Problém s Morse upínáním
tak jsem se pobavily...fidel47 píše:Já bych se toho výstružníku nebál...a pak bych se ho pokusil prodat na aukru za 100,-RaS píše:už vidím jak mu někdo bude ochotně půjčovat výstružník s tím že to má na dutinu vřeteneprotože ten výstružník by odešel a žádné vrypy by to neodstranilo.. to už to může rovnou levně přebrousit rovnou v mašině bez demontáže.. to má alespoň nějakej smysl..
Co by jste řekli

Naposledy upravil(a) fidel47 dne 25. 12. 2014, 6:14, celkem upraveno 1 x.
za mě je to blbost.. ale co na to vy děvčata nevím 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Něco jsem ohledně opravy MK dutiny hledal, a od použití brusné pasty přímo na stroji odrazují. Důvod je možné zatečení zbytků všude možně. Z podobného důvodu by se mi nechtělo brousit přímo na frézce. FN22 nemá na rybinách krycí měchy, takže prach se pak dostane všude možně.fidel47 píše:tak jsem se pobavily...fidel47 píše:Já bych se toho výstružníku nebál...a pak bych se ho pokusil prodat na aukru za 100,-RaS píše:už vidím jak mu někdo bude ochotně půjčovat výstružník s tím že to má na dutinu vřeteneprotože ten výstružník by odešel a žádné vrypy by to neodstranilo.. to už to může rovnou levně přebrousit rovnou v mašině bez demontáže.. to má alespoň nějakej smysl..
Co by jste řeklina to, vzít nástroj se shodným vnějším kuželem, nenést na něj brusnou pastu na zabrušování ventilů a ručním otáčením (sem a tam-nikoliv stále dokola v jednou směru) se pokusit zabrousit chyby na vnitřním kuželu? Také přemýšlím o opravě jedné dutiny a přebroušení rovnou v mašině přesahuje moje schopnosti.
V podstatě doporučovali použít výstružník, ale to šlo o odstranění rzi z kužele v dost špatném stavu. Pak se mělo pokračovat zaškrabáním.
Ono jde ještě o to, aby takový zákrok nerozhodil souosost. Jednak může dojít posunutí osy kužele vůči ose vřetene, nebo dokonce se dostat do úhlu. To bude v podstatě potřebovat hlídat i při zaškrabání.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
s výstružníkem sahat na kalenou vrstvu kužele je totální nesmysl - jedině rozumné řešení je vnitřní kužel přebrousit (tím nemyslím sahat smirglen na dutinu - to je úlet č.2 )fidel47 píše:... Já bych se toho výstružníku nebál...a pak bych se ho pokusil prodat na aukru za 100,-
To už mě taky napadlo. MK je jen o něco strmější a průměr MK4 je podobný s Me32. Trny by měly být MK4, protože je to na nich většinou napsané. Ale raději to ještě překontroluju. Kdyby to byl Me32 tak s MK4 kuželem by to dělalo bordel a přitom by to na první pohled nebylo poznat. Že by FN22 měla metrický kužel, by mě překvapovalo, ale vše je možné. Jinak co jsem koukal tak Deckel FP1 taky nemá na kuželu unášeč.testone píše:napadá mě, že taky existují trny s metrickým kuželem 1:20, to kdysi tuším někdo vymýšlel jako náhradu Morse kuželů (MK nemají takhle hezkou kuželovitost vyjádřitelnou kulatým číslem, je to něco jako 1:19,xxxxx a navíc každá velikost MK má jinou kuželovitost)
Není náhodou buď ta dutina nebo některé unašeče právě ten metrický kužel?
okem by se to nepoznalo
možná by to vysvětlovalo absenci unašeče (???)
kdysi tu o tom psal Tumlík
jinak se mi taky nezdá, že by unašeč v i dost pomordované dutině jen tak poposkočil, přijde mi to jako dost divoká teorie, ale nevím, hádat se o to nebudu
Faktem je, že mam pocit, že svislá hlava a trám co jí nese, nejsou původní pár od výrobce. Je tam totiž kuželový kolík co má hlavu vymezovat v přesně svislé poloze a přitom kolik tam nepasuje. Díry jsou sice asi souosé, ale nejsou svrtané výstružníkem kužele. Důvod k výměně hlavy by byl právě třeba že původní svrtaná byla s metrickým kuželem (anebo že u ní odešel úhlový převod - což se u těchto frézek prý často stávalo).
