Napady pre vylepsenia

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
pali974

13. 11. 2012, 5:02

Zdravim pani,

som kratko po skole a pracujem ako programator riadiacich systemov v automatizacii. Zacina zima a s nou spojene dlhe vecere ktore by som chcel vyuzit produktivne. Velmi by som chcel hladat technicke riesenie pre neaky realny problem spojeny s automatizovanym obrabanim kovov. (z pohladu automatizacie) Kedze mam v tejto problematike male skusenosti, obraciam sa na vas s prosbou o napady. Co v sucasnosti v tejto problematike chyba, co mozno zlepsit, co by bolo uzitocne a dnes neexistuje, pripadne co existuje, ale nefunguje podla ocakavani.

Zatial ma napadlo pokusit sa navrhnut automatizovane sklucovadlo pre sustruh. Bolo by to sklucovadlo, do ktoreho by sa mohol uchytit obrobok lubovolnym sposobom a sklucovadlo by si ho vystredilo do polohy vhodnej pre sustruzenie. Napriklad podla vibracii po roztoceni by bolo schopne dat obrobok do polohy s najmensimi vibraciami. Je to iba napad, neviem ci by o nieco take bol zaujem, ci je to potrebne, pripadne to uz existuje.

Moze ist aj o kokretny inziniersky problem u vas vo fabrike. Ak by to bolo nieco zaujimave, tak by som sa ho rad pokusil vyriesit – zadarmo. Idealne v okoli Ostravy.

Za postrehy a napady dakujem, Palo
pali974

14. 11. 2012, 7:03

Naozaj nikoho nic nenapada? Nazor na sklucovadlo?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 11. 2012, 8:43

To sklíčidlo by mohlo být zajímavé, ale určitě se to nedá poznat podle vyvážení obrobku. Leckdy se vědomě upíná nesymetrický obrobek, třeba odlitek s nálitkem, nebo je prostě už tak konstruovaný. Spíš by bylo zajímavé kdyby se sklíčidlu řeklo, která plocha (dvojice ploch) má "běžet" a ono by se postaralo samo. Měřilo by se samozřejmě digitálními hodinkami nebo jiným typem úchylkoměru či tasteru. Případně by se nic nenastavovalo, ale do soustruhu se dala vypočtená dynamická korekce, jako když se soustruží vačky, ale naopak :-)
Aleš Procháska
GeeSnake
Sponzor fora

29. 11. 2012, 8:18

Není to přímo pro kovoobrábění, ale třeba časem. A zatím 2D.

Zadání: Frézovací nástroj následuje tuhou(propiskou, fixem) kreslenou čáru.

Prostě pod nějaký snímač vložím papír s nakresleným obrysem a stroj po spuštění vyfrézuje obrys z daného materiálu. (U mně by to byla třeba kůže). Žádné skenování a následný převod do pc, cad,cam, atd..
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
GeeSnake
Sponzor fora

29. 11. 2012, 9:44

Mně spíš zajímá skutečná velikost, rychlost - modelový příklad:
přijde chlap, přinese nůž, vezmu ho, obkreslím na papír, položím pod čidlo, do připravené dřevěné vložky vyfrézuji ten tvar, vezmu vložku, vložím do předem hotového pouzdra a chlap jde paá, tedy až zaplatí.
ledvinap

29. 11. 2012, 10:16

GeeSnake píše:Mně spíš zajímá skutečná velikost, rychlost - modelový příklad:
přijde chlap, přinese nůž, vezmu ho, obkreslím na papír, položím pod čidlo, do připravené dřevěné vložky vyfrézuji ten tvar, vezmu vložku, vložím do předem hotového pouzdra a chlap jde paá, tedy až zaplatí.
To uz spis: Prijde chlap, prinese nuz, vezmu ho v hedvabne rukavicce, upnu ho do do drzaku v komore, ktera vypada jak z CSI, pres nuz prejede cerveny laserovy paprsek, pak zeleny [udelam fotku], trochu se zakouri [najdu jeden z deseti profilu na noze, ktere se pouzivaji], masina zacne divoce blikat [upravit meritko podle fotky, pokud chci byt perfekcionista], do připravené dřevěné vložky vyfrézuji ten tvar, vezmu vložku, vložím do předem hotového pouzdra, zapalim kadidlo, a chlap jde paá, tedy až zaplatí. Mne vic.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2012, 7:10

takhle fungujou nektery palici stroje
objede to konturu treba na papire
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
GeeSnake
Sponzor fora

30. 11. 2012, 7:54

Nějaký link? Já našel nějaké šneky a robostavebnice. Dík.
Miller
Sponzor fora

30. 11. 2012, 4:55

kutil_tim píše:
ledvinap píše: To uz spis: Prijde chlap, prinese nuz, vezmu ho v hedvabne rukavicce, upnu ho do do drzaku v komore, ktera vypada jak z CSI, pres nuz prejede cerveny laserovy paprsek, pak zeleny [udelam fotku], trochu se zakouri [najdu jeden z deseti profilu na noze, ktere se pouzivaji], masina zacne divoce blikat [upravit meritko podle fotky, pokud chci byt perfekcionista], do připravené dřevěné vložky vyfrézuji ten tvar, vezmu vložku, vložím do předem hotového pouzdra, zapalim kadidlo, a chlap jde paá, tedy až zaplatí. Mne vic.
Já bych to viděl tak
Přijede náklaďák vysype pásovinu/kulatinu/bednu polotovarů/kůži
na místo označené X to doveze rozespalý brigádník // odchylka +- 3m pro ošetření chyby brigádníka
robotická ruka odebírá polotovary dává je do CNC
na druhé straně vypadávají zabalené krabice na paletu s hotovými výrobky
vybranými/nakreslenými tužkou zákazníkem přes webovou stránku
,krabice vypadávající z CNC nakládá maník z přepravní služby
vše řízeno přes web z mobilu z Malibu bíč od vychlazené sklenky tequily podávané přítulnou obsluhou...
To za trochu námahy stojí .//no ale když uvážím že 10 příživníků kteří přerozdělují zisky konsolidují apod. bude na Malibu místo mě já budu muset být u stroje aby to šlapalo tak nevím nevím
Tipy na vylepšení: vyřadit brigádníka ,zjednodušit řízení, změnit obsluhu......
Je vidět, že jsi realista, protože navrhuješ vyřadit brigádníka, nikoliv těch 10 příživníků ... :mrgreen:
Mini soustruh SC-4
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2012, 6:57

To sledování stopy namalované na kartonu se už asi moc nepoužívá,co vím tak se Magi zmiňoval (viděl jsem polotovary a šablony) že to tu někde bylo a hodně dávno na tom nechali pálit tvary nožů do mlýnku na kožky. Hořák byl normální švajc a želvátko sledující černou čáru, bylo oblíbené zadání knih na téma kybernetika :-)
Per aspera ad astra
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“