Schaubi

fotky našich strojů, aneb co máme doma
packa

29. 11. 2013, 5:24

Thomeeque píše:Sakra, netvařte se všichni tak přejícně, pokrytci, vždyť je to nehoráznost! :mrgreen:

he he , nojo na soustruh jsem měl už hrozně dlouho zálusk , už jsem byl i odhodlán koupit nějakou čínu a pak se naskytla tahle možnost a klaplo to , jsem štastnej jak malé dítě
packa

29. 11. 2013, 5:31

tumlik píše: :D no tak konečně jsi ho ukázal člověče, hlavně že máš toho koníka, ten by koštoval pěknej ranec, no a kleštiny a spousta herberku, to je paráda :)
už jsi teda zjistil jestli je tam W20 nebo W25?
teď je jeden na bazoši za pěknou cenu, skoro osminásobnou :D , tohle byl teda parádní kup, toho si važ :wink:
úplně vidím jak se pěkně rozebírá............já zrovna teď píšu články z generálky tak když nebudeš něco vědět, tak to mám v malíku, teda kromě té tvojí převodovky v levé noze, já mám ještě ten starší typ, jinak vršek je prakticky stejný
zatím jsem nezjistil jestly je tam W20 nebo W25 , včera jsem jej dovez a dal na místo , snad ho dnes stihnu připojit a roztočit , z toho koně mám radost , a nožovka i univerzálka jsou uplně nové , protože používaly nožovky pro jeden nůž a dělalo se v kleštinách ,
žádnou velkou generálku ted dělat nebudu , není na to zatím čas ani místo , takže očistit a namazat . jaké používáš oleje ? na mazání vřetena ?
jo prosímtě někdo mi říkal že kužel v pinole není standartní MK , nevíš co tam je ??
brooklynspeedy
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2013, 8:00

tí tak trošku závidím čeče :)
soustruh TOS MN80A
frezka Steinel SV1 d
vrtačka WeboRapid TS1E
picom

29. 11. 2013, 8:44

nechápu nad čím všichni tak slintáte, vždyť je to celý vodrený a špinavý, to by se mě do pokoje vůbec nehodilo :wink:
Root

29. 11. 2013, 8:56

Gratulačka super cena, ať slouží ke spokojenosti.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2013, 11:17

V pinole je buď běžný MK2 nebo kužel 2°což je atyp .... jinak vítej do rodiny. :wink:
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2013, 11:31

Gratulace a závist. Ať slouží. ;-)
packa

29. 11. 2013, 11:32

dík doufám že sloužit bude :D
karelsklo

29. 11. 2013, 12:01

Připojuji se ke gratulantům :D .
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2013, 4:08

packa píše:............. jaké používáš oleje ? na mazání vřetena ?
jo prosímtě někdo mi říkal že kužel v pinole není standartní MK , nevíš co tam je ??
Já tam dal všude OL-J3, už jsem o tom psal, co se týče koníka, tak s tou dutinou jsi to možná četl tady http://www.tumlikovo.cz/konik-go-schaublin-sv-102-vm/" onclick="window.open(this.href);return false; nicméně od nějakého roku už tuším dostali rozum a začali tam dávat Mk2 jak píše Engineer :)
packa píše:žádnou velkou generálku ted dělat nebudu , není na to zatím čas ani místo , takže očistit a namazat
No nechci být šťoura a taky jsem to neviděl v reále, ale už jen podle toho jak to vypadá předpokládám, že na tom dělal každej kdo má díru do prdele, a taky se k tomu tak choval, těch maznic je tam mraky a já když to dělal, tak byly skoro všechny se zaschlou vazelínou, tohle jen tak neprotlačíš dekalmitkou :wink: ty hřídele v převodovce i suportové skříni jsou normálně kov v litinovém vývrtu, precizně udělané, ale to mazání je tam fakt potřeba a ty dírky musí být průchozí :wink:
Jinak já to dělal skoro 6 měsíců spíš po nocích odhadem tak 400 hodin, a ten čas na to je opravdu potřeba, tohle prostě odrbat nejde, a myslím, že by to i bylo škoda :) Ve srovnání s Deckelem co dělám teď jsou to švýcarské složité hodinky versus německá precizní jednoduchost :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
packa

