Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět

otazka v prispevku

1. Ano, cena do 100k je akceptovatelná pokud bude odpovídat kvalita a životnost stroje
12
9%
2. Ano, pokud by byl do 60 tisíc
31
22%
3. Ano, ale nemám na to finance
18
13%
4. Ne, stačí mi čínské výrobky
10
7%
5. Ne, raději koupím něco levného starého, ale ne čínu
24
17%
5. Ne, potřebuju strojní posuv a větší mašinu
26
19%
6. Ne, potřebuju CNC soustruh
5
4%
7. Řešíte blbosti, lepší je jít do hospody a nebo za holkama.
12
9%

Celkem hlasů: 138
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 6:00

To je dobrý nápad, zkusím se oprostit od ekonomického přístupu a objednám si soustruh Škoda SR5, stejně jsem si takový vždycky přál :D
Aleš Procháska
potraviny
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 6:35

Tak něco přispěji k těm číňanům. Doma v dílně mám soustruh, frézku, stoj. vrtačku, stol.brusku a já nevím co ještě a pokud by čína nebyla na této planetě , tuším že ještě čumím na černobílou televizi. Ať koupíte co chcete převážná část je vyrobena v číně. V práci makáme pro němce náhr.bezpečnostní díly pro VW, Mondeo i BMW, smaozřejmě na jejich profi strojích a nedávno odešla hydraulika a po rozborce jsme se divily, že na spousty dílech je vypáleno MADE IN TAIWAN. Nemluvím o ložiscích co jsme vyndavaly, neměly ani označení. Nakonec jsem kupoval od ZKL podle rozměrů :D
Né že bych čínu nějak chválil ale ty soustruhy co dělají se prodávají za nějakých 13k a to na tom má větší zisk dopravce za nakládku do kontejneru, prodejce a bůh ví kdo ještě se na tom přiživí. Takže si myslím že ten soustruh co tam vyrobí může mít honotu max. tak 1/4. Zkuste to někdo vyrobit ze dřeva v čechách za ty prachy. :D :D :D
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 7:19

Nebýt toho, že jsme si nechali zdevastovat kompletně celý průmysl a to co jsme si nenechali zdevastovat jsme si nechali ukrást, nebo jsme za zlomek skutečné ceny prodali, tak máme vlastní výrobce obráběcích strojů. Nebýt toho, že to málo co u nás ještě nějak funguje je v rukou zahraničních vlastníků a nebýt toho, že oni si svůj zisk od nás odvezou, tak jsme na tom možná lépe i finančně. Takhle máme rozložený průmysl a obyvatelstvo, které si nemůže dovolit koupit nic víc než nekvalitní zboží.
Tak jen si v klidu pochvalujte, že čínský dělník dokáže pracovat 12hodin/6 dní v týdnu beuz nároku na důchod a zdravotní pojištění a že dokáže vyrobit soustruh za pár tisíc Kč. Nakonec chceme být konkurenceschopní, že? Třeba se nám to jednou splní a budeme pracovat 16hodin 7dní v týdnu a dokážeme vyvážet soustruhy někam do Afriky a tam budou stát polovinu toho co ty čínské a dokonce budou jenom o 30% nepoužitelnější.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 7:23

Ajaj, co se zase prodalo za zlomek skutečné ceny? Ono je to spíš tak, že se to prodalo za reálnou tržní cenu, ale lidi z toho byli celí paf, když zjistili, jak je nízká. Celé je to jen taková daň za chamtivost našich předků :?
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 7:34

To nemá cenu. Na tyhle řeči si zajděte do hospody, já už budu reagovat jenom na příspěvky k soustruhu.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:11

