Vřeteno KRESS hazivost
No ono je to těžko na jednu stranu si říkám že když na tom kresu zku... tu hřídel tak koupím novou + ložiska přelisuju to a jedu dál , ale co to čínské vřeteno to můžu zahodit .
škoda že kress nemá er11 nebo er16 aspoň by šli použít do budoucna kleštiny . ty taky nejsou zrovna levné .
škoda že kress nemá er11 nebo er16 aspoň by šli použít do budoucna kleštiny . ty taky nejsou zrovna levné .
tak nějak mi to pořád šrotuje a nahlodali jste mě na toho číňana
.
co bych měl hledat ? a na co si dát pozor ?
Asi by to chtělo čtyři ložiska.
jaký je rozdíl mezi 65 a 80 mm provedením ?
našel jsem tohle http://www.ebay.com/itm/FOUR-BEARING-65 ... 1032591193
ta cena je srovnatelná s kressem .
nebo máte neco odzkoušené ? mám limit tak 8 tis. samozřejmě včetně inventoru

co bych měl hledat ? a na co si dát pozor ?
Asi by to chtělo čtyři ložiska.
jaký je rozdíl mezi 65 a 80 mm provedením ?
našel jsem tohle http://www.ebay.com/itm/FOUR-BEARING-65 ... 1032591193
ta cena je srovnatelná s kressem .
nebo máte neco odzkoušené ? mám limit tak 8 tis. samozřejmě včetně inventoru

tak asi takhle...
už jsi z Kresse tu hřídel někdy vyndával? Není to nic moc, já vzal rozbrusku a sprostě jsem to vyřezal....
Jinak za sebe....
Ještě tu mám starou Narexku, no a pochopitelně Atase. Toho mám jen na fajnovou práci. Když krouhám něco, kde "stovka není žádná míra (a to narexíček je docela falnovej, ještě stará výroba), tak šup s ním do "Zetka". Jediná nevýhoda je ten "kravál", ale to je daň za komutátorovej motor.
zrovna někdy v pondělí jsem byl línej přehodit vřetena, a Narex zvládnul přesnost ve stovce, jenže, já mám ještě starýho, z roku 96, dneska už to taky není, co to tenkrát bývalo, njn, je to nástroj do ruky (tedy to je hláška od výrobce), to snad je dnes přesnější i ta Makita
no a nebo je třetí možnost...
sehnat si kvalitní hřidel, pak pěkně poprosit "Pana Mistra tumlíka", zda by ti nevyrobil uložení, a pak zaprudit "luboše", aby udělal pohon.
Ale to je běh na dlouhou trať, bo oba pánové toho mají IMHO víc než dost.
Asi být tebou, šel bych do "číňana", ale vybírej, a sáhni po "vodníkovi"... Jasně, je to sraní navíc, ale zbytečně nefouká do špon
už jsi z Kresse tu hřídel někdy vyndával? Není to nic moc, já vzal rozbrusku a sprostě jsem to vyřezal....
Jinak za sebe....
Ještě tu mám starou Narexku, no a pochopitelně Atase. Toho mám jen na fajnovou práci. Když krouhám něco, kde "stovka není žádná míra (a to narexíček je docela falnovej, ještě stará výroba), tak šup s ním do "Zetka". Jediná nevýhoda je ten "kravál", ale to je daň za komutátorovej motor.
zrovna někdy v pondělí jsem byl línej přehodit vřetena, a Narex zvládnul přesnost ve stovce, jenže, já mám ještě starýho, z roku 96, dneska už to taky není, co to tenkrát bývalo, njn, je to nástroj do ruky (tedy to je hláška od výrobce), to snad je dnes přesnější i ta Makita
no a nebo je třetí možnost...
sehnat si kvalitní hřidel, pak pěkně poprosit "Pana Mistra tumlíka", zda by ti nevyrobil uložení, a pak zaprudit "luboše", aby udělal pohon.
Ale to je běh na dlouhou trať, bo oba pánové toho mají IMHO víc než dost.
Asi být tebou, šel bych do "číňana", ale vybírej, a sáhni po "vodníkovi"... Jasně, je to sraní navíc, ale zbytečně nefouká do špon

