SMD osadzovací automat
- JackAnthonyP
Mašinky na osádzanie SMD trochu poznám....robil som v takej oblasti aktívne 17 rokov. Ak Ide len o to demonštrovať v rámci bc. princíp, ukázať že máš systematickú metodiku a smer, technicky rozmyslené riešenia a jeho varianty, a s uvážením času čo na to máš, tak OK, verím že bc. dopadne -bude ohodnotená dobre. Inak to zadanie je štandardne veľmi všeobecné a to Ti poskytuje dosť veľa možností a prispôsobenie sa situácií... Zaujímavé by bolo napr.zadefinovanie požadovaného ppk, ppm, požadovanej opakovateľnosti, počtu aplikátorov, a...celá veda. /Tj . mám podobný koment ako užívateľ chb/. Stroj nikdy nebude použitý a použiteľný, ale celý projekt účel splní. Ak je celkom vážne uvažované uplatnenie Tvojho systému nie inde ako osádzanie smd súčiastok pre kamarátov zo školy ako podpora ich elektronických konštrukcií, tak tiež si to viem čiastočne predstaviť. Ak to má byť ale "profi " riešenie a zariadenie, doporučujem zabudnúť na vlastný vývoj driverov, a akúkoľvek improvizáciu, frézovanie svojich dielov.... Synergia systému mechaniky a elektroniky+ systému pre podávanie súčiastok+ orientácie+ feedback kontroly od pozíciea až po podávač... a už nechcem spomínať väzbu na často používanú VCM kontrolu,...je robota pre team ludí, ktorí vedia čo robia a už to kedysi robili.
Vôbec neber v zlom a ako mudrovanie-neodradzujem, ani sa Ti nesnažím brať vietor z plachiet, ale stratíš veľa energie na výrobu niečoho/ napr. drivery, /, čo nevyrobíš lepšie ani lacnejšie ani presnejšie...
Drž sa!
Vôbec neber v zlom a ako mudrovanie-neodradzujem, ani sa Ti nesnažím brať vietor z plachiet, ale stratíš veľa energie na výrobu niečoho/ napr. drivery, /, čo nevyrobíš lepšie ani lacnejšie ani presnejšie...
Drž sa!
Aspire 9.5, Armote Gravos
RaS: proč blbě přidělaný? Vzhledem k těm silám, by to stačilo přilepit a ani se s tím nešroubovat 

podle mě se lineáry usazujou tak aby byly rovně a e podle zatížení.. takže i nezatíženej lineár by se měl usadit rovně, v nějaké hodně úzké toleranci.. a to takhle prostě není.. to že se to hejbe neznamená že je to OK..
nicméně já už nemám síly diskutovat o ničem.. omezil jsem psaní na fórum.. ono lidi kteří o tom vědí houby jsou spokojenější, tak jim nebudu kazit iluze..
nicméně já už nemám síly diskutovat o ničem.. omezil jsem psaní na fórum.. ono lidi kteří o tom vědí houby jsou spokojenější, tak jim nebudu kazit iluze..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS: ale no tak, rozlišuj stroje pro výrobu a stroje u kterých je hlavním produktem radost z toho, že se to hejbe.
no tak když to bereš takhle..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
- Pepa z depa
vypadá to na pěknou mašinku, postuj fotky a nevěř nikomu, kdo má ve větě slovo "nejde" znám pár mladých lidí co dokáží nasadit takové tempo, že jsem fakt čuměl a to si myslím že umím máknout
jde o to, že my musíme řešit k CNCéčku ještě rodinu, bydlení, splátky, SIPO, zaměstnání, případně podnikání a jiné elementy, které neuvěřitelně berou cenný čas, student má času 100% a to se pak dělá ... tak se nepusť brutal tempa, stanov si časový rozvrh a makej - držím všechny pěsti 