Když jsem frézoval horizontálně letmo čelní válcovou frézou 40x62 takové osazení tak u rohu mi to přišlo zabrané více. Přisuzoval jsem to spíše stavu frézy (olámané špičky zubů, už by asi taky potřebovala nabrousit). Vrták s MK4 stopkou nemám, jedině s MK1. Nicméně buďto bych použil nějaký trn s delší válcovou částí pro nástrčné frézy, nebo pak rovnou dlouhý trn pro horizontální frézování s opěrným ložiskem. Akorát co jsem ještě nepořídil, je nějaký magnetický stojánek kterých bych přistavil hodinky.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Když vložím trn, nebo frézu s MK4 kuželem, tak mi rozhodně kousek broušeného kužele kouká ven. Snad to bude skutečně jen odřené a bude stačit jen jemná korekce.qwer píše:Keď sa vloží nástroj s morse4 do dutiny Me32, nástroj zapadne asi o 15+- mm hlbšie ako do Mk4. Ten metrický má o niečo väčší priemer, tak to by šlo poznať podla nástroja aká tam je dutina
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
zajdi tady na ,,Tumlíkovo,, je docela dobře možné že máš ve frézce jiný kužel , na jeho stránkách jsou skvělé tabulky ,jinak bych do kuželu nacpal modurit nebo něco co tuhne ,třeba sádru do šprcky , tím získáš model té dutiny a dá se to přeměřit
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
1. není možné, aby se do frézky tohoto typu, ať už do horizontálního, nebo do vertikálního vřetene vložil jakýkoli vrták s unášečem jen tak naražením
, pokud ano, je tam něco špatně, klidně to mohl už někdo předělávat, případně tu dutinu brousit s neznámým výsledkem, řekl bych, že tam nemáš napevno upínací trn, který zajišťuje vtáhnutí i vytáhnutí frézovacího trnu, nebo redukce, která musí mít vždy jen závit, další důvod je, aby šel Mk kužel vložky/nástroje vyjmout tlakem a netřískalo se do šroubu.
Třeba u toho zmiňovaného deckela je to udělané tak, že tam dáš vždy jen nástroj, nebo kleštinu se závitem, ani po vyjmutí toho upínacího trnu, který je tam napevno a opírá se o dno kuželu tam nic s unašečem ve velikosti toho kuželu nedáš, ta dutina je prostě schválně krátká, je tak zajištěno, že tam žádný bambula konkrétně ten vrták nebude cpát a pokud ano ,tak vnější Mk4 se závitem jako vložka pro vnitřní Mk3 s unašečem
2.na vrták jako opis úplně zapomeň, pokud chceš, tak mě napiš SZ já ti ty věci pučím a uděláš to jak psal qwer, namatláš kalibr barvou opíšeš, prosvítíš zepředu zezadu a uvidíš, bude tam třeba jen kousek vyčnívat, to rukou nepoznáš, odstraníš výstupek/ky a budeš prostě vždycky zatahovat jak jsem psal a musí to sedět, samovolně bez zajištění tam po opravě nikdy nic nedávej a modli se, aby to nikdo od toho padesátého už nebrousil.....třeba blbě
3. nic nezabrušuj, nelapuj zkontroluj to jen tím kalibrem, kde jsou i hloubky. Tak poznáš, jestli na to někdo hrabal nebo ne, i kdyby jsi to měl v části kde je to nejvíc podrané odstranit úplně v celém obvodě a byl to původní kužel, tak to bude pořád lepší jak to nechat s nejistým výsledkem brousit celé
4. pokud už to někdo brousil, tak je taky možné, že odstranil cementovanou vrstvu a ty nástroje už to jenom dodrbali, kužel nemusel být zrovna z nejpřesnějších, byla jiná kuželovitost, kdo ví......

