Router 500 x 400 x 100 dřevo plasty Al slitiny
jojo, souhlas takové rychlosti již na hobby mašině k ničemu nepoužiješ nejvyšší rychlost do Al jezdím 1800 mm/min, možná by to šlo i o trošku rychlejc ale rozhodně Datron to s Teknomotoráckým vřetenem při 18k otáčkách nebude. Zase nadruhou stranu by se výrazně zrychlili přejezdy mimo záběr což u rozměrnějších dílů (délka třeba přes celej stůl 500mm) by mohlo zkrátit čas výrazně.
To že mne nepřesvědčuješ jsem pochopil, první co bylo tak jsem ještě včera v noci mrknul na stránky Gravosu a došel jsem asi k tomuhle:
1) licence ARMOTE 2900,-
2) GVE64-125 7900,-
3) GVE67 rozšiřující IO 6900,-
celkem: 17.700,- +DPH to je bratru skoro 21.500 tak tohle je opravdu mimo moje nynější možnosti takže mně vlastně přesvědčovat můžeš, asi bych se podle toho co píšeš aji nechal přesvědčit, nicméně na to nemám, ostatně aji ten Smoothstepper je zatím priorita XY
To že mne nepřesvědčuješ jsem pochopil, první co bylo tak jsem ještě včera v noci mrknul na stránky Gravosu a došel jsem asi k tomuhle:
1) licence ARMOTE 2900,-
2) GVE64-125 7900,-
3) GVE67 rozšiřující IO 6900,-
celkem: 17.700,- +DPH to je bratru skoro 21.500 tak tohle je opravdu mimo moje nynější možnosti takže mně vlastně přesvědčovat můžeš, asi bych se podle toho co píšeš aji nechal přesvědčit, nicméně na to nemám, ostatně aji ten Smoothstepper je zatím priorita XY
DíkRKal píše:Tak tohle je docela dobrej nápad

To můžeš ověřit (honit vždy jen jednu osu) případně s nějakým kvalitním alternativním generátorem, ehm ehm SDG4046 mrk mrkRKal píše:tak jsem to zkusil a asi to odpovídá tomu co jsem psal. Při dělení na 8mikrokroků to lítá až 4m/min a to všechny 3 osy najednou a zastaví se to spíše nedostatečnou silou

To bohužel není tak jednoduchý a zrovna konkrétně ty SX23-1021 vypadaj podle indukčnosti na docela líný mrchy (zvlášť v kombinaci s relativně nízkým napájecím napětím Toshib by sis moh dost zhoršit dynamiku a docílit vyšší moment jen při nízkých otáčkách, kde tě to netrápí). Možná spíš ty 2727 by stály za pokus, ale nic moc bych si od toho nesliboval. Resp. přijde na to, škoda, že nevíš parametry těch Vext, od toho by se dalo odpíchnout.RKal píše:což by znamenalo změnit pouze motory což je v budoucnu jednoduché teď tam mám nějaké vexty ke kterým se nedají stáhnout žádné informace ale podle rozměrů (NEMA23, délka 57mm a ostatní parametry) soudím něco kolem 1 Nm takže pokud bych použil třeba SX23 1021 se stat momentem 2,1 Nm tak by to se smoothsteprem melo lítat jako drak
T.
EDIT: Stále jezdíš na těch 24V?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tu 1021ku jsem jen střelil podle km, ale mám tady jednu respektive dve (ta druhá je na 4té ose) SX23-2727 a tak jak bude cas tak to zkusím prohodit.
Mimochodem SDGcko je pekný, ted sem to celé procetl fakt krásně jednoduché, ale popravdě já moc nejsem na analogy a tak bych uvazoval spis neco s jednocipem kde budu to casování moci nastavit exaktně, což si nejsem u SDGcka v případě akcelerace a deakcelerace jist. Ale ono ani na jednočipu to není zase až taková čurina pokud chci mít akceleraci opravdu jako rovnoměrně se zrychlující pohyb s definovaným zrychlením, na to už jsem přišel při prvních pokusech a proto jsem myšlenku na vlastní řídící systém zavrhmul a šel do Machu. Ostatně myslím si že právě proto je na ESS a jiných HWinterpolátorech použitý FPGA kterým se dají elegantně řešit takovéto úlohy. No to je ale už mimo téma.
Mimochodem SDGcko je pekný, ted sem to celé procetl fakt krásně jednoduché, ale popravdě já moc nejsem na analogy a tak bych uvazoval spis neco s jednocipem kde budu to casování moci nastavit exaktně, což si nejsem u SDGcka v případě akcelerace a deakcelerace jist. Ale ono ani na jednočipu to není zase až taková čurina pokud chci mít akceleraci opravdu jako rovnoměrně se zrychlující pohyb s definovaným zrychlením, na to už jsem přišel při prvních pokusech a proto jsem myšlenku na vlastní řídící systém zavrhmul a šel do Machu. Ostatně myslím si že právě proto je na ESS a jiných HWinterpolátorech použitý FPGA kterým se dají elegantně řešit takovéto úlohy. No to je ale už mimo téma.
- Pepa z depa
... Armote+GVE64 máš na 4 osy a už nic nepotřebuješ (drivery máš), žádný GVE67 

