Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2013, 9:42

Josef: No, tak zrovna pro ty lidi co si nainstalovali FVE na střechy o pár kWp to žádnej ohromnej kšeft není, dokonce se obávám, že to je ztrátová investice na které nejvíc vydělá stát prostřednictvím té spousty daní a poplatků co kolem toho jsou počínaje pořízením, dále provozem a nakonec likvidací. Lepší je to nepočítat. Jinak já na té své FVE vyrobím víc energie než je moje spotřeba ........ kolik jí vyrobíš a na jakém zdroji ty? Nebo jsi jenom spotřebič? Nestyď se, jestli máš doma malou JE, tak to dokážu ocenit také, nejsem žádný fanatik na FVE ...... každý vlastní zdroj hodnotím kladně.
Josef
Sponzor fora

14. 3. 2013, 5:52

QNX: Taky jsem si chtěl dát něco na střechu, ale nakonec z toho sešlo a dnes jsem i rád, že to tak dopadlo. Občas se na jednu hodně velkou FVE podívám, jak je na tom přes web. Takže mám tak trochu obrázek, protože vím, jaké jsou náklady od počátku realizace. No, jak uvádíš, že jsi dodavatel, ne spotřebič jako já, tak si nás hýčkej. Neboť my spotřebiči ti za každou námi placenou kWh přispíváme....
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 6:31

Co se týče změn a nových komplikací z vyplácením zel. bonusu tady je skoro vyčerpávající odpověď
http://oze.tzb-info.cz/9299-zmena-syste ... ledna-2013" onclick="window.open(this.href);return false;
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 11:25

Josef: No, jenom z daní spojených s pořízením FVE jsem si to přispívání předplatil na hodně let předem. Jako provozovatel FVE tedy zatím ten náš stát včetně daňových spotřebičů dotuju já. Možná se to za 20 let otočí a pak budu naopak dotovaný já ..... možná. Podle mého by naprosto stačila podpora obnovitelných zdrojů v podobě odpuštění daní spojených s jejich pořízením a provozem a nikdo by na ně přispívat nemusel. Naopak třeba odpuštění spotřební daně z paliva pro leteckou dopravu bych zrušil, protože tam k tomu není žádný rozumný důvod.
Josef
Sponzor fora

14. 3. 2013, 7:19

QNX: Jestliže chci podnikat a výroba energie a její prodej podnikání je, tak investuji do podnikání a samozřejmě i s DPH. Pokud jsi plátce, tak není co řešit. Jakékoliv daňové úlevy (včetně toho kerosunu) jen křiví rovnost podnikání. Když jsi věděl, co tě to bude stát, tak jsi do toho neměl jít, jako já. Pokud spoléháš, že tě někdo zadotuje, tak to se mi vůbec nelíbí. Proč já mám doplácet na něčí pokřivené podnikatelské záměry? Navíc přidaná hodnota těchto elektráren je pro naši ekonomiku prachbídná. Téměř všechny díly jsou z dovozu, takže jen obchodní rabat překupníků a stavební práce. Jak vidět není toho příliš. Další "přidanou hodnotou" bude až jejich likvidace (pravděpodobně zase dotovaná z našich daní a kdoví z jakých nových poplatků a příplatků). To vše, co se týká materiálové části. Co se týká produkce (energie), tam žádnou přidanou hodnotu nevidím, protože je mínusová, neboť je nutno ji dotovat! Stejné je to s Babišovým lihem a olejem, coby BIO přídavků do PHM. Takže shrnuto a podtrženo: nikdo nikoho nenutil do stavby FVE, každý to dělal dobrovolně (to jen ČSSD, lidovci a US-DEU dali pokřivené podmínky, tak ať to platí ze stranických pokladen). Každý, kdo do toho šel, viděl balík, to mi nikdo nevymluví. Dovedu jen pochopit toho, kdo by šel do ostrova. Ostatní to dělají na kšeft, ale nepřiznají barvu. Já, když chci např. frézovat, tak si koupím stroj, příslušenství, nástroje, měřidla a nevím, co ještě a nikdo mi pak nedá ani korunu dotací na tuto činnost. Podle tvého příkladu jako samozásobitele a i malého producenta navíc uvedu příklad, kdyby to mělo fungovat i v jiných odvětvích výroby. Jak by to bylo krásné, kdybych si chtěl udělat třeba něco do domácnosti a postup by byl takový: vyrobím si to a protože to ve dne nepořebuji, prodám to státu za 10 000,- a pak si to večer od něj koupím za 2 500,- a upotřebím. No nebrali by jste to? Pokud to čte někdo z delegátů sjezdu ČSSD, tak by to mohl být i návrh na další podporu podnikání.
P.S. neber si to osobně, je to myšleno všeobecně, ale oyýváš se jen ty. Tak s tebou diskutuji.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 7:41

kdybych si chtěl udělat třeba něco do domácnosti a postup by byl takový: vyrobím si to a protože to ve dne nepořebuji, prodám to státu za 10 000,- a pak si to večer od něj koupím za 2 500,- a upotřebím.

