Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět

otazka v prispevku

1. Ano, cena do 100k je akceptovatelná pokud bude odpovídat kvalita a životnost stroje
12
9%
2. Ano, pokud by byl do 60 tisíc
31
22%
3. Ano, ale nemám na to finance
18
13%
4. Ne, stačí mi čínské výrobky
10
7%
5. Ne, raději koupím něco levného starého, ale ne čínu
24
17%
5. Ne, potřebuju strojní posuv a větší mašinu
26
19%
6. Ne, potřebuju CNC soustruh
5
4%
7. Řešíte blbosti, lepší je jít do hospody a nebo za holkama.
12
9%

Celkem hlasů: 138
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 12:27

soustružník píše:Možná je to ode mne jen nekonstruktivní rýpnutí, ale to co tu navrhujete teď jsou sice možná funkční řešení (snad i dobrá, sám si netroufám posoudit), která ovšem mají k účelné eleganci vzorů jako Schaublin, Lorch či Leinen na míle daleko. Promiňte.
Vypadalo by to sice úplně jinak, ale to ještě neznamená, že by to nemohlo být elegantní :-) Každopádně málokdo vydrží nechat na dvorku odlitek vystárnout nějakých dvěstě miliónů let, zatímco u granitu je to už v ceně.

Tady je například soustruh postavený na základně z přírodního granitu. Opakované najetí 0.1 um :-) http://www.hembrug.com/machines.aspx" onclick="window.open(this.href);return false; To litina hned tak nedá.

Navíc když už má člověk takovouhle pěknou, super rovnou základovou desku, tak může popustit uzdu fantazii a postavit si nějakou exotickou koncepci. Třeba suport jezdící v jedné ose a celý vřeteník v druhé, kolmé (a nemusí to být dokonce ani Z :-))
Aleš Procháska
RaS

13. 2. 2012, 2:07

jak by jste chtěli tu litinu k té žulové desce přidělat? Podle mě tím že mám přesnou desku a na to pak něco nějak přidělám tratím.. to už mě připadá daleko zajímavější to rovnou odlejt z epoxygranitu a finální plochy jen přebrousit.. o takovou modulární koncepci, pokud by se počítalo s CNC verzí bych šel v dohledné pětiletce taky a taky bych se mohl přičinit s částí výroby..
co vedení? rybiny nebo lineáry? ať jsme zase o kus dál v debatě :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:09

Já bych to dělal raději bez litiny. Diamantovým vrtákem vyvrtat díry přímo do kamene a vlepit ocelová závitová pouzdra. Ta by byla přesně umístěná, například podle šablony vypálené laserem do plechu, případně by to nějaký odvážlivec mohl vrtat do kamene přímo na CNC. Na ně by se mohly přišroubovat lineáry.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:34

RaS: No, to byl právě jeden z důvodů, proč jsem nakonec v úvahách dal přednost epogranitu před granitem. Přišroubovat litinu ke granitu by bylo možné, ale nebylo by to úplně snadné a asi ani ani levné (vrtání do granitu). Přišroubovat litinu k epogranitu je snadné i levné.

Vedení ......... já jsem byl dřív nadšenej lineáry, ale teď když jsem si přebrousil lože SV18 a protikus odlil z GS SuperFluid tak už to moje nadšení pro lineáry trochu opadlo. Na dobře udělaném kluzném vedení to jezdí hladce, lehko, tiše. Tuhost a tlumení vibrací je na kluzném vedené lepší také, jenom dynamika stroje by byla trochu horší .........ale v případě našeho soustruhu by to bylo zanedbatelné. Při manuálním ovládání nikdo tak rychle točit kličkou nestihne a ani v CNC provedení asi nikdo z nás neočekává žádné extrémní rychlosti a zrychlení.
Zvolil bych tedy kluzné vedení.
Otázkou je jaký tvar vedení zvolit. Pokud by se volila koncepce epogranit+kontilitinová deska a jedním z hlavních hledisek by byla snadnost realizace, nízká pracnost, nízká cena (samozřejmě při zachování potřebné kvality) a zároveň i ochota zvolit méně bežné řešení, tak za úvahu by stál tvar lože jako je na soustruhu cyclematic/hardinge. Tohle řešení si v provedení kontilitina+epogranit dokážu představit.
Je to sice šikmooký soustruh, ale velice elegantní :-)
http://www.lathes.co.uk/cyclematic/" onclick="window.open(this.href);return false;
a původní vzor:
http://www.lathes.co.uk/hardinge/" onclick="window.open(this.href);return false;
a ještě starší předchůdce:
http://www.lathes.co.uk/hardinge/page3.html" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:47

