Linux cnc

Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 6:21

A abych nebyl napaden za to že ve vlákně o EMC píšu o Machu :lol: Taky jsem si v rámci sebevzdělávání zkusil EMC. Bohužel jsem ho dostal jen do stavu kdy mi na obrazovce běžel program, ale spojit ho s mašinou se mi nepodařilo .... tak jsem to sebekriticky vzdal protože bych buď musel někoho votravovat, popř. zaplatit a to se mi nechtělo. Ale hlavně bych musel 99% svých programů upravit aby je EMC schroupnul, což při stovkách odladěnejch programů byla celkem děsivá představa, takže nakonec jsem raději vyměnil PC na kterým Mach jede a nahrál ho zpět, nastavil to a hurá na frézování. :wink:
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 7:36

Domníval jsem se, že tento server slouží k tomu aby pomáhal těm slabším a k výměně zkušeností, koukám že to je akorát na to jak jeden druhému dokazovat jak jsme chytří. Už se nebudu na nic ptát.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 9:36

PC jsem měnil protože mi odešel zdroj a dva opraváři, či jak je nazvat z našeho města neměli zájem dávat nový zdroj, ale hned jiný PC. Ten první mi dal pod sedmičkami, to nešlo tak jsem jej vyměnil za XP a ten taky nešel. Koupil jsem teda jiný s xp a ten mi taky nešel. Přesně podle návodů jsem to rozchodil, jen Zetko jelo jedním směrem nahoru. Dal jsem si tady inzerát že rád zaplatím tomu, kdo mi to rozeběhne. Nikdo se neozval. Tak jsem zkusil mého známého z Turnova jezdí taky s Machem, zkusili jsme chod LPT portu přes generátor pulzů. Tak to asi po čtyřech hodinách rozchodil, odjel já to zkusil a šlo to asi půl hodiny. Tak jsem to zavřel a druhý den mi to opět šlapalo asi půl hodiny a najednou mi zetko začalo jezdit nahoru. Jen nahoru. Volal jsem mu a že abych zkontroloval Dir+ a -. Přepájel jsem konce a na dreiverech bylo vše ok. Po půl hodině mi najednou přestala úplně jít Y a Z pořád jedním směrem. Tak mi řekni co bys dělal Ty? Já jsem zkusil toho Linuxe. Nainstaloval jsem si jej a našel i stepconf. Udělal jsem přesně vše podle návodu (někde jsem stáhnul češtinu) motory se zablokují, slyším jak to píská. Je spousta lidí, kteří rádi poradí a kde jinde, než na CNC foru. To, že jsem blbej a, že spoustu věci, co se zde na CNC foru řeší vůbec nechápu, neznamená to, že sem přestanu chodit. Nemusíš mne vodit za ručičku stačilo kdybys napsal těch pár řádků co mám dělat. Připadá mi to jako mazácká vojna. Ten je blbej tomu nikdo radit nebude. Jdu hledat člověka, který opravdu poradí a nebo se toho zhostí sám. Howg
Snek
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 9:58

Podle toho co zde píšeš, mi to příjde na problém HW a ne ovládacího software.
Neodešly ti spíše porty/drivery?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 10:01

Hele já Tě nechtěl vytočit ... jen mi přijde, že se lopotíš s něčím co je evidentně nad Tvoje síly a co je korespondenční metodou přes DF neřešitelný.
Jestli Ti v tom starým PC odešel jen zdroj, tak výměna zdroje je mnohonásobně snažší operace i pro elektronikou nepolíbenýho modeláře, než rekonfigurace celýho CNC stroje, či zmáknutí EMC, kdy jak jsem pochopil nemáš ani moc ponětí co a kam je na portu zapojený.
Já bych na Tvým místě nejdřív zkusil opravit to původní PC na kterým Ti vše jelo bez komplikací ...
A že se Ti nikdo neozve se nediv.... nikdo nevíme jak máš udělanej stroj, jaký máš komponenty, jak máš řešený odrušení atd. To co chceš vyřešit může bejt práce na odpoledne a nebo taky na tejden a nebo to taky v rámci PC a další elektroniky, kterou máš vyřešit nejde. Možná Ti ten stroj napovídá, že je třeba najít nějaký profi řešení, ale ta pochopitelně nejsou za pár stovek jako je MACH či EMC.
Podobných story už tohle DF zažilo spousty, nebo se pletu???
Hades

