PROJEKT STAVEBNICE MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY -

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
peetr

21. 9. 2012, 1:18

Dobrý den, pokud máte možnost CNC obrábění a uvažujete o vlastní výrobě kvalitní malé větrné elektrárny pro osobní potřebu (k instalaci u domu, chalupy, chaty, při turistice, táboření, výpravách, na karavanu, hausbotu, jachtě apod.), tak se můžete bezplatně přihlásit do našeho malého neziskového sdružení, s jehož pomocí se vám podaří takovou výrobu uskutečnit nejsnadněji. Hlavní podmínkou přihlášení je jen ta, že každý zájemce musí mít alespoň obecné povědomí o složení klasické malé větrné elektrárny a aby byl schopen nějak přispět poměrným dílem (např. CNC obráběním) k realizaci projektu tím, že taky sám zajistí obstarání některé jeho části. Např. tím, že já obstarám zejména některé podklady pro výrobu výrobní dokumentace takové stavebnice a vše potřebné pro volbu vysoce účinného typu rotoru větrné turbíny, včetně výpočtu jeho tvaru (dosažená míra účinnosti každého druhu větrné turbíny tvoří vždy hlavní parametr každé větrné elektrárny), další účastník sdružení obstará podle takové výrobní dokumentace vyrobení laminovací formy pro výrobu listů rotoru větrné turbíny pro každou stavebnici, jiný zase vysoustružení hlavní hřídele větrné turbíny atd. Předpokládaný počet účastníků sdružení je 20 až 30, protože tento počet odpovídá i počtu druhů komponentů základní podoby klasic. malé větrné elektrárny.

Vyráběnou stavebnicí bude vysoce kvalitní malá větrná elektrárna s horizontální osou rotace větrné turbíny, tj. taková ta klasic. vrtulová větrná elektrárna, o počtu listů rotoru 3 až 6). Průměr rotoru větrné turbíny bude buď cca 2 m, která bude vhodná pro trvalou instalaci (u domu), nebo o průměru cca 1 m pro příležitostnou instalaci (u chalupy, chaty, při turistice, táboření, výpravách, na hausbotu, jachtě apod.). Vyprojektována bude tak, aby měla nejvyšší dosažitelné hlavní parametry (s porovnáním k dnešním sériovým výrobkům) při zachování co nejjednoduššího technického řešení (na jedné hřídeli bude vše - rotor, alternátor, ložiska a případně podle zájmu mechanická brzda pro případ vysokých rychlostí větrů). Listy rotoru větrné turbíny budou vyrobeny z karbonu nebo sklotextilu. Jako generátor bude použit pomaloběžný neodymový alternátor. Tvar rotoru bude vypočten pro využívání co nejnižší rychlosti větru, s ohledem na větrné poměry území ČR. Povrchový vzhled bude odpovídat sériovému výrobku (barvou, povrchem a dyzajnem). Stavebnice nebude obsahovat řídící elektroniku, protože konečné využití MVEE může být rozmanité. Technická koncepce stavebnice bude využívat nejnovější poznatky z potřebných oborů a nejnovější dostupné technologie a materiály. Projektová koncepce zaručuje vyrobení malé větrné elektrárny s tak vysokými základními parametry, které nedosahuje ani jeden sebedražší sériově vyráběný výrobek dostupný na území ČR. Způsob realizace projektu SMVEE a jednoduchost technické koncepce MVEE je zárukou, že náklady na výrobu každé stavebnice budou nejnižší možné, oproti jakékoliv jiné variantě jejího pořízení zájemcem.

Kontakt: psmvee(zav.)volny(tečka)cz
yaqwsx

21. 9. 2012, 9:08

Ačkoliv tento projekt vypadá na první pohled velice zajímavě, na druhý pohled v něm vidím celkem naivitu.
  • Jakou plánujete cenu stavebince?
  • Jakou máte představu o parametrech turbíny? Tedy zejména její účinnost a celkový výkon. V této oblasti se celkem orientuji a z 2 metrového rotoru dle mě nelze získat "rozumné množství energie". Obvzláště v našich přírodních podmínkách.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2012, 8:27

Taky se přidám.... před pár lety jsem o stavbě nějakýho zdroje elektřiny na vítr uvažoval....líbil se mi vzhledem k jednoduchosti Savoniův rotor, ale pak jsem to kvůli malému energetickému zisku zavrhnul... Bohužel obdobně mi vycházela i právě ona cca 2m vrtule, takže nevím nevím.... Projekt zní zajímavě, ale chtělo by to předložit alespoň nějaký základní nástřel výkonu a nutných provozních podmínek, nemluvě o tom že vrtule bude mít vesměs problémy s instalací .... sousedům se to nemusí líbit. :roll:
Cenu celku nebo aspoň ceny klíčových komponentů by nebylo marné taky trochu nastřelit.
Chápu, že asi projekt má fungovat stylem, že každý vyrobí v potřebném počtu nějaký komponent nebo provede nějakou práci pro všechny a za to dostane stavebnici, resp. ostatní díly, nicméně tady hrozí, že by někdo mohl taky "prodělat kalhoty" a to by mohlo být ve finále příčinou konce projektu bez reálného výstupu. :wink:
QNX
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2012, 8:19