QNX píše:RaS: No, to byl právě jeden z důvodů, proč jsem nakonec v úvahách dal přednost epogranitu před granitem. Přišroubovat litinu ke granitu by bylo možné, ale nebylo by to úplně snadné a asi ani ani levné (vrtání do granitu). Přišroubovat litinu k epogranitu je snadné i levné.
Zde bych si dovolil oponovat. Diamantový vrták stojí asi tak pětikilo a to jsou veškeré náklady, které jsou s vrtáním spojené. Když se upne do závitovací hlavy tak se s ním dá vrtat i na CNC frézce. Kontaminaci stroje žulovým a případným diamantovým prachem se dá zabránit třeba plastovou lištou přilepenou kobercovou lepicí páskou, aby výplach nenatekl na stůl a do emulze, nebo to odsávat mokrým vysavačem.

Pokud navíc nechci využít rovné plochy měřicí desky, tak si můžu nechat udělat leštěný blok v kamenictví, vyjde to mnohem levněji. Ovšem zase neudělám libovolný tvar jako z epoxygranitu, vždycky jen kvádr.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:55

prochaska: asi máš pravdu, že vrtání do granitu není tak velký problém.

Tohle je možná pro náš účel lepší vzor než ten schaublin 70:
Hardinge DV-59 ......... další legendární soustruh :-)
Obrázek
Avenger

13. 2. 2012, 9:03

:lol: Ještě tak týden a dopracujete se k:
Obrázek

Obrázek
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 9:47

Avenger: to má k schaublinu i k hardinge dost daleko.
RaS

13. 2. 2012, 9:53

prochaska píše:Já bych to dělal raději bez litiny. Diamantovým vrtákem vyvrtat díry přímo do kamene a vlepit ocelová závitová pouzdra. Ta by byla přesně umístěná, například podle šablony vypálené laserem do plechu, případně by to nějaký odvážlivec mohl vrtat do kamene přímo na CNC. Na ně by se mohly přišroubovat lineáry.
toť právě otázka celé konstrukce, jestli vzít kvádr kamene a do něj nadělat spoustu závitovejch vložek a k němu přišroubovat lineáry, vřeteník a nebo jestli není opravdu lepší odlejt to z epoxygranitu a zaformovat do odlitku předem opracované litinové rybiny a udělat jen dlouhé lože na které se pak dosadí koník, suport, vřeteník...

výhoda prvního je v podstatě skoro žádné obrábění, rovinnost zařídí ta kamenná deska, jenže uchycení lineárů na rovnou plochu není optimální, chce to alespoň jednu hranu, někdo s tím šlehne a lineáry popojedou a rozhodí se geometrie.. lineáry pokud se nevezme čína taky něco stojí atd atd.. otázkou je jak moc by byly vhodné lineáry na ruční soustruh? podle mě je rybina vhodnější..

ta druhá konstrukce má podle mě víc výhod.. od ideálního tvaru např s možností vnitřních dutin pro vedení kabelů, mazání, chlazení přes vyšší tuhost a řekl bych celkovou trvanlivost konstrukce, celé lože by se dalo ofrézovat z litinového bloku, opatřit vším co je potřeba a zalejt do formy, poté obrousit a nebo v případě špičkové formy to lejou nahotovo rovnou.. nevýhoda je větší složitost, složitější broušení..

