Dvouduché digitální odměřování AS5311

Odpovědět
Kvako1
Sponzor fora

5. 2. 2012, 2:35

ahoj. jak se daří vývoj ?? už se dostavam do stadia kdy bych to odměřování potřeboval.
našel jsem teť ve sleve tohle
http://www.uni-max.cz/order.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
je to v košíku aby to bylo pohromadě k nahlednutí. 10 tis. mi nepříjde až tak hodně. co myslíte? je to spolehlivé??

sory že to dávam sem ale nove vlakno by asi bylo zbytečné.

ještě dotaz nakolik počítaš že vyjde to tvoje řešení až to bude... cca + - :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2012, 3:12

cca 4000
kreslim hledam resim ale po chvilkach jak vyjde cas
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
miro_

19. 7. 2012, 6:49

Ahoj,
hledam inspiraci pro reseni mechaniky-upevneni modulu cidla AS5311.
Chtel bych udelat mechanicky kompaktni celek, ktery by bylo mozno
jednoduse predelat na ruzne stroje. Prikladam link na foto provizoria
http://www.ulozto.cz/xCCK3z8/test-as5311-1-jpg
na kterem jsem ladil obsluhu AS5311. Protoze obrabim obcas a jen pro hobby ucely,
omezil jsem presnost vypoctu zobrazeni na setiny mm a umerne k tomu
bych chtel udelat mechaniku cidel.

Pridejte link, Vase zkusenosti, foto nebo popis Vaseho reseni !

Vzhledem k tomu, ze jsem v tomto vlakne videl diskuzi okolo hardware reseni
interface AS5311 prikladam svoji zkusenost:
Elektroniku cidla mam na 16MHz ATmega. Pro detekci signalu 'A', 'B' a 'Index' uzivam preruseni.
Obsluzny program uziva jeste preruseni Timeru. Procesory cidel komunikuji s terminalem (rovnez AVR)
pres 485 interface. Pri rychlosti 76.8 Kbaud s navrzenym protokolem cteni citace polohy
z pameti AVR cidla je paket s echem prenesen za 3mS vcetne potrebne pausy.
Navrzeny protokol umoznuje cist z AS5311 i udaje o abs. poloze a stavu magnetickeho pole.
Zatim jsem nezjistil pripad ztraceni polohy v dusledku rychlych zmen signalu
z cidla pri pomalem pohybu nebo zastaveni.
Maris74

16. 10. 2012, 4:52

Dobrý den,
Já teď řeším také odměřování s AS5311.
Snímač jsem vyfrézoval z duralu v nožové hlavě na soustruhu. Plošný spoj je jednostranný na kterém jsou filtrační kondenzátory s nožičkama. Celé je to ze předu zalité epoxidem a poté přebroušené až ke snímači. Magnetickou pásku jsem nalepil do hliníkového L-ka, aby byla chráněná z hora a přišrouboval ze zadu na základnu. Snímač je přišroubován k suportu.
Teď dořešuji elektroniku od pana Strašila (použil jsem IRC čítač). Měl jsem s ní malé problémy, ale už jsou snad vyřešené. Uvidím až v sobotu. V případě zájmu vám příští týden poskytnu více informací.
cidlo3.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2012, 5:11

to vypada paradne, ja cely ten projekt musel pozastavit
nicmene mam poreseny hodne fajnovy zobrazovac s nadstandardnimi funkcemi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Maris74

22. 10. 2012, 5:16

Tak jsem měl trochu času o víkendu a tak jsem s odměřováním zase o kus dál. Vše už vypadá docela slibně. Snímač ještě trošku fixluje, dost pomohlo, když jsem ho upevnil přes mosazné šroubky. Ještě se chystám vyměnit šroubky, které drží plošný spoj. Jsou sice nerezové, ale bohužel na magnet slabě reagují. Dále si musím pohrát s přesnějším nastavením magnetické pásky místy to drhne. Na fotce je vidět vazelína setřená na snímači. Kabel jsem na pohyblivé části opatřil chráničkou ze sprchové hadice v Baumaxu za 59,-kč.
Vyhodnocovací IRC čítač funguje dobře akorát jsem se dohodnul s panem Strašilem, že mě upraví software v mikrokontroléru, protože IRC čítač přepočítává z hodnoty 1 impulsu a hodnota jde zadat s přesností na jedno desetinné místo mikrometru. Což je při 512impulsech na 1 mm málo. Vyřešil jsem to tím, že jsem zadání hodnoty posunul o dvě desetinná místa, ale pak je matoucí výsledná hodnota, protože se musí počítat s tím, že desetinná tečka je o dvě místa vzadu.
cidlo-draha.jpg
Maris74

22. 10. 2012, 5:25

A zde je pohled na panel, zatím ještě na stole.
Dvakrát odměřování, které jsem upravil pro 25mm vysoké segmenty, aby to bylo dobře čitelné.
Dole je otáčkoměr je ze stavebnice od pana Zajíce. Jako snímač jsem požil optozávoru ze staré tiskárny, která snímá kotouč se čtyřmi průzory namontovaný mezi kontramatkou matice vymezující vůli vřetene. Funguje to pěkně.
panel.jpg
vašek

10. 11. 2012, 5:14

Dobrý den mám dotaz.Mám formátovací pilu SCM a potřeboval bych na pravítko namontovat digitální odpočet délky.takže jde mi je o nějakou skládačku která se dá dohromady.potřebuju tedy display, senzor a tak zhruba 120cm magnetiského pásku o šířce 10 mm.přesnost mi stačí na 0.5 mm.máte nekdo zkušenosti kde to sehnat za co nejlevnější cenu?
muže to být i čína ale aby to alespon trochu fungovalo.já jsem v tomto oboru uplný neznalec a budu rád když mi poradíte třeba i na mail.vasekobadal@seznam.cz
děkuju mnohokrát.
petrgr

13. 1. 2013, 11:29

http://www.i-domacipotreby.cz/digitalni ... #zalozka-1" onclick="window.open(this.href);return false;
Je to odkaz na digitální odměřování na šroub.
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2013, 7:30

Je to trochu OT ale uvažuju o výrobě enkodéru pro motor kde není moc místa a napadlo mě použít tento kroužek
http://www.ams.com/eng/Products/Positio ... 0-MR10-128" onclick="window.open(this.href);return false;
a k tomu nějaký vhodný senzor z jejich nábídky nemáte s tím někdo zkušenost? Nevím jestli bude rozumné rozlišení pro použití v servu. Případně jaký použít senzor, na těch jejich stránkách toho mají hodně.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
fupe

16. 2. 2017, 1:33

Po letech zase opráším staré vlákno.
KOukal sem na tyhle čipy v návaznosti na vlakno o DRO http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=23183&start=0
A měl bych otázku na lidi co tomu rozumněj, protože já umím zapojit tak maximálně žárovku a když se hodně snažim tak k ni dám i vypínač.

Robokop asi bude nejfundovanější, protože se tomu hodně věnoval.
Nešlo by požít pro vyčítání SPI?
čip má pro každý par magnetu uloženou 12bit informaci o absolutni poloze. Kdyby se k tomu vzala informace o indexu aby bylo jasný v kterým paru magnetu zrovna jsem, tak si myslim, že by to bylo lepší než filtrovat ten zašumovanej signál z A B.
as5311.jpg
Je to možný, nebo je to úplná kravina?
M
t256

16. 2. 2017, 1:55

Jo je to mozne, pouzivam to tak a funguje to bez problemu. Nejsou tam zadne zaludnosti. Jen mam obavu, ze kdyz tve schopnosti konci u zapojeni vypinace, bude implementace SPI do tveho systemu mensi problem :-)
fupe

16. 2. 2017, 2:51

t256 píše:Jo je to mozne, pouzivam to tak a funguje to bez problemu. Nejsou tam zadne zaludnosti. Jen mam obavu, ze kdyz tve schopnosti konci u zapojeni vypinace, bude implementace SPI do tveho systemu mensi problem :-)
To je v pohodě, na CLK dám rychlej vypínač a budu s ním cvakat v kHz a na data zarovicku která bude blikat. To je přesně kam sahaj moje znalosti. :D
Pouzival si index nebo je to dostatečně rychlý, že jsi schopnej určit směr jen z "absolustnich" hodnot mezi páry?
Co jsi použil na vyčítání? Trochu to rozveď ať neprošlapávám slepé uličky. Dik M
bronek999

16. 2. 2017, 3:01

Ten snimac mam pouzity na malom sustruhu.
Pouzivam A+B vystupy, citam to do STM32F103 cez prerusenie po zmene pinu.
Takze v programe je jedna globalna premenna, prerusenie ju inkrementue alebo dekrementuje.

Keby som to nacitaval cez SPI tak to musim nacitavat v nejakych intervaloch a bez nacitania neviem aktualnu polohu.
pouzitim AB vystupov to ide "samo". Zmena polohy vyvola prerusenie.

SPI by malo "vyhodu" pri obsadenych vstupoch, stare atmely namaju pinchange interrupt na kazdom pine. Pri troch osach mohol byt problem. Inac nevidim vyhodu.
t256

16. 2. 2017, 4:06

AS5311 magneticke pole vzorkuje frekvenci cca 10kHz a je to pro vsechny typy vystupu spolecne, takze casove rozliseni polohy bude vzdy stejne. Hodiny SPI vystupu mohou bezet na 1MHz, vycita se tusim 20bitu takze neni naprosto zadny problem nacitat polohu 10000x za sekundu (rychles to nema vyznam kvuli vzorkovani). Podstatne je, ze na seriovem vystupu je udaj o absolutni poloze v ramci jednoho mag. paru (2mm), takze staci sledovat podteceni/preteceni polohy a je tak mozne dosahnout mnohem vyssich rychlosti posuvu bez ztraty informace o poloze nez u inkrementalniho vystupu kde je to omezeno na cca 0,5m/sec.

Ja to mam pouzite v tomto stroji https://youtu.be/olLwQaCX9LI" onclick="window.open(this.href);return false;
Cele to bezi na nejake rychle x51, program je psan kompletne v ASM takze nejake ukazky kodu lidem s arduinem a spol. k nicemu nebudou.
Ale nic na tom neni, proste jen vyctes hodnotu o poloze, porovnas s predchozi hodnotou, zjistis jestli se nezmenil smer a poloha nepodtekla/nepretekla do dalsiho mag. paru a pripadne prictes/odectes ty 2mm. Ja pro sichr vycitam polohu 2x rychle za sebou a porovnavam jestli se nelisi o vic nez nejaky rozdil. Pokud ano, meri se znovu. Je to takova ochrana proti chybam prenosu, v packetu je jen parita - neobsahuje CRC.
Presny mechanismus toho vycitani si uz nepamatuju, ale tak nejak to bude. Program pro ten stroj ma kolem 15000 radku a to vycitani, overovani apod. je rozhazene na spoustu mistech takze se mi to nechce hledat kdyz konkretni kod stejne nebude k nicemu.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“