Já jsem o celém posuvu brusného kotouče k liště ještě jednou dlouze přemýšlel a napadlo mě zda by nebylo možné odměřovat vzdálenost lišty a podle toho automaticky posouvat brusný kotouč o nějakou setinu blíže než je vzdálenost?
Netuším jak moc by takový systém byl složitý na výrobu a kolik by stál, ale vyřešilo by to asi vše.
Výroba brusky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
ještě otázka,co rozpočet? nevyplatí se koupit hotovou mašinu aby začla vydělávat než stavět , seřizovat zkoušet?
taková Bruska na plocho BPV 300/1500 by to mohla dát. 80-100tkč
jestli to doteď jedete v ruce a nemusí tam být taková přesnost koukl bych se po formátovací pile a tu upravit ,můžeš i při jednom ustavení obrobku na přípravek 90stupňů pod ním kotouč naklápět do úhlu . To jsi za jetou někde mezi 30-50tkč
Ale pořád jsem se nedočetl jakou přesnost to má mít ... případně hoď sem mechanizmus co to po sobě vodí a k čemu je
taková Bruska na plocho BPV 300/1500 by to mohla dát. 80-100tkč
jestli to doteď jedete v ruce a nemusí tam být taková přesnost koukl bych se po formátovací pile a tu upravit ,můžeš i při jednom ustavení obrobku na přípravek 90stupňů pod ním kotouč naklápět do úhlu . To jsi za jetou někde mezi 30-50tkč
Ale pořád jsem se nedočetl jakou přesnost to má mít ... případně hoď sem mechanizmus co to po sobě vodí a k čemu je
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
jenže on potřebuje brousit 2,5m to je bruska jak hovado..
podle mě je blbost nějaké měření jak je to křivě a následné kalibrování a ustavování na středící díry to je složité a pomalé.. já bych to vždy osadil a narazil na dlouhou hranu a fixoval k ní a celej broušenej profil přitáhl k tomu.. to je hned..
podle mě je blbost nějaké měření jak je to křivě a následné kalibrování a ustavování na středící díry to je složité a pomalé.. já bych to vždy osadil a narazil na dlouhou hranu a fixoval k ní a celej broušenej profil přitáhl k tomu.. to je hned..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jj formátovačky jsou cca většinou kolem 3m
kybych to měl vyrábět pro sebe a jednoúčelovej stroj tak na základní konstrukci usadím proti době dvě účka aby byla štěrbina kam se vsune lišta .Ne jedno účko bych lištu přirazil a v druhém bych po nějaké délce vždy udělal díru + matici na šroub kterým se k protilehlému účku dotlačí(klidně tak dotlačit v celé délce pomocí lišty v kuse),jestli je lišta přesná tak bych ještě udělal spodní doraz kůli lehčímu ustavení . účka by byla fixní . na ně vedení po kterém by jezdil most s bruskou . Ani bych se nestyděl na pohon použít plastovej hřeben .
kybych to měl vyrábět pro sebe a jednoúčelovej stroj tak na základní konstrukci usadím proti době dvě účka aby byla štěrbina kam se vsune lišta .Ne jedno účko bych lištu přirazil a v druhém bych po nějaké délce vždy udělal díru + matici na šroub kterým se k protilehlému účku dotlačí(klidně tak dotlačit v celé délce pomocí lišty v kuse),jestli je lišta přesná tak bych ještě udělal spodní doraz kůli lehčímu ustavení . účka by byla fixní . na ně vedení po kterém by jezdil most s bruskou . Ani bych se nestyděl na pohon použít plastovej hřeben .
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Jen takový nástřel. Ta bruska by mohla jezdit přímo po tom profilu, vodící rolny z boku a ze zhora. Pak jen výškové a stranové seřizováni kotouče na pojezdu s rolnami. Připadně profil by se mohl protahovat po spodním válci a bruska jezdit na těch rolnách jakoby letmo v ose Z. Tady se nebrousí na tloušťku, ale jen na povch.
Případně se můžeme zkontaktovat a domluvit detaily.
Případně se můžeme zkontaktovat a domluvit detaily.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Děkuji všem za nápady.
