Stavba CNC frezky

Odpovědět
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2014, 5:59

Tak je to v tematu zacinam stavet a nevim jak na to, ted bych rekl ze uz pomalu vim jak na to, frezuje to a stroj mi uz hodne pomohl pri takovem domacim vytvareni :D dalsi vyrobky jeste tady ale tam budu muset jeste par veci predelat, mel by z toho byt na konci rc vrtulnik

http://taklberycz.rajce.idnes.cz/Heli_450/" onclick="window.open(this.href);return false;

co se tyka vlastniho stroje tak chtel bych na nem jeste zapracovat, ted jak sem byl doma tak sem udelal ovladani, priste bych chtel koncove spinace, z duvodu nedostatku vstupu to vyresim tak ze jak mile osa dojede na konec tak proste dojde ke zmacknuti centralniho stop tlacitka, protoze by pak nebylo mozne odjet tak na to je tam cerny otocny vypinac na ovladaci kterym vyradim koncove spinace z cinnosti, vymazu chybu a odjedu, spinac je nutno drzet, po uvoneni se vrati zpet a koncove spinace jsou opet aktivovany, dale sem nastavil v machu ofuk, zapinam prikazem M8, ale ten jeste neni cely doreseny, nic mene uz funkcni :)

Co bych moc chtel tak vymenit srouby za kulickove, jenze to nebude tak snadne, ty matice jsou velke dlouhe a nevim zda by se to tam veslo, u osy Y asi jo, tam by to slo asi cely vytahnout mimo ten stul, osa x ma zas podstatne delsi chod, tak tam mozna taky nejak, vyrazne by to zpresnilo cely stroj, ale i tak na domaci pouziti je to teda aspon pro me dostacujici :)

dale by to chtelo celkove ucesat, udelat poradne zakrytovani prevodu, referencni spinace, cely stroj posadit na nejaky ram.....atd...prace je stale dost
marek
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2014, 7:49

Zdravím tě Jirko, že jsi se nepochlubil, že máš i cnc mašinku, když jsi byl u mě pro "rudého ďáblíka". Jinak držím palce při stavbě vrtulníku, ať to dotáhneš do letuschopného stavu..
Marek
S pozdravem Marek
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2014, 9:09

No jo, zdravim, kamarad mi pak po ceste zpet povidal ze tam v rohu v garazi neco zahlednul, mohli by sme asi kecat hodne dlouho :D na odkazu na rajce se muzes podivat jak pionyr vypada trochu sem ho dal dohromady a pojede na stk :) co se tyka vrtulniku tak tam budu muset udelat par zmen, je to dost na dlouho to delat kdy sem v Anglii a masinka v Cr
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2014, 7:29

Frezovani a vrtani der do pasoviny, 12ks, soucast pro zabradli na balkon...no prece to nebudu delat rucne :D

https://www.youtube.com/watch?v=V0p_RxBDb-k" onclick="window.open(this.href);return false;
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2015, 2:25

Zdravim, je to uz dlouho, jak sem delal pohony pro srouby tak mi tu nekdo poslal nejaky programek na vypocet delky remene, ale ja uz ho nemam, mam jiny pocitac. Potreboval bych zjistit delku remene jaky mam objednat, pokud to nekdo mate, muzete mi pomoci?

jedna se o prevod HTD 5M

mala remenice 12 zubu, velka remenice 60zubu a osova vzdalenost je 117mm. Je to posledni tabulka viz odkaz sirka remene 25mm

http://www.probelt.cz/remenice-5m.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Moc Vam dekuji za pomoc, Jirka
sco_27

11. 1. 2015, 2:37

Ahoj,

Snáď pomôže - http://www.sdp-si.com/cd/default.htm" onclick="window.open(this.href);return false; .
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2015, 4:20

Myslim ze s pomoci tohoto odkazu to dam dohromady, moc diky, Jirka
Kvako1
Sponzor fora

11. 1. 2015, 6:14

skus tohle
Přílohy
Výpocet remenu.zip
(552.14 KiB) Staženo 248 x
RaS

11. 1. 2015, 7:35

a když nemáme prográmky tak si vzpomeneme na matiku a obvod kružnice a zamyslíme se :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2015, 7:50

RAS, byl si rychlejsi :D sice sem si nevzpomel uplne sam, ale postupoval sme podle tohoto

http://www.aristoteles.cz/matematika/pl ... uznice.php" onclick="window.open(this.href);return false;