azamo, taky jsem přiznám, že nevěřícně koukám. všichni ti tady v podstatě radí číňana a ty raděj kresse. Po velice drahých zkušenostech člověk bohužel zjistí, že kvalitní a levné univerzální nářadí v podstatě neexistuje. Vždy je to nějaký kompromis. Převážně větší a nebo ještě větší. Ale pokud se rozhodneš pro číňana, tak do 8 000,- ho seženeš.
Ono je to skoro jedno od koho ho vemeš, mám pocit, že to všichni bouchají na jedné louce a pak prodává 1000 prodejců. Někdo tvrdí japonská ložiska, jiný zase německá. Hledal bych ho od někoho kdo ho prodává z UK. Je to pak jednodušší reklamace v případě problémů a vyjde tě to levněji. Rozhodni se jaké kleštiny. No a pak je taky dost rozdíl v průměru vřetena. Narazil jsem na vřetena průměru 65mm (většinou chlazená vzduchem, ale i vodou bývají) a pak na vřetena průměr 80mm. Průměr 80mm je novější typ. Jsou také výrazně těžší. Většinou mají všechna vřetena max otáčky 24000. Spodní se ale liší. Stařší vřetena 8000, novější 3000 (nemám zkušenosti jak fungují, mám starší typ vřetena). Bacha na to, oni často píší 0-24000, ale pak menším písmem něco jiného. Jinak si myslím, že je to jen o tom, co tam kdo napíše, protože net snese všechno.
Takže bych hledal vřeteno průměr 80mm chlazené vodou, spodní hranice 3000 otáček, z anglie s kleštinama co si představuješ.
Jinak to co si vybral je přesně starší typ vodou chlazeného vřetena. průměr 65 a minimální otáčky jsou 8000 i když píšou 0-24000. Což ale není být nutně špatně.
Ono je to skoro jedno od koho ho vemeš, mám pocit, že to všichni bouchají na jedné louce a pak prodává 1000 prodejců. Někdo tvrdí japonská ložiska, jiný zase německá. Hledal bych ho od někoho kdo ho prodává z UK. Je to pak jednodušší reklamace v případě problémů a vyjde tě to levněji. Rozhodni se jaké kleštiny. No a pak je taky dost rozdíl v průměru vřetena. Narazil jsem na vřetena průměru 65mm (většinou chlazená vzduchem, ale i vodou bývají) a pak na vřetena průměr 80mm. Průměr 80mm je novější typ. Jsou také výrazně těžší. Většinou mají všechna vřetena max otáčky 24000. Spodní se ale liší. Stařší vřetena 8000, novější 3000 (nemám zkušenosti jak fungují, mám starší typ vřetena). Bacha na to, oni často píší 0-24000, ale pak menším písmem něco jiného. Jinak si myslím, že je to jen o tom, co tam kdo napíše, protože net snese všechno.
Takže bych hledal vřeteno průměr 80mm chlazené vodou, spodní hranice 3000 otáček, z anglie s kleštinama co si představuješ.
Jinak to co si vybral je přesně starší typ vodou chlazeného vřetena. průměr 65 a minimální otáčky jsou 8000 i když píšou 0-24000. Což ale není být nutně špatně.
Mám kresse 1051-1 už asi třetím rokem - frézuji tak v průměru 4 hodiny týdně. Onehdy jsem jej rozebíral a uhlíky jsou v půlce..
Frézuji pouze dřevo a plast, vyjímečně občas něco gravíruju do mosazi.
Řekl bych že s těch různých "přímých brusek" je kress nejtišší. Já jsem s ním relativně spokojen, ale pokud bych se měl rozhodovat znovu jaké vřeteno, tak bych šel do doho vodníka z číny.....
Frézuji pouze dřevo a plast, vyjímečně občas něco gravíruju do mosazi.
Řekl bych že s těch různých "přímých brusek" je kress nejtišší. Já jsem s ním relativně spokojen, ale pokud bych se měl rozhodovat znovu jaké vřeteno, tak bych šel do doho vodníka z číny.....
díky všem za rady .
tak nakonec jsem dospěl k tomuto http://www.ebay.com/itm/170745856814?_t ... EBIDX%3AIT
