Jaký CAD pro hobby použití?

CAD software, shareware, freeware
Odpovědět
bobik

24. 2. 2011, 8:09

Bohužel bezplatná verze už není. Je teď nějaká verze personal za 3000Kč, bez možnosti exportu a importu. Tedy export ve formátu stl je trochu o ničem.
sidonie

24. 2. 2011, 8:17

Myslíš tohle: http://www.solicad.com/CZ/CAD-Software/ ... ke-stazeni" onclick="window.open(this.href);return false;
Asi to ze zvědavosti někdy zkusím, jen by mě zajímalo, co vlastně po těch 30dnech zůstane za funkce.
bobik

24. 2. 2011, 8:27

Pravděpodobně nic. Verze Xpress je zrušená. Všimni si datumu u toho textu.
sidonie

24. 2. 2011, 8:33

No už jsem se zaregistroval, divím se, že nechtěli číslo občanky a konta :shock: Takže to už zkusím a uvidím. Datum je docela dost zpátečnický, ale pokud to bude fungovat, tak by to bylo snad jediný o čem vím, že je parametrický a celkem funkční, zatím vím jen o tom draftsight, ale to je klasika 2D CAD.

No po nainstalování jsem se musel začít smát. Snaží se to tvářit jako solidworks, ale zatím na to nemá ani verze profesional, kterou mi to nainstalovalo na těch 30 dní. Musím se ale přiznat, že jsem solidworksem notně poznamenán od roku 2000, bohužel je mi k dispozici jen v práci a tam mám sotva dostatek času na realizaci mě svěřených úkolů, natož si tak kreslit ještě něco pro sebe domů, to bych nestíhal už vůbec nic. Asi bych si na to musel hodně dlouho zvykat, ale použitelný by to bylo. Uvidím co z toho zbude po měsíci.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2011, 10:15

bobik píše:Pravděpodobně nic. Verze Xpress je zrušená. Všimni si datumu u toho textu.
To jo, ale trial verze přejde po 30 dnech do omezené verze podobné xpress, která funguje věčně. Nebo tohle už taky zrušili?
Aleš Procháska
pindasek
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2011, 3:00

ja si stahl ten cad 2011 nebo 12 ale byl jsem na něm jen dvakrát,,,, musim si na to udělat víc času abych se s tim naučil alespoň zaklady....
zaplať pánbuh za tohle forum :-)))))
Bob
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2011, 5:57

No pokud ti po triálce Alibre Design, zůstane ta verze Xpress, tak stejně velkou radost mít nebudeš, protože ( pokud nenastala nějaká ta změna ) tak ti zůstane pouze skoro nepouživatelnej export " stl " . Z toho důvodu jsem zakoupil v roce 2009 Alibre Design Standard cca 3000Kč. Než byla nabídnutá ta akce Alibre Design Standard za 3000 Kč, tak ta verze Xpress, měla exporty v běžných formátech - iges, step, atd, samo že i stl. Po té nabídce verze Standard, byly zrušené u verze Xpress ty dřívější exporty ve více formátech. A uživatele verze Xpress si touto změnou, prakticky donutili koupit tu verzi Standard, ale pořád za ty 3000Kč se to v pohodě dá, původně stála ta verze Standard cca 30 000Kč.Podle mě mají na stránkách http://www.solicad.com/CZ/CAD-Software/ ... /porovnani" onclick="window.open(this.href);return false; chybu, kdyby ta verze Personál, měla pouze export v tom stl, tak je zadarmo drahá. Myslím si, že ta verze Personal, je shodná s moji verzí Standard, jak v exportu tak v importu. Dříve taky bylo na http://www.solicad.com/CZ/CAD-Software/ ... /porovnani" onclick="window.open(this.href);return false; stránkách uváděno, že verze Xpress má export pouze v stl a nebyla to pravda, pravda to byla, až po nabídce A.D. Standard za ty 3000Kč. A ten, kdo umí kreslit v 2D AutoCad , tak, když si stáhne ProgeCad 2008 Smart, tak získá téměř totožný Cad a je free. Verzi ProgeCad 2009 Smart, bych nedoporučoval, je tam taková jedna vzlášnost, po kliknutí na pravé tlačítko, pro opakování příkazu, vyjede na plochu monitoru tabulka a na ni musíte kliknout, co že to vlastně chcete, ale někomu to nemusí vadit :wink: Rosťa
sidonie

