prochaska píše:Já bych to dělal raději bez litiny. Diamantovým vrtákem vyvrtat díry přímo do kamene a vlepit ocelová závitová pouzdra. Ta by byla přesně umístěná, například podle šablony vypálené laserem do plechu, případně by to nějaký odvážlivec mohl vrtat do kamene přímo na CNC. Na ně by se mohly přišroubovat lineáry.
toť právě otázka celé konstrukce, jestli vzít kvádr kamene a do něj nadělat spoustu závitovejch vložek a k němu přišroubovat lineáry, vřeteník a nebo jestli není opravdu lepší odlejt to z epoxygranitu a zaformovat do odlitku předem opracované litinové rybiny a udělat jen dlouhé lože na které se pak dosadí koník, suport, vřeteník...
výhoda prvního je v podstatě skoro žádné obrábění, rovinnost zařídí ta kamenná deska, jenže uchycení lineárů na rovnou plochu není optimální, chce to alespoň jednu hranu, někdo s tím šlehne a lineáry popojedou a rozhodí se geometrie.. lineáry pokud se nevezme čína taky něco stojí atd atd.. otázkou je jak moc by byly vhodné lineáry na ruční soustruh? podle mě je rybina vhodnější..
ta druhá konstrukce má podle mě víc výhod.. od ideálního tvaru např s možností vnitřních dutin pro vedení kabelů, mazání, chlazení přes vyšší tuhost a řekl bych celkovou trvanlivost konstrukce, celé lože by se dalo ofrézovat z litinového bloku, opatřit vším co je potřeba a zalejt do formy, poté obrousit a nebo v případě špičkové formy to lejou nahotovo rovnou.. nevýhoda je větší složitost, složitější broušení..
QNX: o dynamiku stroje vůbec nejde v tomhle rozměru soustruhu není potřeba aby to lítalo jak moderní stroje.. jedna věc je frézka a druhá soustruh ten má podle mě mnohem menší nároky na dynamiku.. a to už jsme ale u CNC varianty
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU