4. 2. 2018, 11:11
Pánové, ono vždy záleží na konkrétní situaci a co od toho člověk čeká.
Já například mám starý dum kamenný, takže opravdu zima a náklady na topení velké.
Minulý majitel měl peněz asi hodně moc, topil starým elektrokotlem, cca 10let starý, takže takhle topil dlouho. Já si zkusil jen půlku zimy a malém jsem omdlel za půl zimy 40tkč jen za elektriku!
Hledal jsem varianty jiné. Bohužel plyn není, zvažoval jsem i Propan-Butan. Na uhlí není komín, a není hlavně ani prostor pro skladování uhlí a přístup k domu uplně na prd. takže taky špatný. Ostatně bude to asi i duvod proč před 10ti lety dali elektrokotel.
No pořídil jsem tepelné čerpadlo, vysokoteplotní, přímo z číny. Po hodně rozmyšlení, kalkulování atd, zvažování spolehlivosti.......
Ve finále topím uvnitř pořad na stejnou teplotu jako s elektrokotlem. Pravda že při teplotě pod -3 už je čerpadlo na hraně, ale s tim jsem i počítal při odhadování výkonu. Takže cca 90% zimy jede pouze T.č. COP mám nižší, jelikož je vysokoteplotní a ne standartní, ohřívám vodu na 60stupnu. ALE i tak, jsem pořad na polovičních nákladech na vytápění oproti puvodnímu elektrokotli, a se stejnym komfortem.
Takže za mně jednoznačně ANO, a ten kdo tvrdí že T.č. se do starých domů nehodí tak se mýlí. Možná bych tvrdil že je ještě vhodnější, vzhledem k vysokým potřebám na vytápění (vyšší uspory), než u nových domů. A teoreticky, pokud se něco neposere, tak návratnost T.č. je u mně 3 roky, takže to si myslim že vydrží. 10 let apod. tomu moc nevěřím, nicméně za 3 roky je zpatky a kdyžtak koupim něco jiného.
Tolik muj osobní názor a zkušenost.