potraviny píše:Tak něco přispěji k těm číňanům. Doma v dílně mám soustruh, frézku, stoj. vrtačku, stol.brusku a já nevím co ještě a pokud by čína nebyla na této planetě , tuším že ještě čumím na černobílou televizi. Ať koupíte co chcete převážná část je vyrobena v číně. V práci makáme pro němce náhr.bezpečnostní díly pro VW, Mondeo i BMW, smaozřejmě na jejich profi strojích a nedávno odešla hydraulika a po rozborce jsme se divily, že na spousty dílech je vypáleno MADE IN TAIWAN. Nemluvím o ložiscích co jsme vyndavaly, neměly ani označení. Nakonec jsem kupoval od ZKL podle rozměrů :D
Né že bych čínu nějak chválil ale ty soustruhy co dělají se prodávají za nějakých 13k a to na tom má větší zisk dopravce za nakládku do kontejneru, prodejce a bůh ví kdo ještě se na tom přiživí. Takže si myslím že ten soustruh co tam vyrobí může mít honotu max. tak 1/4. Zkuste to někdo vyrobit ze dřeva v čechách za ty prachy. :D :D :D
Máš jistě pravdu ale dovolím si taky oponovat v jedný věci. Tohle co popisuješ je přesně cesta do pekla na níž se nacházíme. Ty bohatší státy jako Němci žijí z toho že mají svůj kapitál nainvestovaný třeba v té Číně nebo u nás. Říkám tomu vyhozený bumerang. Na začátku jsou super levný věci od šikmáčů a na konci bude hlad a bída ..... rána tím bumerangem do vazu. Možná to vidím moc černě ale stačí trochu přemýšlet a dívat se na věci kolem nás.
No a když píšeš že kdyby nebyla čína tak nemáš dílnu tak Ti budu oponovat. Před dvaceti lety jsem si koupil svůj první stroj, byla to nádherná "německá" stolná vrtačka s šikmejma očima. Fungovala, vrtala a co jsem potřeboval zvládla, oproti starý ruční narex to byl pokrok. Ale pak se na ní začala sypat jedna věc za druhou. V chodu jsem ji udržel ale už tehdy jsem si řekl že nákup podobný produkce do dílny asi nebude casta kterou bych šel. Postupem doby jsem koupil poctivý starší stroje v cenách novejch šikmookejch strojů nebo i často o dost levnější. Jen jsem je nemohl koupit při jedný návštěve supermárketu či e-shopu..... :lol:

Pokud se budeme do budoucna stavět k jakýmkoliv myšlenkám něco pořádnýho tady u nás v Čechách produkovat už dopředu s tím že to bude moc drahý a odpískáme to tak opravdu skončíme tak jak jsem napsal výše..... :(
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:13

QNX píše:Nebýt toho, že jsme si nechali zdevastovat kompletně celý průmysl a to co jsme si nenechali zdevastovat jsme si nechali ukrást, nebo jsme za zlomek skutečné ceny prodali, tak máme vlastní výrobce obráběcích strojů. Nebýt toho, že to málo co u nás ještě nějak funguje je v rukou zahraničních vlastníků a nebýt toho, že oni si svůj zisk od nás odvezou, tak jsme na tom možná lépe i finančně. Takhle máme rozložený průmysl a obyvatelstvo, které si nemůže dovolit koupit nic víc než nekvalitní zboží.
Tak jen si v klidu pochvalujte, že čínský dělník dokáže pracovat 12hodin/6 dní v týdnu beuz nároku na důchod a zdravotní pojištění a že dokáže vyrobit soustruh za pár tisíc Kč. Nakonec chceme být konkurenceschopní, že? Třeba se nám to jednou splní a budeme pracovat 16hodin 7dní v týdnu a dokážeme vyvážet soustruhy někam do Afriky a tam budou stát polovinu toho co ty čínské a dokonce budou jenom o 30% nepoužitelnější.
Pod to se podepisuju!!!! :idea:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:19

U nás se dají dělat a taky dělají spousty zajímavých věcí. Na to, že je nás stokrát míň než Číňanů to myslím není až tak špatný. A jestli někoho hněte, že se rozprodaly továrny za pusinku, tak na to je jediná odpověď -- měl si sám za pusinku nějakou koupit. Že ani ten pakatel na továrničku nikdo neměl? Tak pak to asi znamená, že to objektivně jinak nešlo...
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:21

Domnivam se ze kupci byli vetsinou domluveni predem alespon napr. AGS Jicin a jiste vetsina dalsich (mostecka uhelna,...)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

12. 2. 2012, 8:26

Osobně si myslím, jak už tu padlo, kvalitní malý soustruh na trhu chybí. Konkurovat čínskému se nedá a ani by není cílem. Cílem je , jak to chápu, nabídnout kvalitu za odpovídající cenu. Osobně mám MN80 ale nejsem žádný soustružník mám jí na drobné a občasné používání a si by mi stačil i nějaký čínan ( ale číně se vyhýbám jak jen můžu a díky tomu že se jí nedá někdy vyhnout jsem opustil některé své koníčky).
Pokud bych ale uvažoval o stroji který mi má vydělávat peníze a neměl bych u toho zešedivět volil bych bud starší kvalitní ( s generálkou) nebo něco nového ( což neni).
Každopádně pokud by už v konstrukci bylo počítáno s možnou konverzí na cnc asi bych do toho šel.
Taky je ale pravda že se dnes dají sehnat cnc soustuhy již okolo 4000Eur, sice starší mašiny kde by investice do RS a modernizace byla další 2a více tis eur ale taková investice už není na přesné domácí točení.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:27

prochaska píše:Ajaj, co se zase prodalo za zlomek skutečné ceny? Ono je to spíš tak, že se to prodalo za reálnou tržní cenu, ale lidi z toho byli celí paf, když zjistili, jak je nízká. Celé je to jen taková daň za chamtivost našich předků :?
Promiň, ale tohle nemyslíš vážně, že ne????
Kdybys tušil co a za kolik prodávali tzv. správci konkurzních podstat, tak bys takový hovadiny nepsal. Třeba stroj v reálný ceně 1,2-1,5 mego šel z fabriky za 60k + nějaký všimný pro správce bokem. Podotýkám, že jsem nebyl ten kdo to takhle koupil, jen o tom vím....
Nebo dražba funkční speciální lisovny na hluboký tažení (byli asi tři podobný v Evropě), výherce z Německa osobně dohlížel na odvoz do šrotu a rozbití strojů ... :twisted:
A takových příkladů jsou spousty ...... nenažranost, chamtivost, podrazy a tomu se říkalo privatizace (čest světlejm vyjímkám :wink: )

