Jak otočit obrobek v Surfcamu

CAM software
stro1

6. 11. 2014, 11:33

..........
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:30, celkem upraveno 1 x.
tomi

6. 11. 2014, 8:01

Myslím že pro umístění obrobku do výchozí konstrukční roviny je vhodné uložit model jako parasolid, respektive v Solidworksu si udělat souřadný systém(například "souřadný systém1")- uložit jako parasolid-zvolit možnosti-výstupní
souřadný systém-tam zadat "souřadný systém1". Obrobek se potom s Surfcamu načte přesně tak, jak je potřeba.
Samozřejmě je to možné dělat až v SurfCamu, ale když někdo chce mít vždy načtený obrobek z 1.strany v pohledu shora, je toto nejlepší řešení.
V Surfcamu se roviny nejčastěji tvoří 3 body, ale mnohdy se hodí i další možnosti: bod-úsečka; normálově a aktuální pohled.
Otáčení kolem osy atd. je zbytečné
stro1 píše:pro Ruffa:
Nicméně, padla zde i otázka jednoho uživatele kolik stojí HSMWorks. Raději se ptejme kolik stojí Surfcam + Solidworks. Pak dělejme závěry. Nehledě na fakt, že uživatel se musí učit dva úplně rozdílné systémy + zaškolení + čas.
Copak k HSMWorksu není třeba Solidworks?

Jinak za sebe tvrdím, že 2D (vrtání, kontury, drážky....) programování je v Surfcamu pro znalého programu rychlejší než programování v HSMWorks. Navíc na jednodušší díly nemusím dělat model, ale pouze "čáry" drátového modelu.
Každý program má své výhody a nevýhody, přesto si myslím že Surfcam je velice slušný program a dává programátorovi mnohem větší dohled nad dráhami.
stro1

7. 11. 2014, 5:42

.............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:30, celkem upraveno 1 x.
RaS

7. 11. 2014, 7:03

mě to připomíná jak když tady někdo vymejšlí všelijaké nesmyslné konstrukce, které jsou těžko vyrobitelné z principu strojařsky zmršené a ve finále složitější a dražší a když jim člověk poradí cestu správnou, ověřenou, technicky dokonalou a výrobně jednodušší a tedy i levnější (viz třeba uložení lineáru, ložisek ve vřetenu ...) tak se stejně dočká nesmyslné diskuze a stavitel si to mnohdy udělá podle sebe zmršeně... každej má svůj mozek, své peníze tak ať si dělá co chce..
spousta lidí je prostě na něco zvyklá a nebude měnit své zvyklosti jen proto že někdo z fóra řekne, že by něco mohlo být jinak.. pokud člověk dělá "jednoduché věci "tak se dá psát G kód i ručně a mnohdy je to pro mnoho operací i rychlejší než modelovat a Camovat - takovejm lidem prostě vliv CAMu nevysvětlíš a budou ti tvrdit že to tak dělaj léta a že jim to stačí... taky je potřeba vzít v úvahu to jestli dělám jeden dva kusy nebo stovky, na jednom kuse stejně nevíc času sežere vlastní programování a vymyšlení a ověření strategie a to jestli mě program potom pojede hodinu nebo dvě, když mě to celé dohromady zabere den práce je "skoro" jedno.. až jich budu dělat 100ky, tisíce tak mě každá minuta obrábění navíc stojí peníze..
takže pro mě za mě ať si každej dělá co chce s čím chce a komu není rady tomu není pomoci..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2014, 7:35

