HEIDENHAIN iTNC 530

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
jcerki
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2011, 11:31

Na simulaciu programu pouzijes tlacitko TEST ( pod EDIT ) . Nie softklavesa GRAFIKA . A ak si napisal program presne podla toho cvicenia , tak by ti malo pekne ukazat aj simulaciu . Pozor na cisla nastrojov . musis ich zadavat podla tvojej tabulky nastrojov . Chyba: Chybně definována rovina 13 znamena ze prevdepodobne mas niektoru suradnicu zle napisanu . Pozor aj na znamienka +/- . A je to okolo vety 13 .
http://www.heidenhain.webnode.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
nowys

19. 11. 2011, 2:44

program mam napsaný správně. V tabulce nástrojů nemám žádný nástroj, psal jsi že tnc530 už má nějaké nástroje předdefinované. V tabulce je mnoho informací k nástroji, musím vyplňovat všechny ? Tvoje stránky používám, díky
jcerki
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2011, 4:14

Aky mas nainstalovany simulator ? ... pravdepodobne si ho zle instaloval . je tam jedno okno , pri ktorom vyberas poslednu moznost .
posledna moznost.jpg
nowys

19. 11. 2011, 6:50

Aha, tak jsem měl špatnou verzi. Ale teď když to zkouším v té typical (example) verzi tak kdyz po napsani programu dam simulaci tak se mi objeví jen bílá plocha, a dolní softklávesy tam nejsou.
jcerki
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2011, 8:29

Aj v TEST-e musis vyvolat PGM , ktory chces otestovat . Cez PGM MGT . A potom si obrazovku uprav cez klavesu : 3 sipky do kruhu . Ak si nevies s niecim rady , pozri si na stranke vsetky navody . Je tam aj toto nastavenie - okrem ineho .
nowys

28. 11. 2011, 5:42

Ahoj, mám na PC programovací stanici, ale po spuštění nejsou vidět celé softklávesy ani dolní čáct virtuální vertikální klávesnice. Nemohu změnit rozlišení programu protože v more>setting mám jen 2 možnosti změny rozlišení a to 1024x768 full window a 1024x768 full screen. Moje rozlišení ntb je 1366x768. Poradí někdo jak to mohu udělat aby bylo vidět celé okno ?
jcerki
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2011, 5:56

skus dat virtualnu klavesnicu vertikalne a full window . mas male rozlisenie obrazovky . ak ti to nepojde , budes musiet pouzivat normalnu klavesnicu . na stranke http://heidenhain.webnode.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; a aj v instalacke je PDF subor " rozlozenie klavesnice " .
Naposledy upravil(a) jcerki dne 28. 11. 2011, 6:06, celkem upraveno 1 x.
jcerki
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2011, 5:57

jcerki píše:skus dat virtualnu klavesnicu vertikalne a full window . mas male rozlisenie obrazovky . ak ti to nepojde , budes musiet pouzivat normalnu klavesnicu . na stranke http://heidenhain.webnode.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; a aj v instalacke je PDF subor " rozlozenie klavesnice " .
nowys

28. 11. 2011, 6:01

jcerki píše:skus dat virtualnu klavesnicu vertikalne a full window . mas male rozlisenie obrazovky . ak ti to nepojde , budes musiet pouzivat normalnu klavesnicu . na stranke http://heidenhain.webnode.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; aj v instalacke je PDF subor " rozlozenie klavesnice " .
to jsem už zkoušel, ale objevilo se mi pouze okno bez klavesnice. Zkoušel jsem připojit k ntb LCD monitor, ale stejne nekokazu pretahnout z ntb okno na LCD monitor jako klavesnici.
jcerki
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2011, 6:08

nowys píše:
jcerki píše:skus dat virtualnu klavesnicu vertikalne a full window . mas male rozlisenie obrazovky . ak ti to nepojde , budes musiet pouzivat normalnu klavesnicu . na stranke http://heidenhain.webnode.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; aj v instalacke je PDF subor " rozlozenie klavesnice " .
to jsem už zkoušel, ale objevilo se mi pouze okno bez klavesnice. Zkoušel jsem připojit k ntb LCD monitor, ale stejne nekokazu pretahnout z ntb okno na LCD monitor jako klavesnici.
tak uz len pouzit normal. klavesnicu
nowys