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
-
hele RaS víš co udělej video návod jak správně usadit linery co a jak ono všichni nepracuji s profi mašinami ani nejsou strojaři ani nepracují pro NASA , FBI .
Jak by se někdo ptal tak místo toho psát neumíš číst , lidi jsou líní dtd.. bys tam hodil odkaz na ten video návod určitě by bylo všechno jiné
Jak by se někdo ptal tak místo toho psát neumíš číst , lidi jsou líní dtd.. bys tam hodil odkaz na ten video návod určitě by bylo všechno jiné

Když jsem procházel fórum, tak jsem tam našel kolem osazování lineárů hodně informací. Takže se to tady určitě najít dá.
Já jsem si z toho odnesl jednoduchou představu - vyfrézovat drážku, do jí jednou hranou opřít ten lineár, druhou stranu domáčknout např. válečkem z ložiska a šroubem se zápustnou hlavou.
Ale zrovna pro ten osazovací automat by se mi to zdálo možná trochu zbytečné. Ten borec na to má minimum času a asi nebude mít žádné extra strojové vybavení. Ten automat bude mít minimální namáhání. Podle mě tam použil lineár a ne nějaké levnější tyče jen proto, že se s tím lineárem líp dělá.
Takže já bych to na jeho místě možná udělal taky tak. K té základní desce bych svorkama dočasně fest přitáhl nějaké ocelové pravítko, k němu srovnal ten lineár a dotáhnul. Podle mě to musí (minimálně do doby obhájení balakářské práce) naprosto v pohodě vyhovět. I když to asi opravdovým strojařům kroutí střevy.
Já jsem si z toho odnesl jednoduchou představu - vyfrézovat drážku, do jí jednou hranou opřít ten lineár, druhou stranu domáčknout např. válečkem z ložiska a šroubem se zápustnou hlavou.
Ale zrovna pro ten osazovací automat by se mi to zdálo možná trochu zbytečné. Ten borec na to má minimum času a asi nebude mít žádné extra strojové vybavení. Ten automat bude mít minimální namáhání. Podle mě tam použil lineár a ne nějaké levnější tyče jen proto, že se s tím lineárem líp dělá.
Takže já bych to na jeho místě možná udělal taky tak. K té základní desce bych svorkama dočasně fest přitáhl nějaké ocelové pravítko, k němu srovnal ten lineár a dotáhnul. Podle mě to musí (minimálně do doby obhájení balakářské práce) naprosto v pohodě vyhovět. I když to asi opravdovým strojařům kroutí střevy.
To by byla stejně jenom přehlídka ztraceného času. Na toto téma tu už bylo napsáno až moc. A patrně to skoro nikdo nečte. Je to marný, je to marný, je to marný...bobik123123147 píše:hele RaS víš co udělej video návod jak správně usadit linery co a jak ono všichni nepracuji s profi mašinami ani nejsou strojaři ...
koho to zajímá si to najde, tady na tom fóru toho Josef napsal na bakalářku, já taky dost, katalogy výrobců vedení jsou volně k dispozici každému takže stačí umět číst.. dokonce stačí ještě míň stačí si prohlídnout obrázky... a mě už taky věčně nebaví psát to samé.. jak jsem psal lepší je kolikrát nevědět nic, nějak to udělat.. pak nejseš tak nasranej že nic nevíš..bobik123123147 píše:hele RaS víš co udělej video návod jak správně usadit linery co a jak ono všichni nepracuji s profi mašinami ani nejsou strojaři ani nepracují pro NASA , FBI .

