Co jste dneska bastlili? Vytvareli....
Jak se to programuje? Já jsem chytil číňana za klepeto ,zmáčkl knoflík a ručně jsem táhl po trase a odmačkl body tím bylo skoro hotovo ,dál jsem si nehrál je to souseda tak mi to předváděl.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je u toho učení ručním vedením k dispozici nějaká následná optimalizace? Třeba nějaké zjednodušení trasy v zadané toleranci aby byla plynulejší? V životě jsem robota neměl, tak se možná ptám blbě, jen by mě to zajímalo.
Aleš Procháska
Ano ,protože mu tam třeba při vrtání zadáváš hloubku a rychlost ,pokud se chceš před šéfem tvářit chytře tak ho programuješ přímo z noťase nebo z panelu , záleží jakej koupíš.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chytneš ho za tlamu a naučíš pohyby a můžeš dělat i korekce.
Ten nejmenší UR1 vyjde asi na sto litrů. Zatím budeme brat 1ks už mě to ruční vkládání do střihačky nebaví.
https://www.youtube.com/watch?v=PtncirKiBXQ
Ten nejmenší UR1 vyjde asi na sto litrů. Zatím budeme brat 1ks už mě to ruční vkládání do střihačky nebaví.
https://www.youtube.com/watch?v=PtncirKiBXQ
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
URka se sypou nebrat.
Jinak vlodstate kazdehi robota ucis konkretni body a pak doplnis rychlosti, plynule navazani (zaobleni rohu), framy, tooly. Ale to je tak 5% programovani. Protoze zbytek kodu jsou ruzne selekce sekvenci tech pohybu. Zpracovani IO, vypocty offsetu atd... Takze tyhle vymozenosti ze to tahnes ruco po trase jsou v zasade zbytnej komfort. Pak sem treba pastnu kus kodu.
Jinak zajimave je ze u staubli treba instrukce jako je movej() je nonblocking. Takze kdyz se ma neco vykonat az na koncovem bode tak musim pouzit tusim waitendmove() nebo jak se jmenuje a ta uz blokuje. U abb je to blocking.
Jinak vlodstate kazdehi robota ucis konkretni body a pak doplnis rychlosti, plynule navazani (zaobleni rohu), framy, tooly. Ale to je tak 5% programovani. Protoze zbytek kodu jsou ruzne selekce sekvenci tech pohybu. Zpracovani IO, vypocty offsetu atd... Takze tyhle vymozenosti ze to tahnes ruco po trase jsou v zasade zbytnej komfort. Pak sem treba pastnu kus kodu.
Jinak zajimave je ze u staubli treba instrukce jako je movej() je nonblocking. Takze kdyz se ma neco vykonat az na koncovem bode tak musim pouzit tusim waitendmove() nebo jak se jmenuje a ta uz blokuje. U abb je to blocking.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ten ur 1 je docela malý jedno to ramínko má 40cm.
V minulém zaměstnání jsem poptával nějaké roboty a vše značkové se muselo složitě programovat.
a čínský 6-tiosák /nebyly to ty UR/ tak si ho odblokoval a rukou naučil pohyby a nebo zadals trasu v souřadnicích x-y-z a ono to udělalo plynulý pohyb.
Samozřejmě ty kolaborativní robotky nelze srovnávat s dospělýma robotama tam je jiná životnost, rychlosti prostě výkon i cena je jindeale musí být kolem nich klec.
ABB má opakovatelnost tuším 0,02mm ty UR "papírově" chodí v desetině.
V minulém zaměstnání jsem poptával nějaké roboty a vše značkové se muselo složitě programovat.
a čínský 6-tiosák /nebyly to ty UR/ tak si ho odblokoval a rukou naučil pohyby a nebo zadals trasu v souřadnicích x-y-z a ono to udělalo plynulý pohyb.
Samozřejmě ty kolaborativní robotky nelze srovnávat s dospělýma robotama tam je jiná životnost, rychlosti prostě výkon i cena je jindeale musí být kolem nich klec.
ABB má opakovatelnost tuším 0,02mm ty UR "papírově" chodí v desetině.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pěkný kalibrátor. Muselo to dát dost práce
Nedávno jsem dával dohromady vzdáleně podobný systém měření tlaků a sběru dat. Software jsem k tomu psal po večerech a musím říct, že je to dost piplačka. Vývojových prostředí je habaděj a umí milión věcí, ale jakmile se od nich chce, aby zpracovávaly 50 měření za sekundu z několika převodníků současně, najednou už toho tolik neumějí
Jestli to není tajné, v čem a na jaké bázi budete psát ten soft? Já jsem nakonec skončil u Free Pascalu a všechno řeším přímo na úrovni API WIndows, žádné návrhové prostředí mi nebylo dost dobré 

Aleš Procháska
Pro podobne aplikace se stal casem prumyslovym defakto standardem hw+sw od NI a jejich LabView.prochaska píše: ↑17. 7. 2022, 4:40... Vývojových prostředí je habaděj a umí milión věcí, ale jakmile se od nich chce, aby zpracovávaly 50 měření za sekundu z několika převodníků současně, najednou už toho tolik neumějíJestli to není tajné, v čem a na jaké bázi budete psát ten soft? Já jsem nakonec skončil u Free Pascalu a všechno řeším přímo na úrovni API WIndows, žádné návrhové prostředí mi nebylo dost dobré
![]()
Kdyz staci mereni a logging do par set kSps, pripadne zpetnovazebni rizeni do nekolika kHz, tak staci kompilovat pro Windows s vhodnym USB nebo Ethernet DAQ.
Merit, filtrovat, logovat, vyhodnocovat, zobrazovat 50Sps i na nekolika desitkach kanalu je trivialni uloha.
Kdyz to ma byt opravdu realtime (desitky kHz MIMO zpetnovazebni rizeni), tak je vhodne jit cestou napr. cRio plus RT toolbox a FPGA toolbox a vhodne hw moduly.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Díky, na ten Labview jsem koukal, ale přišlo mi to že je to určené k něčemu jinému než co jsem potřeboval. Já tam chtěl připojit převodníky, jeden nestandardnější než druhý, ovládat serva a generovat z toho uživatelsky definované reporty a dělalo to na mě dojem, že to nebude snadné. Ale třeba se pletu, třeba jsem ho měl použít a bylo by to hotové rychleji 

Aleš Procháska