HSMWorks

CAM software
Odpovědět
tralalacz

24. 12. 2012, 8:11

maca píše: Když počitám Delcam, tak je ještě dražší než nové HSM nebo se pletu??

59 000 + 69 000 + 99 000 + 139 000 = 366 000 Kč

Což je 2.5 D a 3d frézování, které nabízí HSM works. Balíček soustružení a 5 osé frézování je navíc, to nepočitám.
No a to nevím, co delcam má ve smlouvě jako další poplatek, může se z toho vyklubat ještě udržovací poplatek atd.

Po zdražení HSm se mi zdá pořád ještě ten levnější, oproti konkurence.

Pokud bude někdo oponovat, napište srovnatelný cam a jeho cenu.
3D HSM frézování - kompletní modul: 139 000,- obsahuje komplet 2D, 2,5D, 3D a 5ose polohovani.
Takze ne 366 tisic, ale jen 139 tisic. Nebo se pletu??? :wink:

Kolega nasel SurfCAM 2,5D i s polohovanim na 5 a vice os za 90 tisic.
- nevim, ale proti HSMWorksu, DelCAMu a SolidCAMu je moc slozity

TopSolid - mel peknou simulaci celeho stroje abych nenaboural. Ale protoze mam CNC frezu 3+1(delicku) tak to asi nebudu potrebovat. Cenu mi jeste neposlali.
maca

24. 12. 2012, 8:57

Jinak z důvěrných zdrojů vím, že HSM works neprogramovali lidi ze strojírenského oboru, ale
programátoři pc, což mě z počátku šokovalo.

Jenže to bylo asi jen dobře, protože za s sebou netáhly káru špatných náviků camů
a nesnažili se napodobovat a jeli úplně od znova.
Samozřejmě nad nima stál asi nějaký konstruktér, či programátor cnc, který jim říkal, jak dráhy mají vypadat,
hlavně zakomponovávají návrhy od lidí, kteří jim píšou. Takže to znamená, že vývoj děláme i my obyčejní lidé.
maca

24. 12. 2012, 9:11

Radek-B píše:
5axis píše:Oponovat nebude nikdo. HSMworks je několik let napřed v uživatelském prostředí než ostatní. Ostaní jen závidí, dotahují. Pokud by HSMworks stál např.700tisíc, stále je tato cena velmi dobrá. Neexistuje zatím CAM, který by dokázal takto rychle naprogramovat díl do třech os a následně jej během pár vteřin změnil.To je síla HSMworksu.
Na 100% jej minimálně 3 roky nikdo nepředběhne. Ránu pod pás bylo koupení jádra konkurencí. V současné době je to nastaveno takto: HSMworks oproti ostatním programům. Celá výhoda spočívá v jedné věci, byl napsán druhou generací programátorů, kteří uvažují jinak než jejich tatínkové před 20, 30 lety. Až jednou HSMworks dospěje, strčí do kapsy všechny vyspělé programy. Konkurovatt mu bude moci zase jen nový program vyvíjený posledních pár let, ale určitě ne program, starý 30 let.
Pokud zaplatis za SOLID+HSMWORK radove pul mice a vice tak to si uz muzes poridit treba CATII anebo NX. Tam narozdil od HSM stoprocentne ty funkce funguji.
Za ty penize se ten produkt pouze zaradil mezi ostatni.

Roky napred v uzivatelskem rozhrani je Solidworks ne HSM. Ta je bastl/nadstavba jako kazda jina tohoto druhu. Pouze dobre prevzali filozofii ovladani od Solidu.

Ze to napsala nova generace programatoru ??? Nevim jestli je to dobre. Mne osobne obcas pjekne sere ze si koupim zarizeni ktere obsahuje Firmware verze 0..0001 a pak po pul roce testovani pouzitelnosti vyjde Update a clovek si rika jsem zachranen. Nahraje to tam zjisti ze se sice pripoji na socialni sit a muze na chat, ale tak nejak s timto zarovem prestaly fungovat zakladni funkce toho zarizeni.
A vrchol vseho je ze dovngrade neni mozny :D

RADEK

Myslíte že NX je lepší než HSM works?? Akorát NX běží pod Solid Edge. Takže kdo má koupené licence Solidworks, tak mu to je k ničemu.
bobik

