Soustružení velkými posuvy
Jenom na okraj, progresivními způsoby soustružení se zabýval kromě Kolesova i Čekalin, Bykov a jiní. Přikládám obrázky jejich utvařečů. V jisté době jsem je sám používal, ovšem ne na soustružení velkými posuvy (na to jsme neměly součástky), ale na utváření třísky. Jinak se dala tříska dobře lámat i dostatečným zvýšením posuvu, bez utvářeče. Dnes je samozřejmě dostatek nástojů a plátků pro všechna použití, ale ne vždy tomu tak bylo. Sám jsem byl u předvádění jednoho soustruhu z NSR, kde byla drobivá tříska o velikosti mužské dlaně.Soustruh byl svařenec a předváděly jeho zastavení v třísce a opětovné spuštění, bez destrukce plátku. Sám Kolesov byl v jednom slovenském závodě na armádní výrobu a podle kolegy, co tam byl, strčil ho prý tamní soustružník do kapsy. Jinak tu někdo psal, že to bylo huntování strojů a to je pravda. Tyto posuvy nebyly pro běžné stroje a součástky. Více si už nepamatuji.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Je sranda číst, jak opěvují ruské vynálezy, čili před vznikem SSSR. Nadávají na zahraniční buržoazii a sami opěvují Petra I.
. Jak to, že autora Stalin neodeslal do Gulagu
.

- kovboj2000
Tak to by som teda chcel videt, ako by obrábal sústruh pri spomínanom posuve 3 až 4 mm/ot,,,, pri jakej hlbke záberu radšej ani nenapísali. Podla mna je to blbost, takýto posuv je v reále nepoužiteľný,,, inak by to už boli dávno nekde používali.
Já si vzpomínám, že na základce jsme měli v učebnicích, že Lenin byl špičkový odborník v mnoho oborech. Byl soustružník, zemědělec, lesník, kovář a nevím, co jště. Detaily jsem už zapoměl. Inu je to 50 let...SO 545 píše:a ze Peter1 bol sustruznik topten tej doby to je viac ako jasne....
propaganda ma svoju silu tak ako kedysi tak aj dnes.
ale zaujimave citanie.
Ostatně Putin se mu velmi podobá a drsně mu šlape na paty.
.......za současné politické situace mám docela strach z představy že já nebo moje děti budeme muset dobrovolně chodit držet čestnou stráž k Putinově bystě.....Josef píše:
............ostatně Putin se mu velmi podobá a drsně mu šlape na paty.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Když si uvědomíme, že v Rusku začal boom těžkého zbrojení a že se investují obrovské peníze do zbrojního průmyslu, modernizace technologie a že žádná velká mašina není dost bolšaja....
Že maršálové a generálové začínají čím dál hlasitěji vzpomínat na zašlou slávávu sovětů roztáčet zbrojní spirálu. A že někteří naši politikové mají k tomuto směru velmi vstřícné stanovisko, že se možná dožijeme dalšího "slučovacího" sjezdu...
Že maršálové a generálové začínají čím dál hlasitěji vzpomínat na zašlou slávávu sovětů roztáčet zbrojní spirálu. A že někteří naši politikové mají k tomuto směru velmi vstřícné stanovisko, že se možná dožijeme dalšího "slučovacího" sjezdu...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Občas se takhle obrábí, viděl jsem kdysi posuv 3 mm (ale na horizontce, ne na soustruhu). Samozřejmě jsem nezapomněl vzít si pár tlustých modrých špon na památku a hodit je kamarádovi do vany pod jeho MN80, jako výraz vděku za to, že mi na něm nechal něco vyrobit.
Aleš Procháska
-
Patrně proto, že nechtějí dopadnout jako afghánci, iráčani nebo libyjci.Josef píše:Když si uvědomíme, že v Rusku začal boom těžkého zbrojení a že se investují obrovské peníze do zbrojního průmyslu, modernizace technologie a že žádná velká mašina není dost bolšaja....
Že maršálové a generálové začínají čím dál hlasitěji vzpomínat na zašlou slávávu sovětů roztáčet zbrojní spirálu........
prochaska píše:Občas se takhle obrábí, viděl jsem kdysi posuv 3 mm (ale na horizontce, ne na soustruhu). Samozřejmě jsem nezapomněl vzít si pár tlustých modrých špon na památku a hodit je kamarádovi do vany pod jeho MN80, jako výraz vděku za to, že mi na něm nechal něco vyrobit.

Ale ti mužíci si pořád myslí, že od Jalty patříme jim i my! Pořád se nedovedou vyrovnat se ztrárou vlivu ve střední Evropě a hlavně ztrátou výchozí pozice pro útok směrem na západ. Měli nás jako nárazníkové pásmo, aby se pozemní válka neodehrávala na jejich území. A myslíš, že je lepší být opět jako Maďaři v 1956 a my v 1968? V tom Afgánistánu byli daleko dříve, než amíci, ale taky pohořeli. Téměř za každou válkou, či hrozbou jsou ovšem skrytě taky. Bolševické manýry je doposud nepřešly a mafiánské praktiky jakbysmet. Už za bolševika se říkalo, že italská mafie je dětská školka proti ruské. Tam už si za bolševika drželi gubernátoři svouji soukromou miniarmádu, kterou financovali z korupce. Přesdtav si, že by třeba Rath, nebo Hašek měl několik tanků a obrněných transportérů včetně ozbrojenců, kteří by hlídali poslušnost a za přístup k nim by vybírali tučné výpalné. Inu, země kde zítra už znamená včera...Petr Bratřík píše:Patrně proto, že nechtějí dopadnout jako afghánci, iráčani nebo libyjci.Josef píše:Když si uvědomíme, že v Rusku začal boom těžkého zbrojení a že se investují obrovské peníze do zbrojního průmyslu, modernizace technologie a že žádná velká mašina není dost bolšaja....
Že maršálové a generálové začínají čím dál hlasitěji vzpomínat na zašlou slávávu sovětů roztáčet zbrojní spirálu........
ono tohle vlákno od začátku moc nebylo o soustružení
Josef: mluvíš mi z duše
já jsem to někde komentoval před pár lety v souvislosti s tím uvažovaným radarem v Brdech
tehdy pár lidiček co si neumí spočítat kolik je 1+1 z blbosti nebo za cizí peníze ( schválně, kdopak asi platil třeba výrobu všech těch transparentů, dopravu účastníků demostrací atd atd) vehementně proti tomu radaru protestovalo
ono možná tehdy ani moc nešlo o ten radar, spíš v pozadí o celkovou zahraničně politickou orientaci naší země
tehdy jsem to komentoval:
Lepší lézt do pr..... Američanům, protože ti ji mají alespoň čistě umytou a předem se nás slušně zeptali jestli chceme, než sebou nechat utřít pr.... ruskou.
A že to Rusové umí, to nám dokázali 21.8.1968.
Tož tak.
Josef: mluvíš mi z duše
já jsem to někde komentoval před pár lety v souvislosti s tím uvažovaným radarem v Brdech
tehdy pár lidiček co si neumí spočítat kolik je 1+1 z blbosti nebo za cizí peníze ( schválně, kdopak asi platil třeba výrobu všech těch transparentů, dopravu účastníků demostrací atd atd) vehementně proti tomu radaru protestovalo
ono možná tehdy ani moc nešlo o ten radar, spíš v pozadí o celkovou zahraničně politickou orientaci naší země
tehdy jsem to komentoval:
Lepší lézt do pr..... Američanům, protože ti ji mají alespoň čistě umytou a předem se nás slušně zeptali jestli chceme, než sebou nechat utřít pr.... ruskou.
A že to Rusové umí, to nám dokázali 21.8.1968.
Tož tak.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
vlákno bylo nazačátku myslím v jiné sekci a bylo mi jasné jak to dopadne , je to tak pro odlehčení. Poslední dobou mám pocit že srandy je čím dál mín a číst si o vynálezcích z Ruska je fakt super.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz