Problém s koncovými spínači

R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2013, 1:25

packa píše:já hlavně nějak nevidím důvod proč po každém jednom výrobku znovu najíždět na koncáky ,
zapnu stroj udělám referenci a dokud stroj nevypnu tak nenám co referovat ,
To já bohužel nevidím taky - ale problém je v tom, že ten systém, co je na mašině je tak postavený a nedá se to změnit. Konkretně se jedná o soustruh Sahos SH 500 (1000)CNC - tyto mašiny dělal Sahos někdy v r . 1994 až do r 2000. Je na tom vlastní řídící systém (ten byl dokonce vyvíjen na mou zakázku a za mé prachy ....) který je geniálně jednoduchý a snadno ovladatelný a já ho nemám důvod měnit. Ovšem na druhé straně je většina parametrů natvrdo. Takže i to, že si to po dojetí cyklu najede do výchozí polohy na koncáky. S tím nehnu. Další důvod, proč to tak je na této mašině řešené je, že tam jsou poměrně slabé krokové motory (1,6Nm) a tam prostě ke ztrátě kroku dochází. Pokud bych to zreferoval jednou a jel celou směnu, tak mi to bude ke konci dělat něco úplně jiného, než na začátku směny.

Napětí na spínači bych mít neměl - ten funguje tak, že jen sepne. To, že jedou na doraz víceméně tuším. Další problém u mě jsou dřevěné piliny - pokud se mi dostane mezi kolečko a plošku, která mi snímá polohu pilina, tak je celá tolerance v čudu - to se celkem běžně stává. Při dalším výrobku by to už pak mělo být v pořádku - a většinou to tak bývalo. Můj problém je v tom, že pokud mašinu nakalibruji , aby mi držela průměr výrobku dejme tomu na 30 mm, tak mi tu hodnotu drží asi půl hodiny, potom opravuji zhruba o 0,2 - 0,4 mm a pak se to musí hlídat a opravit. Pokud se to drží v těchto hodnotách, tak to jde - ovšem katastrofa to je, pokud to lítá v rozmezí 1 mm.

Pokud budu uvažovat o indukčním spínači - tak potřebuji vědět, jestli budu mít jistotu, že pokud si nastavím na mašině ten průměr 30 mm a pojedu celou směnu, tak mi odchylky budou dělat max +-0,1 mm a prostě se to nehne. Indukční snímač můžu umístit proti plošce - a s pilinama taky nemám problém - ty jsou dřevěné a tudíž nevodivé. Samozřejmě je tu předpoklad, že nebudu na km ztrácet kroky - to by mi ale na tom posuvu nemělo hrozit - a když, tak už pokud je to v záběru což bych poznal - a nikoliv při rozjezdu motoru.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2013, 1:30

packa píše:v tom napětí asi problém nebude , určitě tam spíná jen napětí pro nějaký optron nebo něco podbného , tam teče proud nula nic , spíš je problém to že spíná 1600 x zaden

To bude vícekrát - když si to hledá nulovou polohu, tak to rozepne a sepne + spíná když jede support do záběru. takže 1600 násobeno třemi. NO a i z toho důvodu bych asoi měl uvažovat o indukčních spínačích - jenže tady bych potřeboval vědět, na co si dát pozor.
packa

28. 3. 2013, 1:52

když koupíš baloof tak neuděláš chybu , pozor na levné čínské , ty tu přesnost nemaj ,, nevím třeba na CNCshopu maj myslím kolem 350-450kč kus snad se ti knim někdo vyjádří já je neznám
Kvako1
Sponzor fora

28. 3. 2013, 3:02

ja mam indukčaky balluf a ty spínaji na dvě setiny. typ ti takhle z hlavy neřeknu nejsem doma..
pokud ti koncaky spinaji tak to asi tim napětím nebude,spíš mechanicky. pak taky strata ktoku může byt velká..nemáš zanesene lineary,nebo kluzne plchy ?nevim co tam máš...taky záleži na mazivu co tam davaš. pokud tlačíš mazivo do linearu tak to muže byt ono. nedavno to řešil i jedem člověk tady . pokud nacpeš moc maziva než se to rozjezdí tak je velký odpor a motor to neutáhne..
možností je opravdu hodně čím to může být.
pomohli by možná nějaké fotky nebo přesnější popis mašiny.navíc dřevěný prach je svinstvo vleze všude...

edit : tak jsem našel ty co používam ja , ale jsou drahé..:(
http://www.balluff.com/media/DE_US_147160.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2013, 4:40

Fotky sem přikládám. Jen ještě doplním, že tyto mašiny mám 4 a problémy jsou na všech - i když na těch ostatních se to dá uhlídat. Rozhodně to ale nebude špatně se pohybujícími suporty, nebo že by mi něco drhlo, nebo se zadíralo - na to si dáváme pozor a určitě bych to poznal - nedělám na tom první rok.
Přílohy
support1.jpg
support2.jpg
Kvako1
Sponzor fora

28. 3. 2013, 5:02

a neskoušel jsi aslespoň na jednom stroji vyměnit ty koncaky za nové? ten samý typ, ale novej kus ? jak jsem již psal na takove spínaní to není stavěné. jak je tam máš dlouho ty spínače ?
jinak ten typ indukčáku co je v odkazu používa TOS na cnc stroje. Vyrabí i cnc na dřevo a tam je osazuji take.
packa

28. 3. 2013, 5:16

jestly dobře koukám tak najíždíš proti těm rolnám ??? to je špatně to fakt nemůže dlouho vydržet
jednou do něj drbneš natvrdo a bude zlobit , dej ty balůfy a máš po starostech
Kvako1
Sponzor fora

28. 3. 2013, 5:31

ne podle obrazku to vypada že spodní je jenom napřímo a ten vrchní najíždí dobře zboku na rolnu.
ještě mě napadla jedna věc, měl jsi ten spínač rozebranej ? jestli nemaš trošku bordelu pod tou manžetou co kryje tu osičku... to by pak mohlo dělat problém. on je ten spínač mžikový a pak tam třeba něco spomalí ten odskok... typuju...
pokud jsi ty spínače ještě neměnil ani jednou tak skus nejdřív to... třeba jenom jeden kus. to tě snad nezabije pokud to máš na produkční stroje tak bych ani o jinem neuvažoval...
packa

28. 3. 2013, 5:58

pokud jeden stojí 1200,- tak bych nepřemýšlel a zrovna tam dal ty indukčáky tak aby knim najížděla clona zboku a musí to být stoprocentní ,
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2013, 7:04

Horní spínač najíždí z boku po takové zešikmené rampě (je schovaná za kolečkem) - když ten support pracuje, tak je spínač ve stavu sepnuto (kolečko se pohybuje po tom kusu železa drženého dvěma šrouby). Když se ta osa referuje, tak se support napřed vrací, dokud rolna z rampy nesjede a nerozepne se a v momentě kdy se rozepne se support začne pohybovat na druhou stranu, dokud spínač nesepne. Až v této situaci je osa vynulovaná. Spodní spínač najíždí přímo - při sepnutí se mění směr pohybu supportu a v momentě rozepnutí snímače je osa zreferovaná. S tímto spínačem problémy nejsou v případě, že jedu něco se stanovenou délkou nejsou - tady je mě jedno, jestli to začne pracovat o půl mm blíž, nebo dál.

Ty koncáky jsem už několikrát měnil - ony taky nevydrží vše. Původně tam byly s palcem a z důvodu přesnosti jsem je nahrazoval rolnou. Ten koncák samozřejmě vyměnit můžu a určitě to chvíli pojede bez problémů - mě se ale jedná o totální řešení "natvrdo" kdy by se mi ty problémy už neměly opakovat. Takže tady fakt začínám vážně uvažovat o výměně za indukční - akorát bych potřeboval vědět, čeho se mám vyvarovat.
packa

28. 3. 2013, 7:20

jediné čemu se vyvaruj je : laciné čínské , další věc je potřeba vědět jaké napětí se spíná ? jestly je to 5V logika ???
jsou také spínací a rozpínací , pak se dělí pnp a npn , většinou pracují v rozsahu 12-24V a vlastně spínají na svůj výstup napájecí napětí , bud proti plusu nebo mínusu ,
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2013, 9:05

U mechanických se udává +/- 1mm. Je to takový obecný standart co se dá při výrobě udržet v tolerancích. Každý kus tedy měří jinak ale opakovaně umí mechanika víc.

Indukční je jedno jaké budou, když budou kvalitní - OMRON, IFM, BALLUFF, WENGLOR, TURCK, SIEMENS, OMEGA, PEPPERL FUCHS, ...
Všechny "kvalitní" mají ochranu proti přepólování, vydrží trvalý zkrat (taktovaný výstup), dlouhodobě nemění parametry, nepraská jim tělo a jsou kvalitně zalité takže se do nic časem nedostane vlhkost která je degraduje.

Obecně platí čím menší spínací vzdálenost tím je přesnější opakovatelnost pozicování. Jinak bude poloha zastavení u snímače s dosahem 30mm a jinak u snímače s dosahem 0,6mm. Ale i u senzoru s dosahem 30mm je možné opakovaně zastavovat několika tunový jeřáb +/-1mm :D

Zásada je najíždět před senzor z boku (před snímanou plochu) nikoliv kolmo a ideálně v polovině jeho dosahu. Nehrozí zničení a opakovatelnost je vyšší.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
gnat
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2013, 9:34

Jak velkej kus železa potřebuje ten indukčák na sepnutí ? Předpokládám, že na dural to nereaguje a otázka je, jestli stačí hlava šroubu např. M6 ?
SABLE-2015
Kvako1
Sponzor fora

28. 3. 2013, 9:44

ja jsem tam dal imbus 5tku a spolehlivě to spína na tu hlavičku. nevím jak jsou na tom ty levnější. gravosáci mi ukazovali jednou ty z cnc šopu a měli tam kostičku cca 1x2cm
tak jestli jsi je měnil tak je to jasná volby ty indukčáky :wink:
Kvako1
Sponzor fora

28. 3. 2013, 9:54

tady na tom videu je vidět na začátku v boku mezipříruby ten imbus. mam to udělané tak že 4 osa zreferuje, odjede 28 stupňu a pak si už ten šroubek nevšíma. video je z prvních testu tak je to takové neučesane :)
http://www.youtube.com/watch?v=e3TdIzilXMg" onclick="window.open(this.href);return false;
ty to vlastně jenom nastavíš obraceně aby to reagovalo na ten pásek a jak to vypne tak se to varátí.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“