Amatérská stavba CNC frézky v obrazech

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
packa

22. 4. 2011, 9:44

Zdravím , moc vás asi nepotěším protože atas prodloužená verze R se stále ještě nedostala do sériové výroby , a že jim to tady nadhazuji docela často stím že je o něj dost velký zájem ,
Doporučuji je poštouchnout , dát poptávku na větší množství ( samozřejmě nezávaznou :D )
třeba to snima trochu pohne.
Mě prosím nekamenujte já tam jen pracuju.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2011, 10:36

b.boruvka napsal:
Troubit na trumpety je od Lucie :D
Ale ta stavba je parada a fandim!![/quote]

Boruvko, dik za opravu. Jasnacka, David a skvelej hit. Takhle se pletu casto, nektery bunky na HD mozku nejspis poskodil etanol :( a taky to stáří (p.vyber).
Stavba je skutecne paradni a "chcipackovi" zkusime ve spolupraci s Milosem jeste trochu domluvit a dostat ho dal.
sidonie

22. 4. 2011, 11:50

Netuším jaké jste použily zrychlení/akceleraci, ale mě se podobně choval motor pokud byla akcelerace až moc.

Nadhodím jen takovou úvahu, nedalo by se nějak do armotu dopsat zrychlení dvojí? Jedno by bylo aktivní pro pracovní posuvy nebo do definované rychlosti a druhé by se používalo pro rychloposuv. U rychloposuvu tolik nevadí, že chvíli trvá než se dosáhne plné rychlosti a motoru by to prospělo, nemusel by startovat pomalu z místa na vysokou fregvenci a je velmi pravděpodobné, že se potom sám tak rychle neshodí do rezonance.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2011, 12:23

Sidonie souhlas. My to dodneska nerozlisujeme ty dve rychlosti jako u dospelych systemu. Zacinam tusit proc se to rozlisuje, a nejspis to do budoucna
zohlednime. Snazime se tu z "komara" udelat "taznyho kone". Ja sezenu poradny charky momentu, pak bude jasny, co to da a ztlumi to nerealna ocekavani.
Jde o to objektivni zhodnoceni moznosti pohonu a jeho "nezatraceni" z jinych pricin. Protoze pravdu ma jenom (bouchacka, us-ha,ha) fyzika, matika a mechanika. A to jsou oblasti, kde mi vsehomir nenadelil a dal mi (dekuji) sikovnost do rukou a cit pro vec a remeslo. A spolecne se k tomu poznani muzeme dobrat. Tak zavidim vsem, co to dovedou spocitat. Ja beru vse citem a docela to funguje a ty odchylky nejsou zasadni.
Krasny den a hezke Velikonoce :D .
sidonie

22. 4. 2011, 12:46

Nejsem si tak úplně jistý, jak moc je rozdělena akcelerace u "dospělých" systémů, jen mě napadl myslím celkem logický krok. Další logický krok by možná bylo osamostatnění nastavení akcelerací do samostatné záložky i když akcelerace s mechanikou stroje velmi koresponduje.

Dotážu si představit, kolik práce dá honzovi rozdělení akcelerací a hlavně nějaký algoritmus, který bezpečně určí která akcelerace se má použít v daný okamžik.

Co se týče pohonu, tak je v žádném případě nezatracuji, nemám proč, myslím, že pohon jde nastavit mašince přímo na míru, jen je potřeba velké testování a až teprve praxe prokáže správnost nastavení.

Na stroji je velmi mnoho proměnných, které si člověk uvědomí teprve v okamžiku, když u stroje stojí, vidí ho a slyší co dělá. Do tohoto spektra spadá mazání tukem nebo olejem. Mezi těmito dvěmi médii je velký třecí rozdíl a to nemluvím o rozdílech mezi jednotlivými druhy olejů nebo tuků. Další extrém je suchá mašina, což se u obrábění dřeva stane realitou v řádu desítek vteřin, pokud není stroj účinně krytován.

Spíše se považuji za jednoho z těch, kteří pohon přeceňují, ale nemyslím si, že až o polovinu jejich možností.
zami

22. 4. 2011, 1:37

sidonie píše:Netuším jaké jste použily zrychlení/akceleraci, ale mě se podobně choval motor pokud byla akcelerace až moc.

Nadhodím jen takovou úvahu, nedalo by se nějak do armotu dopsat zrychlení dvojí? Jedno by bylo aktivní pro pracovní posuvy nebo do definované rychlosti a druhé by se používalo pro rychloposuv. U rychloposuvu tolik nevadí, že chvíli trvá než se dosáhne plné rychlosti a motoru by to prospělo, nemusel by startovat pomalu z místa na vysokou fregvenci a je velmi pravděpodobné, že se potom sám tak rychle neshodí do rezonance.
Přesně toto mě napadlo před chvílí. Snížil jsem akceleraci (Z 400 na 200) a zvládá to 65mm/s. Nějak si ani neumím představit co by to dělalo při rychlosti přes 100mm/s. Krátké video už nahrávám.
Miloš
sidonie

22. 4. 2011, 2:14

Nechci moc provokovat, ale nechceš zkusit nastavit to hrubší mikrokrokování ?