Třeba u toho zmiňovaného deckela je to udělané tak, že tam dáš vždy jen nástroj, nebo kleštinu se závitem, ani po vyjmutí toho upínacího trnu, který je tam napevno a opírá se o dno kuželu tam nic s unašečem ve velikosti toho kuželu nedáš, ta dutina je prostě schválně krátká, je tak zajištěno, že tam žádný bambula konkrétně ten vrták nebude cpát a pokud ano ,tak vnější Mk4 se závitem jako vložka pro vnitřní Mk3 s unašečem

2.na vrták jako opis úplně zapomeň, pokud chceš, tak mě napiš SZ já ti ty věci pučím a uděláš to jak psal qwer, namatláš kalibr barvou opíšeš, prosvítíš zepředu zezadu a uvidíš, bude tam třeba jen kousek vyčnívat, to rukou nepoznáš, odstraníš výstupek/ky a budeš prostě vždycky zatahovat jak jsem psal a musí to sedět, samovolně bez zajištění tam po opravě nikdy nic nedávej a modli se, aby to nikdo od toho padesátého už nebrousil.....třeba blbě

3. nic nezabrušuj, nelapuj zkontroluj to jen tím kalibrem, kde jsou i hloubky. Tak poznáš, jestli na to někdo hrabal nebo ne, i kdyby jsi to měl v části kde je to nejvíc podrané odstranit úplně v celém obvodě a byl to původní kužel, tak to bude pořád lepší jak to nechat s nejistým výsledkem brousit celé

4. pokud už to někdo brousil, tak je taky možné, že odstranil cementovanou vrstvu a ty nástroje už to jenom dodrbali, kužel nemusel být zrovna z nejpřesnějších, byla jiná kuželovitost, kdo ví......
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
U horizontálního vřetene mi vtahování a vytahování nástrojů funguje, jak popisuješ. Zajišťovací trn má na konci kde je M16 závit osazení a to se opře o dno dutiny. Na druhém konci kde je 4hran je jemný závit na kterém je kulatá matice a ta brání, aby šel trn vytáhnout dopředu (dokud matici nevyšroubuju). Vertikální vřeteno má na dně stejnou opěrnou plošku, ale nástroje jdou jen vtahovat a vysouvat ne, musí se bohužel vyrážet. Někdo z toho totiž asi ztratil originál zajišťovací trn, takže je tam jen tyč s M16 závitem na jednom konci a 4hranem a jemným závitem s kulatou maticí na druhém konci. Nicméně to by nebyl problém vyřešit - buďto na trn zkusit kroužek přidělat třeba pomocí radiálního kolíku (to bude ale asi problém, kroužek je dost tenký na to aby se tam vešel kolík), nebo ho udělat celý nový, případně to někde sehnat.tumlik píše:1. není možné, aby se do frézky tohoto typu, ať už do horizontálního, nebo do vertikálního vřetene vložil jakýkoli vrták s unášečem jen tak naražením, pokud ano, je tam něco špatně, klidně to mohl už někdo předělávat, případně tu dutinu brousit s neznámým výsledkem, řekl bych, že tam nemáš napevno upínací trn, který zajišťuje vtáhnutí i vytáhnutí frézovacího trnu, nebo redukce, která musí mít vždy jen závit, další důvod je, aby šel Mk kužel vložky/nástroje vyjmout tlakem a netřískalo se do šroubu.
