Lože soustruhu
co jsem viděl u jinejch stroju tak se výška spiš zvedšuje kostkou na tom vozíku. lineary na desce a na vozík kostička o kolik to potřebuješ zvýšit. je to i jednodušší na výrobu a nezvýšiš si stím tak hmotnost. i maaterial ušetříš..
Já jsem ale ko..t
Někdy stačí fakt jen nakopnout.Dík.

Pokud uvažuješ klasický kuličkáč 12 od hiwinu tak dopředu varuji že v běžném provedení mají vůle i 12-13 stovek. Mám to nejen z vlastní zkušenosti. Jejich udávaných maximálně 3 setiny opravdu pro tento rozměr šroubu neplatí. Mám dva na frézce a vůli musím řešit softwarově tak aby jsi si tím pak nezabil Xovou osu pokud neplánuše najiždění jen z jedné strany
První test podélného posuvu k návratu do "O" Zatím žádné nastavování, kabel ke KM převzán z frézky.
- Přílohy
-
- VIDEO0002.mp4
- (7.95 MiB) Staženo 535 x
Ahoj,vypadá to dost dobře a myslím že to bude pěkně tuhé.Až se budu pokoušet o soustruh tak si z toho určitě něco vezmu ( tedy obrazně řečeno ).Můžu se zeptat-určitě už to máš v hlavě-jak budeš řešit vřeteno?A taky motor...Něco většího s měničem nebo převodovka...?Mě třeba moc nenapadá jak řešit pohon vřetene-když servo tak by nemohl být Mach,když KM tak problém s úzkým rozpětí otáček...Nebo asynchr.motor + enkodér?To asi pořád nestačí rozsahem otáček.
Rád bych znal názor Tvůj i ostatních.
Rád bych znal názor Tvůj i ostatních.
proč by mach neuměl řídit servo jako vřeteno? resp proč by uměl KM a servo ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
No dobře,dejme tomu tomu že řízení serv není problém.Pořád mi z toho ale vychází že udělat pohon vřetene u malého soustruhu elegantně bez převodovky není jednoduché-krouťák na 50ot./min pro vrtání třeba 20kou vrtákem vs. třeba 2000ot/min. na sjíždění špendlíku o průměru 2 mm...
Protože to nevím tak se ptám.

Na vřeteno pohon zatím nemám. Buď servo nebo asynch.motor a vše bych rád bez převodovky.
no jenže to ti nevyřeší žádný typ motoru, jen převodovka.. a nebo půjdeš dnešním trendem že převodovku mít nebudeš a ten motor brutálně předimenzuješ tak,aby měl v těch malejch otáčkách dostatečnej krouťákkarelsklo píše:No dobře,dejme tomu tomu že řízení serv není problém.Pořád mi z toho ale vychází že udělat pohon vřetene u malého soustruhu elegantně bez převodovky není jednoduché-krouťák na 50ot./min pro vrtání třeba 20kou vrtákem vs. třeba 2000ot/min. na sjíždění špendlíku o průměru 2 mm...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
na malem soustruhu vrtat 20tkou vrtakem je přece blbost. naco si tak komplikovat život.karelsklo píše:No dobře,dejme tomu tomu že řízení serv není problém.Pořád mi z toho ale vychází že udělat pohon vřetene u malého soustruhu elegantně bez převodovky není jednoduché-krouťák na 50ot./min pro vrtání třeba 20kou vrtákem vs. třeba 2000ot/min. na sjíždění špendlíku o průměru 2 mm...
odvrtáš 10tkou a pak rozjedeš nožem na kolik potřebuješ...
50 otaček na soustruhu ti je naco ? i na řezáni závitu jsem nešel nikdy pod 200 ot.
ja dal na soustruh servomotor 1,5kW do 8000 ot. a převod 1:2,7
mam krouťak vcelem rozsahu a víc neřeším.
možna to není nejlevnější řešení ale mě vyhovuje.
daji se sehnat i obyč motory třeba na 18000 ot. zvolit správný poměr řemenic a je to..
Potraviny: to je pořádnej držák

jinak pěkné. jsem zvědavej jak ti to celé dopadne

S tím držákem je to krapet přehnaný ale zase neuškodí
ale dík za chválu.
S motorem jsem stále na vážkách, hledám po netu něco co by se hodilo a pořád nic. Představa je něco kolem 1kW, 2500-3000ot./min. a rád bych něco menšího. Snad se někde něco objeví. Nechci zas do pohonu narvat 10kůlů.

S motorem jsem stále na vážkách, hledám po netu něco co by se hodilo a pořád nic. Představa je něco kolem 1kW, 2500-3000ot./min. a rád bych něco menšího. Snad se někde něco objeví. Nechci zas do pohonu narvat 10kůlů.