CNC frézka na dps

Cjuz
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2014, 9:18

Uff, diky za podporu od Engineera.
Ono nejde opravdu o sílu, ale o tuhost. Vezmi si že nástroj o průměru 0,2mm má podbroušení pár setin (pokud vůbec tolik) a ty jej chceš upnout na něco co lítá v desetinách a zajet s tím do mědi nalepené na skleněných vláknech spečených s pryskyřicí. Výsledek znamená zlomení nástroje nebo rychlé otupení. A ono zrušit na jedné desce jednu frézu se moc finančně nevyplatí.
Abys to mohl opravdu produktivně používat a měl radost s výrobku prošel bych si nejdříve co obnáší výroba DPS.

Zda ti stačí toto jako výsledek http://projektx.zcu.cz/vyrobkyF.htm nebo chceš něco lepšího.

Jo a podíval bych se i na druhou stranu mince:
http://www.colinbus.com/en/toebehoren_pcb_en.html
http://www.vyroba-dps.cz/www-vyroba-dps ... zovani-DPS
http://www.vyroba-dps.cz/www-vyroba-dps ... Variodrill
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
filka

29. 11. 2014, 9:21

tak nejlépe za hubičku :D jenže když něco najdu na smetáku tak to bude úplně jiné velikosti a budu muset další materiál nechat obrábět. Jinak je teda době že jsem se tu svěřil ale radost jste mi neudělali! Jsem si říkal jak to bude super a nic neutratím :D jinak směle dál s nápadama :)
filka

29. 11. 2014, 9:36

přemýšlel někdy někdo tady o použití elektroeroze na výrobu plošnáků? Vím že není sranda udělat elektroniku k tomu ale i tak, kdysy jsem se na něco takového koukal jak to dělali doma sice nic moc ale.....něco to dělalo :D jinak jak velkej rozdíl bude dělat ty tistáky frézou na to určenou a gravírovací jehlou?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2014, 11:23

filka píše:přemýšlel někdy někdo tady o použití elektroeroze na výrobu plošnáků? Vím že není sranda udělat elektroniku k tomu ale i tak, kdysy jsem se na něco takového koukal jak to dělali doma sice nic moc ale.....něco to dělalo :D jinak jak velkej rozdíl bude dělat ty tistáky frézou na to určenou a gravírovací jehlou?
Máš dojem, že sklolaminát je vodivej???
Poradím ti jinou věc ... a bude to fakt levný!!! :lol:
Popros nějakýho truhláře o špetku šelaku, sežeň trochu lihu a jeden lihovej fix (stačí i vypsanej - bude zadarmo). Rozmíchej šelak s lihem a obarvi to tím fixem. Pak si kup nálevkový trubičkový pero a spoje si namaluj a vyleptej v chloridu železitým.
To bude nejlevnější, nebudeš muset ani nic obrábět a dokonce ani běhat po šroťáku ... :)

Co je to fréza na tišťáky??? Já ji neznám??? Když dělám PLSP na SMD, tak potřebuju frézovat stopu širokou maximálně 0,2 nejhůř 0,3mm, máš dojem, že fréza tohohle průměru na tom bude u vibrující mašiny nějak líp než ta gravírovací jehla??? :lol:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2014, 11:27

Cjuz píše:Uff, diky za podporu od Engineera.
Ono nejde opravdu o sílu, ale o tuhost. Vezmi si že nástroj o průměru 0,2mm .............
http://projektx.zcu.cz/vyrobkyF.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Bingo :lol: takhle přesně vypadá vohlodanej plošňák z vibrující mašiny.
A největší maso je vyšmirglovat otřepy a vyčistit vyfrézovaný drážky od měděnýho prachu. :?
Mex

30. 11. 2014, 6:05

Borec to vyrobil fakt z toho, co dům dal. A to včetně "serv", a i do nich si ještě vlastnoručně udělal optické enkodéry.
Ten poslední odkaz je o tom, jak na tom frézuje tišťáky.

Nefunguje mu web, takže ty odkazy jsou do archivu.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a" onclick="window.open(this.href);return false;
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a" onclick="window.open(this.href);return false;
filka

30. 11. 2014, 8:33

Engineer píše:
filka píše:přemýšlel někdy někdo tady o použití elektroeroze na výrobu plošnáků? Vím že není sranda udělat elektroniku k tomu ale i tak, kdysy jsem se na něco takového koukal jak to dělali doma sice nic moc ale.....něco to dělalo :D jinak jak velkej rozdíl bude dělat ty tistáky frézou na to určenou a gravírovací jehlou?
Máš dojem, že sklolaminát je vodivej???
Poradím ti jinou věc ... a bude to fakt levný!!! :lol:
Popros nějakýho truhláře o špetku šelaku, sežeň trochu lihu a jeden lihovej fix (stačí i vypsanej - bude zadarmo). Rozmíchej šelak s lihem a obarvi to tím fixem. Pak si kup nálevkový trubičkový pero a spoje si namaluj a vyleptej v chloridu železitým.
To bude nejlevnější, nebudeš muset ani nic obrábět a dokonce ani běhat po šroťáku ... :)

Co je to fréza na tišťáky??? Já ji neznám??? Když dělám PLSP na SMD, tak potřebuju frézovat stopu širokou maximálně 0,2 nejhůř 0,3mm, máš dojem, že fréza tohohle průměru na tom bude u vibrující mašiny nějak líp než ta gravírovací jehla??? :lol:
jo opravdu mám dojem že měd je vodivá ;) ty máš dráty ještě v hliníku? Hele jen jsem se ptal jakej je výsledný rozdíl. Ono když koupíš frézu za 1000 a jehlu za 200 tak se to někde musí projevit.
Tak fajn teda zahazuji návrh a ted mi teda poradte z čeho udělat kostru? Nejvíc by se mi zamlouvalo ji odlít z nějak té hmoty.
Grad