24. 12. 2012, 10:33

NX beží na modelovacím jádru parasolid, stejně jako SolidEdge a plno jiných CAD systémů. SolidEdge je CAD střední třídy, zatímco NX je o třídu výše.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2012, 12:34

maca píše:Jinak z důvěrných zdrojů vím, že HSM works neprogramovali lidi ze strojírenského oboru, ale
programátoři pc, což mě z počátku šokovalo.
Ano, také jsem slyšel a také myslím, že je to dobře. Mně, jako bývalého programátora který se začal zabývat strojařinou, zase šokovalo chování CAMů staršího střihu. Jen jsem seděl u počítače a opotřebovával si krční obratle nadměrným vrtěním hlavou, když jsem na obrazovce viděl hranu, najel jsem na ni myší a ona se zvýraznila, ale CAM o ni neměl ponětí, dokud jsem ji jeho prostředky nenakresli znova. A všichni mi tvrdili, že je to tak v pořádku :-) Nebo když se dal počátek souřadnic zvolit sedmdesáti sedmi způsoby včetně úplné matice transformace, ale levý přední horní roh kvádru nešel a nešel :-) A staří strojaři se smáli, že je to "jenom" uživatelské prostředí a dál si mastili ty své milimetry krát odmocnina se tří vypočtené na logaritmickém pravítku vedle počítače.

Jenže obecní programátoři byli schopní udělat ten jeden chybějící krůček abstrakce a dopadlo to takhle :-)
Naposledy upravil(a) prochaska dne 24. 12. 2012, 3:28, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
tralalacz

24. 12. 2012, 12:40

bobik píše:NX beží na modelovacím jádru parasolid, stejně jako SolidEdge a plno jiných CAD systémů. SolidEdge je CAD střední třídy, zatímco NX je o třídu výše.
Nevim jak srovnavat SolidEdge a NX, ale SolidEdge jsem vyradil jiz pred rokem. NX jsem vyradil pro slozitost jiz pred 5 lety.
Pri jednom vyberovem rizeni NX propadlo na cele care pro svoji uzivatelskou slozitost (a to mi pri vyberu prodejce nabizel slusne spropitne).

Rekl bych, ze nejde o penize kolik ktery soft stoji, ale jaky je pro mne prinosem( tzn. je vubec i cena adekvatni tomu co chci?) .
Polesovsky

8. 1. 2013, 6:20

Zdravim vespolek,
mam dotaz. Pouzil nekdo z Vas kotoucovou frezu pri programovani v HSMWorksu nebo HSMXpres?

Druha otazka. Jak zadavat u toroidni frezy toroidni uhel a lze tento uhel vyuzit pri programovani?
Jako priklad toroidniho nastroje: freza prum25 mm SECO R217.79-25323-X012-3A

Diky za rady
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2013, 8:19

Kotoučové frézy používám běžně, je tam něco v nepořádku?
Aleš Procháska
Polesovsky

9. 1. 2013, 3:03

prochaska píše:Kotoučové frézy používám běžně, je tam něco v nepořádku?
Muzes dat priklad? Me asi blbne grafika. Asi spatne zadani.

Navic jsem chtel jednou kus odrezat na dvakrat a na konci rezu nechat mustek.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2013, 6:20

Jako na odříznutí obrobku z polotovaru? Něco mám třeba tady, i s můstkem.
(soubor .zip prejmenovat na .sldprt - nezkouset rozbalit, neni to archiv)
EDIT: aha - uz si vzpominam, byla tam chyba v HSMWORKS, pri obrabeni velmi velkym prumerem nastroje to v jedne vyvojove verzi zlobilo, ale v poslednich verzich je opraveno.
Přílohy
priruba.zip
(821 KiB) Staženo 273 x
Aleš Procháska
Polesovsky

9. 1. 2013, 8:03

prochaska píše:Jako na odříznutí obrobku z polotovaru? Něco mám třeba tady, i s můstkem.
(soubor .zip prejmenovat na .sldprt - nezkouset rozbalit, neni to archiv)
EDIT: aha - uz si vzpominam, byla tam chyba v HSMWORKS, pri obrabeni velmi velkym prumerem nastroje to v jedne vyvojove verzi zlobilo, ale v poslednich verzich je opraveno.
Diky za info. Delam to podobne. Skoda , ze mam starsi verzi (nebo HSMKo ma nejake omezeni) a nemohu to cele nacist. Mam doma student SolidWorks a HSMXpres (posledni stazeni z webu).
Hodne by me zajimal prechod mezi dvema drahama pri odrezavani. To aby neodjizdelo v Z ose.

Surfcam mel perfekni prednost proti HSMku. V demo verzi mohls nacist soubor sobor zpracovany v plne verzi vcetne drah nastroje a mohls generovat G kod pro ktery stroj chtels. Nemohls upravovat drahu nebo menit nastroj, jen generovat postproceromem pro libovolny stroj. Samozrejme videls cely postup tvorby drah a ostatni. Tak HSMko ma co dohanet.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2013, 6:19

To vyjetí dělám buď přes odjezd obloukem a pak normálně přejezd se zdvihnutým Z, nebo tečný přejezd a zapnu "leave tool down". Ale obojí se musí nastavit ručně, nějaké automatické nastavení aby kotoučová fréza zaručeně vyjela mimo konturu polotovaru tam není.
Aleš Procháska
Polesovsky

10. 1. 2013, 8:09

prochaska píše:To vyjetí dělám buď přes odjezd obloukem a pak normálně přejezd se zdvihnutým Z, nebo tečný přejezd a zapnu "leave tool down". Ale obojí se musí nastavit ručně, nějaké automatické nastavení aby kotoučová fréza zaručeně vyjela mimo konturu polotovaru tam není.
Jojo to jsem ocekaval. Diky za radu. Delam to stejne. Prvne dve drahy a pak rucne upravuji v editoru.
maca

2. 2. 2013, 8:41

Proč Autodesk koupil zrovna HSMWorks? Teď už je to jasnější

Z řady loňských akvizic na CAD/CAM trhu byla tato jednou z nejdiskutovanějších.

Autodesk absorboval výrobce CAM systému, určeného výhradně pro konkurenční SolidWorks, což pochopitelně vyvolalo řadu otázek. Sami jsme se tomuto tématu opakovaně věnovali, podařilo se nám vyzpovídat i manažera Carla Whitea, který stál u zrodu myšlenky koupit právě HSMWorks.

S tímtéž Carlem Whitem nyní hovořil kanadský novinář Ralph Grabowski. Jaká to náhoda, že zrovna v Orlandu na Floridě, v době, kdy se tamtéž konala konference SolidWorks World (znamenalo to totiž jedinečně silnou koncentraci uživatelů i prodejců HSMWorks na jednom místě, tedy výjimečnou příležitost k osobním jednáním).

Zde jsou ve zkratce hlavní důvody, proč zvolil Autodesk právě HSMWorks podle informací zveřejněných ve zpravodaji upFront.eZine:

HSMWorks je unikátní v tom, že jde o „distribuovaný“ CAM systém. To znamená, že umožňuje rozdělit prováděné výpočty na teoreticky libovolný počet procesorů a tím je zásadně zrychlit. Co dokáže jeden procesor za 100 procent času, dva udělají za polovinu, tři za 33,3 procenta a tak dále. Představte si potom, jak rychlý může být výpočet, pokud jej realizujete přes cloud se stovkami či tisíci zapojených procesorů…
Je to „nejmladší“ ze všech CAM systémů a jako první byl od počátku vyvíjen v 64bitové verzi s podporou vícejádrových operací.
Obráběcí dráhy jsou vypočítávány procesorem počítače (CPU), nikoliv grafickým procesorem (GPU) – právě díky tomu může být výpočet distribuován na více procesorů/počítačů v síti a tím významně urychlen. Zapojené počítače si přitom vystačí s miniaturní aplikací o velikosti pouhých 800 kB.

To vše předurčuje HSMWorks k pravděpodobně snadné transformaci do portfolia Autodesku, zaměřeného čím dál víc na cloudovou platformu.

Text: http://www.caxmix.cz/2013/01/31/proc-au ... -jasnejsi/" onclick="window.open(this.href);return false;
vozbrouk

9. 3. 2013, 6:43

Tak HSM Works už zase jede a jde hodně do kurzu. Cenu rapidně zlevnily, dokonce bych řekl, ještě více než byla původně ze začátku. Vytváří pravidelně aktualizace pro Solidworks, takže není co řešit.
Odpovědět

Zpět na „CAM“