QNX: o dynamiku stroje vůbec nejde v tomhle rozměru soustruhu není potřeba aby to lítalo jak moderní stroje.. jedna věc je frézka a druhá soustruh ten má podle mě mnohem menší nároky na dynamiku.. a to už jsme ale u CNC varianty
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Jojanisberg

13. 2. 2012, 9:56

co to udělat takhle, třeba to někomu stačí :D
http://www.stirlingsteele.com/latheplans.html
Johanisberg
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 10:04

RaS: Souhlasím.
I kdyby byla stejná cena, tak bych stejně volil kluzné vedení, ale ono by to kluzné vedení vyšlo dokonce levněji.
Pokud by někdo chtěl usadit lineáry tak jak se to má dělat, tak za broušení ploch pod lineáry zaplatí to samé jako za broušení lože pro kluzné vedení a ještě si k tomu připočte spoustu tisíc za lineáry.
Frézku bych možná na granitovém bloku a na lineárech stavěl, ale v případě soustruhu bych dal přednost epogranitu a kluznému vedení. Ten tvar podstavce hardinge je tak jednoduchý, že by se na epogranit dala krásně vyfrézovat forma pomocího 3-osého frézování. Dokonce by stačila jenom jednodílná forma.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 11:11

soustružník píše:Možná je to ode mne jen nekonstruktivní rýpnutí, ale to co tu navrhujete teď jsou sice možná funkční řešení (snad i dobrá, sám si netroufám posoudit), která ovšem mají k účelné eleganci vzorů jako Schaublin, Lorch či Leinen na míle daleko. Promiňte.
Žijeme v jednadvacátém století .... i modelní věci mohou být pěkné. A naprosto upřímně, kopii těch starých strojů v oblých tvarech by dnes opravdu nikdo nezaplatil. Soustruh by znamenal minimálně tři ale možná i více odlitků. V kontextu toho co psal Tumlík o tom lití jsme s tímhle přístupem ve slepé uličce. Vysochat to na CNC z bloku litiny aby se to podobalo těm starým tvarům opět nikdo nezaplatí z hlediska spotřebovanýho času. :(
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 11:19

QNX píše:RaS: No, to byl právě jeden z důvodů, proč jsem nakonec v úvahách dal přednost epogranitu před granitem. Přišroubovat litinu ke granitu by bylo možné, ale nebylo by to úplně snadné a asi ani ani levné (vrtání do granitu). Přišroubovat litinu k epogranitu je snadné i levné.

Vedení ......... já jsem byl dřív nadšenej lineáry, ale teď když jsem si přebrousil lože SV18 a protikus odlil z GS SuperFluid tak už to moje nadšení pro lineáry trochu opadlo. Na dobře udělaném kluzném vedení to jezdí hladce, lehko, tiše. Tuhost a tlumení vibrací je na kluzném vedené lepší také, jenom dynamika stroje by byla trochu horší .........ale v případě našeho soustruhu by to bylo zanedbatelné. Při manuálním ovládání nikdo tak rychle točit kličkou nestihne a ani v CNC provedení asi nikdo z nás neočekává žádné extrémní rychlosti a zrychlení.
Zvolil bych tedy kluzné vedení.
Otázkou je jaký tvar vedení zvolit. Pokud by se volila koncepce epogranit+kontilitinová deska a jedním z hlavních hledisek by byla snadnost realizace, nízká pracnost, nízká cena (samozřejmě při zachování potřebné kvality) a zároveň i ochota zvolit méně bežné řešení, tak za úvahu by stál tvar lože jako je na soustruhu cyclematic/hardinge. Tohle řešení si v provedení kontilitina+epogranit dokážu představit.
Je to sice šikmooký soustruh, ale velice elegantní :-)
http://www.lathes.co.uk/cyclematic/" onclick="window.open(this.href);return false;
a původní vzor:
http://www.lathes.co.uk/hardinge/" onclick="window.open(this.href);return false;
a ještě starší předchůdce:
http://www.lathes.co.uk/hardinge/page3.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Z hlediska jednoduchosti výroby není nic lepšího než profil lože Schaublin 70, tedy obdélník!!!!
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 11:26

Otázka k litému loži z epogranitu, jak to bude tuhý budeme-li uvažovat, že se na to přišroubuje kostka z kontilitiny která bude trochu pracovat????

U toho kamene bych věřil tomu že se poddá litina, u epogranitu nevím ???? :shock:

Myšlenka lineárů také není mimo mísu ale bude to dražší, možná by byla velmi zajímavá kombinace té litiny a nějakýho toho licího plastu....
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“