30. 11. 2014, 9:25

Takže se nám ta diskuse pěkně rozběhla :wink: a mne z toho zatím plyne toto:
- pro požadované parametry je téměř jedno z jakého materiálu bude nosní konstrukce
- na max. délkách 200 mm I nebo U profilů vnitřní pnutí z výroby profilů si myslím konstrukci zásadně neovlivní, pokud se nebude svařovat - tj. volit konstrukci šroubovanou
- NEJDŮLEŽITĚJŠÍ pro požadovanou přesnost a dobrý výstup stroje (hezké DPS) bude LINEÁRNÍ VEDENÍ BEZ VŮLÍ - tj pečlivost provedení jednotlivýc dílů a jejích montáž a seřízení
- původní záměr konstrukce se mne líbí natolik, že uvažuji o jejim rozpracování a realizaci, bude li autor nápadu souhlasit :)

Dalším námětem pro diskusi je rozpracování metody výroby DPS na kterou odkazuje Mex tj. nalakovat měděnou vrstvu DPS roztokem lihu a kalafuny, ale místo škrabání drah pro jejích následné odleptání je do laku vypálit laserem, nějak obdobně jak to dělá Cjuz při zvýrazňování vyfrézovaných kontur ke konci videa tady:
https://www.youtube.com/watch?v=BgS4H-z ... h0mEcmUENQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Co o realizovatelnosi takového postupu soudíte?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2014, 10:17

filka píše:jo opravdu mám dojem že měd je vodivá ;) ty máš dráty ještě v hliníku? Hele jen jsem se ptal jakej je výsledný rozdíl. Ono když koupíš frézu za 1000 a jehlu za 200 tak se to někde musí projevit.
Tak fajn teda zahazuji návrh a ted mi teda poradte z čeho udělat kostru? Nejvíc by se mi zamlouvalo ji odlít z nějak té hmoty.
No evidentně nemá smysl s Tebou debatovat, viď Ta měď je na jakým podkladu? vodivým? V okamžiku kdy na tý folii vytvoříš ohraničený ostrůvek a budeš chtít tvořit dál reliéf spoje uvnitř tak se k němu povede proud asi vzduchem že? :lol:
A Tvoje představa, že kvalitu nástroje určuje jeho cena mně fakt pobavila ... kolik jsi toho už nafrézoval či nagravíroval, jistě spoustu ...
Kostru odlej z dentakrylu a vyplň to olověnejma brokama a mosaznejma pilinama, bude to mít potřebnej fundament a nebo oslov místní 3D tiskaře, třeba ti tu kostru někdo v rámci experimentů vytiskne.
filka

30. 11. 2014, 10:43

tak jasný že by se muselo postupova v obrábění tak aby byl vždy zaručen vodivý spoj. Ok tak když jsou si všechny nástroje rovny tak proč prodávat ty drahé? jinak jsem myslel spíš nějakej polymerbeton nebo něco podobného nebo nějakoj železobeton. Když s tím dělaj mosty prč bych si nemohl udělat molou frézku. Pár frézek je tu z toho udělaných tak mě zajímá jak se s tím pracuje a co to obnáší.
Jinak můj nápad z profilů použijte podle libosti rád uvidím výsledky :)
Naposledy upravil(a) filka dne 30. 11. 2014, 11:02, celkem upraveno 1 x.
RaS

30. 11. 2014, 11:02

nejdřív to má být skoro zadarmo a pak se přemejšlí o formování a odlévání polymerbetonu.. kup si na ebai nějaké levné lineáry nech to někde zafrézovat do nějakejch desek a budeš to mít asi nejlepší poměr cena /výkon .. čím menší nástroje tím ta frézka musí být přesnější.. jinak je akorád budeš ničit.. ale o tom se tady diskutuje dnes a denně.. každej by chtěl stavět a nakonec stejně nic nevypadne..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2014, 11:42

Tak jsem z nostalgie vyhrabal z bedny moje archivní kousky.
Je zde hezky vidět jak se požadavek na kvalitu měnil :D (bohužel škrabanou rýsovací jehlou jsem už nenašel - zesilovače na analogovou TV jsem asi vyhodil)

A dnes když chci jednu dvě desky na test využiji POOL servis.
DPS.jpg
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
filka

30. 11. 2014, 11:57

:D pěkný to si zaslouží zarámovat. Co ten beton ví někdo o tom něco?
picom

30. 11. 2014, 12:40

Stavět CNC na frézování mědi podle mne nemá smysl.
Na výrobu elektroniky v kusovce se dá použít univerzální desky, výroba fotocestou nebo kompletní výroba celé desky na zakázku.

CNC mašinku bych použil na vrtání, drážkování, frézování obrysů desek, čelních panelů, krabiček, gravírovaní popisů a pod.
filka

30. 11. 2014, 12:53

tak jako samozdřejmě by to zvládolo mnohem víc věcí ale jde mi hlavně o to aby to zvládlo dps. jsem elektrikáš a kolikrát potřebujem ve firmě plošnáky pod 0.4 mezeru mezi cestama a to fotocestou moc dobře nejde proto se ubírám touto cestou. Už jsem kdysi stavěl frézku ale byl jsem blbej, byla vlká a o tuhosti se nedalo mluvit. Co jsem za tu dobu vypozoroval tak spíš potřebuju obrábět malé věci naž velké které by se mi na tohle vlezlo a bylo by to přesné končně :D teda aspon tna tu desetinu bych to min chtěl
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“