Tryska na RepRap

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
drk222
Příspěvky: 389
Registrován: 15. 3. 2011, 11:02
Bydliště: Brno

17. 11. 2011, 1:51

Tak tomu s tim pripravkem moc nerozumim.
Jinak jsme narazil na studenta, který, když slyšel za kolik se ten drát prodává tak se nechal slyšet že má k něčemu takovému přístup a dokázal by vyrábět ten drát za podstatně nižší cenu. (granulát je v desítkách korun, navíc jsem nadbytečné zásoby) Takže se třeba dočkáme výhodnější domácí konkurence. Sám říkal, že v těch plastech dělá a to co jsem mu říkal za požadavky nepovažoval za problém.
Teď jednotlivé dotazy:

horamil píše: 1) základní otázka zní jaká vlastnost ABS drátu (materiálu) má největší vliv na kvalitu tisku
Vlastností je několik.
- čím menší smrštění tím lépe
- ABS obecně měkne nad 105°C a vytlačuje se dle druhu od 210 do 300°C tohle nehraje moc roli ale je výhodnější pokud rozdíl mezi změknutím plastu a viskózně-tekutým stavem je co nejmenší aby se to natavilo v co nejkratší oblasti a dobře se to dávkovalo).
- taky je důležité jak rychle to jde vytlačovat a jaký to klade odpor (větší rychlost znamená i rychlejší tisk)
horamil píše: 2) může pro účely testování průměr drátu kolísat od od 2,7 do 3,2 mm (nebude kolísat na jedné cívce ale materiál od materiálu)
- ne nemůže průměr by měl kolísat v ozsahu 0,1mm například 2,9-3mm nebo 2,8-2,9. Větší kolísání znamená horší kvalitu tisku.
horamil píše: 3) měl by někdo zájem připojit se k testování ? (zatímm jsem ve stádiu cenových kalkulací na co ta sranda vůbec přijde) cílem je mít českého dodavatele s připravenou mašinou na výrobu levného ABS drátu
- těch firem s mašinou asi bude u nás několik, jen většinou vyrábí něco jiného a teď v krizi se může stát že budou bez práce a mašiny někde odstavené...
horamil píše: 4) máte-li někdo z Vás odskoušený ABS materiál se kterým dosahujete nejlepších výsledků, tak pokud mi žašlete vzorek zjistí v jejich laboratoři "co je to zač" aby se použil ten samý plast.
- tak můžeš objednat od dodavatelů na netu mě se třeba daleko více osvědčil nějaký materiál "od číňanů" objednaný odněkud ze švěedka, než ABS od grrf.de a někdo jiný zase říká, že ten z grrf.de je perfektní. Ten co mám má barvu do béžova a na tisk stačí 240°C a ten z grrf potřeboval 270° a má barvu více do bíla. Problém je v tom že nikdo nedodává s materiálem údaje, co je to vůbec zač...

Pokud by si byl někde z Brna klidně dva kousky od obojího odstřihnu.
Uživatelský avatar
drk222
Příspěvky: 389
Registrován: 15. 3. 2011, 11:02
Bydliště: Brno

26. 1. 2012, 12:51

Jinak dodám ještě poslední zkušenosti. Po minulém zaseknutí hlavy (občas se tam holt nějaká nečistota dostane) se mi povedlo ulomit odpor objednaný z GRRF, takže jsem zkusil použít 2w a 3w verze prodávané u nás (s těmi kloboučky na krajích). Topné těleso mám to se šroubovou svorkou takže stačí obalit staniolem a dotáhnout. Funguje to mnohem lépe než ten původní odpor se silikonovým lepidlem. A to až tak dobře, že to roztaví i cínovou pájku kterou je ten odpor připíjen, tudíž jsem to spojil přes dutinky. Používám 5,7ohm 2w variantu.
1. je to levnější (v řádu jednotek kč za kus
2. rychleji to zahřeje hlavu (zhruba 2x rychleji
3. u nás snadno k sehnání.

Jo a jeden člověk si u mě objednal tiskovou hlavu a nějak se neozývá, takže tu mám jednu navíc. Případně by se daly udělat i další. Je to komplet hlava i s ozubenými kolečky a tělesem horní části, ovšem bez motoru a elektroniky (termistory odpory dráty atd).
Uživatelský avatar
drk222
Příspěvky: 389
Registrován: 15. 3. 2011, 11:02
Bydliště: Brno

6. 11. 2012, 4:45

kutil_tim píše:Ahoj
Byl by HOt END ještě k mání
na takové to domácí hraní ? :D
Všechny hot-endy co jsem měl vyrobené jsem rozprodal rozeslal, musela by se zas nějaká vyrobit
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“