28. 11. 2011, 6:54

HA! Už to mám, dal jsem atomaticky skrývat hlavní panel (win lišta) a restartoval jsem HH, okno se roztáhlo až po spodní okraj displeje. Už to je pěkně vidět. I přesto díky ;-)
nowys

17. 6. 2012, 6:56

Ahoj, nevíte někdo jakým způsobem napsat vyfrézování nepravidelné kapsy ? Asi to bude přes SL cykl, ale nevím jak, a jak řešit najíždění a vyjíždění v nepravidelné kapse respektive v materiálu, abych nepoškodil rozměr.
jcerki
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 3:27

nowys píše:Ahoj, nevíte někdo jakým způsobem napsat vyfrézování nepravidelné kapsy ? Asi to bude přes SL cykl, ale nevím jak, a jak řešit najíždění a vyjíždění v nepravidelné kapse respektive v materiálu, abych nepoškodil rozměr.
Zdravim , ano , musis pouzit SL-cykly . Najskor cykl 14 , kde zadas cislo LBL , v ktorom bude napisana kontura . LBL napis za M2 a pis iba drahy obrysu X , Y a korekciu (RL,RR,RO) . Pozor na smer obrabania . Mozes pouzit L , CC , C ,CT , CR , CHF , RND , FK . Z os nepises . Potom cykl 20 , kde napises hlavne parametre pre frezovanie . A napokon cyklus 22 , kde su vedlajsie parametre frezovania . Ak by si chcel dokoncit dno , alebo obvod , zvol cyklus 23 , resp. 24 . Zbytok si system prepocita sam ( nabeh , vybeh ) . Po zadani tychto 3 cyklov napis do dalsej vety iba M99 . O ostatne sa postara system . Navod je aj na mojej stranke http://files.heidenhain.webnode.cz/2000 ... L%2BFK.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; .
nowys

20. 6. 2012, 4:25

Ahoj, díky za pomoc. Jeste se chci zeptat na tvuj ukázkový program na webu s jménem SL-cykly. Aby byl obrobek po celé ploše kromě kontur ostrůvků obroben tam máš LBL s obrysem polotovaru a definovám jako kapsu (díky korekci RL a jedeš do +X). Musí se tento LBL psát jako první ? Aby TNC věděl kde má hranice frézování - mezi stěnou kapsy a ostrůvkami uvnitř ? Nevadí když se budou jednotliví kontury protínat ?

Na internetu jsem viděl jiné řešení obrábění ostrůvku pomocí SL a to tak, že měl více SL cyklů a v každém byl jiný přídavek na stěnu, až ten poslední na 0. Co si o tom myslíš, mě to přijde dost kompikované, a zdlouhavé, protože fréza bude jezdit ze začátku někde naprázdno.

Při zadávání čísla hrubovacího nástroje si otáčky a posuv bere z tabulky nástrojů ? A ještě dotaz, pokud mám zásobník nástrojů a tabulku nástrojů a chci něco obrobit nástrojem, který není v zásobníku a v tabulce, jak ho mám definovat v programu aniž by TNC si vzal nástroj z tabulky ? Musí se při definici napsat číslo nástroje, které není v tabulce a poté vyvolat nástroj s tímto číslem ?

Jak je to třeba u 5ti osé frézky, do které technolog pošle progam z CAMu, obsluha najede sondou počátek a pustí program. Jinak kromě nějaké správy nástrojů na tom nic neprogramuje ne, zvlášť v 5ti osách. Upravuje obsluha ten program z CAMu ještě, nebo je to tak dokonalé, třeba tolerance na 0,003.