No a vysla mi delka remene 358.9mm Nevim teda presne jake mam dosadit prumery kruznic, dosadil jsem hlavovy prumer ozubeni tedy R47mm a R9mm

No a podle toho programu mi vychazi delka remene 425mm :!:

Tak ted nevim zda verit memu vypoctu a nebo tomu programu, ale na vykrese v acadu sem odmeril rovne useky a ve vizualnim porovnani by delka toho delsiho pulkruhu odpovidala a toho maleho je jen 22mm, takze vice se priklanim ke svemu vypoctu dle toho vzorce, ale nejsem si uplne jist, skolu uz sem dlouho nevidel a matika mi moc nesla :oops:

PS ty polomery jsem zaokrouhlil na cele milimetry, s osovou vzalenosti muzu hybat takze to nepotrebuji az tak presne, ale 70mm rozdil ve dvou vypoctech mi pripada dost :D
Thomeeque

11. 1. 2015, 11:25

RaS píše:a když nemáme prográmky tak si vzpomeneme na matiku a obvod kružnice a zamyslíme se :D
No, myslim, že je potřeba si vzpomenout na trochu víc, než jen obvod kružnice. Mě to btw. vyšlo cca 423mm (taky s hlavovými průměry ozubení).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

12. 1. 2015, 7:09

podle toho programu jsem kupoval už desitky řemenu a pokažde seděl dobře. nedaval bych sem nějakou pitomost. jinak ten program ti vyhodí i nejbližší možnou běžnou variantu řemenu co se u nas prodáva.
RaS

12. 1. 2015, 7:45

CZJirka1 píše:RAS, byl si rychlejsi :D sice sem si nevzpomel uplne sam, ale postupoval sme podle tohoto

http://www.aristoteles.cz/matematika/pl ... uznice.php" onclick="window.open(this.href);return false;

No a vysla mi delka remene 358.9mm Nevim teda presne jake mam dosadit prumery kruznic, dosadil jsem hlavovy prumer ozubeni tedy R47mm a R9mm

No a podle toho programu mi vychazi delka remene 425mm :!:

Tak ted nevim zda verit memu vypoctu a nebo tomu programu, ale na vykrese v acadu sem odmeril rovne useky a ve vizualnim porovnani by delka toho delsiho pulkruhu odpovidala a toho maleho je jen 22mm, takze vice se priklanim ke svemu vypoctu dle toho vzorce, ale nejsem si uplne jist, skolu uz sem dlouho nevidel a matika mi moc nesla :oops:

PS ty polomery jsem zaokrouhlil na cele milimetry, s osovou vzalenosti muzu hybat takze to nepotrebuji az tak presne, ale 70mm rozdil ve dvou vypoctech mi pripada dost :D
těch 358.9 bude asi nějak blbě.. já to počítám jednoduše z hlavy přes zuby (když nejsem u PC) malá řemenice 12zubů velká 60zubů vzdálenost 117mm - když to hodně zjednoduším a budu počítat že každá řemenice bude opásáná z poloviny (což samozřejmě platí jen pro stejné řemenice) tak tedy jedna na 6zubů druhá na 30zubů vzdálenost je 117/5 tedy 23,5zubu x2 řemen nahoře a dole) tak mě vyjde řemen 6+30+23,5+23,5 tedy dlouhej 83zubů tedy 415mm.. ve skutečnosti to tedy nemůže být tvejch 358.9 neboť tohle číslo co jsem spočítat bude vždycky menší než skutečnej potřebnej řemen (přesně to bude sedět akorád u řemenic stejného průměru) tak tam přidám RaSův koeficient + 1 až 3 zuby :D (podle toho jakej je rozdíl v řemenicích a osové vzdálenosti) takže tady +2zuby takže by mě vyšel řemen 425mm... mám to spočítané za pár vteřin z hlavy a nic nemusím řešit.. a vždycky jsem se trefil do nějákého posunovacího rozsahu ..) samozřejmě v PC to mám uplně přesně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
chb

12. 1. 2015, 9:16

já na délku řemínku používám tento odkaz

http://www.bbman.com/catalog/belt-lengt ... lator.html

je třeba nastavit milimetry a nezapomenout dole napsat rozteč řemenic !
navrhne dle norem délku řemenu a spočítá přesnou rozteč pro tento řemen
a nabízí jen normované řemenice
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
expertdb

12. 1. 2015, 11:50

Mně program ContiTech vyhodil upozornění, že pro 5 HTD je nejmenší použitelné kolo se 14! zuby. Se 425mm řemínkem vychází osová vzdálenost 114mm.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“