Díky.Cjuz píše:
Stolova vrtacka
No tu co mám doma je: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=23&t=15225novic píše:Cjuz akej znacky mas vrtacku ?
A ako sa prejavy pri vrtani vola na vretene ?
Uz je to nejaky ten cas co som vrtal stolovou a to bolo obdobie ze som toto neriesil len som vrtal
Vliv vůle je jasný - když se vrtá díra tak se vrták rozdrnčí a díra nemá kruhový tvar ani nesedí rozměr.
Taky když se dobře nevystředí tak špička sice v důlku, ale díra je nakonec nepatrně šikmo
Když se vůle vymezí je to super - akorát když se navrtávákem netrefíte přesně na důlek od důlčíku udělá to díru klidně o půl důlku vedle

Samozřejmě ani toto není ideální přístroj, ale už je použitelný
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
to je pěkná hovadinanovic píše:nad malou ceskou rozmyslam tiez ale to by som musel robit v dielny 400v pripojenie a to sa mi len koli vrtacke nechce prerabat
nevíš o čem mluvíš
s 3f rozvodem je jakýkoli točivý stroj někde úplně jinde
jestli máš problém natáhnout pár metrů kabelu......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nesouhlasím, ta radiální vůle na to nemá prakticky žádný vliv, vše co píšeš následně, je jen vlivem nesprávně naostřeného vrtáku a nevhodně zvolených otáček s ohledem na jeho průměrCjuz píše:Vliv vůle je jasný - když se vrtá díra tak se vrták rozdrnčí a díra nemá kruhový tvar ani nesedí rozměr.
Taky když se dobře nevystředí tak špička sice v důlku, ale díra je nakonec nepatrně šikmo
Když se vůle vymezí je to super - akorát když se navrtávákem netrefíte přesně na důlek od důlčíku udělá to díru klidně o půl důlku vedle![]()
Samozřejmě ani toto není ideální přístroj, ale už je použitelný

Tříhranné otvory vyvrtá vrták s nestejnou délkou ostří, pětihranné potom ten co má stejnou délku ostří ale vyosenou špici, to že drnčí je jen kvůli velkému úhlu hřbetu, s tím samozřejmě souvisí i uhnutí vrtáku z osy (opět nestejná délka břitů). Když budeš někdy vrtat předvrtaný otvor nebo i do plna větší průměr poznáš to jednoduše tak, že tříska musí odcházet od obou břitů stejně, jakmile bude odcházet jen od jednoho, tak nemáš stejně dlouhé břity a bude to táhnout na stranu, na vrtačce ti to uhne z osy a na soustruhu ti to udělá klidně o půl milimetru větší průměr otvoru

Kdo zná plovoucí rychloupínací hlavy co se používají na frézkách nebo soustruzích, tak ví, že tam je vůle jako prase a přesto se s tím dá pracovat přesně, vložka se opírá vzadu v ose o kalenou kuličku, stejně tak plovoucí bajonetové hlavy na revolver, tam je opět vůle o stran i půl milimetru a normálně se s tím dělá
...za jediného předpokladu a tím je správně naostřený vrták

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
To je zajímavé
Vrták úplně nový kvalitní. Na číně to dělá díru hroznou na vrtačce pěknou.
Nemůže to být tedy malou tuhostí celé sestavy - když na vrták zatlačím, vlastně napružím to Učko které má držet vrták a obrobek proti sobě. Pak vznikají chyby co popisuješ, neboť osa není a navíc se mění
V práci na hodně lajt stojanovce to dělá běžně. Doma na tom co mám, když byla vrtačka na litinové desce a sloup zkrácen dle vrtáku to vrtalo obstojně (tuhost U se mnohem zvětšila).
Nemůže to být tedy malou tuhostí celé sestavy - když na vrták zatlačím, vlastně napružím to Učko které má držet vrták a obrobek proti sobě. Pak vznikají chyby co popisuješ, neboť osa není a navíc se mění

V práci na hodně lajt stojanovce to dělá běžně. Doma na tom co mám, když byla vrtačka na litinové desce a sloup zkrácen dle vrtáku to vrtalo obstojně (tuhost U se mnohem zvětšila).
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jaké U myslíš (vyložení/sloup/stůl ?), každopádně jak jsem psal, nemyslím si, že to je radiální vůlí v pinole, netuším jaké nejmenší otáčky mají tyto vrtačky, tuhost by asi měla být všeobecně u jakéhokoli obrábění....Cjuz píše:To je zajímavé
Nemůže to být tedy malou tuhostí celé sestavy - když na vrták zatlačím, vlastně napružím to Učko které má držet vrták a obrobek proti sobě. Pak vznikají chyby co popisuješ, neboť osa není a navíc se mění![]()
Jestliže ti úplně nový, a jak píšeš kvalitní vrták neudělá kruhový tvar, ale předpokládám xhran, je důvod změnit dodavatele, to určitě není tuhostí ale vrtákem

Ještě mě napadlo, obrobek je fixovaný, nebo ho držíš v ruce?
http://www.tumlikovo.cz/
já nedávno koupil vrtáky z aukra - pán psal kvalita Stimzet a jsou pravo levý
jeden břit nabroušenej zprava druhej zleva- vrtá to uplně nahovno, ale je tomu uplně jedno jestli máš otáčky doprava nebo doleva
(jen doleva to cpe šponu dolů) toť jen k novejm vrtákům.. zajímalo by mě kde to vzal.. mám od něj balík asi 50ti kusů (5x různej průměr po 10ti, všechny nově zabalený) a všechny šmejdy na přebroušení..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jestliže vřeteno respektive pinola ve vrtačce glajdá tak natom nelze prostě nic a to jsou pak vyhozené peníze a nervy v pr..eli, já potřebuji dělat například toto: http://www.tumlikovo.cz/vyroba-souoseho ... e-vrtacce/" onclick="window.open(this.href);return false; a né se rozčilovat nad výrobou zmetků což u číňana prostě neexistuje vyrobit neco přesného
O "kvalitě " čínských výrobků už bylo napsáno dost. Vůli v pinole řešil tuším Potraviny a spočívá to v rezebrání vřetena a vyvrtání většího otvoru a naražení bronzového futra a když už je venku vřeteno, tak se vyplatí vyměnit i ložiska. Otázka je, zda se to celé "vyplatí". Problém těchto a podobných čínských vrtaček je, že s důvodu většího počtu rychlostí je mezi řemenici motoru a řemenici vřetene vložena ještě další řemenice a jsou tedy potřeba dva řemeny a ty napnout pouhým odtlačením motoru tak, aby to neprokluzovalo, je téměř nemožné. Řešením je ponechat pouze jeden řemen a vyměnit motor za třífázový s měničem a zase jsme u otázky, zda se to celé vyplatí. Jinak mám podobnou úchylku jako Mex a za 20 let jsem nenarazil na vřeteno bez vůle (aspoň v té nižší kategorii vrtaček). Jak je to u dnes vyráběných "profi", to nevím.
Baťa1 a to by na obycajnej vrtacke neslo spravit ?
Super navod to som veru nevedel ( keby to nevidim ani neveril ) ze by to tak slo spravit !
Tak chalani z vrtackou zatial nic nove ale cakam na jednu vs 16 uvidime co sa podari az nie risk bude einhell
Super navod to som veru nevedel ( keby to nevidim ani neveril ) ze by to tak slo spravit !
Tak chalani z vrtackou zatial nic nove ale cakam na jednu vs 16 uvidime co sa podari az nie risk bude einhell
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M