:D :D :D :D :D :D :D
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 8:02

Josef: proti zrušení dotací bych asi nebyl .......ale dotované jsou i elektrárny uhelné, plynové, jaderné, nebo když půjdeme dál, tak celé zemědělství. OK, zrušíme dotace, cena elektřiny raketově vyletí a já ti pak možná prodám nedotovanou kWh ještě dráž než stojí dnes ta dotovaná. No a jako zemědělec si ještě namastím kapsu na potravinách, které si budeš muset také koupit za několikanásobek ceny. Díky tomu, že se nebude dotovat, tak ti stát sebere míň na daních ....... ale otázka je jestli to bude stačit. FVE jsem si nepořizoval na výdělek, ale z důvodu zajištění co největší soběstačnosti a jako ostrovní systém nakonec možná i skončí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 8:06

dotovat by se melo to co opravdu ma smysl dotovat tedy potrebne a obecne prospesne
a ne to na co se povedlo sehnat dotaci

kazdy umely zasah vytvari nerovnovahu v systemu
pak se tu vsecko vozi sem a tam po evrope a nakonec se jeste musi zadotovat i opatreni proti dopadum toho neekologickyho vozeni veci co nam tu rostou
Josef
Sponzor fora

14. 3. 2013, 8:30

Tak já si například pěstuju nedotované brambory, bez prášků jen na hnoji, a vyjdou mne levněji, než ty dotované. Dotace v zemědělství je velkmi diskutabilní. V úrodných oblastech bych dotoval méně, u nás na Valachoch a ostatních méně úrodných oblastech bych zase dal více, to jen kvůli údržbě krajiny. Taky se mi nelíbí zarostené louky náletem a nesečené několik let. Já je alespoň bezdotačně seču a seno jsem nucen spálit, protože jej tady zpravidla nikdo nechce (tak kdybych mu jej dovezl do stodoly). Už jsem přemýšlel z toho dělat pelety, ale nevím, zda by to bylo ekonomické (dotace na to zatím nejsou). To, že jsou dotované i ostatní elektrárny ovšem není tak do očí bijící, jako FVE, kvůli kterým se zvedla o dost cena. A to jejich produkce není zdaleka tak významná, jako její projev na ceně celkové. Obecně platí, že každá dotace je zhovadilost. Je to jednoduše přerozdělování peněz, které zpravidla vždy vede ke korupci, nebo preferování určité skupiny.
Nikdo mi zatím nevysvětlil, proč je třeba platit tak drahou energii, jako je FV. Nemá žádný energetický přínos pro lidstvo a je to jen vymyšlený fenomén. Proč nikde není energetická rozvaha celkové (ale opravdu celkové) výroby FVE, od výroby křemíkových desek, přes rámy, kabely, měniče, kotevní profily, šrouby ..... nafta, benzín pro stavební mechanismy a přepravu, i alikvotní podíl na jejich výrobě a nevím co ještě, teď to nemá cenu vše vypisovat proti jejich produkci energie v našich zeměpisných podmínkách. To by byl propadák, co? A to jsem ještě zaslechl úvahu, že dotace by měly být vyšší v oblastech s nižším slunečním svitem. Jak u blbých na dvoře....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 8:41

Toho se nikdy nedopočítáš. Ale velmi dobré měřítko je cena, ta nedotovaná samozřejmě. Kromě extrémních blbostí vždycky odpovídá množství energie vložené do výrobku :-)
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 10:09

prochaska: no, tak naschvál :-) nedotovaná cena FV panelu 200Wp je dnes cca 3000kč z toho může být 1/3 vložená energie, 1/3 daně, 1/3 zisk. Cena 1kWh dejme tomu 3kč, ať se to dobře počítá. To znamená, že ten FV panel musí udělat cca 333kWh, aby si na sebe vydělal bez dotací. Ten panel udělá ročně cca 200kWh a to by znamenalo, že ta energie vložená do výroby se vrátí za méně než dva roky. Je v tom výpočtu něco vyloženě špatně (nepřesně je všechno, ale můžete dosazovat přesnější hodnoty, pokud je znáte)?
Jestli to tak je a panel po dvou letech začíná energii vyrábět a bude ji vyrábět 20 let, tak jeho přínos asi bude dost pozitivní, ne?

