CNC by chetar
tak a zde slíbené informace o chystaném vřeteni:
Na přání každého je možno udělat spoustu změn, od počtu a typu ložisek, přes sílu pružiny až k typu řemenice, vše se dá dohodnout.
Všímavý jedinci a rejpalové si určitě všimnou že hřídel je ze dvou částí a to z důdovů nedostupnosti dlouhých nožů do CNC soustruhu.
Spoj bude samozřejmě dostatečně zajištěn proti povolení a broušení provedeno až po sestavění obou části, takže žádné obavy z hazivosti kvůli spojení.
Lze si vybrat mezi spojením pomocí M závitu či spojení s přesahem nalisováním.
Materiál hřídele: 14220 - obráběný na CNC soustruhu a CNC fréze, tepelně zpracován, cementace povrchu a finální přesné broušení na brusce na kulato.
Přídržná síla nástroje: 3.85kN - lze na přání změnit.
Síla pro uvolnění nástroje: 5.42kN - potřebný zdvih pro vytlačení nástroje je 4mm. Síla se odvíjí od zvolené přídržné síly nástroje uvedené víše.
Uložení hřídele: Dole dvojice vřetenových ložisek 71910 osová vzdálenost 34mm.
Nahoře jedno vřetenové ložisko 71908 vzdálenost od najbližšího ložiska dole je 119mm.
Limit otáček je 18tis/min při mazání tukem a 28tis/min při mazání olejem.
Na přání lze použít jakékoliv ložisko, jím zvolené či předem dodanné. Lze upravit i počet ložisek.
Přenos síly: V návrhu je řemenice s HTD M5 profilem, ale dá se zvoli i jinačí profil podle přání.
Na přání každého je možno udělat spoustu změn, od počtu a typu ložisek, přes sílu pružiny až k typu řemenice, vše se dá dohodnout.
Všímavý jedinci a rejpalové si určitě všimnou že hřídel je ze dvou částí a to z důdovů nedostupnosti dlouhých nožů do CNC soustruhu.
Spoj bude samozřejmě dostatečně zajištěn proti povolení a broušení provedeno až po sestavění obou části, takže žádné obavy z hazivosti kvůli spojení.
Lze si vybrat mezi spojením pomocí M závitu či spojení s přesahem nalisováním.
Materiál hřídele: 14220 - obráběný na CNC soustruhu a CNC fréze, tepelně zpracován, cementace povrchu a finální přesné broušení na brusce na kulato.
Přídržná síla nástroje: 3.85kN - lze na přání změnit.
Síla pro uvolnění nástroje: 5.42kN - potřebný zdvih pro vytlačení nástroje je 4mm. Síla se odvíjí od zvolené přídržné síly nástroje uvedené víše.
Uložení hřídele: Dole dvojice vřetenových ložisek 71910 osová vzdálenost 34mm.
Nahoře jedno vřetenové ložisko 71908 vzdálenost od najbližšího ložiska dole je 119mm.
Limit otáček je 18tis/min při mazání tukem a 28tis/min při mazání olejem.
Na přání lze použít jakékoliv ložisko, jím zvolené či předem dodanné. Lze upravit i počet ložisek.
Přenos síly: V návrhu je řemenice s HTD M5 profilem, ale dá se zvoli i jinačí profil podle přání.
co BT20? zvaž to ještě.. myslím si že by byl větší zájem.. přece jenom BT30 je už hovado..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Nejsem proti BT/ISO 20, problém je ale v tom, že s dostupnými noži do CNC soustruhu se na tak dlouhé a malé vnitřní průměry nedostanu.
Právě že jsem dlouho uvažoval a hledal různé alternativy a vybíral jsem mezi ISO20, ISO30, TTS a R8. ISO30 vyšlo pro mé potřeby nejlepe i co se výroby týče.
Právě že jsem dlouho uvažoval a hledal různé alternativy a vybíral jsem mezi ISO20, ISO30, TTS a R8. ISO30 vyšlo pro mé potřeby nejlepe i co se výroby týče.
ta dutina pro pružiny ze zadu stačí vyvrtaná tam není kdovíjaká přesnost, stejně tak jako ta část kde běhá kleština tam je sice tolerance nějaká h7 nebo tak něco ale to taky stačí vyvrtat a nechat na chudáka brusiče
a zbytek je stejnej.. trošku nechápu tvoji snahu ulehčit si to tím dělením hřídele, první rána do vřetene a podle mě to musí být v háji.. nicméně nevím nezkoušel jsem.. ale hlavně to podle mě není potřeba..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
tak ještě jinak: nejsou nástroje na vyvrtání/vyfrézování/odstřel ani vypálení díry o průměru 28mm při hloubce 140mm z jedné strany a z druhé strany díra o průměru 20,4mm při hloubce 130mm.
jakmile mi tyhle nože nebo vrtáky do CNC soustruhu někdo zapůjčí, tak to klidně nechám obrobit z jednoho kusu, ale vážně pochybuji, že by někdo půjčil zrovna tohle
jakmile mi tyhle nože nebo vrtáky do CNC soustruhu někdo zapůjčí, tak to klidně nechám obrobit z jednoho kusu, ale vážně pochybuji, že by někdo půjčil zrovna tohle