stro1 píše:Za pár let se role obrátí, stařičký bude HSMWorks (Surfcam doufám již zanikne) a já nebudu zastánce HSMWorksu, ale zase budu fandit novému softwaeru (tedy pokud budu stále na tomto světě a netrefí mě šlak od zastánců pravěkých CAM systémů) :D :D :D :D :D :D :D
Co se týká tohoto, s pobavením sleduju, jak si firmy produkující CAD a CAM pod sebou hromadně řežou větev. Doteď platilo, že když jsem za takový software vysolil částku řádu 10^5 Kč, že se ho budu držet už jen z principu ochrany investice :-) Ale jak teď všichni hromadně propagují cloudová řešení a těší se na to, že tak násilím donutí průběžně platit i ty uživatele, kteří teď na placenou podporu a aktualizaci kašlou (jako třeba já v případě SolidWorks), tak jim zároveň dávají do ruky nástroj, jak bez jakýchkoliv nákladů na licence přejít ke konkurenci kdykoliv se jim zlíbí :-)
Aleš Procháska
Ruff

7. 11. 2014, 10:11

Pár předváděček jsem taky už viděl.90km/h - obrazně řečeno - neumím model "jenom oklikat a hotovo". Není to můj styl. To jak jede program na stroji je další věc. HSM možnosti Surfu docela využívám, včetně 2D Truemill, který se mi velmi líbí.

Teď se nebudu bavit o HSMWorksu, ale o "BestKemu", v kterém jsem několik věcí programoval. Z paměti uvedu výhody i nevýhody proti surfu.

Výhody :
Vygeneruje dráhy s ohledem na upínač. Obrovské plus.
Práce je v něm skutečně v některých případech velmi rychlá . Většinou je ale rychlejší proto, že se kašle na velmi pomalé verify a nějaké dolaďování.
Některé HSM strategie generují rychlejší dráhy s větším krokem a povrch vypadá lépe než ze Surfu s jemnějším krokem .
Generuje velikost polotovaru a názvy nástrojů do NC programu - vynikající pro Heidenhain.
Nastavuje rovinu rychloposuvu pro celý projekt + rovinu rychloposuvu pro každou dílčí operaci a kontroluje si rozdíly mezi nimi.
Přepočítá dráhu z jednoho nulového bodu do druhého bez toho, aby se znovu musela vybírat geometrie.
Není možné omylem přesunout operaci v jednom nul bodu do druhého nul bodu bez přepočtu.
Umožňuje editovat vybranou geometrii bez nutnosti znovu ji vybírat.
A dobrá , zmíním to taky -
jako nástavba SolidWorks umí pracovat se SolidWorks díly přímo, žádné převody do parasolidu nejsou nutné.
skvělá je možnost dodělat si rádiusy v koutech mezi plochami pro vyjíždění kulovkou
pěkné ikonky a ovladácí panely ne v zastaralém (a rychlém) MFC ale v moderním (a pomalém) dotNet (ironie).

Nevýhody:
Blbá správa nástrojů a materiálů, rychlejší je definovat nástroj znovu a nezabývat se materiály, než proklikávat tabulkami. To znamená problémy - například hausnumera ve stoupání závitu na závitníku , co se definoval už asi po stopáté, nebezpečné řezné podmínky do kaleného atd ( že nikoho nenapadne použít procesní šablonu, to je zas jiný problém).
Chyby ve strategiích 3D i 2D. Některé (zřejmě) nejdou ovlivnit - např.problémy s bočním úběrem programátor řešívá malováním odsazených kontur.
Manažer operací - nutnost pokaždé ručně vybírat, co se bude generovat do NC a co ne, musí se znovu pojmenovat NC soubor s programem.
Pomatené rozhraní, kdy snad každá strategie má jinak vypadající kartu s jinak rozmístěnými ovl.prvky.
Problémy s výběrem geometrie pro vrtání, kdy jde vybrat jen díru, ne např. bod. Pokud se vybírá rastr např. 500 děr přímo na modelu, výpočet trvá velmi dlouho.
Textboxy nepodporují zadávání výrazů, takže se nejprve musí počítat na kalkulačce a pak dosazovat.
Při generování programu pro jiný stroj, než byl definovaný na začátku projektu, je nutno nechat celý projekt přepočítat.
Nemožnost analýzy a editace vykreslené dráhy nástroje. Nemožnost během velmi pomalé verify pokračovat v práci.
Pomalé výpočty ve 3D a v některých případech i ve 2D.
Nemožnost rozjet současně 2 projekty.
Složité postprocesory - programátoři nejsou schopní řešit úpravy, nebo požadavky na změny sami. Když i (placená) technická podpora s tím má problémy, tak je něco špatně.
stro1