Jiná věc je to co s FVE udělala naše vláda, ale to je neschopností (všehoschopností) naší vlády a ne nesmyslností samotných FVE.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2013, 11:48

Co se týče FVE když už jsem se tak krásně rozpovídali.
Běžte se někdy podívat na VE Dalešice, ideální je když je polojasno až oblačno.
Stoupněte si na velín a koukejte jaké přicházejí požadavky z dispečinku z Prahy na počet soustrojí a výkon a současně sledujte mraky na obloze.
Kamarád tam pracuje jako elektroúdržbář a taky mívá směny na velíně. Jednou jsem tam s ním seděl asi 3 hod a nestačil jsem zírat.
Před cca 5ti lety (dle místních pamětníků) přicházely požadavky od dispečera celkem stabilní a denně neměnné.
Dnes to funguje zbruba takto: 11:00 - 3 soustrojí - 360 MW, 12:00 - 0 soustrojí - 0 MW, 13:00 - 1 soustrojí 120 MW, 14:00 - 0 soustrojí - 0 MW a tak dále.
VE Dalšice přes den vykrývají špičkový odběr, ktrý je zejména ráno a večer. Po zbytek času se celá VE řídí jen tím jak táhnou mraky - potažmo jaký má dispečink v Praze výhled nad očekávanou dodávkou FVE v určité oblasti v následující hodině. Toto se dá samosřejmě lehce předpovědět při pohledu na meteoradary a družicové záběry.
Cituji přibližně naši rozmluvu: "Proč teď nic nejede? Se koukni na oblohu, svítí slunce jak na prvního máje. Proč teď mají jet najednou 3 mašiny? Se nedíváš z okna? Začíná se kabonit. A takhle to tady máme celý den furt pryč. Dneska je střídavě oblačno, máš 2 hodiny odpoledne, to znamená že ten blb v Praze s tím ještě minimálně 3 krát zatočí".
VE Dalešice se totiž místě vůbec neřídí. Celé řízení probíhá dálkově z dipečinku, právě na základě požadavků sítě.

Celá atrakce jménem FVE je dobrá jen pro lidi kteří mají peníze, jen proto aby jich měli jěště víc.
Ale v globálním měřítku FVE pro společnost nepřináší lautr vůbec nic, pouze nestabilitu sítě, problémy s udržením parametrů sítě a neustálou nutnost rezervy jako jsou všechny velké VE, neustálá horká záloha některých TE a další a další problémy.

Proti ostrovní FVE nic nemám, ale ta je bohužel použitelná jen na chatě kde není přivedená síť. Jinak se ostrovní FVE vživotě nemůže zaplatit.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2013, 5:26

magi to vystihl přesně.

Jěště doplním přítelkyní účinností. Ta je u článků pod 10% (přeměna světla na elektřinu) a pod 12% (celoroční využití instalovaného výkonu), je tedy záhodno aby jejich používání unie konečně zakázala jako ty žárovky. :D
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2013, 6:39

dalsi vec ktera se uzkostlive taji je ze to potrebuje opravdu primej osvit
kdyz na to prazi slunko tak to dava treba 48V 5A
ale kdyz je zatazeno tak na tom samem vystupu stezi rozsvitim ledku pripojenou natvrdo
RaS

15. 3. 2013, 8:06

QNX píše:prochaska: no, tak naschvál :-) nedotovaná cena FV panelu 200Wp je dnes cca 3000kč z toho může být 1/3 vložená energie, 1/3 daně, 1/3 zisk. Cena 1kWh dejme tomu 3kč, ať se to dobře počítá. To znamená, že ten FV panel musí udělat cca 333kWh, aby si na sebe vydělal bez dotací. Ten panel udělá ročně cca 200kWh a to by znamenalo, že ta energie vložená do výroby se vrátí za méně než dva roky. Je v tom výpočtu něco vyloženě špatně (nepřesně je všechno, ale můžete dosazovat přesnější hodnoty, pokud je znáte)?
podle mě by jsi se na to měl dívat z pohledu celkové prodejní ceny ne jen ceny té vložené energie tzn ne cca 2 roky, ale cca 3x tolik tedy 5let..
ty mě taky přece nebudeš něco vyrábět pouze za náklady bez jakéhokoliv zisku, daní atd..

skutečně by mě zajímalo, kolik lidí by šlo do FV bez dotací "z lásky k FV" promile, procento? Já osobně bych je podporoval jinak, chceš si vyrábět energii ze slunce a být ekologický budiž, vyrob si ji přes den když svítí a přebytek pošli do "státní sítě" a večer když ji budeš potřebovat si ji zase vezmi zpět, nikomu bych žádné přemrštěné kompenzace nedával, pak by se ukázala láska k FV...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“