I když bruska na plocho by asi byla řešením, abych ji dostal do dílny musel bych ji zbourat
Pro PAKO.II...k té přesnosti. Já ve výsledku jen požaduji aby byl povrch hladký a v délce nebyl moc zvlněný tak aby kluzný element co po liště jede mohl jet s co nejmenším odporem. A jestli bude mít profil po broušení o desetinu nebo dvě menší šířku mě nezajímá, protože tam stejně je vůle cca 1 mm. V současnosti zkouším zda je povrch hladký a rovný rukou. Tedy z popisu je patrné, že nedokážu říct žádnou typický strojařskou přesnost.
Jinak řešení pomocí dvou úček si dokážu představit a plastový hřeben klidně také. Je to poměrně jemný diamantový brusný kotouč, tedy žádný velký odpor neklade.
Mad_BOXs...já se jen bojím vymezení vůle v případě kdy bude bruska jezdit přímo po kolejnici. Předci jen někdy se brousí o trochu víc a někdy míň, tedy šířky lišty se mohou měnit i o 2 desetiny...podle várky. Nezavrhuji takové řešení, ale nedokážu si to představit /nemám strojařské vzdělání.
I když bruska na plocho by asi byla řešením, abych ji dostal do dílny musel bych ji zbourat

Pro PAKO.II...k té přesnosti. Já ve výsledku jen požaduji aby byl povrch hladký a v délce nebyl moc zvlněný tak aby kluzný element co po liště jede mohl jet s co nejmenším odporem. A jestli bude mít profil po broušení o desetinu nebo dvě menší šířku mě nezajímá, protože tam stejně je vůle cca 1 mm. V současnosti zkouším zda je povrch hladký a rovný rukou. Tedy z popisu je patrné, že nedokážu říct žádnou typický strojařskou přesnost.
Jinak řešení pomocí dvou úček si dokážu představit a plastový hřeben klidně také. Je to poměrně jemný diamantový brusný kotouč, tedy žádný velký odpor neklade.
Mad_BOXs...já se jen bojím vymezení vůle v případě kdy bude bruska jezdit přímo po kolejnici. Předci jen někdy se brousí o trochu víc a někdy míň, tedy šířky lišty se mohou měnit i o 2 desetiny...podle várky. Nezavrhuji takové řešení, ale nedokážu si to představit /nemám strojařské vzdělání.
Je to náhodička ale já takovou brusku mám a za rozumnou cenu bych prodal.Stavěla se na broušení hran skla tudíž se dá dělat na mokro ovšem délka pojezdu ( činná ) je pouze 2,1 m.Najezdila bez nejmenších problémů asi 70 km a je bez vůlí.Pohon vozíku trapézem s možností rychlého přejetí ( odklopná půlmatka ) a všechno co popisuješ má.Teda motor a měnič vřetena už jsem zkanibalizoval,motor ( s převodovkou ) a měnič posuvu tam jsou.Velikost je cca 600*800*2500 mm.Dala by se i zmenšit.Jestli chceš tak se stav.
Ten bordel co je na brusce a okolo nevím kdo udělal asi trpaslíci.Taky je nemytá a nečesaná.Jinak by měla mít asi tak všechno o čem tu byla řeč,pokud má kotouč k materiálu přiléhat pružně pak by se udělala destička s pružinami pod motor-na jedné straně pant a na druhé pružiny.Motor posuvu je volitelný-momentálně 34 ot/min. mám ještě 640 ot/min.Dále se samozřejmě dají otáčky regulovat měničem,máme vyzkoušené že to jde od 8 Hz.Deska motoru se dá naklápět a zvedat + posouvat k materiálu a od něj.Kotouče se používají 50 až 150 mm průměr.Voda je na stykač přes elektroventil,ev.se tím dá ovládat něco jiného,např.čerpadlo pro oběh vody ( emulze ). Voda teče přes sběrné plechy do nádrže pod mašinou.Nyní už ji máme jen v záloze kdyby něco ale tenhle systém je překvapivě praktický-dala by se vzít inspirace i pro jiné použití.