ahoj, potřebuju udělat 2 spojený díry do mosaznýho bloku ( 2 mosazný na krajích sešroubovaný plochý tyče z Ferony ), ale teď nevim, zda je to lepší soustružit nebo frézovat. Taky potřebuju co nejlepší ( nehladší ) povrch tý díry. v příloze je víc. Ještě dodám, že jedinná moje obráběcí možnost je ve škole kde je normální fréza a normální soustruh, žádný CNC.Předem dík za nápady/tipy
No při hloubce otvoru 100mm a předpokládaným požadavku rovnoběžnosti bych to viděl na frézku, otočný stůl, vrtáky, frézy a ve finále na vyvrtávací tyč. Je pochopitelně otázka tolerancí rozměrů, od toho se odvíjí celkový výrobní postup. Soustruh je použitelnej, ale spíš než čtyřpaknový sklíčidlo by bylo řešení v použití lícní desky s nějakým upínacím přípravkem.
Ještě k tý bronzi, bude mnohem dražší než mosaz a obvykle je podstatně hůř obrobitelná.
Jinak z mojich optických pokusů mám trošku zkušeností s odraznými zrcadly a obávám se že to co potřebuješ vyrobit vyžaduje hodně speciální technologický vybavení (aby zrcadlo odráželo a ne rozptylovalo tak musíš dosáhnout špičkovej povrch a dokonale to vyleštit). Kdysi jsem odrazný zrcadla zkoušel vyrábět a i přesto že mám hodně dobrý možnosti jsem je nakonec vzdal a koupil povrchově nakovený zrcadla skleněný.