Free program z kterého vytisknu výkres.
Tak tak. Ovšem chtěl bych varovat všechny, co si myslí, že bezvýkresová dokumentace je nějaká spása. Při tvorbě modelu totiž dochází k drobným chybám, okem neodhalitelným. Na ty se přijde teprve při rozkreslení modelu. Dám příklad, při modelování formy jsem měl označenou plochu dělící roviny, zazůmoval jsem na výstupek v dutině a chtěl jsem posunout jednu malou plochu výstupku. Mezitím se mi označená dělící rovina dostala mimo zorné pole a já na ní zapoměl. Takže jsem vesele přidal materiál do dělící roviny, aniž jsem chtěl. Tak tohle by třeba odhalila ta kolize, ale když materiál uberu, tak ne. Od oka se na modelu nic nezměnilo, protože šlo jen o pár stovek. Ale při rozkreslení tvárnice jsem na to přišel, protože najednou výška tvárnice nebyla na celé číslo, jak jsem chtěl. Nebo v náčrtu nakreslíte na hrubo tvar dílu a kótama do doženete do požadované velikosti. Ale těch náčrtů že pak je a ať jste sebelíp pečlivej, nějakou kotu zapomenete editovat. Zase od oka je model v pořádku. Zajímavé také je, že na monitoru při kontrole výkresu žádnou chybu neodhalím, ale stačí výkres vytisknou, jednou se podívat a hle, mrška jedna je tam. Prostě na monitoru se to nějak blbějš čte.
Pokud někdo chce něco vyrobit, tak bez papírového výkresu je to docela i boj. Ne že by to nešlo, ale vyrábět podle modelu, který je kreslen na nějaké rozměry a postrádá jakékoliv informace o tolerancích prostě nejde.
Na čem "nezáleží" tak se dá udělat někde kde mají někoho se šikovnýma rukama, jenže ten k obrábění nepotřebuje PC. Kus čmárance ( Technologický náčrt) pro výrobu stačí.
Na čem "nezáleží" tak se dá udělat někde kde mají někoho se šikovnýma rukama, jenže ten k obrábění nepotřebuje PC. Kus čmárance ( Technologický náčrt) pro výrobu stačí.
Já jsem chtěl ty výkresy aby to mělo nějakou úhlednou formu, aby to bylo přehledný a taky aby měly ty výkresy stejnej formát. Malůvky dělám na papír kterej mi přijde pod ruku, a většinou mám problém aby se mi tam vešly všechny kóty a ještě to bylo čitelné.
U toho Solid Edge - je možnost tam nastavit aby kurzor ukazoval svou aktuální polohu? Pokud nakreslím jednoduchý tvar - třeba obdélník a k němu chci přiložit další v přesně stanovené poloze už je to problém. Jak tu polohu určím, když jí nikde nevidím?
U toho Solid Edge - je možnost tam nastavit aby kurzor ukazoval svou aktuální polohu? Pokud nakreslím jednoduchý tvar - třeba obdélník a k němu chci přiložit další v přesně stanovené poloze už je to problém. Jak tu polohu určím, když jí nikde nevidím?
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nevidím to tak hrozně, většina toho co vyrábíme se dá dělat pouze na základě informace, že ISO 2768-fH, což znamená, že když jsou správně nastavené průměrové korekce, že není co dál řešitsidonie píše:Pokud někdo chce něco vyrobit, tak bez papírového výkresu je to docela i boj. Ne že by to nešlo, ale vyrábět podle modelu, který je kreslen na nějaké rozměry a postrádá jakékoliv informace o tolerancích prostě nejde.

Aleš Procháska