Akceleraci bych menší jak 200mm/s^2 nedával, přece jen potřebuješ nějak zrychlit a hlavně zpomalit.
Rozdělení akcelerací na zrychlení a zpomalení by možná také nebylo od věci, ale mnohokrát by se zesložitil systém samotný a nastavování těchto parametrů (jejich otestování) také.

65 mm/s = 3900 mm/min. posuv = 1560 ot./min. na motoru = 78 000 kroků/s
Naposledy upravil(a) sidonie dne 22. 4. 2011, 4:13, celkem upraveno 2 x.
zami

22. 4. 2011, 2:31

Momentálně je tam nastaveno 1200 kroků na mm. Na tom driveru to bohužel neumím nastavit. Můžeš mi poradit ?
Miloš.
zami

22. 4. 2011, 2:36

Kratičké video s rychlostí 65mm/s.
http://www.youtube.com/watch?v=Ch36j4tOQ3o" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš.
sidonie

22. 4. 2011, 2:43

zami píše:Momentálně je tam nastaveno 1200 kroků na mm. Na tom driveru to bohužel neumím nastavit. Můžeš mi poradit ?
Miloš.
:shock: :shock: :shock: Tak to jsem úplně mimo a musím všechno přepočítat, nebudou sedět otáčky na motoru.

Zopakujeme si nastavení stroje:
Kuličkový šroub o stoupání 5 mm/ot.
Mechanický převod 2 ot. motoru : 1 otáčka matice/šroubu

Na driver se podívej sem do datasheetu : http://www.gravos.cz/download/katalogy/ykb3606ma-en.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Je tam popsáno jak nastavit mikrokroky a hlavně zjistíš kolik jich momentálně tam máš.

Než s tím budeš nějak kroutit, chtělo by to vypnout !!!
Nebo radši počkej na instrukce od mirka.

Ke snížení mikrokroků mě vede hypotéza, že motor zvládne jen určitou fragvenci, mechanicky by se mohl točit i rychleji, ale narazí právě na svůj fregvenční strop.
Naposledy upravil(a) sidonie dne 22. 4. 2011, 2:48, celkem upraveno 1 x.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2011, 2:45

Jestli jsme na konecne s momentem, tak to hrubsi mikrokrok jenom zhorsi. Promin Sidonie, dal bych o stupen vyssi mikro (2000) a nastavit pocet kr/mm. Nevim, jakou maximalku nam 100kpps dovoli. Proste nekde to ma meze (motorek), ty se pokusime nalezt a pak to dat na 2/3, aby to bylo bezpecne.
Mlosi, je tam tabulka a patricne "sviste" s packami". Smula je, ze se mi ztratil synek (timto ho "karam") a muzu radit jen malo.
sidonie

22. 4. 2011, 2:54

Tak teď jsem úplně mimo. :shock: :shock:

Doposud jsem počítal s nastavením driveru na 2000 kroků/ot. = 800 kroků/mm.

Zami píše, že má nastaveno 1200 kroků/mm = 3000 kroků/ot.

Samozřejmě za předpokladu, že používá šrouby s 5 mm/ot. a onen převod do pomala 2:1 (motor:matice)
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2011, 3:13

Si rad povidas a resis sidonie :D . To je dobre. Zami ma 100kpps a ted mi vyslo, ze muze klidne dat 3000mikro. Na 5kach a na pul prevodem to muze!! ale nemusi jet max 83mm/s. Nastavit se pak musi 1200kr/mm. Tech 83 bych videl jako slusny vysledek, ale nejspis to neda. Zazrak se nekona.
Tak treba to pomuze.
To Zami: je tam tabulka na budici a svistovy packy D3-D6..
sidonie

22. 4. 2011, 3:57

Pak bych tedy zkusil snížit mikrokroky o jeden stupeň a hned se ukáže jestli motor nemůže momentově a nebo jen z důvodu zahlcení fregvencí.

Momentální nastavení na driveru by mělo být 3000 kroků/ot. Elektronické rozlišení 0,000833333 mm/krok
D3 ON
D4 OFF
D5 OFF
D6 OFF

Nastavení v armotu 1200 kroků/mm

Zkusil bych 2000 kroků/ot. Elektronické rozlišení 0,00125 mm/krok
D3 ON
D4 OFF
D5 OFF
D6 ON

Nastavení v armotu 800 kroků/mm
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2011, 4:17

Nechat 3000mikro, nesnizovat a pokusovat, referovat o vysledcich.
Naposledy upravil(a) Mirek-Gravos dne 25. 4. 2011, 1:37, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“