To já bohužel nevidím taky - ale problém je v tom, že ten systém, co je na mašině je tak postavený a nedá se to změnit. Konkretně se jedná o soustruh Sahos SH 500 (1000)CNC - tyto mašiny dělal Sahos někdy v r . 1994 až do r 2000. Je na tom vlastní řídící systém (ten byl dokonce vyvíjen na mou zakázku a za mé prachy ....) který je geniálně jednoduchý a snadno ovladatelný a já ho nemám důvod měnit. Ovšem na druhé straně je většina parametrů natvrdo. Takže i to, že si to po dojetí cyklu najede do výchozí polohy na koncáky. S tím nehnu. Další důvod, proč to tak je na této mašině řešené je, že tam jsou poměrně slabé krokové motory (1,6Nm) a tam prostě ke ztrátě kroku dochází. Pokud bych to zreferoval jednou a jel celou směnu, tak mi to bude ke konci dělat něco úplně jiného, než na začátku směny.packa píše:já hlavně nějak nevidím důvod proč po každém jednom výrobku znovu najíždět na koncáky ,
zapnu stroj udělám referenci a dokud stroj nevypnu tak nenám co referovat ,
Napětí na spínači bych mít neměl - ten funguje tak, že jen sepne. To, že jedou na doraz víceméně tuším. Další problém u mě jsou dřevěné piliny - pokud se mi dostane mezi kolečko a plošku, která mi snímá polohu pilina, tak je celá tolerance v čudu - to se celkem běžně stává. Při dalším výrobku by to už pak mělo být v pořádku - a většinou to tak bývalo. Můj problém je v tom, že pokud mašinu nakalibruji , aby mi držela průměr výrobku dejme tomu na 30 mm, tak mi tu hodnotu drží asi půl hodiny, potom opravuji zhruba o 0,2 - 0,4 mm a pak se to musí hlídat a opravit. Pokud se to drží v těchto hodnotách, tak to jde - ovšem katastrofa to je, pokud to lítá v rozmezí 1 mm.
Pokud budu uvažovat o indukčním spínači - tak potřebuji vědět, jestli budu mít jistotu, že pokud si nastavím na mašině ten průměr 30 mm a pojedu celou směnu, tak mi odchylky budou dělat max +-0,1 mm a prostě se to nehne. Indukční snímač můžu umístit proti plošce - a s pilinama taky nemám problém - ty jsou dřevěné a tudíž nevodivé. Samozřejmě je tu předpoklad, že nebudu na km ztrácet kroky - to by mi ale na tom posuvu nemělo hrozit - a když, tak už pokud je to v záběru což bych poznal - a nikoliv při rozjezdu motoru.