digitální odmerovani

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2015, 1:37

Nektere zobrazovace to umi secist, nektere umi i prepocet kdyz je to treba pod uhlem kdy se to rozpocitava soucasne do dvou os
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Miller
Sponzor fora

18. 1. 2015, 2:19

Pokusím se to napsat podrobněji. IMHO reálné to je, realistické ne. Pokud znáš (nebo jsi schopný odvodit) formát dat ze snímače, navrhneš patřičný interface a data zpracuješ nějakým mikročipem - to sčítání různých vstupů a zobrazení výsledku je pak triviální funkce. Lze na to jít i jinak, kdysi dávno se snímaly budící úrovně signálů na segmentovém displeji u "vědeckých" kapesních kalkulaček - protože tento formát byl známý - a dál se, po zpracování, např. vytiskly na tiskárně. Fungovalo by to i dnes a obešlo by se to zjišťování původního formátu dat - další postup by ale byl stejný, mikročip atd. Na netu jsem žádné řešení dosud neobjevil, možná i proto, že dražší DRO obvykle sčítání os mají a možná i proto, že Anglosasové většinou mají nožový suport natočený pod jistým úhlem, takže při jeho posuvu je přírůstek (v obou osách) funkcí tohoto úhlu - takže by se musel přidat ještě úhlový snímač.
Ale já mám tento týden pesimistickou náladu, třeba ti někdo šikovnější poradí lépe :wink:
Mini soustruh SC-4
sergio

18. 1. 2015, 4:39

Aha, no tak to je slozite. Ja doufal v neco co jednoduzsiho. To spis asi udelam klicku na sroub automatickeho posuvu a rozpojim pohon na tento sroub a budu to tocit rucne. nebo druha moznost dopocitavat udaje rucne. tzn automatickym posuvem najedu treba 45,78mm a malym suportem si dojedu tech 4,22mm (50,00-45,78) ale bude to opruz stale dopocitavat.
Miller
Sponzor fora

18. 1. 2015, 5:21

No, myslím, že to tak strašné není :) , dělá se to trochu jinak - najedeš nožem "naprázdno" na cílovou souřadnici a vynuluješ a pak couvneš na začátek obrábění, takže když spustíš posuv, souřadnice se odčítá k nule. Když zastavíš autoposuv, dojedeš tím nožovým (taky znulovaným) jen přesně stejnou hodnotu.
Mini soustruh SC-4
sergio

18. 1. 2015, 6:20

za předpokladu že auto posuv vypnu vždy ve stejné hodnote. Teda pokud se nemýlím
Miller
Sponzor fora

18. 1. 2015, 7:37

Mýlíš, na místě vypnutí nezáleží! Ještě jednou, zhruba podle tvého příkladu: Mám vynulovaný displej podélného posuvu v místě, kde bude start obrábění, najedu tedy kličkou na souřadnici 50mm, zase vynuluju a odcouvám zpátky na start. Teď bych měl mít na displeji číslo 50mm. Spustím autoposuv, ale kousek před dosažením nuly zastavím, na displeji mám třeba 2,5mm. Teď vynuluju starou hodnotu na druhém displeji (snímače nožového suportu) a "dokličkuju" na hodnotu 2,5mm. Líp to říct neumím :D
Mini soustruh SC-4
sergio

18. 1. 2015, 8:35

Aha uz chapu. Dekuji za vysvetleni chvili mi to trvalo.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“