Zdenek Valter píše: ↑15. 7. 2023, 4:12
zverodoktor píše: ↑13. 7. 2023, 11:56
........ Kus fosfobronzového plechu som prilepil na hlinikovú platňu voskom .........
Mohl bys prozradit jak se to lepení dělá?
Mr. MR píše: ↑14. 7. 2023, 8:06
Ahoj, dalo by se takovym zpusobem i soustruzit? Nejake tenke prstynky bych si obcas chtel vyrobit. Cim jsi to prosim lepil? Diky moc
Ahoj,
použil som na lepenie živicový vosk. Kedysi sa vyrábal pod názvom Tenit, čo boli tyčinky na lepenie zubných náhrad. Tyčinka sa nad plameňom roztavila a lepilo sa (ako dnes s tavným lepidlom) Je to v podstate zmes kolofónie a včelieho vosku v pomere 3:1 (keby si to niekto chcel vyrobiť, stačí ingrediencie opatrne roztaviť a naliať do vhodných formičiek. Vosk prakticky rovnakého zloženia používajú od nepamäti hodinári na lepenie malých dielcov pri obrábaní.
Ja som kus hliníkového plocháča opatrne zohrial nad plameňom na šporáku, až sa pri dotyku tyčinka lepidla tavila, opatlal potrebnú plochu a položil naň odrezaný kus plechu (pílený, aby sa nepoohýbal strihaním). Na vrch som položil druhý taký plocháč olepený kaptonovou páskou aby sa to celé nezlepilo, zavrel svorkami a po vychladnutí zase rozobral.
Takto nalepený plech som frézoval na cnc routri tuším 1,5 mm jednobritkou na hliník bez chladenia. Išlo to bezvadne, po vyfrézovaní som blok znova nahrial, výrobky pozbieral a vypral v izopropanole. Pri obrábaní treba však dbať na to, aby sa obrobok moc neohrieval, lebo vosk sa roztopí a vec samozrejme odletí preč. Ale inak to drží perfektne.
Celé to trvalo asi menej ako opísať ten postup
P.S.: Ak by sa vám to nechcelo vyrábať, stále sa podobný vosk dá kúpiť v eshopoch pre zubných technikov:
https://mikran.sk/sk/id1573/Lepiaci-vosk-100g