27. 3. 2011, 10:23

Takže na alibre můžeme svorně hodit bobek. Včera mi zkončila 30-ti denní verze a z alibre nezůstalo nic použitelného. Ve schránce mi přistál email tohoto znění :

Děkujeme Vám za Váš zájem o Alibre Design. Dle našich záznamů jste se zaregistroval pro 30 denní bezplatnou verzi před 30 dny. Doufám, že jste byl s programem spokojen a stanete se našim zákazníkem.
Podělte se o Vaše zkušenosti
Prosím podělte se s Alibre Design týmem o Vaše zkušenosti vyplněním dotazníku this short online survey. Vaše názory nám pomohou vylepšovat Alibre Design dle Vašich představ.
Objednejte si Alibre Design
Alibre Design má výborný poměr cena/výkon. Aktuální ceny najdete na našich internetových stránkách. K Alibre Design doporučujeme zakoupit roční technickou podporu, která Vám zajistí všechny upgrady zdarma a technickou podporu od společnosti Alibre a SoliCAD, s.r.o. po dobu jednoho roku. Alibre Design Vám nabídne velmi dobrou službu za pouhou jednu pětinu ceny konkurenčních objemových modelářů. Proč utrácet více, když Alibre Design uspokojí Vaše potřeby?

Aktuální ceník spolu s probíhajícími promo akcemi najdete na:www.alibre.cz

Volejte +420 777 654 223 nebo pište na: info@solicad.com
Zlepšení práce s Alibre Design
DMáte pocit, že jste ještě plně neobjevili možnosti Alibre Design? Nezapomeňte se podívat na training videos pro rychlé a jednoduché představení.Tento bezplatný výukový program Vás seznámí s hlavními charakteristiky a výhody Alibre Design. Nebo navštivte bezplatnou prezentaci Alibre Design (vice na:www.alibre.cz )

Těšíme se, že se stanete našim zákazníkem.

S přátelským pozdravem,
Jiří Brožek
SoliCAD, s.r.o

Email info@solicad.com
http://www.solicad.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.alibre.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Bohužel musím říct, že za celou dobu zkušební verze jsem se s alibre nesžil, ale musím říct, že jsem to neměl ani nějak moc v plánu. Pro mé potřeby modelování mi alibre připadal jako chudý příbuzný se zkostnatělou páteří. Některé základní funkce pro modelování jsem musel dlouho hledat a nebo složitě obcházet jinými funkcemi. Vazby jednotlivých entit buď neumím/neznám upravit nebo ukotvit dle potřeby. Něco jsem dělal přes vlastnosti entity, ale ne vždy to fungovalo. Za celou dobu jsem nepřišel na způsob ukotvení bodu na úsečku v průsečíku s druhou a nebo druhá moje celkem často používaná věc, průsečík hran před zaoblením.
Asi jsem vážně moc rozmlsaný z solidworksu, kde mi stačí kliknout na nástroj úsečka, zhruba naklikat obrys, hodit někam osu a nástrojem kóta tomu dám patřičné rozměry. Pokud potřebuji změnit vazby mezi entitami, stačí mi dvě označit a hned vlevo vidím co se s nima dá dělat. Jedním klikem potvrdím požadovanou volbu a je hotovo. Žádné zdlouhavé hledání, vše je na očích v okamžiku potřeby, žádné přeplácané panely s nástroji zakrývajícími 40% pracovní plochy v alibre. V solidworksu je jedna lišta s několika oušky která zabere max. 10% plochy spíše méně.
Přílohy
Allibre.JPG
Naposledy upravil(a) sidonie dne 27. 3. 2011, 11:17, celkem upraveno 1 x.
bobik