9. 2. 2015, 10:29

Baxi.bax píše:Domníval jsem se, že tento server slouží k tomu aby pomáhal těm slabším a k výměně zkušeností, koukám že to je akorát na to jak jeden druhému dokazovat jak jsme chytří. Už se nebudu na nic ptát.
víš, ono je to asi takhle...
tohle forum je "hodně velká studnnice nápadů a řešení", ale pokud si neumíš poradit sám, tak se odpovědi nedostane.
Kluci tu nemaj "křišťálový koule a nejsou ani kouzelníci".
on existuje takovej divnej portál, jmenuje se google, tam se dá opravdu najít 98% odovědí na otázku.
A ty dvě procenta...
To je vlastní iniciativa.

Jasně, občas se zeptáš blbě a dosteneš irelevantní výsledky, ale pokud tohle zvládáš, tak se ptej na "keywodr", odpovědi se ti rozhodně dostane...
Mex

10. 2. 2015, 12:28

Víš co a jak máš zapojené?
Namaluj si schéma zapojení, vyfoť to schéma i tu mašinu a hoď to sem. A taky napiš, jaké máš vybavení (měřák, logická sonda, generátor pulzů atd.).

Jestli to správně chápu, tak jenom osa X ti chodí dobře. Tak zkus dělat experimenty jen po jedné ose.
Odpoj drivery Y a Z a jezdi si (manuálně, šipkama v LinuxCNC) s osou X.
Pokud bude všechno OK, tak odpoj driver s motorem osy X a místo ní na stejné svorky připoj driver s motorem Y.
Pak s tím zase zkus jezdit šipkama, samozřejmě pořád budeš jezdit šipkama pro osu X.
Pak udělej totáž s osou Z a napiš, jak jsi dopadl. Podle toho zvolíme další postup.

Samozřejmě tohle platí pokud máš sólo drivery. Pokud bys měl nějakou integrovanou desku, tak bude třeba experimentovat jinak.
Max
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 8:26

to Baxi.bax:

hoď sem to nastavení stepconf.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 8:35

Drevery jsou solo a to co píšeš jsem již včera vyzkoušel . Osa X jede na všech třech dreiverech správně, takže ani motory a ani dreivery nejsou poškozeny. V tom Machu jsem zkusil tři PC, takže nevím jestli to je v sowtu. Napadá mne ještě jedna blbost. Dva roky mi to šlapalo ve velké dílně, kde jsme měl jen soustruh a vračku. Teď jsem mašinu přesunul do jiné místnosti asi tři metry dál. Tam nemám krom rádia nic. Nemůže to být nějakým rušením v místnosti? Třeba budu a nebo už jsem za blbce. Ještě mne napadá" kabel od PC LPT mám asi 1.5 m a propojovací kabely na dreivery jsou také delší asi třicet cm, Oddělovací desku nemám. Generátor pulzů měl ten známý, já mám akorát voltmetr. Ten starý PC měl jedno jádro 2,4 G ten co mám na Macha má dvoujádro 3 g a na Linuxe je jedno jádro 2,4 g. Všechny tři PC jsou pod XP akorát to dvoujádro je s poslední aktualizací.
Motory mám taky od Tůmy Nemá 23
Přílohy
dreiver.jpg
dreiver.jpg (24.24 KiB) Zobrazeno 6505 x
zdroj.jpg
zdroj.jpg (21.71 KiB) Zobrazeno 6505 x
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 8:37

