soustruh CJM250
" Doufal jsem, že třeba půjde pohnout s domečkama ložisek "
Nerobil by som to.... Najprv si poriadne ustav konika, doklep sklucovadlo a vsetko poriadne pomeraj. Na YTB mas X videi, ako zistit aktualnu geometriu.
https://www.youtube.com/results?search_ ... +alignment" onclick="window.open(this.href);return false;
Nerobil by som to.... Najprv si poriadne ustav konika, doklep sklucovadlo a vsetko poriadne pomeraj. Na YTB mas X videi, ako zistit aktualnu geometriu.
https://www.youtube.com/results?search_ ... +alignment" onclick="window.open(this.href);return false;
sorry - pod universálkou je MK4, a dostal jsi dva pevné hroty, jeden pasuje do koníka a jeden pod universálku
nemůžeš měnit pořadí čelistí, proto jsou číslované, ale nikde není značeno, kde začneš s tou první - no a to je třeba vyzkoušet.
nedoklepávají se ložiska vřetena, ale samotná universálka držící na těch 3 šroubech, ty se mírně povolí a při upnuté přesné kulatině se to ladí co nejblíže nuly.
nemůžeš měnit pořadí čelistí, proto jsou číslované, ale nikde není značeno, kde začneš s tou první - no a to je třeba vyzkoušet.
nedoklepávají se ložiska vřetena, ale samotná universálka držící na těch 3 šroubech, ty se mírně povolí a při upnuté přesné kulatině se to ladí co nejblíže nuly.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Tohle se dělá pro vycentrování hlavy vůči ose vřetene, ne? Je mi jasné, že tím musím začít.chb píše:...nedoklepávají se ložiska vřetena, ale samotná universálka držící na těch 3 šroubech, ty se mírně povolí a při upnuté přesné kulatině se to ladí co nejblíže nuly.
Pak ale předpokládám, že musím pohnout osou vřetene, abych jí dostal do rovnoběžnosti s vedením. To musím udělat tak, aby výškově byla současně osa vřetene proti ose koníku. Stranově je mi to jedno, protože to pak doladím vyosením koníku. Je to tak?
Myslím to tak, že nejdříve musím docílit co nejlepší rovnoběžnosti osy vřetene vůči vedení při výšce odpovídající výšce osy koníku nad vedením. Pak došteluju příčnou polohu koníka, abych ho dostal do osy vřetene.atlan píše:Nie musi to sediet vyskovo aj smerovo. Ziadne doladovanie konikom.
Pokud by šla osa vřetene doladit ložiskovýma domečkama, tak by to nemuselo být tak strašné, ne? Chce to jen tu měřící tyč, hodinky a trpělivost.atlan píše:Dostelovat konik je prkootina oproti tomu co ta caka z veretrnom. Konik ma skrutky ktory ma posuva do stran. Dufaj ze aspon ten je vyskovo dobre lebo to bude dalsia robota naviac.
Vitaj v klube majiteĺov tohto sústruhu. Keď ho poriadne vyladíš a nastavíš, tak je to parádna mašinka. Škoda že to čínania tak flákajú. Keby ho robili poriadne a presne, tak ním vpohode pokryjú potreby nejednéjo hobíka. Ale večšinou hobík chce sústružiť a nie robiť profi robotu. Som rád že ten chlapík z výrobních strojů to urobil za mna...
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

Já jsem zatím spokojený. Jak jsem psal, věděl jsem že je to loterie. Taky mohlo být v bedně něco úplně jiného, nebo to nemuselo připlout vůbec. Ale vrčí to, hýbe se to, jde z toho tříska a to mi zatím stačí.shaolin píše:Vitaj v klube majiteĺov tohto sústruhu. Keď ho poriadne vyladíš a nastavíš, tak je to parádna mašinka. Škoda že to čínania tak flákajú. Keby ho robili poriadne a presne, tak ním vpohode pokryjú potreby nejednéjo hobíka. Ale večšinou hobík chce sústružiť a nie robiť profi robotu. Som rád že ten chlapík z výrobních strojů to urobil za mna...

Víťo, prozradím ti sladké tajemství. Univerzála je pod čelistma také očíslovaná, takže to xobě pasuje.chb píše: nemůžeš měnit pořadí čelistí, proto jsou číslované, ale nikde není značeno, kde začneš s tou první - no a to je třeba vyzkoušet.

Nikdo ti samozřejmě nemůže zakázat, abys je nezpřeházel podle své libosti a nenaklepal to zase, aby to běželo, ale proč se s tím s....