Znalosti o větrných elektrárnách mám slušné a výrobní možnosti také, dokonce bych do toho i šel ..........ale pod 4m průměru vrtule nejdu, zvolil bych raději ještě víc ......aby to bylo realizovatelné tak asi dokonce 5m a o moc víc už raději také ne.
peetr

27. 9. 2012, 10:24

Dobrý den, nabízený projekt stavebnice MVEE se týká dvou možných průměrů (2 m nebo 1 m) jen proto, že takové průměry větrných turbín jsou nejen běžně vyráběny, ale zejména proto, že o takový průměr by mohl být zájem i ohl. nabízeného projektu. Nyní mám zájemců už 10, ačkoli uplynulo jen pár dnů od zvěřejnění nabídky projektu. Jsem si proto jistý, že pokud bych uvedl průměr 4 m, tak by dodnes nezareagoval asi nikdo. Nabízený projekt stavebnice MVEE má posloužit jen k částečnému pokrytí spotřeby elektřiny, např. pro ohřev vody, dobíjení baterek apod. Nepochybuji ale, že by stálo za to zvážit nabídku průměru 4 m, ale kdoví jaká bude reakce. Pro mne není problém navrhnout ax. turbínu pro jakýkoliv průměr, a s velmi vysokými parametry (zejména účinnosti ...a klidně i absolutní světovou špičku), ovšem vše začíná a končí u nákladů. Nabízený projekt je proto zaměřen na ty potenc. zájemce, kteří mají hlouběji do kapsy ...jako většina z nás.

Vedoucí projektu SMVEE, kontakt: psmvee(zav.)volny(tečka)cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2012, 2:06

kolik wattu se da z 1m a z 2m ocekavat?
existuje nejaky prumerny vykon na zaklade nejakeho rocniho prumerneho vetru?
jaka je realita?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Selic

27. 9. 2012, 7:43

Co muze vas projekt nabidnout treba proti tomuto: http://www.i4wifi.cz/300-w-vetrna-elekt ... d2551.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2012, 8:16

peetr: Vrtule 1m, to je tak pro nabíjení mobilu, ale pro vážnější použití je to málo. V tom případě nemám zájem zapojit se do tohoto projektu.......... ale ať se vám to povede. Jako seznámení s větrnou energií je to dobrý začátek a až zjistíte, že by to chtělo 4-5m , tak dejte vědět :-) Já se za nějakou extrémní účinností neženu. Každé procento navíc stojí spoustu peněz a námahy. Lepší je slušná účinnost a průměr vrtule zvětšit třeba o 10cm ........je to snadnější a levnější řešení. Vzpomeň si na projekt KUKATE. To byla dobrá cesta.
Selic: to je dobrej odkaz :lol: Píšou tam "Při rychlosti větru 29 m/s již elektrárna dosahuje výkonu 300 W." To je dobrý vtip .......nebo snaha napálit zákazníka? Naštěstí tam je i graf:
http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=238284" onclick="window.open(this.href);return false;
podívej se kolik to dělá při průměrné rychlosti větru (třeba při 3m/s)
Selic

27. 9. 2012, 8:54

QNX: Já si o tom myslím své. Majitel firmy i4 je velice svérázný kšeftmen.
V nabídce má odstupňované ještě další výkony a je velice zajímavé porovnávat cenu versus výkon.

BTW: trochu fušuju do výroby soutěžních modelů větroňů a vím jaká utopie je výroba ekonomicky dostupného rotoru.
Jediné, co u mě mělo nějakou šanci byl Savonius z barelu s generátorem z 5f krokového motoru. Bohužel jen do první vichřice...
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
RaS

27. 9. 2012, 10:28

nedávno dávali pořad v TV kde nějaký odborník z ČVUT popisoval vhodnost využití větrnejch elektráren na území ČR a závěr byl pokud není dotace,která pokryje náklady tak se to nevyplatí stavět, ono k čemu mě je větrná mapa v ČR ve výšce 100m když si doma postavím stožár tak 10m? a i kdyby byl 100m tak mě to s metrovou vrtulí dá v průměru tak kW denně.. a nebo můžu čekat na orkán kdy se dostanu na nominální výkon..
nicméně autorovi se nedá upřít sebevědomí, takovouhle větu "Pro mne není problém navrhnout ax. turbínu pro jakýkoliv průměr, a s velmi vysokými parametry (zejména účinnosti ...a klidně i absolutní světovou špičku)" to už o něčem svědčí..
když budu něco stavět tak se mě musí investice do 10let vrátit, kdy se vrátí na tomto projektu, počítáno se současnou cenou energií a nulovým opotřebením?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Engineer
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2012, 12:06

Nemohu si pomoci, ale ať počítám jak počítám pořád mi vychází, že nejlevnější energie je ta nespotřebovaná a nebo ve finále i nakoupená. :( Ano, láká mně zkusit si být nezávislý na síti, mohl bych realizovat třeba fotovoltaiku (mám střechu na jih s plochou cca 20x10m), nebo mně lákal i ten vítr (bydlím v oblastí kde by to podle mapky mělo slušně foukat - ostatně asi se dost brzo budu koukat na horizont s cca 100 kusy víc jak stometrových větrných monster ze kterých nějak nemám radost :? ), jenže vše je o penězích a návratnosti mi prostě bez dotování nefungují. Jenže pochybuju, že mi to někdo bude dotovat, teda ptal jsem se manželky a slovy klasika .... A nic. :lol:
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2012, 12:01

já mám v plánu tu 4-5m, ale když jsem to počítal, tak na návratnost 10 let se nemám šanci dostat, pochybuju, že se dostanu pod 20let v návratnosti. To ještě počítám s tím, že většinu práce si udělám sám a do ceny nebudu počítat svůj čas a komponenty kupuju postupně, když narazím na výhodný nákup. Třeba jako generátor mám připravené krásné nové 11kW AC servo SIEMENS v pořizovací ceně cca 120 000kč :-) To bych do nákladů fakt započítat nemohl, protože bych se návratnosti nikdy nedožil.
peetr

28. 9. 2012, 1:06

Dobrý den, pánové, je mi to líto, ale vaše protiargumenty - jednou o zbytečné snaze o co největší účinnost, pak zase cosi o nedohledné době návratnosti, o Savoniusové turbíně, o 1 m jako malém průměru, o ČVUT - jsou mimo soudobé technické poznatky. Ono prostě nestačí si tak jen klikat z pohodlí pokojíčku po internetu a že se dovím vše potřebné. Ne ne, tak to rozhodně není, nebylo a ztěží kdy bude. Je to ovšem pochopitelné, protože o skutečné možnosti využití větru pro energetiku se vážně zajímá jen malá hrstka osob a firem na světě. Z takového důvodu, ale i pro složitost mají každé použitelné informace zásadně strategický význam. Správná koncepce MVEE totiž vždy zaručuje vysokou účinnost, návratnost a smysl si ji pořídit (pokud u mě fouká, pochopitelně), a to dokonce bez ohledu na průměr rotoru. Třeba o významu účinosti bych vás tu mohl snadno přesvědčit, ovšem k čemu by to bylo? Stejně byste si to nanejvýš tak přečetli, ale zcela určitě za 5 minut zapomněli, protože skutečný zájem o pořízení MVEE prostě nemáte bohužel ani jeden ...a někteří se dokonce ani neobejdou bez souhlasu manželky:-).
QNX
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2012, 1:30

peetr: Sebelepší návrh ti nepomůže, když energie větru je daná. Kde nic není ani smrt nebere. Při rychlosti větru 3 m/s a průměru vrtule pouhý 1m by ti nedokázala rozumné množství energie dodat ani elektrárna pracující s maximální teoretickou účinností rotoru a to je 59%. (a máš tam další ztráty v generátoru, rozvodech regulátoru). S tou honbou za účinností to tak prostě je. Udělat rotor s účinností 40% není zas takový problém, dejme tomu, že ty bys za cenu složitějšího návrhu, složitější výroby a větší ceny dokázal navrhnout 50% .......no, tak máš 10% k dobru .......ale zvětšit o trochu průměr rotoru je mnohem snadnější a levnější. Navíc list rotoru navržený pro maximální účinnost má neprakticky velkou plochu ve středové části a to je zase nevýhoda při velkých rychlostech větru. Pro amatérskou konstrukci nemá smysl těch pár % účinnosti řešit. Nechci tě odradit. Tvému projektu fandím, ale trochu se mírni v marketingu a pokus se víc stát nohama na zemi :-) Na tomhle foru je spousta praktiků tak se nediv, že i jejich připomínky jsou praktického rázu :-)
peetr

28. 9. 2012, 3:06

... opět všechno mimo skutečnosti - v projektu stavebnice rozhodně nejde jen o průměr rotoru 1 m a v projektu nejde o honbu za účinností, vítr 3 m/s je naopak zajímavý dokonce pro všechny průměry, z výrobního hlediska je zcela lhostejné, jestli volím účinnost vysokou nebo ještě vyšší (při použití stejného materiálu je totiž účinnost závislá jen na tvaru), zvětšit průměr rotoru proto vždy přináší jen nutnost zvýšení nákladů na výrobu listu, pochopitelně že rotor navržený pro nejnižší rychlosti větru, které panují na našem území, se musí zajistit proti poškození při vichru (tak jednou za rok) a že na tomto fóru je spousta větrných praktiků, no o tom právě svědčí toto vlákno ...takže asi ani jeden:-)
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“