Díky

na centru nedělám, jsem ještě ve škole, ale baví mě v tom dělat, takže ještě spustu věcí nevim.
jcerki
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2012, 5:04

nowys píše:Ahoj, díky za pomoc. Jeste se chci zeptat na tvuj ukázkový program na webu s jménem SL-cykly. Aby byl obrobek po celé ploše kromě kontur ostrůvků obroben tam máš LBL s obrysem polotovaru a definovám jako kapsu (díky korekci RL a jedeš do +X). Musí se tento LBL psát jako první ? Aby TNC věděl kde má hranice frézování - mezi stěnou kapsy a ostrůvkami uvnitř ? Nevadí když se budou jednotliví kontury protínat ?

Na internetu jsem viděl jiné řešení obrábění ostrůvku pomocí SL a to tak, že měl více SL cyklů a v každém byl jiný přídavek na stěnu, až ten poslední na 0. Co si o tom myslíš, mě to přijde dost kompikované, a zdlouhavé, protože fréza bude jezdit ze začátku někde naprázdno.

Při zadávání čísla hrubovacího nástroje si otáčky a posuv bere z tabulky nástrojů ? A ještě dotaz, pokud mám zásobník nástrojů a tabulku nástrojů a chci něco obrobit nástrojem, který není v zásobníku a v tabulce, jak ho mám definovat v programu aniž by TNC si vzal nástroj z tabulky ? Musí se při definici napsat číslo nástroje, které není v tabulce a poté vyvolat nástroj s tímto číslem ?

Jak je to třeba u 5ti osé frézky, do které technolog pošle progam z CAMu, obsluha najede sondou počátek a pustí program. Jinak kromě nějaké správy nástrojů na tom nic neprogramuje ne, zvlášť v 5ti osách. Upravuje obsluha ten program z CAMu ještě, nebo je to tak dokonalé, třeba tolerance na 0,003.

Díky

na centru nedělám, jsem ještě ve škole, ale baví mě v tom dělat, takže ještě spustu věcí nevim.
Poradie LBL-ov mozes zadavat akokolvek . TNC si sam vypocita rozdiel medzi kapsami a ostrovmi . Ja osobne pouzivam jeden hrubovaci (22) a potom dokoncovaci (23 ,24) . Ale ine je , ak mas pri prvom hrubovacom cykle vecsiu frezu ako je najmensi obrabany radius a v tom pripade by som znovu zadal cyklus 22 , kde sa zadava aj Q404=spusob zacisteni . Vtedy obrobi len zbytkove ( neobrobene) casti . S tym , ze by tam bol zadany nastroj predhrubovania . T.j. cislo nastroja , ktory to hruboval predtym . System si pameta jeho drahy . Otacky sa zadavaju pri ToolCall . A posuv v cykle 22,23,24,......
Ak chces robit externym nastrojom , ktory nemas v zasobniku , musis ho mat ale v tabulke nastrojov definovany napr. ako vecsie cislo nastroja ako ma zasobnik . T.j. ak mas zasobnik na 30 nastrojov , tak externy nastroj definujes ako 31 a viac . Co sa tyka ale fyzickej vymeny nastroja , to ma uz kazdy stroj dane inak . Takze si precitaj kapitolu manualu stroju " Rucna vymena nastrojov" . Je to podobne ako ked mas velky priemer nastroja , ktory sa nezmesti do zasobnika . Este je aj taka moznost , ze zablokujes v tabulke mist dva vedlajsie nastroje . A vlastne medzi prazdnymi miestami budes mat externy nastroj . Nezabudnut dat Pevne miesto v zasobniku .
5-oska sa da programovat aj manualne . Pozri si moje programy . S CAM-u sa da aj klasicky program generovat , ale ja ho pouzivam iba na 3D - obrabanie ( zlozite tvary , ktore sa nedaju napisat klasickym sposobom ) . Obsluha program s CAM-u upravuje len minimalne . Ak je vecsi problem , musi sa vygenerovat novy program . Tolerancia na 0,003 mm ti ziaden stroj nespravi . Take tolerancie sa uz brusia , lapuju a pod. Stroj robi realne v tolerancii 0,01 v zavislosti na danom stroji , teplote okolia , chladenia obrobku atd.
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“