Elektromagnetický upínač

Odpovědět
picom

14. 2. 2016, 2:53

20uF se špatně shání , doporučují koupit sáček 10uF a postupně je zapojovat k magnetu paralelně až dosahneš optimálních výsledků.
aleshonsa

14. 2. 2016, 8:09

origosch píše:Já vím, umím číst a dělám si legraci. Mám dvě magnetky a v žádné kondenzátor není. Tak se omlouvám.
OK, to už se řešilo. Nicméně já budu kupovat třeba v GM zdroj, co bude mít vyhlazený výstup. Takže jestli chci porovnat porovnatelné, je potřeba výstup po usměrnění vyhladit.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

14. 2. 2016, 8:43

picom píše:20uF se špatně shání , doporučují koupit sáček 10uF a postupně je zapojovat k magnetu paralelně až dosahneš optimálních výsledků.
Díky. Já bych to nejraději dal do skříňky k variaku. Tj. předělat usměrňování výstupu diodou na usměrňování můstkem včetně vyhlazení. Já jsem to zapomněl zdůraznit, ale chtěl bych ten usměrněný výstup z variaku mít obecně pro jakékoliv i jiné použití, než jen zkoušení elektromagnetu. Variak má tedy kapacitu 4 nebo 5 A (musím si to ještě s původním majitelem upřesnit) Ještě tedy nevím, jestli se mi to tam všechno vejde.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
jova
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2016, 6:52

Jestli tím variakem myslíš klasické autotrafo, tak nezapomeň na to, že to není klasický transformátor a na jeho výstupu je fázové napětí !
sisi

15. 2. 2016, 8:28

jova píše:Jestli tím variakem myslíš klasické autotrafo, tak nezapomeň na to, že to není klasický transformátor a na jeho výstupu je fázové napětí !
Před všemi pokusy s autotrafem i různým napětím, což je možné opravdu se dozvědět zajímavé věci a docela se těším na poznatky, jen bych přeci jako první měření zjistil izolační odpor magnetu.
Ne však ohmmetrem, to chce alespoň 500 V. Ten odpor je mnohem důležitější než odpor vinutí, usměrnění jednocestné nebo dvoucestné nebo jaký dát kondenzátor. Mohlo by se docela dobře stát, že Aleš přestane komunikovat. To si však u takto dobře rozjetého vlákna opravdu nepřeji. :D :D :D
Krása pomíjí, blbost je věčná
elbarto

15. 2. 2016, 1:21

Tyhle merice by mel mit kazdy elektro kutil doma. Komunisticke stroje jsou za vyprodejove ceny, ale ne moc casto v prodeji. Vinuti se zda zalite nejakou sragorku, vypada to na Eprosin, ale jistota je jistota. Merak uz mam posledni, tak pujcovat ho nechci, ale zmerim kdykoliv Draku.
aleshonsa

15. 2. 2016, 4:00

Jestli je to autotrafo nevím. Na výstupu je 3kolík zásuvka, leda že by kostra nebyla propojená a dal jí tam jen tak aby tam měl nějakou zásuvku. Každopádně jestli dobře chápu autotrafo, tak by to mělo jít určit změřením vstupu s výstupem třeba na odpor - jestli to vede, tak je to autotrafo.
Pak bych viděl nejlepší řešení, hlavně s ohledem že bych to chtěl obecně používat jako variabilní zdroj, tomu předřadit vhodný oddělovací transformátor. I s ohledem na usměrňování aby to pak nedělalo bordel.
Izolační odpor jsem chtěl stejně někým nechat proměřit. Já na to právě bohužel měřák nemam.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

15. 2. 2016, 4:01

elbarto píše:Tyhle merice by mel mit kazdy elektro kutil doma. Komunisticke stroje jsou za vyprodejove ceny, ale ne moc casto v prodeji. Vinuti se zda zalite nejakou sragorku, vypada to na Eprosin, ale jistota je jistota. Merak uz mam posledni, tak pujcovat ho nechci, ale zmerim kdykoliv Draku.
Díky za nabídku - SZ.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

21. 2. 2016, 12:41

Dnes jsem to měřil a je to autotrafo. Kupodivu kostra u zásuvky výstupu není připojena, ale to nebude problém napravit. Předřadím tomu oddělovací transformátor.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
jova
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2016, 7:52

:!: Pokud má být zachována funkce oddělovacího transformátoru, MESMÍ být ochranný vodič na zásuvku za ním vyveden :!:
aleshonsa

21. 2. 2016, 10:31

Ochranný vodič budu propojovat jen u variaku pro případ, že by se používal samostatně bez oddělovacího transformátoru (pro některé aplikace to může stačit). U oddělovacího transformátoru samozřejmě nic propojovat nebudu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

18. 4. 2016, 3:39

Tak se mi konečně podařilo půjčit si na víkend tester a změřit izolační odpor. Bohužel je jen 200kOhm. Tj. 100% budu s autotrafem zkoušet jen přes oddělovací transformátor. Konsultoval jsem to s jedním elektrikářem a ať tedy zkusím, jak upínač funguje a jak drží při různých napětích a pak podle toho případně řešit přeizolování atd. Pokračování tedy až seženu oddělovací transformátor a usměrňovač. Teď stejně ještě nemam brusku v chodu a do jara už asi mít nebudu (spíš to tipuju na konec roku).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Pavka

18. 4. 2016, 11:33

Zdravím, zde jsem jeden oddělovák nabízel:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t ... fo#p207924" onclick="window.open(this.href);return false;
Pokud bude stačit je k mání.
aleshonsa

18. 4. 2016, 1:07

130VA - na tuhle konkrétní aplikaci by to asi stačit mělo, protože nejvíc tam bude 110V a při těch by měl téct proud cca 1A. Nicméně já jsem uvažoval, když už do toho budu investovat tak to udělat univerzální, tj. použitelné i pro nějaké jiné akce kde bude potřeba větší výkon. Autotrafo má tuším 900VA (musel bych se podívat, už jsem to zapomněl).

Ještě to uvážím. Každopádně díky za nabídku.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“