Třeba u toho zmiňovaného deckela je to udělané tak, že tam dáš vždy jen nástroj, nebo kleštinu se závitem, ani po vyjmutí toho upínacího trnu, který je tam napevno a opírá se o dno kuželu tam nic s unašečem ve velikosti toho kuželu nedáš, ta dutina je prostě schválně krátká, je tak zajištěno, že tam žádný bambula konkrétně ten vrták nebude cpát a pokud ano ,tak vnější Mk4 se závitem jako vložka pro vnitřní Mk3 s unašečem![]()
2.na vrták jako opis úplně zapomeň, pokud chceš, tak mě napiš SZ já ti ty věci pučím a uděláš to jak psal qwer, namatláš kalibr barvou opíšeš, prosvítíš zepředu zezadu a uvidíš, bude tam třeba jen kousek vyčnívat, to rukou nepoznáš, odstraníš výstupek/ky a budeš prostě vždycky zatahovat jak jsem psal a musí to sedět, samovolně bez zajištění tam po opravě nikdy nic nedávej a modli se, aby to nikdo od toho padesátého už nebrousil.....třeba blbě![]()
3. nic nezabrušuj, nelapuj zkontroluj to jen tím kalibrem, kde jsou i hloubky. Tak poznáš, jestli na to někdo hrabal nebo ne, i kdyby jsi to měl v části kde je to nejvíc podrané odstranit úplně v celém obvodě a byl to původní kužel, tak to bude pořád lepší jak to nechat s nejistým výsledkem brousit celé![]()
U horizontálního vřetene bohužel momentálně v samém důsledku nástroje trnem vytláčet nejdou, protože jak se to tam zatahuje, tak je to tam tak fest že to nejde odtlačit a musel jsem klepnout do 4hranu.
Fotka trnu z horizontálního vřetene je v příloze. Ještě ti pošlu SZ.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Tak je na upínacím šroubu závit M16, což značí kužel Morse 4. Kdyby tam byl metrický kužel, je tam imperiální závit. Jak logické, že? Takže to bude chtít poměřit ten vnitřní kužel. Než ti pošle kolega kontrolní kousek, tak seber ten nejlepší držák, co máš, nabarvi jej modří (když nemáš, použij lihový fix - nahrubé měření postačí), jemně jej protoč ve řetenu a uvidíš, kde to zůstalo nejvíce opsané v dutině a odmázlé na držáku. Dej sem foto a uvidíme, v jakém stavu to máš.
U mě do Deckela vložit nástroj MK4 s unašečem lze. Samozřejmě jestli vřeteno někdo upravoval netušim.tumlik píše:1. není možné, aby se do frézky tohoto typu, ať už do horizontálního, nebo do vertikálního vřetene vložil jakýkoli vrták s unášečem jen tak naražením, pokud ano, je tam něco špatně, klidně to mohl už někdo předělávat, případně tu dutinu brousit s neznámým výsledkem, řekl bych, že tam nemáš napevno upínací trn, který zajišťuje vtáhnutí i vytáhnutí frézovacího trnu, nebo redukce, která musí mít vždy jen závit, další důvod je, aby šel Mk kužel vložky/nástroje vyjmout tlakem a netřískalo se do šroubu.
Třeba u toho zmiňovaného deckela je to udělané tak, že tam dáš vždy jen nástroj, nebo kleštinu se závitem, ani po vyjmutí toho upínacího trnu, který je tam napevno a opírá se o dno kuželu tam nic s unašečem ve velikosti toho kuželu nedáš, ta dutina je prostě schválně krátká, je tak zajištěno, že tam žádný bambula konkrétně ten vrták nebude cpát a pokud ano ,tak vnější Mk4 se závitem jako vložka pro vnitřní Mk3 s unašečem![]()
2.na vrták jako opis úplně zapomeň, pokud chceš, tak mě napiš SZ já ti ty věci pučím a uděláš to jak psal qwer, namatláš kalibr barvou opíšeš, prosvítíš zepředu zezadu a uvidíš, bude tam třeba jen kousek vyčnívat, to rukou nepoznáš, odstraníš výstupek/ky a budeš prostě vždycky zatahovat jak jsem psal a musí to sedět, samovolně bez zajištění tam po opravě nikdy nic nedávej a modli se, aby to nikdo od toho padesátého už nebrousil.....třeba blbě![]()
3. nic nezabrušuj, nelapuj zkontroluj to jen tím kalibrem, kde jsou i hloubky. Tak poznáš, jestli na to někdo hrabal nebo ne, i kdyby jsi to měl v části kde je to nejvíc podrané odstranit úplně v celém obvodě a byl to původní kužel, tak to bude pořád lepší jak to nechat s nejistým výsledkem brousit celé![]()
Ahoj,
v Pá jsem se konečně dostal k tomu řešit něco kolem problému s MK. Měl jsem tam jednoho pána, co se zabýval opravováním obráběcích strojů. Zkoušel ve vřetenu jak jeden svůj hrot s MK4 stopkou tak i pak nějaké mé trny a frézy dutina se mu moc nelíbila. Konkrétně:
- Dle něho jí už někdo nejspíše přebrušoval. To usuzuje z toho jak moc je kužel v dutině zapadlý. Měl by prý více vyčuhovat ven. Tj. je možné, že to byla dříve Me32 a někdo jí přebrousil na MK4 (a možná i blbě jestli to není opotřebením).