29. 11. 2013, 5:57

Ahoj tak jsem ho dnes odbahnil , byl celý zalepený emulzí , kamarád mi dal vodou ředitelný odmašťovač , vypadá to jak modrý hustý jar a štětkou to šlo úplně báječně dolu , neředil jsem to , pak jsem to celé opláchnul lihem a je to úplně jiný stroj , dokonce i olejoznaky až na jeden jsou dobře průhledné , k soustruhu byla i originál maznice , cpal se do toho vždy jen olej žádný tuk , takže opravdu všechny maznice jsou průchozí , fakt jsem tomu nechtěl ani věřit ,
ten soustruh na fotkách nevypadá moc krásně , ale udržovaný byl , u nás se každý rok ve všech strojích mění oleje a vede se o tom deník , nikde jinde ten soustruh než u nás na obrobně nebyl.
ten kůň je bohužel s úhlem 2 dnes jsem to zkoušel , každopádně jsem rozhodil u nás sítě tak se třeba nějaký hrot a trn najde , nebo jej budu muset nechat přebrousit .
Ten tvůj krasavec je fakt nádhernej , ale na to abych ho dal do takového stavu nemám ani čas ani prostředky ani vybavení . :(
Navíc je to můj jediný soustruh tak musí makat .
Ještě dotaz : ten dekl přední části vřeteníku se oddělává těmi imbusy ze spodu ? a u dělícího talíře je takové táhlo se kterým nejde rukou hnout , to se musí někde odjistit?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2013, 10:32

packa píše: Ještě dotaz : ten dekl přední části vřeteníku se oddělává těmi imbusy ze spodu ? a u dělícího talíře je takové táhlo se kterým nejde rukou hnout , to se musí někde odjistit?
No nejsem si úplně jistej, co jsem viděl fotky těchto novějších vřeteníků tak měli být dva (ale ty by měli být excentrické) a zapadají do čepů co jsou v těle když odkryješ kryt řemenic, ale tady ten tvůj vřeteník je ten o kterém jsem psal u mě na stránkách, to je to "vršek skoro stejný" :) ten tvůj vřeteník se prodloužil díky jednomu zadnímu ložisku navíc o 50mm a tím má celý ten soustruh kratší točnou délku (450mm) oproti tomu mému s jedním zadním ložiskem (500mm) ale to je detail :) Já tam mám natvrdo čtyři imbusy a řazení navrchu
packa píše:u dělícího talíře je takové táhlo se kterým nejde rukou hnout , to se musí někde odjistit?
jestli myslíš to kulatý vlevo dole, tak to není táhlo ale kolečko s kterým se točí, na konci je ozubený čep a ten zapadá do kruhového čepu co má na sobě hřebínek a ten zajíždí do toho 24z základního kruhu (taky to mám na stránkách) :D je to ten čep co leží na té řemenici
Obrázek
packa píše:na to abych ho dal do takového stavu nemám ani čas ani prostředky ani vybavení
to je skoro až škoda :)
packa

30. 11. 2013, 5:06

ta aretace je jasná , dělá se pootočením toho kolečka , ale je tam táhlo / páčka která zajištuje aby se daly využít další dělící průměry ,
packa

1. 12. 2013, 10:13

tak zase pár fotek po hrubém odbahnění a pár dotazů
ten můj vřeteník nemá ze shora na přední části žádné šrouby , stále jsem nepřišel na to jak jej oddeklovat , ani z výkresu v manuálu to není jasné ,
další věc , ten celý v vřeteník drží na loži opravdu jen pomocí těch excentrických šroubů ? jeden je zepředu pod vřetenem a dva ze zadní strany ??
je možné že kryt drží ten šroub na fotce se šipkou v levo ? ten šroub se šipkou v pravo je excentr , drží vřeteník na loží společně s dvěma dalšími ??
šroub vřeteník.jpg
štítek 50.jpg
vřeteník 50.jpg
schema vřeteník excentry.JPG
šaub 40.jpg
dík za případnou pomoc
packa
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2013, 10:05

packa píše:tak zase pár fotek po hrubém odbahnění a pár dotazů
ten můj vřeteník nemá ze shora na přední části žádné šrouby , stále jsem nepřišel na to jak jej oddeklovat , ani z výkresu v manuálu to není jasné ,
další věc , ten celý v vřeteník drží na loži opravdu jen pomocí těch excentrických šroubů ? jeden je zepředu pod vřetenem a dva ze zadní strany ??
je možné že kryt drží ten šroub na fotce se šipkou v levo ? ten šroub se šipkou v pravo je excentr , drží vřeteník na loží společně s dvěma dalšími ??
šroub vřeteník.jpg
štítek 50.jpg
vřeteník 50.jpg
schema vřeteník excentry.JPG
šaub 40.jpg
dík za případnou pomoc
packa
Já na to myslel, ale dřív jsem neměl čas :)
jo, ten vřeteník drží jen na těch dvou T šroubech v excentrech :wink:
jsou tam ty forichtungy na tom tvém vřeteníku co jsem psal, jukni tady Obrázek ale pro lepší info se mrkni na practicalmachinist, tam je úplně všechno o 102VM a o tom tvém typu vřeteníku :wink:
ta páka na kterou jsi se ptal, je jen přišroubovaná M8 šroubem, je v něm tyčka co se zastrkává do těch dělících kroužků, není to nic sofistikovaného, ale je to jednoduché a poměrně funkční, na fajnové dělení oni dodávali speci děličku na vřeteno s dělícíma kroužkama a šnekovým převodem.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“