7. 11. 2014, 11:56

............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:31, celkem upraveno 2 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2014, 12:06

Ruff píše: Textboxy nepodporují zadávání výrazů, takže se nejprve musí počítat na kalkulačce a pak dosazovat.
Tohle zrovna není úplně přesné. Naopak výraz se dá napsat do každého textboxu, dokonce si jej zapamatuje a uloží jako výraz a po stisknutí F2 jej můžu editovat a navíc v něm můžu použít symbolické odkazy na ostatní boxy (nebo třeba parametry nástroje apod.), takže se při jejich změně celý výraz znova přepočítá s novými hodnotami.
Ruff píše: Při generování programu pro jiný stroj, než byl definovaný na začátku projektu, je nutno nechat celý projekt přepočítat.
To snad ne, vždyť stačí jen použít jiný postprocesor.
Ruff píše: Složité postprocesory - programátoři nejsou schopní řešit úpravy, nebo požadavky na změny sami. Když i (placená) technická podpora s tím má problémy, tak je něco špatně.
Mně ten systém postprocesorů naopak připadá velmi dobře vyřešený (i když bych věděl, co tam udělat lépe), v podstatě jsou to jen callbacky v javascriptu, ve kterém si můžu udělat co chci. Například seřizovací list se generuje postprocesorem, postprocesor pro pětiosu (spojitý i indexovaný režim) jsem si psal sám (pravda, kvůli jedné funkci jsem musel vznést dotaz na podporu).
Aleš Procháska
stro1

7. 11. 2014, 12:18

.........
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:31, celkem upraveno 1 x.
tomi

7. 11. 2014, 2:38

stro1 píše: ..........programování ve 2D v Surfcamu je jednodušší než v HSMWorksu..... Teď jsem spadl ze židle. To je kacířská myšlenka, až rebelistická. Dnes se půjdu snad opít hned z rána. :lol: :lol: :lol:
Psal jsem, že programování je RYCHLEJŠÍ, když už: "Jinak za sebe tvrdím, že 2D (vrtání, kontury, drážky....) programování je v Surfcamu pro znalého programu rychlejší než programování v HSMWorks."
Ale dobře, myslím že i jednodušší:
Kontura v Surfcamu -kliknu na začátek a konec, vyplňuji hloubku, krok při vyhrubování a nájezd. Vše v jednom panele, zadání netrvá více než 2 sekundy. Zadám vše co potřebuji
Kontura v HSMWorksu: pro zadání musím proklikat asi 4 panely, které se ještě mění podle nastavení: Nájezd na panelu geometrie, hloubky na panelu výšky, krok hrubování a další na panelu průchody a nájezdy korekce na panelu napojování.
Jestli je toto rychlejší a jednodušší, tak nevím...
Výběr nástroje to samé, v Surfcamu mnohem rychlejší.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2014, 3:29

Tohle já nedělám, jen kliknu na konturu a je-li to první kontura v sérii operací, tak vyberu nástroj. Zbytek je default a tím se nezabývám :-)
Aleš Procháska
stro1

7. 11. 2014, 4:39

............
tomi

7. 11. 2014, 5:19

Zatím jsem poslední příspěvek nečetl celý(doženu to až budu mít zítra čas), ale to nekritické smýšlení pro jeden produkt mi připadá jako na myego.cz, nebo ddworld.cz.
Edit: tak jsem to rychle přelouskal a... Nevím, obvykle se píše něco s dobrém matroši...
dodo_mt
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2014, 6:14

tomi ja som to mal na jazyku uz davnejsie... mozno su bratia :D

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
stro1

7. 11. 2014, 6:17

................
Odpovědět

Zpět na „CAM“