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
a proc nejit do mesy 5i25 je za 3k? je to min jak za polovic, jede to skvele, uz jsem to taky nevydrzel a objednal
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Tak to si nejsem jist jestli by to neznamenalo pro mne přejít na Linux a to opravdu nehodlám z mnoha různých důvodů nicméně priorita zrychlení stroje je asi tak 150, nynífilla píše:a proc nejit do mesy 5i25 je za 3k? je to min jak za polovic, jede to skvele, uz jsem to taky nevydrzel a objednal
ja prave z mnoha ruznych duvodu presel, zacinal jsem na machu, ale po par nepredvidanych ukazech jsem utek, delam hlavne 3D ne zadny reliefy, ale formy a modely a pri desitkach tisic radku nechci riskovat zaskobrtnutiRKal píše:Tak to si nejsem jist jestli by to neznamenalo pro mne přejít na Linux a to opravdu nehodlám z mnoha různých důvodů nicméně priorita zrychlení stroje je asi tak 150, nynífilla píše:a proc nejit do mesy 5i25 je za 3k? je to min jak za polovic, jede to skvele, uz jsem to taky nevydrzel a objednal
ty mnoho duvody by mne jen tak ze sportu zajimaly, tipuju max 2

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
jo asi typuješ správněfilla píše:
ty mnoho duvody by mne jen tak ze sportu zajimaly, tipuju max 2
1) již zakoupený software - Mach a ten mne přece jen něco stál a zatím sem naštěstí žádné zaškobrtnutí nespozoroval
2) ostatní software který není ve verzi pro Linux (nevírábá se a tudíž nutnost přejít na jiný
3) všeobecně nejsem příznivcem Linuxu - možna hloupý názor ale prostě se neorientuji ve všech těch verzích, navíc pod okna si umím naprogramovat cokoli co potřebuji pro Linux ne a učit se od začátku další systém není to kde bych teď chtěl utrácet čas
někomu to může připadat jako banalita ale pro mne to jsou dost pádné důvody, asi tak jako příznivci Linuxu mají ty svoje
Tak zase trochu pokrok, nakoupil jsem u alcomu materiál 5083 a to rovnou frézované desky jejichž přesnost i kvalita povrchu je mnohem vyšší za minimální nárust ceny, vpodstatě veškerý matroš na nový portál (cca 35 kg) ně vyšel na 5300 kč i s daní, to je cca 125 korun za kg bez daně včetně nářezu i když toho nebylo moc vzal sem velké plotny které si na polotovary řežu rozbruškou s přídavkem tak 3mm na straně, 1ka kotuč to bere celkem fajn, jen to dělá neskutečně bordelu.
na fotkách je hlavní čelo portálu (z 20mm plotny) a část pravé bočnice s výstuhama, tak jak je to na modelu připojeném dříve
na fotkách je hlavní čelo portálu (z 20mm plotny) a část pravé bočnice s výstuhama, tak jak je to na modelu připojeném dříve
- Martinhora
Celkově se mi to hodně líbí, je to promyšlený a krásně vyrobený. Jen by si to zasloužilo mohutnější podstavec ....
Kluci dík, vaše chvála mne žene ku předu tak jsem dodělal pravou bočnici, vlastně jen šrouby na ní chybjej pač jsem si seznam nechal doma když jsem měl v plánu zajít do obchodu se spojmateriálem. hlavně že jsem si všechno sepsal pěkně do tabulky v excelu a vytisknul tak ať je to úhledné a nemá s tím prodavačka moc práce. No halt s věkem člověk začíná zapomínat, a to vlastně ještě nejsem vůbec starej.
Zkusmo jsem nasadil jeden motor od Microconu SX23-2727 a sedne jak ulitý, pravděpodobně na X a Y ovou osu teď osadím tyhle větší, mám obavu že velká hmotnost portálu a vozíku s vřetenem se podepíše na dynamice stroje. No nejlepší by byly serva ale kde má člověk na to brát, že.
Celkem to všechno pěkně zapadne do sebe ale rukou tam jdou lehké přesahy cítět hlavně na těch šikmých plochách, vlastně poříd valčím s upínáním obrobků, nějak to pořád není ono a vůle v nepředepnutých matkách dělá taky svoje. No za málo peněz málo muziky. Napadlo mne, že bych ty boky ještě jednou z boku třeba desetinku po finálním smontování líznul ale je to jenom věc estetická a pohledem skoro nepoznatelná tak nevím, možná to asi nechám tak.
Na Youtube nahrávám video z výroby, ale leze to strašně pomalu tak jak to tam bude dám link.
Zkusmo jsem nasadil jeden motor od Microconu SX23-2727 a sedne jak ulitý, pravděpodobně na X a Y ovou osu teď osadím tyhle větší, mám obavu že velká hmotnost portálu a vozíku s vřetenem se podepíše na dynamice stroje. No nejlepší by byly serva ale kde má člověk na to brát, že.
Celkem to všechno pěkně zapadne do sebe ale rukou tam jdou lehké přesahy cítět hlavně na těch šikmých plochách, vlastně poříd valčím s upínáním obrobků, nějak to pořád není ono a vůle v nepředepnutých matkách dělá taky svoje. No za málo peněz málo muziky. Napadlo mne, že bych ty boky ještě jednou z boku třeba desetinku po finálním smontování líznul ale je to jenom věc estetická a pohledem skoro nepoznatelná tak nevím, možná to asi nechám tak.
Na Youtube nahrávám video z výroby, ale leze to strašně pomalu tak jak to tam bude dám link.
tak tady je video, pravda trochu dlouhý, příště si dám asi více práce se stříháním
https://youtu.be/VDJ0TFOgLf4

https://youtu.be/VDJ0TFOgLf4