PICAXE - rotační osa

jova
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2013, 8:06

Poslední zkouška na stole. Zítra to půjdu zkusit naroubovat na frézu. :D
Na jednu otáčku to má 38400 kroků (teoreticky i zubů), takže přesnost vychází cca na 0,01 stupně.

http://www.youtube.com/watch?v=3pCQj6BC ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
packa

20. 12. 2013, 8:11

paráda vypadá to velice použitelně , pak by ses snáma mohl o to podělit co ty nato ? :wink:
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2013, 8:42

Tak si s tím hraji už pár dní a zdá se že to bude funkční.
http://www.youtube.com/watch?v=SahXoloO ... Xxb9o51U3g" onclick="window.open(this.href);return false;
Ještě doladím program, možná dám větší procesor, nějak mi chybí vstupy na další tlačítka :? .

S čím mám, ale problém je snížení otáček pro vlastní frézování. Původní myšlenka byla nastavení step signálu pomocí potenciometru. Jak to dopadlo je vidět zde:
http://www.youtube.com/watch?v=e_wuEXof ... Xxb9o51U3g" onclick="window.open(this.href);return false;
Dá se to nějak vyřešit elegantněji? Mikrokroky mi moc nepomohou, protože se tím zpomalí i pohyb zpět :(
Přílohy
kolo.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2013, 8:59

to jsou vlastni rezonance dvoufazoveho krokoveho motoru v kombinaci s ne uplne idealni mechanikou
mikrokroky to castecne resi ale tim musis jit do vyssich kmitoctu kroku coz pro ten procak nebude problem
ale musis si vyresit dost siroky rozsah rizeni rychlosti aby jsi mohl plynule beze skoku ovladat motor v nizkych i vysokych rychlostech
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2013, 9:09

Že jsou to rezonanční frekvence motoru je mi jasné. Bohužel když nastavím mikrokroky při kterých se nekonají, tak se motor točí přiliž pomalu při zpětném chodu. S frekvencí jít výše nemůžu protože už teď procesor běží na maximu. :(
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2013, 9:11

chmm tak musis budto vymenit procesor nebo motor za trifazovy ktery tak na rezonance netrpi
s tim procakem to bude asi levnejsi ne?
jinak na to tema jsme se tu myslim bavili na zacatku
shaolin
dezinfo trol

25. 12. 2013, 9:18

Zdravim

Mne osobne sa ten Picaxe paci. Je to take jednoduche zariadenie, Uz dlhsiu dobu uvazujem o jeho pouziti na THC pre plazmu.
Kazdopadne mas super videa na tom youtube. Ten stirling motor a solarne auticko nemaju chybu.

M
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2013, 9:26

robokop píše:chmm tak musis budto vymenit procesor nebo motor za trifazovy ktery tak na rezonance netrpi
s tim procakem to bude asi levnejsi ne?
jinak na to tema jsme se tu myslim bavili na zacatku
Jasně, vše je otázka priorit.
Daná konstrukce je postavená z toho co bylo v dílně, než jsem s tím začal, tak jsem pomalu nevěděl co je to procesor. Takže z tohohle pohledu to zadání splnilo. Teď se snažím vychytat mušky :D
Zkusím ještě v programu zkrátit smyčky, aby i při běhu zpět to při mikrokrocích trochu zrychlilo, eventuelně budu ten přepínač mikrokroků ovládat dalším výstupem procesoru. Doufám že tomu TB6560 nebude vadit že se to bude dít za chodu :roll:
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2013, 9:41

shaolin píše:Zdravim

Mne osobne sa ten Picaxe paci. Je to take jednoduche zariadenie, Uz dlhsiu dobu uvazujem o jeho pouziti na THC pre plazmu.
Kazdopadne mas super videa na tom youtube. Ten stirling motor a solarne auticko nemaju chybu.

M
Dík, občas si hraji :D
Já šel do Picaxe protože základy basicu mi v hlavě uvízly z dob Atari a jeho programování mi připadalo nejjednodušší. Kabel od staré myši, dva rezistory, cvičná destička a tradá...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2013, 7:09

jojo to je dobre
ale casem narais nebo uz jsi narazila na limity a jit dal neni az tak slozite jako to udelat hned na zacatku, zkus prostudovat to arduino mozna te to oslovi
tam je uz silnejsi procak a tusim ze jsou ted i nejaky novy arduina s velmi vykonymi procesory
neco jsem zahlidnul ale nestudoval jsem to takze snad ted neplacam nesmysly
PBr
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2013, 2:53

Niekedy rezonanciam pomaha pridat "tlmenie", co v tomto pripade moze byt napriklad umelo brzdit hriadel motora niecim. Samozrejme chce to rezervu v krutiacom momente...
packa

26. 12. 2013, 5:00

PBr píše:Niekedy rezonanciam pomaha pridat "tlmenie", co v tomto pripade moze byt napriklad umelo brzdit hriadel motora niecim. Samozrejme chce to rezervu v krutiacom momente...
a taky se používají přímo na hřídel motoru setrvačníky , taky to dobře funguje
Hades

26. 12. 2013, 5:30

To: jova
a seš u toho omezení...

zkus namontovat jednu opěrnou kladku nahoru nad řemen, možná by mohla ty rezonance utlumit
jova
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2013, 8:41

Děkuji všem za rady. Ono to nebude tak hrozný. Myslel jsem že existuje nějaká finta jak se to dá programově obejít.
Osobně to vyřeším tak, že přidám přepínač a budu moc nastavovat mikrokroky. Když využiji signál CW pro chod vpřed-vzad a budu jím spínat relé, tak nebude žádný problém nastavit rychlost posuvu do řezu podle potřeby bez vibrací a zpět frčet na plné otáčky.

EDIT: nakonec jsem pro pohyb stolu využil příkaz PWM. Díky němu dokážu i při 16ti mikrokrocích pohybovat stolem takřka od 0 po maximum co mi zvládne motor. Díky mikrokrokům jsou vibrace mnehem méně intenzivní a otáčky se dají lehce nastavit mimo ně :D
Naposledy upravil(a) jova dne 31. 3. 2014, 9:14, celkem upraveno 3 x.
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2013, 8:23

zrovna jsem našel tohle:
http://www.mycncuk.com/forums/electroni ... exing.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jen to neběží na PICAXE, ale na PIC
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“