SYIL V7
počkej počkej ,u mojí mašiny se seřizují vozejky lineárního vedení ,jsou tam stavěcí šrouby ,asi to budeš mít podobný
to rozdeklování zas tak nebolí 

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tak tak to by mohlo bejt ono
Nejdřív to musíš proměřit potom povolit vozíky na druhý koleji pak tyhle a přes ty šroubky to seřídít potom dotáhnout a potom ty na druhý koleji.Tak jsem to dělal já na tý mojí 4tunový hračce 

- Martinhora
No tohle ale asi budou šrouby, které dotlačují vozík k referenční hraně. A pokud vozík na referenční hraně podložíš, tak se Ti zkříží s jeho párovým vozíkem .....
Jde o to jestli jsou opravdu dotažené k tý referenční hraně ,ono to bude dělat třeba 2 stovky tak při přesnosti týhle hračky se to mohlo pohnout už při montáži jak dotahovali vozejky ,a při vzdálenosti vozejků od sebe a vlivem výrobních tolerancích a elasticitě se nic dít nebude stačí se podívat do manuálu lineárního vedení pokyny k montáži, jen se poptejte kluků co jezděj na servis jak se to dělá
.Ono to zase sklouzne k teoretické diskuzi jako jako mramorová deska v tisícině, lineáry za 500, a trapéz šroub

- Martinhora
Já jsem to psal jenom z toho důvodu, že pokud má chybu cca 0.02 na 100 mm, tak sice nevim jak od sebe jsou daleko vozíky, ale aby to nedopadlo tak, že tam bude muset dát desetinu - a to už je hodně. Většina výrobců vedení uvádí odchylku 0.01 - 0.02 - ale to je teorie ... Dělal jsem hodně let v Kovosvitu a vim přesně jak se to dělalo v praxi - zas tak růžový to nebylo - jak si někteří myslí
Ideální by bylo se na to vyprdnout a pokud to systém umí tak to kompenzovat softwarově.

už jsem se lek že jseš jen teoretik a bude z toho vášnivá debata
od vás mám MCV
myslím že to spíš uteklo při kompletaci a není to opřený .

- Martinhora
Já jsem byl v Holoubkově - tam se dělaly převážně vrtačky. Teoretik nejsem, ale jsem praktik amatér .. Vášnivé debaty prosím přenechme na mojehobby.cz ...fmodel píše:už jsem se lek že jseš jen teoretik a bude z toho vášnivá debataod vás mám MCV
![]()
Tak jsem dneska zase něco zjistlil. Nemazat BT držáky olejem. Musel jsem pak ten držák vypáčit šroubovákem ze vřetena, rukou se to ani nehlo.
No a protože mám ruce šmatlavý, tak jsem zase se spletl a místo knoflíku na snížení otáček jsem snížil posuv. Jsou vedle sebe, tak jsem se přehmátnul. Už se mi to stalo podruhý. Teď to odneslo šmajdátko. Skutečně 6000ot/min nevydrží.
To už jsem tímto způsobem zrušil třetí. První dvě se mi povedlo oddělat stejným způsobem na prvním CNC.
No a alespoň jedna dobrá zpráva, jedničkou kulovkou se dá obrábět i při 6000ot/min. Stačí úběr po 0,05mm a posuv tak 400mm/min. Povrch jak zrcadlo.
No a protože mám ruce šmatlavý, tak jsem zase se spletl a místo knoflíku na snížení otáček jsem snížil posuv. Jsou vedle sebe, tak jsem se přehmátnul. Už se mi to stalo podruhý. Teď to odneslo šmajdátko. Skutečně 6000ot/min nevydrží.

No a alespoň jedna dobrá zpráva, jedničkou kulovkou se dá obrábět i při 6000ot/min. Stačí úběr po 0,05mm a posuv tak 400mm/min. Povrch jak zrcadlo.
vždyť ten kužel ze vřetena u ATC vytlačí ten přídržnej šroub.. u toho tvýho ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
s tou kulovkou si mne dostal, zatím sem testoval jen do dřeva nebo do plastu a to trojkou kulovkou od ZPS Zlín, ale chystám se jak bude více času to prubnout na Al jen si říkám že momentálně mne do al nenapadá žádné využití (formy asi vyrábět nebzdu) ale do plastu a dřeva už bych asi využití našel a mám strach že jak s tím sáhnu na hliník tak už to nadřevo nebude použitelné, jako fotku přidávám muj první test 3D do dřeva, teda ani sem to nechtěl moc ukazovat je to možná až příliš explicitní
ale zase proč ne, prostě sem na netu hledal model s dostatečně obýma křivkama no a co jiného má pěkněší křivky pánové než ženské tělo?

Bobiku když dofrázuješ tak vyhazuj nástroje z vřetena protože jak se vřeteno ohřívá a potom chladne tak se ti docela pěkně svírá a docela držkuje když ho chceš vyhnat . 

To už někdo řešil na nějaké konvenční frézce... olej a už se to přilepilo..ono se z toho oleje ta kapalina vypaří a zůstane takové jakoby lepidlo..no a jeto. I ve starých knížkách je že se to má vždycky utřít hadrou. Jak vřetenno tak kužel nástroje 

SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C, Brother TC 201
I to by mohlo být. Předtím jsem tím frézoval několik hodin na max otáčky a vřeteno mělo odhadem nad 40°C.Bobiku když dofrázuješ tak vyhazuj nástroje z vřetena protože jak se vřeteno ohřívá a potom chladne tak se ti docela pěkně svírá a docela držkuje když ho chceš vyhnat .
No u mýho je jen kleština, která za stopku vytahuje držák do kužele vřetena.vždyť ten kužel ze vřetena u ATC vytlačí ten přídržnej šroub.. u toho tvýho ne?