Frézování na soustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Aku

16. 1. 2015, 6:12

Nějaký rok jsem majitelem malého soustruhu- no malého lože má půl metru :-)
Je to: Soustruh na kov CQ9318
Nebyla to špatná volba, kovové zuby převodů, rychloupínák koníka, spolehlivý chod, přijatelná přesnost, atd. Tyto samozřejmosti často u jiných soustruhů v této cenové kategorii budete těžko hledat :-)
Po nějakém čase mi začala hlavou vrtat myšlenka rozšířit ho o vertikální suport, aby se na něm daly dělat drobné frézovací práce...
Frézovat na soustruhu mi připadalo cenově a prostorově schůdnější, než pořizovat frézku...
To jsem ještě netušil, že na trhu prodejci požadují za frézovací suport 4-8 tisíc :-(
Byl jsem odhodlán svůj soustruh o tuto možnost rozšířit, ale zaplatit za tu legraci polovinu ceny soustruhu se mi nechtělo...
Nakonec jsem našel řešení, sice nevyniká dokonalou tuhostí a velkým zdvihem- 35mm, ale za 1.300Kč lze udělat nějaký ten kompromis a funguje to nad očekávání dobře :-)
Použil jsem k tomu na L-profilu připevněný příčný suport s upínacíma T-drážkama, určený původně pro Unimat 1 -> Metalllinie
Příčné saně Ganzmetall
Ti co vlastní stroje vážící nad 100kg a s cenou nad 100tis.Kč by určitě ohrnovali nos, ale na domácí bastlení při ubírání po desetinkách je to použitelná cesta k cíli :-)
Miller
Sponzor fora

16. 1. 2015, 7:48

Když tak to vyfoť, tady jsou obrázky vítány !
Mini soustruh SC-4
Aku

16. 1. 2015, 9:20

P1165388.JPG
P1165389.JPG
Dobrá, zkusím přidat pár obrázků :-)
Použil jsem 5mm silný ocelový L profil, protože jsem ho měl po ruce, ale doporučoval bych použít ještě silnější, případně uchytit místo nožové hlavy, ale co každý ať se s tím popere jak umí a přidá vlastní zkušenost :-)
Zatím jsem zkoušel frézovat jen neželezné kovy frézou o průměru 9mm, probíhalo to bez nadměrného hluku a vibrací, ale věřím, že s citem a trpělivostí půjde frézovat i ocel vhodná k obrábění.
markus

16. 1. 2015, 10:18

Tak já se přidám se svým skromným názorem. Tento soustruh(CQ 9318) také vlastnim a jsem s ním spokojen. Také jsem chtěl na něm frézovat a jak moc. Dokonce jsem spoustu hodin strávil výrobou frézovacího přípravku-viz příloha, ale jaké bylo moje zklamání, když jsem zjitil, že tento způsob obrábění se nedá nazvat frézováním. Ano, možná mikro drobnosti, nebo měkčí materiály ale ten soustruh je tak hubenej, že se v železe třese jak ratlik. Takže za mě frézovat nee. Ale nechci nikoho odrazovat. Kdo nic nezkusí, nic také nezíská.
Přílohy
DSC00684.jpg
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“