27. 3. 2011, 10:46

Jo, souhlas. Teď je alibre o ničem. Ale vloni byla akce za ty 3000Kč za základní verzi. Spoustě lidí by takový 3D CAD stačil. Možná, že se někdy za rok taková sleva zase objeví.
Bob
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2011, 1:23

Jak už jsem psal, tak jsem měl dříve tu verzi Alibre Xpress, potom jsem byl donucen si koupit tu verzi Standard, a na moje kreslení je úplně super, je ale pravda, že nic složitého nekreslím. Ale pravda, je i v tom, že mě stačila dvakrát konzultace u Petra (CZ_Pascal ), jak vůbec se v tom Alibre má kreslit. A už jsem začal kreslit samostatně díly na moji frézku. Mě tedy se pozdává Alibre jako levný a dobrý 3D program a pro hobbysty obvzlášť. Skoušel jsem tehdy i 3D KOMPAS, ale byl tak pro mě nepochopitelný, že tady cesta pro mě nevedla. A taky je dobré vzít v potaz, že za tři tisíce, jsem zakoupil licenci legálního programu. A srovnávat Solid Works s Alibre, to přece dost dobře nejde, už jenom z toho jaká je cena u Alibre (cca 3 000Kč) a Solid Works tak to nevím přesně ale mám dojem, že hobbysta by si ho asi ztěží koupil :D
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2011, 1:29

sidonie píše:Takže na alibre můžeme svorně hodit bobek.
Zasadne nesouhlasim. Za ty prachy je Alibre uzasny nastroj. Porovnani fci bych take udelal naopak. Spousta funkci je funkcnich a dokonce velmi podobnych jako v Solidworksu. Opakuju za ty prachy.. Solidworks se v zakladni verzi prodava za neco malo pres 200 000 tis. !!!!! A tam muzete byt opravnene s dlouhodobe pretrvavajicimi nedostatky nespokojeni.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
bobik

27. 3. 2011, 2:33

No nevím, teď je Alibre prof. za 20 000, verze standart je k ničemu, neboť neumí export, jen stl. Místo Alibre lze 15 000 připlatil za rhino, ve kterém je možné vymodelovat libovolný tvar. Což v alibre nejde. Zase Alibre je parametrický modelář a rhino ne. Je na každém, kdo si chce koupit CAD do 40 000Kč, aby si stáhnul demoverze a vybral si, co mu bude vyhovovat.
Bob
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2011, 3:38

Bobiku, a kde jsi přišel na to, že verze Alibre Design Standard umí pouze export stl. Moje verze Alibre Design Standard , umí exporty v
GIF, TIFF, PNG,bmp, JPEG, STL, ACIS 5.0 soubor ( set) až do verze ACIS R13 soubor ( set ), ACIS R14 file (sat) až do verze ACIS R18 file (sat), IGES, STEP AP 214 (stp) - STEP AP 203 (stp), Alibre soubor - stp. :wink: Rosťa
bobik

27. 3. 2011, 3:45

No současná verze standart má export jen do stl. Dřívější verze, z nich jedné jseš štastným majitelem, měli plnohodnotný import export.
Bob
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2011, 5:51

Tak Bobíku máš pravdu, nějak mě to nedalo a navštívil jsem stránky Alibre. Skutečně ta verze Alibre Design Personal, má export pouze v STL tady je důkaz http://www.alibre.com/products/hobby/peintnl.asp" onclick="window.open(this.href);return false;. Takže tato verze Personál je skoro na nic. Takže jsem měl tehdy štěstí, že jsem zakoupil tehdy dostupnou verzi Standard za ty 3 000Kč :wink: , kde jsou běžné použivané formáty pro export i import, a má možnost třeba instalace na 4 PC. Rosťa.
Odpovědět

Zpět na „CAD“