Stolní soustruh, výběr

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 10:47

Konkrétně já už jsem ho tady pomluvil dost, hledej v historii mých příspěvků.
Per aspera ad astra
give

21. 6. 2012, 4:11

Ohledně tohoto soustruhu jsem váš názor nenašel. Chci malý soustruh na soustružení šroubů a podobných věcí, který bych si vytvořil sám, tento se mi zrovna líbí.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 6. 2012, 5:52

Tady na fóru je zvykem si tykat, jsme si tu všichni rovnější :-) Kolik ten Vavra stojí a jak se na něm dělají šrouby?
-----------------------------------
odkaz zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=76& ... 543#p84543" onclick="window.open(this.href);return false;
Per aspera ad astra
expertdb

21. 6. 2012, 6:04

No zrovna ty závity na něm neuděláš. Nemá to autoposuv. A myslím si že i teo vedení na té tyči asi nebude moc tuhé. Za mně bych řekl, že by Ti mohl vyhovovat některý třístovkový model. Mně alespoň stačí :wink: .
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
give

22. 6. 2012, 7:17

Jde mi také o to se naučit pořádně na soustruhu, u strýce jsem už pár věcí vysoustružil.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2012, 8:54

Vávra je přežitek z doby kdy nic nebylo ke koupi.
podobný MNce je ten polák zde již zmiňovanej ,nebo ruská kopie MN80(se zjednoduššeným uložením vřetene) TB16 (TV)
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2012, 9:19

Na ty šrouby jsem se ptal právě proto, že vím, že bez příslušenství se na něm dělat nedají. Přičemž tazatel má výrobu šroubů jako požadavek. Já jsem tenhle typ soustruhu velmi rád opustil. Dá se na něm sice udělat lecos, ale mnohdy metodou drbání se levou nohou za pravým uchem.
Per aspera ad astra
give

22. 6. 2012, 10:48

Pokud správně chápu, tak tento soustruh není vhodný, jelikož je zastaralý a nejde na něm soustružit hodně věcí a proto bych si raději měl koupit jiný s automatickým posuvem.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2012, 11:11

Rozhodnutí je tak jako tak na tobě. Pokud máš nějaké požadavky na stroj, musíš hledat takový, který je splní a na který se případně v budoucnu bude dát dodělat, nebo dokoupit příslušenství. V té velikosti co jsi vybral to nejspíš bude nenáročně fungovat, ale má to řadu omezení. Naproti tomu čínský(korejský) stroj již v základu nabízí standartní konstrukci a možnost doplnit příslušenství, je ale nutné ho po koupi rozebrat vyčistit, znovu sestavit a někdy seřídit. Soustruh VAVRA v základu neumí závity, k tomu je potřeba sada závitových kol, která jako příslušenství nejsou levná. A nebo pro jiné závity potřebuješ dělící zařízení a frézovací přípravek. Naproti tomu u číňana nasadíš ozubená kola a můžeš se do toho pustit. Základním problémem u konstrukce VAVRA je už samotný princip přísuvu suportu s nožem do záběru, zatímco u standartního soustruhu se nůž pohybuje po přímce, zde opisuje kružnici, toto samotné vylučuje použití normálního frézovacího přípravku co vyrábí např Tumlík a značně tedy snižuje možnsti. Přišlo mi také že se odklonem suportu mění úhel nástroje, alespoň u toho mého jsem musel korigovat výšku nástroje podle průměru, který jsem obráběl.
Per aspera ad astra
jova
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2012, 12:16

Pouze doplním:
Podle mě v dnešní době kupovat nový soustruh konstrukce VAVRA je hloupost. Ten stroj byl konstruován v době, kdy se normální člověk k soustruhu nedostal a byl si ho nucen vyrobit. Proto je celá koncepce postavená na komponentech které jsou běžně k dostání a k jeho výrobě v podstatě stačí vrtačka a běžné dílenské vybavení. Za ty peníze co do něj vrazíš seženeš obstojného číňana který bude skutečně plnohodnotným soustruhem ( s posuvem, řezáním závitů, vrtání koníkem ….)
V příloze máš kompletní plánek, aby jsi si udělal představu o čem je řeč.
Přílohy
USS 92_56-66.pdf
TS201
(1.99 MiB) Staženo 3380 x
profor

24. 6. 2012, 1:12

[quote="give"]Pokud správně chápu, tak tento soustruh není vhodný, jelikož je zastaralý a nejde na něm soustružit hodně věcí a proto bych si raději měl koupit jiný s automatickým posuvem.[/quote]

Ano - jen pocitej s tim, ze u mensich cinanu je pouze vodici sroub pro rezani zavitu, nikoliv posuvova hridel - tedy zavit vyriznes, posuv s malou sponou si na nem dovolit muzes, ale na svem soustruhu od bow (ktery je jinak super, presny, tuhy a kdeco) bych si nedovolil soustruzit treba milimetrovou sponu z austeniticke nerezi (ktera se obrabi opravdu obtizne) pomoci nuceneho posuvu - to jsem delal rucne, protoze mam rad tu mosaznou/bronzovou matici, ktera ten posuv z poloviny realizuje...
Konvencni soustruhy maji pro nuceny posuv jinou vodici tyc, kde posuv neni realizovan zaberem posuvoveho sroubu do delene matice.
Sroub pouzivam - jak uz jsem psal jen pro zavity a nebo pro velmi male ubery (i malym posuvem treba 0,05mm/ot pro posledni trisku).
Miltech
Sponzor fora

26. 6. 2012, 7:48

Ano. To je správný postup, pokud má člověk soucit se svým strojem. Pro začínající jsou tam vložena plastová kola,která při přetěžování odejdou. Dodonce i BOW vkládá jedno plastové kolo do třístovky ,ale také do frézek. Po čase je vhodné tato kola nahradit kovovými.
profor

27. 6. 2012, 12:41

[quote="Miltech"]Ano. To je správný postup, pokud má člověk soucit se svým strojem. Pro začínající jsou tam vložena plastová kola,která při přetěžování odejdou. Dodonce i BOW vkládá jedno plastové kolo do třístovky ,ale také do frézek. Po čase je vhodné tato kola nahradit kovovými.[/quote]

To asi nebude brand quantum nebo optimum, ze jo? Protoze tam byla vsechna kola od zacatku kovova.
give

1. 7. 2012, 7:16

V časopise urob si sám jsem našel soustruh s automatickým posuvem. Myslíte, že tento soustruh by byl lepší?
Miltech
Sponzor fora

1. 7. 2012, 7:35

Soustruh popisovaný v časopise Udělej si sám je z roku 1989. Předpokládá však přístup k obráběcím strojům.Pokud to nemáš tak na ten soustruh zapomeň. Dnes by ses nedoplatil. Pro HOBBY je dnes na trhu docela slušná nabídka. Chce to jen se tolik nebát a něco koupit. Na téma jaký soustruh už tu bylo napsáno hodně, stačí si jen pročíst starší příspěvky.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“