Je to: Soustruh na kov CQ9318
Nebyla to špatná volba, kovové zuby převodů, rychloupínák koníka, spolehlivý chod, přijatelná přesnost, atd. Tyto samozřejmosti často u jiných soustruhů v této cenové kategorii budete těžko hledat

Po nějakém čase mi začala hlavou vrtat myšlenka rozšířit ho o vertikální suport, aby se na něm daly dělat drobné frézovací práce...
Frézovat na soustruhu mi připadalo cenově a prostorově schůdnější, než pořizovat frézku...
To jsem ještě netušil, že na trhu prodejci požadují za frézovací suport 4-8 tisíc

Byl jsem odhodlán svůj soustruh o tuto možnost rozšířit, ale zaplatit za tu legraci polovinu ceny soustruhu se mi nechtělo...
Nakonec jsem našel řešení, sice nevyniká dokonalou tuhostí a velkým zdvihem- 35mm, ale za 1.300Kč lze udělat nějaký ten kompromis a funguje to nad očekávání dobře

Použil jsem k tomu na L-profilu připevněný příčný suport s upínacíma T-drážkama, určený původně pro Unimat 1 -> Metalllinie
Příčné saně Ganzmetall
Ti co vlastní stroje vážící nad 100kg a s cenou nad 100tis.Kč by určitě ohrnovali nos, ale na domácí bastlení při ubírání po desetinkách je to použitelná cesta k cíli