Stavba soustruhu svépomocí-Gingery
radu78: Správný postup na co?
Složení směsí , případně vyzkoušenou tloušťku stěny. Chci zkusit lehání skla ,případně tavbu menšího množství barevného kovu. Nebo je to celé jednodušší než jsem myslel a karbid lze použít jako běžné ostřivo jako u šamotu ? Pokusování mně baví , z běžnou el. pecí si sklem hraju rád , ale z mikrovlnky mám trochu strach.
radu78 Lehání skla v mikrovlnce? Chceš použít SiC pojenej geopolymerem jen jako topný element? To není problém, to funguje dobře.
Udělat z toho formu na sklo jsem nezkoušel, ale už mám vyfrézovaný jeden model který bych pro ten účel použít. Formovací směs by měla být lupek + geopolymer, ale nebude to do mikrovlnky, tak tam SiC dávat nebudu. Na povrchu formy bych chtěl udělat separační vrstvu z hexagonálního nitridu boru, ale nevím, jestli ho tam dokážu vytvořit. Nejdřív jsem ho tam chtěl nanést jeno v podobě prášku, ale ani jeden z výrobců mi na poptávku neodpověděl. Našel jsem tedy v patentech nějaké postupy jak ho udělat a snad to půjde i přímo na povrchu formy v "lepších domácích podmínkách". No, ale to už docela velkej cíl a zatím jsem si na to čas nenašel.
Začni hodně v malém a použij normální mikrovlnku bez úprav. Jako dodatečnou tepelnou izolaci použij SIBRAL. Ona ta mikrovlnka sice není moc vhodná, ale na první pokusy to použít jde.
Udělat z toho formu na sklo jsem nezkoušel, ale už mám vyfrézovaný jeden model který bych pro ten účel použít. Formovací směs by měla být lupek + geopolymer, ale nebude to do mikrovlnky, tak tam SiC dávat nebudu. Na povrchu formy bych chtěl udělat separační vrstvu z hexagonálního nitridu boru, ale nevím, jestli ho tam dokážu vytvořit. Nejdřív jsem ho tam chtěl nanést jeno v podobě prášku, ale ani jeden z výrobců mi na poptávku neodpověděl. Našel jsem tedy v patentech nějaké postupy jak ho udělat a snad to půjde i přímo na povrchu formy v "lepších domácích podmínkách". No, ale to už docela velkej cíl a zatím jsem si na to čas nenašel.
Začni hodně v malém a použij normální mikrovlnku bez úprav. Jako dodatečnou tepelnou izolaci použij SIBRAL. Ona ta mikrovlnka sice není moc vhodná, ale na první pokusy to použít jde.
On už komerční výrobek dlouho existuje ,ale nevyhovujou mi rozměry , ani tvar.http://www.tgk-cz.cz/?section=page&id=152&categs=152" onclick="window.open(this.href);return false; Líbilo by se mi právě něco pohotovýho , jen tak do mikrovlnky. Nechce se mi roztápět pec kvůli drobnostem.
radu78: Vím o tom, ale ta cena je dost ujetá na kus žáruvzdornýho materiálu. Tohle se dá udělat mnohem levněji. Na spékání skla v malém a na tavení pár desítek gramů některých kovů to stačí.
radu78: Nitrid boru je asi nejlepší vysokoteplotní separátor a je vhodný na práci se sklem. Bohužel se téměř nedá sehnat. Jako ostřivo do geopolymerních žáruvzdorných hmot používám Al2O3, SiC, grafit a lupek. Někdy i antuku, písek ........ když to není moc namáhané a nemusí to dlouho vydržet.
Založ na to nové téma, ať tady neotravujem u soustruhu.
Založ na to nové téma, ať tady neotravujem u soustruhu.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vidím že se to tu zvrhlo pomalu ve stavbu sklářské pece, ale mě by s odstupem času zajímalo jak to dopadlo se soustruhem. Tedy jestli se ho podařilo dokončit, jesli je projekt u ledu, nebo byl prostě opuštěn.
Per aspera ad astra