Jdu to vyfotit a pošlu to sem
Engineer
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 11:45

Nooo někde jsem onehdá zaslechl jakýsi informační šum, že se machu moc nelíbí vícejádrový mašiny a někde jsem četl, že bez oddělovací desky by dýlka kabelu neměla bejt větší než metr. Na mašinách co mám jsem to dodržel a fungují jak mají...
Pokud jsi mašinu přestěhoval tak si ještě zkontroluj zásuvky ... třeba i takovej hůř zapojenej ochranej kolík může udělat problém, nebo jsi teď na jiný fázi a třeba je na ni někde poblíž pověšenej zdroj rušení. Máš na vstupu do CNC odrušovací filtr? Máš totiž na napájení spínanej zdroj a ten příliš ochrany před bordelem v síti neposkytuje, starý klasický trafo bylo na tohle mnohem lepší. Moje mašiny maj klasický zdroje se železem. :wink:
Mex

10. 2. 2015, 1:52

Tak úspěch je, že na jedné ose jedou všechny, takže nic neodešlo.
Trochu mě udivuje, že ti to tak dlouho jelo bez nějaké oddělovací desky. Ta deska tem nepřináší žádnou inteligenci, ale zesílí výstupní signály z LPT portu. Vezmi si, že drivery mají na vstupu optrony, které bývají spořítané tak, že do každého vstupu teče kolem 10mA nebo i víc. No a to na LPT porty na moderních boardech je celkem až dost. Skoro bych řekl, že by si to nějaké posílení zasloužilo.

Kdybych podobný případ řešil já, tak bych v nejbližším krámě koupil koupil integráč 74HC541/74HC241/74HC245 nebo něco podobného (případně ho vypáral z nějaké staré elektroniky) a těch 6 signálů (3x SPEP+DIR) bych přes to prohnal.

Pokud to ale oddělovat nechceš a máš aspoň voltmetr, tak bys mohl změřit napětí na signálech DIR přímo na vstupních svorkách driveru. Nechej danou osu jet velice pomalu jedním směrem (pomalu proto, abys měl dost času na měření) a změř napětí mezi DIR+ a DIR-. Pak pošli osu opačným směrem a zase změř.
Tím aspoň eliminuješ to, jestli ti to ten LPT port stíhá proudově krmit nebo ne.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 4:02

Zkusím to až zítra, dnes už jsem na nervy
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 8:32

Mex píše:Tak úspěch je, že na jedné ose jedou všechny, takže nic neodešlo.
Trochu mě udivuje, že ti to tak dlouho jelo bez nějaké oddělovací desky. Ta deska tem nepřináší žádnou inteligenci, ale zesílí výstupní signály z LPT portu. Vezmi si, že drivery mají na vstupu optrony, které bývají spořítané tak, že do každého vstupu teče kolem 10mA nebo i víc. No a to na LPT porty na moderních boardech je celkem až dost. Skoro bych řekl, že by si to nějaké posílení zasloužilo.

Kdybych podobný případ řešil já, tak bych v nejbližším krámě koupil koupil integráč 74HC541/74HC241/74HC245 nebo něco podobného (případně ho vypáral z nějaké staré elektroniky) a těch 6 signálů (3x SPEP+DIR) bych přes to prohnal.

Pokud to ale oddělovat nechceš a máš aspoň voltmetr, tak bys mohl změřit napětí na signálech DIR přímo na vstupních svorkách driveru. Nechej danou osu jet velice pomalu jedním směrem (pomalu proto, abys měl dost času na měření) a změř napětí mezi DIR+ a DIR-. Pak pošli osu opačným směrem a zase změř.
Tím aspoň eliminuješ to, jestli ti to ten LPT port stíhá proudově krmit nebo ne.
Desku jsem objednal u čau čau
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 8:35

Na dir mi to dopředu ukázalo 30mA zpět 25mA . Kolik by to mělo být?
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“