Dále bych prosil diskutující aby se vrátili k tématu, tedy řešme technické návrhy, nápady, technické problémy, neřešme v tomhle vlákně to, že od číňana to je přeci levnější ..... s tím přístupem bychom se totiž nikam nedostali
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:33

Já myslel, že se bavíme o privatizaci... O zločinech různých konkursních správců jsem také slyšel a také se mi nelíbí :-( ale nemyslím, že by měly hlavní podíl na porevolučním propadu výroby. Jinak ta likvidace koupené konkurence není až tak neobvyklá věc a děje se i v civilizovavějších končinách. Každopádně na tom, že jsme jen sklidili co jsme zaseli (naši předkové zaseli), vcelku trvám. Nevěřím, že se z toho dalo vybruslit o mnoho lépe.
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:36

lubos píše:Osobně si myslím, jak už tu padlo, kvalitní malý soustruh na trhu chybí. Konkurovat čínskému se nedá a ani by není cílem. Cílem je , jak to chápu, nabídnout kvalitu za odpovídající cenu. Osobně mám MN80 ale nejsem žádný soustružník mám jí na drobné a občasné používání a si by mi stačil i nějaký čínan ( ale číně se vyhýbám jak jen můžu a díky tomu že se jí nedá někdy vyhnout jsem opustil některé své koníčky).
Pokud bych ale uvažoval o stroji který mi má vydělávat peníze a neměl bych u toho zešedivět volil bych bud starší kvalitní ( s generálkou) nebo něco nového ( což neni).
Každopádně pokud by už v konstrukci bylo počítáno s možnou konverzí na cnc asi bych do toho šel.
Taky je ale pravda že se dnes dají sehnat cnc soustuhy již okolo 4000Eur, sice starší mašiny kde by investice do RS a modernizace byla další 2a více tis eur ale taková investice už není na přesné domácí točení.
Myslím že jsi uhodil hžebík na hlavu... :lol: Stolní soustruh koncepce jako jsou výše uváděné vzory by mohl umožňovat stavebnicovou změnu třeba i na CNC variantu. Osobně mám rozpracovanou předělávku takovýho malýho stolního soustružíku na CNC. Ovšem kdykoliv jej bude možno použít zpět jako manuál .... jen se sundají CNC suporty. Nebyl by asi ani problém takový stroj doplnit třeba o jednotku frézování či broušení tak jako existuje mnoho doplňků a vychytávek k těm starým poctivým ručním vzorům. Stačí jen zapojit fantasii a chvíli goglit po netu - inspirace by se našlo hodně :D
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:41

Dobře, tak k té technice. Bohužel je to návrh, který nechci sám realizovat, aspoň ne v nejbližších dvou letech, protože jsem docela zavalený prací. Totiž vzít v úvahu to, že by si to každý nejraději udělal sám a trochu jinak, ale obvykle každý obtížně řeší problém vřetena. Takže kdybych se do něčeho pouštěl, tak bych začal modulárním vřetenem. Vlastně jen "krychlí" s hřídelí s nějakým zakončením (pero a závit pro řemenici + camlock?), ať si s tím každý udělá co chce. Kdyby to šlo na odbyt, tak by se mohly zkusit další moduly :-)

Něco takovýhohle http://www.machinetools.net.tw/parts/ta ... pindle.htm ale menší a levnější.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 12. 2. 2012, 8:46, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 8:43

prochaska píše:Já myslel, že se bavíme o privatizaci... O zločinech různých konkursních správců jsem také slyšel a také se mi nelíbí :-( ale nemyslím, že by měly hlavní podíl na porevolučním propadu výroby. Jinak ta likvidace koupené konkurence není až tak neobvyklá věc a děje se i v civilizovavějších končinách. Každopádně na tom, že jsme jen sklidili co jsme zaseli (naši předkové zaseli), vcelku trvám. Nevěřím, že se z toho dalo vybruslit o mnoho lépe.
Ano .... to je ta demagogie, že tu bylo po komunistech vše špatný a zanedbaný, jenže ona to tak docela nebyla pravda. :wink: A tím k dané problematice přechodu ke kapitalismu končím. :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“