teď jsem s jedním řešil frézku, nevěděl o tom nic a jen jsem mu řekl co kde má číst, překopal jsem mu pár návrhů atd. .chudák teď už neví co a jak má stavět, předtím měl jasnou představu, že za pár tisíc že bude mít frézku, dneska toho ví asi tak 100x tolik ale pořád je to desetina toho co potřebuje.. ale on alespoň používá hlavu, příjde s návrhem a nechce vše na talíři...
jinak s těma mašinama jak jsi psal, to je právě ten paradox...tady se vymejšlej kolikrát krkolomný řešení který jsou nevyrobitelný, místo strojařsky jednoduchého levného řešení, např uložení ložisek, každej bude vymejšlet takovou kravinu že to musí soustružit na dvě upnutí, nesmyslná složitost.. další má rovnou velkou desku a začne vymejšlet uchycení domku šroubu z boku desky a pak se diví, že mu nikdo nechce vyvrtat díry z boku, a když je tam udělá tak zjistí že to neběží, ohejbá atd.. místo toho aby ten domek chytil zeshora na kolíky udělané na jedno upnutí se vším najednou.. a to je pořád dokola...
jo do drážek, to je druhej level konstruktéra ovšem taky špatnej 

Trochu to tu prehanate, vsak je jasne, ze toto je bakalarka, kde je treba ukazat principialnu funkcnost produktu + prezentovat technicku zrucnost a vyspelost konstruktera (montaz linearov by mu mohla byt vytknuta ako principialne nespravna). Uz to, ze zakladatel vlakna ma pristup k malej CNC masinke je "frajerina" a velmi mu pomoze aspon poukazat na mozne riesenie osadzovacieho automatu. Myslim si, ze jednym prispevkom treba poukazat na vseobecne nespravnu montaz inearov, no v tomto pripade je vzhladom na sily a malu zivotnost stroja (prezentacia a mozno sem-tam par vzorkov) dostatocna.
Je super, ze skuseni harcovnici ako je RaS sa snazia kazdemu ukazat spravny smer, no niekedy staci k takejto veci naozaj jeden prispevok a nezahltit vlakno hecovanim sa k to ma vacsiu "100%" pravdu, pricom sa neprihliada na urcenie stroja a technicke moznosti vyroby, ktoru ma ten ci onen zakladatel vlakna. Hlavne, ked ide o mladez...
Je super, ze skuseni harcovnici ako je RaS sa snazia kazdemu ukazat spravny smer, no niekedy staci k takejto veci naozaj jeden prispevok a nezahltit vlakno hecovanim sa k to ma vacsiu "100%" pravdu, pricom sa neprihliada na urcenie stroja a technicke moznosti vyroby, ktoru ma ten ci onen zakladatel vlakna. Hlavne, ked ide o mladez...
- JackAnthonyP
Tak. Drž sa chlape, stresu máš v tej škole asi dost. Ukáž im že sa to hýbe a páni profesori budú nadšený, že ešte niekdo robí aj čo si čo sa v realite hýbe, nielen nejaku science od PC a farebné simulácie! A vo vo vo to tady de 

Aspire 9.5, Armote Gravos
Napatří to k SMD osazovacímu automatu, ale když už se tady rozjela ta debata o usazení lineárů...
Zrovna jsem se vrátil z veletrhu Amper. Díval jsem se tam na velkou mašinu pro průmyslový sítotisk, nějací Rakušáci. Mašina jako kráva za moc mega. Ten stírací mechanismus jezdil po lineárech. No a ty lineáry byly jen položené a přišroubované na čtvercových hliníkových profilech (lineár asi 25mm, ty nosné profily cca 100x100). A to tam určitě působí mnohem větší síly, než budou pri osazování SMD.
Tím samozřejmě nechci říct, že je to tak správně. Jen že je asi dobré zvážit i určení.
Zrovna jsem se vrátil z veletrhu Amper. Díval jsem se tam na velkou mašinu pro průmyslový sítotisk, nějací Rakušáci. Mašina jako kráva za moc mega. Ten stírací mechanismus jezdil po lineárech. No a ty lineáry byly jen položené a přišroubované na čtvercových hliníkových profilech (lineár asi 25mm, ty nosné profily cca 100x100). A to tam určitě působí mnohem větší síly, než budou pri osazování SMD.
Tím samozřejmě nechci říct, že je to tak správně. Jen že je asi dobré zvážit i určení.