12

Radši se zeptám odborníků: než budu demontovat suport
Vznikl mě dnes problém:
Při soustružení čela (napříč)jako myslím ke středu kudla mě vyjíždí doprava a kolo posuvu podélného se lehounce točí doprava,
takže vzniká jakýsi takýsi oblouk na kulatině mám tam průměr 60
Nevíte chlapi co s tím? A i podélné soustružení je špatné - dodatečně jsem zjistil. J e to katastrofický scénář pro mě.
Mašina je Karger Berlin 0.17 udajně předchůdce SV18ky.
testone
Sponzor fora

24. 7. 2012, 10:17

držet kliku podélného posuvu.....
některý mašiny mívaj přesněz tohohle důvodu kličku nebo šroub pro přitažení suportu k loži
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

24. 7. 2012, 10:22

když bude ostrej nůž a správně utažený rybiny tak to půjde i bez držení kličky..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
duroman

24. 7. 2012, 10:31

testone píše:držet kliku podélného posuvu.....
některý mašiny mívaj přesněz tohohle důvodu kličku nebo šroub pro přitažení suportu k loži
Tak to musím někde najít jestli tam je šroub. Držet kliku pod. posuvu je akorát pěkná kravina :x
Prot

25. 7. 2012, 4:05

neni to tvuj pripad, ale na 40tce mi to delalo taky...uz jsem chtel vratit vyucak, ze neumim nabrousit nuz a nakonec to bylo volny vreteno...nejak se tam dotahujou kuzelovy loziska proti sobe...ale kdyz ti ujizdi klika podelnyho posuvu, tak to bude jinde :?
duroman

25. 7. 2012, 4:27

Prot píše:neni to tvuj pripad, ale na 40tce mi to delalo taky...uz jsem chtel vratit vyucak, ze neumim nabrousit nuz a nakonec to bylo volny vreteno...nejak se tam dotahujou kuzelovy loziska proti sobe...ale kdyz ti ujizdi klika podelnyho posuvu, tak to bude jinde :?
Vřeteno je OK ale již to mám v pohodě celkem byl to přítlačný šroub pro přitlašení suportu k loži jak mě radil testone našel jsem ho povolil a jde to :lol:
testone
Sponzor fora

25. 7. 2012, 4:42

já jsem radil utáhnout......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
duroman

25. 7. 2012, 6:40

leva_strana.jpg
testone píše:já jsem radil utáhnout......
no jo jsem ho povolil je to blbost a oblouk není zkusím zítra utáhnout co to udělá když tam je přístup neskutečný na šroubovák příkládám foto levá strana suportu je teda foceno po vyšroubování šroubu ASI TOHO PŘÍTLAČNÉHO a foto pravé strany tam nic není . JE TO TEN SPRÁVNÝ ŠROUB? Děkuji za info???
Přílohy
prava_strana.jpg
testone
Sponzor fora

25. 7. 2012, 8:18

není....
to co je na poslední fotce je pohybový šroub pro řezání závitů s rozepínací maticí
mluvil jsem o něčem úplně jiném, o nějakém udělátku, nejjednodušeji šroubu, ovládaném páčkou, čtyřhranem nebo něčím jiným, prostě prvek který bývá někde v suportu a utažením (nebo....) proti loži se suport znehybní, resp. zabrzdí.
Jde to při troše snahy udělat i tím že sepneš tuhle matici (zařadíš řezání závitů) , pak ti suport bude stát (pokud budeš mít vyřazené posuvy), rozměr dojedeš nožovým suportem a příčným suportem si uděláš to čelo
jak tu psal někdo výše, pomohl by sis taky třeba tím že budeš mít nůž - vhodně nabroušený nebo zvolený - který nevyvolává sílu tak velikou aby suport odtlačovala
nevěš hlavu, po pár až mnoho hodinách strávených hraním s tou mašinou a proštudování nějaké učebnice se to naučíš taky
v hospodě a u TV se naučíš jenom nadávat
duroman

25. 7. 2012, 9:22

testone píše:není....
to co je na poslední fotce je pohybový šroub pro řezání závitů s rozepínací maticí
mluvil jsem o něčem úplně jiném, o nějakém udělátku, nejjednodušeji šroubu, ovládaném páčkou, čtyřhranem nebo něčím jiným, prostě prvek který bývá někde v suportu a utažením (nebo....) proti loži se suport znehybní, resp. zabrzdí.
Jde to při troše snahy udělat i tím že sepneš tuhle matici (zařadíš řezání závitů) , pak ti suport bude stát (pokud budeš mít vyřazené posuvy), rozměr dojedeš nožovým suportem a příčným suportem si uděláš to čelo
jak tu psal někdo výše, pomohl by sis taky třeba tím že budeš mít nůž - vhodně nabroušený nebo zvolený - který nevyvolává sílu tak velikou aby suport odtlačovala
nevěš hlavu, po pár až mnoho hodinách strávených hraním s tou mašinou a proštudování nějaké učebnice se to naučíš taky
v hospodě a u TV se naučíš jenom nadávat
AHA takže v nejhorším, když to bude zase zlobit nějaké udělátko jako by BRZDIČKU udělat
Díky já sám nechápu, že už je to zase celkem v pohodě :roll:
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2012, 9:26

a jakou máš vůli v hřebenu, nebo šroubu podélnýho posuvu, jestli se ti to neodtlaší až do místa kde se to opře o následující zub (vymezí se vůle). To ztužení suportu (šroubem)je celkem obvyklá věc pokud není tak podržet kliku je normální.
Per aspera ad astra
soustružník

25. 7. 2012, 9:52

kar.jpg
Mohu se klidně i mýlit, ale řekl bych, že na zajištění suportu slouží označená páka. Teď jde o to jestli na inkriminovaném soustruhu vůbec je.
testone
Sponzor fora

25. 7. 2012, 10:24

to bude ono.....
duroman

26. 7. 2012, 7:05

soustružník píše:
Příloha kar.jpg je dlouhodobě nedostupná.
Mohu se klidně i mýlit, ale řekl bych, že na zajištění suportu slouží označená páka. Teď jde o to jestli na inkriminovaném soustruhu vůbec je.
Dobré forum - šroub tam není ale je tam díra a díru už dokážu vyplnit šroubem s pákou. Díky.
Přidávám foto.
Chlapi a nevíte o pravítku pro soustružení kuželů posuvem???
Poněvadž nožovým suportem to je naprd práce.
Přílohy
Díra pro šroub
Díra pro šroub
duroman

26. 7. 2012, 7:09

Ben Ash píše:a jakou máš vůli v hřebenu, nebo šroubu podélnýho posuvu, jestli se ti to neodtlaší až do místa kde se to opře o následující zub (vymezí se vůle). To ztužení suportu (šroubem)je celkem obvyklá věc pokud není tak podržet kliku je normální.
Vůle je na hřebenu ale už min. protože před rokem jsme vypodložili hřeben podložkami, aby klesnul a zmenšila se vůle. Dělali jsme to z důvodu vůle na kole podélného posuvu (při točení je tam dost velký kus než se dostane kolo do záběru)je menší ale není to ono.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“