to jako nemáš ani vrták a nebo potřebuješ nějakou specialitu?chetar píše:tak ještě jinak: nejsou nástroje na vyvrtání/vyfrézování/odstřel ani vypálení díry o průměru 28mm při hloubce 140mm z jedné strany a z druhé strany díra o průměru 20,4mm při hloubce 130mm.
třeba 27ka vrták s morse upnutím a nůž PDUNR11 dlouhej 180 (minimální díra 25) se mi tady válí před očima..to by ti stačilo a nebo potřebuješ něco speciálního? to na tu menší díru bych taky asi něco podobného našel..
samozřejmě to není žádná slast soustružit něco takhle hluboko.. ale jak jsem psal tam nejde ani o rozměr ani o povrch (u těch pružin)
Nějak tomu nerozumím, standartní vrták 28mm má ostří dlouhé 170mm cena 900 + DPH třeba tady http://www.kovoobrabeci-nastroje.cz/kat ... -5131.html a to je první odkaz který jsem našel možná by se na AUKRU nebo někde v bazaru dalo sehnat levnějc a ta 20,4 bude tak kolem 5kil a dálku ostří do 145 mm posuzuji podle vrtáku 20,5mm. Pokud je tohle ovšem velká investice tak potom ne úplně chápu proč chceš stavět vlastní vřeteno = vývoj který tě bude stát řádově víc než nějaký vrták. Když se tak dívám na zdejší homemade stroje tak je opravdu jen pár Borců co si troufli jít do vlastního vřetene a navíc s ATC odhadoval bych že je spočítáš na prstech jedné ruky. Možná se pletu, já začal s problematikou CNC před rokem a půl ale soudím z tvých návrhů, že zatím žádné, byť malé CNCčko si ještě nepostavil (pokud se pletu tak promiň) a tudíž bych se opravdu zaměřil na něco co jseš schopen jak finančně tak strojně zajistit. ale opravdu se možná pletu pokud ano tak si té poslední věty nevšímej.
Ahojky
Nad poslední větou RKal se zamýšlím po celou dobu co jsem se zaregistrovala na C-N-C fóru :
...zda mám na zamýšlený stroj finance a možnosti realizace ...
a nejen to , ono ATC není jen o vřetenu ,ale i o zásobníku nástrojů , a kdy vlastně potřebuji celé to soustrojí ?
odpověděla jsem si sama - pokud budu potřebovat opakovanou výrobu = série a to nechci dělat a pokud to budu potřebovat - najdu si někoho ...
Který ze zde konstruovaných a prezentovaných strojů-co jsem jich tady viděla je schopen využít a být opatřen ATCčkem a ještě tak velikým -jak říká RaS ?
Rovněž nevím ,o jiném stroji než SVF a nyní i SYIL V7 . Nepočítám konverze klasik na cnc ...
Tak budu držet palce