- Už jak to zkoušel tak mu tam kužely držely dost fórově. Rozhodně nebyl problém s ním rukou pootočit (např. u svislé hlavy se to chytá, už jen když kužel strčím dovnitř, používám tam jinou hlavu z novější frézky, co jsem před Vánoci koupil s ostatními díly - u té je na ústí unášecí obdélníková prohlubeň).
- Vypadá to, že kužel drží jen na za část u ústí a hlouběji je už kontakt sporadický.
Sám jsem pak zkoušel pomocí MK4 kuželu na Narexovém kleštinovém upínači (o tom vím, že je nový, akorát je tam uprostřed délky takový ten prstenec kde jsou vyraženy údaje - to ale mají všechny kužely co mam) tušírováním pomocí výtvarnické modré olejové barvy zjistit jak to sedí. A skutečně bylo vidět, že zadní část tam moc nesedí - v jednom místě prakticky není s dutinou kontakt. Fotky kuželu s tušírovací barvou po kontaktu s dutinou a stejně tak vnitřku dutiny jsou přiloženy. Dutina se bohužel dost blbě fotila, takže to tak není vidět jako v reálu. Kužel je focený otáčený postupně po 90st.
v Pá jsem se konečně dostal k tomu řešit něco kolem problému s MK. Měl jsem tam jednoho pána, co se zabýval opravováním obráběcích strojů. Zkoušel ve vřetenu jak jeden svůj hrot s MK4 stopkou tak i pak nějaké mé trny a frézy dutina se mu moc nelíbila. Konkrétně:
- Dle něho jí už někdo nejspíše přebrušoval. To usuzuje z toho jak moc je kužel v dutině zapadlý. Měl by prý více vyčuhovat ven. Tj. je možné, že to byla dříve Me32 a někdo jí přebrousil na MK4 (a možná i blbě jestli to není opotřebením).
- Už jak to zkoušel tak mu tam kužely držely dost fórově. Rozhodně nebyl problém s ním rukou pootočit (např. u svislé hlavy se to chytá, už jen když kužel strčím dovnitř, používám tam jinou hlavu z novější frézky, co jsem před Vánoci koupil s ostatními díly - u té je na ústí unášecí obdélníková prohlubeň).
- Vypadá to, že kužel drží jen na za část u ústí a hlouběji je už kontakt sporadický.
Sám jsem pak zkoušel pomocí MK4 kuželu na Narexovém kleštinovém upínači (o tom vím, že je nový, akorát je tam uprostřed délky takový ten prstenec kde jsou vyraženy údaje - to ale mají všechny kužely co mam) tušírováním pomocí výtvarnické modré olejové barvy zjistit jak to sedí. A skutečně bylo vidět, že zadní část tam moc nesedí - v jednom místě prakticky není s dutinou kontakt. Fotky kuželu s tušírovací barvou po kontaktu s dutinou a stejně tak vnitřku dutiny jsou přiloženy. Dutina se bohužel dost blbě fotila, takže to tak není vidět jako v reálu. Kužel je focený otáčený postupně po 90st.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa