frezovat nebo soustruzit ?

Technologicke postupy a měřidla v dílně
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2008, 10:22

robokop píše:to pozlaceni bude stat mozna min jak ten matros
jestli je to teda mosaz
Shodou okolností jsem zrovna dnes kupoval ve Feroně mosaz 40x40. 2850 (bez daně) za metr :-(
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2008, 7:05

se poptej na to same v bronzi :-DDD
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2008, 7:52

robokop píše:se poptej na to same v bronzi :-DDD
Dobrej nápad, zkusím poptat CuBe10Co2 :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2008, 4:19

ahoj, potřebuju udělat 2 spojený díry do mosaznýho bloku ( 2 mosazný na krajích sešroubovaný plochý tyče z Ferony ), ale teď nevim, zda je to lepší soustružit nebo frézovat. Taky potřebuju co nejlepší ( nehladší ) povrch tý díry. v příloze je víc. Ještě dodám, že jedinná moje obráběcí možnost je ve škole kde je normální fréza a normální soustruh, žádný CNC.Předem dík za nápady/tipy
No při hloubce otvoru 100mm a předpokládaným požadavku rovnoběžnosti bych to viděl na frézku, otočný stůl, vrtáky, frézy a ve finále na vyvrtávací tyč. Je pochopitelně otázka tolerancí rozměrů, od toho se odvíjí celkový výrobní postup. Soustruh je použitelnej, ale spíš než čtyřpaknový sklíčidlo by bylo řešení v použití lícní desky s nějakým upínacím přípravkem.

Ještě k tý bronzi, bude mnohem dražší než mosaz a obvykle je podstatně hůř obrobitelná.

Jinak z mojich optických pokusů mám trošku zkušeností s odraznými zrcadly a obávám se že to co potřebuješ vyrobit vyžaduje hodně speciální technologický vybavení (aby zrcadlo odráželo a ne rozptylovalo tak musíš dosáhnout špičkovej povrch a dokonale to vyleštit). Kdysi jsem odrazný zrcadla zkoušel vyrábět a i přesto že mám hodně dobrý možnosti jsem je nakonec vzdal a koupil povrchově nakovený zrcadla skleněný.
pipa
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2008, 7:03

Tolerance mě ani tak netrápí stejně jako případná úplná nesouosost ( tim ale nemyslim aby to bylo rozhozený o 0,5cm )
O zrcadla jako takový se pokoušet ani nehodlam, vyjde to lepší koupit (ale vim jak na to ). Tu komůrku co chci udělat, tu minimálně zkusim a v rámci mejch možností ( mechanickejch aj finančních ) pro to udělam maximum. Jasně že by bylo snadný to prostě koupit a nedělat se s tim, ale jednak na to prostě nemam a za druhý neni lepší pocit než když si něco udělam/postavim sám. Jinak sem mluvil s tim chlapíkem ze školy od strojů a říkal že to bude oříšek, ale že to snad půjde.
www.tc-pipa.wz.cz
Josef
Sponzor fora

4. 4. 2008, 11:35

A čím tam budeš svítit? Věz, že to budeš muset taky dobře chladit. Téměř veškerá energie (podle účinnosti laseru) se mění v teplo. Chladí se to deionizovanou destilkou, kvůli napájení výbojky (cca 25kV). Ten filtr není taky zadarmo. Pak potřebuješ výměník tepla a sekundární chlazení. Pokud tam budeš mít tu výbojku, jaký použiješ VN zdroj? Dále, ten laser chceš kontinuální, nebo pulzní?
pipa
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2008, 7:36

zřejmě mě máte za pitomce když se jednou na něco zeptam, možná kuli mému věku. samozřejmě že tohle všechno vim, jinak bych se do toho nepouštěl. nemá to bejt ve výsledku žádny dělo, ale taky né čajíček. a laser bude pulzní, s rubínem.
www.tc-pipa.wz.cz
Josef
Sponzor fora

5. 4. 2008, 10:24

Za pitomce v žádném případě! Spíše za velmi bohatého studenta, který má i hodně času. Když si představím ceny zrcadel, rubínu, modulátoru, vn zdroje a dalších věcí, které budeš muset koupit. Budeš dělat kopii něčeho konkrétního, nebo je to vlastní vývoj?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2008, 12:17

Jasně že by bylo snadný to prostě koupit a nedělat se s tim, ale jednak na to prostě nemam a za druhý neni lepší pocit než když si něco udělam/postavim sám. Jinak
No, nevím ale po mnoha letech konstruování a vyrábění přístrojů s optikou, kdy si celkem myslím, že to umím bych si stejně na tohle netroufnul. Vím co je to za pocit zvládnout vlastníma rukama a hlavou něco co není tak úplně normální a běžná věc a rozhodně, tě za tu myšlenku chválím. Nicméně možná bych pro začátek volil nějaký skromější cíl. Tohle fakt zavání důkladným vymetením Tvoji peněženky, zklamáním a možná i nějakým úrazem. Nechci se Tě dotknout, ale osobně bych finanční prostředky investoval asi do něčeho jinýho a hlavně reálnějšího. :wink:
QNX
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2008, 1:36

proč to má vlastně být z Ms a ne z Al? tepelná vodivost i odrazivost hliníku je lepší. Nerozumím laserům, jenom jsem zvědavej.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2008, 1:56

QNX píše:proč to má vlastně být z Ms a ne z Al? tepelná vodivost i odrazivost hliníku je lepší. Nerozumím laserům, jenom jsem zvědavej.
Ono je to myslím jedno z čeho to bude. Já vyrábím zrcadla z hliníku a aby to odráželo tak se to musí nejdřív nalakovat a potom pohliníkovat :-)
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

5. 4. 2008, 3:03

QNX píše:proč to má vlastně být z Ms a ne z Al? tepelná vodivost i odrazivost hliníku je lepší. Nerozumím laserům, jenom jsem zvědavej.
Já nevím, ale z Al v tom prostředí věřím ještě míň než Ms. Mně se jednou oloupalo i zlato, když to dostalo trochu pokouřit velkým prodem do výbojky na delší dobu.
QNX
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2008, 3:08

No, pokud tam teplota nepoleze na hodnoty v řádu stovek stupňů, tak nějaká leštitelná slitina Al, navíc ještě opatřená ochrannou vrstvou Al2O3 nebo SiO2 by měla sloužit dobře. Loupat se to nemůže. Nebo je tam nějakej jinej problém?
Josef
Sponzor fora

5. 4. 2008, 4:30

Nevím, co se tam dějě. Jen vím, co se mi stalo a jakou to mělo souvislost, těžko říci. Teplota by neměla nikdy dosáhnout 100°C, neb je to chlazené vodou. Teplota vody nastavená v primárním okruhu na 20°C. V sekundárním na 15°C. Jaká byla teplota tehdy v té komůrce bohužel nevím, nezkoušel jsem ani sahat na vratku primární vody. Ta chladící destilka můsí být opravdu bez jakýchkoli příměsí, aby nebyla vodivá. Je tam 25 kV na výbojku. Kabely k ní vedou pomalu jak prst.
Až se k tomu dostanu, tak to nafotím, jak je to uspořádané a případně to popíšu, co je co.
QNX
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2008, 5:05

josef: Kabel jak prst .... to je stejně jenom izolace, ne? Při 25kV tam asi moc velkej proud nepoteče.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“