Nad poslední větou RKal se zamýšlím po celou dobu co jsem se zaregistrovala na C-N-C fóru :
...zda mám na zamýšlený stroj finance a možnosti realizace ...
a nejen to , ono ATC není jen o vřetenu ,ale i o zásobníku nástrojů , a kdy vlastně potřebuji celé to soustrojí ?
odpověděla jsem si sama - pokud budu potřebovat opakovanou výrobu = série a to nechci dělat a pokud to budu potřebovat - najdu si někoho ...
Který ze zde konstruovaných a prezentovaných strojů-co jsem jich tady viděla je schopen využít a být opatřen ATCčkem a ještě tak velikým -jak říká RaS ?
Rovněž nevím ,o jiném stroji než SVF a nyní i SYIL V7 . Nepočítám konverze klasik na cnc ...
Tak budu držet palce

jak to tak čtu, tak mi to přijde jako odrazování od stavby CNC, v podstatě bych asi podle několika lidí měl sedět na prdeli u PC a hrát pampucha asi a na nic nesahat
snad se někdo neurazí
ohledně ATC, tak se na jeho výrobu nechystám, protože sériovou výrobu něčeho nehodlám dělat.
jde mi především o snadnou a rychlou výměnu nástrojů bez věčného zaměřování délky, což u čínského vřetena s ERx kleštinou napevno není možné.
taky jsem nechtěl použít Kress "vřeteno" kvůli odolnosti.
nehodlám postavit celou frézu za měsíc a to že si pár desítek tisíc vezme, mi je jasné.
standardní vrták s morse2 kuželem použít nemůžu už kvůli tomu, že nelze použít koníka na vrtání, protože není během obrábění posouvatelný, neptejte se mě proč to není možné, prostě je ta mašina tak udělaná a jinačí není dostupná.
je potřeba destičkový vrták a pokud se nepletu, tak tam je délka ostří 4-násobek průměru.
každopádně spojení hřídele ze dvou částí se už taky bezpečně vyřešilo.
a nazávěr: nezapomeňte, že učený z nebe nespadnul, chybama se člověk učí, proto chyby radši dělám v CADu než v realitě zatím

snad se někdo neurazí

ohledně ATC, tak se na jeho výrobu nechystám, protože sériovou výrobu něčeho nehodlám dělat.
jde mi především o snadnou a rychlou výměnu nástrojů bez věčného zaměřování délky, což u čínského vřetena s ERx kleštinou napevno není možné.
taky jsem nechtěl použít Kress "vřeteno" kvůli odolnosti.
nehodlám postavit celou frézu za měsíc a to že si pár desítek tisíc vezme, mi je jasné.
standardní vrták s morse2 kuželem použít nemůžu už kvůli tomu, že nelze použít koníka na vrtání, protože není během obrábění posouvatelný, neptejte se mě proč to není možné, prostě je ta mašina tak udělaná a jinačí není dostupná.
je potřeba destičkový vrták a pokud se nepletu, tak tam je délka ostří 4-násobek průměru.
každopádně spojení hřídele ze dvou částí se už taky bezpečně vyřešilo.
a nazávěr: nezapomeňte, že učený z nebe nespadnul, chybama se člověk učí, proto chyby radši dělám v CADu než v realitě zatím
Zkus, jak tu někdo psal ,se spíš zamyslet nad tou BT/ISO 20 kovou verzí a pak se pustit třeba do té 30ky. Výrobní možnosti jsou jedna věc a zkušenost druhá.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
momentálně nechápu jaký je rozdíl mezi výrobou BT20 a BT30? tedy kromě velikosti a hmotnosti.
principielně mi to přijde stejné, ne?
pořád je tam hřídel, ložiska, kužel o stejném úhlu, řemenice, řemen a drawbar, nebo mi něco uniklo?
nebo jde jen o to, že by jsem pak připadně vyráběl tu BT20 verzi pro více lidí?
principielně mi to přijde stejné, ne?
pořád je tam hřídel, ložiska, kužel o stejném úhlu, řemenice, řemen a drawbar, nebo mi něco uniklo?
nebo jde jen o to, že by jsem pak připadně vyráběl tu BT20 verzi pro více lidí?