tak nakonec jsem dospěl k tomuto http://www.ebay.com/itm/170745856814?_t ... EBIDX%3AIT
A čím by to spodní otáčky měly být omezené? Když nastavím na frekvenčním měniči 5 Hz, tak to prostě pojede 300 RPM.nexus06 píše:Spodní se ale liší. Stařší vřetena 8000, novější 3000 (nemám zkušenosti jak fungují, mám starší typ vřetena). Bacha na to, oni často píší 0-24000, ale pak menším písmem něco jiného. Jinak si myslím, že je to jen o tom, co tam kdo napíše, protože net snese všechno.
U vzduchem chlazeného může být spodní limit proto, že při nižších otáčkách by se už nestačil uchladit. Ale u vodníka to snad musí být jedno.
Samozřejmě to při nízkých otáčkách (a tedy při příslušně sníženém napětí) bude mít houby sílu, ale to bude platit, ať je tam napsáno omezení 3000 nebo 8000 RPM. Takže bych tomu údaji 0-24000 klidně věřil.
Napiš pak prosím jak to proběhlo s celnicí, jestli to bylo opravdu z UK a tedy bez cla a DPH, nebo jestli to bylo nějaké šidítko (třeba z bezcelního skladu v UK nebo podobně).azamo píše:díky všem za rady .
jo jo určitě písnu .
ty otáčky mi taky nejsou jasné řekl bych že je to tak jak píše Mex .
A taky při třech tis. otáčkách to stejně nebude mít žádnou sílu .
Jediné co mě přijde logické tak že 80mm verze má zřejmě větší průměr rotoru a tím pádem i větší krouťák v menších otáčkách .
ty otáčky mi taky nejsou jasné řekl bych že je to tak jak píše Mex .
A taky při třech tis. otáčkách to stejně nebude mít žádnou sílu .
Jediné co mě přijde logické tak že 80mm verze má zřejmě větší průměr rotoru a tím pádem i větší krouťák v menších otáčkách .
Shipping je z UK, takže se to celnici vyhne a žádné další poplatky se nekonají
No a pokud to budete brat exaktně, tak ano, točit se to skutečně bude. Má to však takový malý problém. Nic s tím neobrobíte, protože vám to zastaví i větřík. Do určité frekvence tam prostě nebude žádný moment, aby to dokázalo obrábět. Takže ano, roztočíte ho, ale po najetí do materiálu zlomíte frézu, protože se zastaví. No když bude větší tak možná nezlomíte, ale rozhodně se žádná obráběná tříska konat nebude. Moment se koná až od určité frekvence a to je právě oněch 3 -8000 otáček podle typu vřetena
No a pokud to budete brat exaktně, tak ano, točit se to skutečně bude. Má to však takový malý problém. Nic s tím neobrobíte, protože vám to zastaví i větřík. Do určité frekvence tam prostě nebude žádný moment, aby to dokázalo obrábět. Takže ano, roztočíte ho, ale po najetí do materiálu zlomíte frézu, protože se zastaví. No když bude větší tak možná nezlomíte, ale rozhodně se žádná obráběná tříska konat nebude. Moment se koná až od určité frekvence a to je právě oněch 3 -8000 otáček podle typu vřetena

nevíte někdo jaký je rozdíl mezi těma položkama k1 k2 k3 .. ? co to znamená ?
http://stores.ebay.com/wholesalermultif ... 634.c0.m14
http://stores.ebay.com/wholesalermultif ... 634.c0.m14
tak dnes objednáno
http://www.ebay.com/itm/170746857178?ss ... 1423.l2649
tož uvidíme co přijde .
Tak nakonec jsem šel do 2.2 kw vodník kleština ER20
jsou u toho i kleštiny jen nevím jak to je. Jestli do 4mm kleštiny upnu 3.175 frézku nebo musí být kleština spec 3.175 .

http://www.ebay.com/itm/170746857178?ss ... 1423.l2649
tož uvidíme co přijde .
Tak nakonec jsem šel do 2.2 kw vodník kleština ER20
jsou u toho i kleštiny jen nevím jak to je. Jestli do 4mm kleštiny upnu 3.175 frézku nebo musí být kleština spec 3.175 .