CNC fréza na hliníkové díly 50x50x50mm

Mex

24. 2. 2015, 3:18

Mrosconi píše:Co mám zadat do parametru Pass Depth, Stepover, Fade Rate a Plunge Rate? Pass Depth je mnou zvolená hloubka? Předdefinovaná je 3mm. Znamená to, že objekt rozdělí na vrstvy po 3mm a odebírá vždy 3mm do hloubky? Ale co je stepover? Předdefinovaný byl 40% tedy 1.2mm. to mi přijde nereálné moc. Nebo je Pass Depth hodnota Ap (tedy 3mm až 4.5) a Stepover je hodnota Ap (tedy 0.2 D až 1D). To není hodnota posuvu na zub nebo otáčku, nebo je???
Pass Depth je hloubka úběru na 1 průchod. Takže pokud tam máš 3mm a budeš frézovat do hloubky 12mm, tak CAM to udělá na 4 průchody. Dá se i nastavovat, jestli mají být úběry jednotlivých průchodech stejné, nebo může mít každý průchod individuální výšku (aspoň v Aspire to jde, to je vyšší model než Cut3D).
Stepover je boční úběr, tedy kolik % průměru nástroje bude odebírat materiál.
Feed Rate je max. rychlost v osách X a Y při obrábění.
Plunge Rate je rychlost zajíždění do materiálu zhora, tj. je to max. rychlost v ose Z.
havelaircraft

24. 2. 2015, 3:21

A co úplně změnit výrobní technologii??
Myšleno třeba zpevnit díly pro 3D tisk? Jiný materiál tisku?
Případně úplně jinak. Co to odlévat z plněného epoxidu a vystužit vlákny??
Možností je víc jak tohle vyrobit. Nepřemýšlel jsi nad nějakou??
RaS

24. 2. 2015, 3:23

a jsme doma 250kč/kus + 5000 příprava takže při 10ti kusech je to 750kč/kus.. kolik těch kusů chceš dělat? pokud to namodeluješ vyrobitelné frézováním a dáš tam nějaké rozumné rádiusy alespoň na 6ku lépe 8ku frézu tak věřím tomu že se to dá za 250kč při nějakém rozumném počtu kusů udělat.. ale nemyslím si že by to někdo dělal nějak výrazně levněji.. spíš je to takovej opruz že se do toho nikomu nebude chtít.. vše je o počtu kusů..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 3:32

Jojo, to všechno chápu. Byl jsem se informovat na tlakové lití. Do písku by to bylo kolem 220Kč/ks. Tak jak to dělám teď, je to 15Kč za materiál a 25min na soustruhu. Spojky mám jiné. Ty modré věci z obrázku nemám vůbec. Prostě jsem si myslel, že by to mohlo tak jít. Vím, že neudělám roh, ale jak říkám, to není projekt pro frézku, bylo to navrženo pro 3D tiskárnu.

OK, mohu změnit projekt, protože není ve finále. Chtěl jsem si to usnadnit, ale vidím, že to není tak jednoduché jako tisk na 3D tiskárně :)

...ale kdybych rezignoval z frézování těch velkých dílů, protože jsou hluboké, tak šlo by vyrobit takový oval s výřezy pro párka z polotovaru tubky průměr 50x15 a výšky 35mm. To se dá zadat jako vstupní hodnoty, že polotovar je trubka (dutá kulatina), že?

Díky za Vaše názory:)
Přílohy
trubka 50x15.jpg
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 4:54

OK, takže poslední otázka a končím...

Když budu mít polotovar kulatinu průměr 50mm s dírou 20mm (tlustostěná trubka, Al6060) a budu chtít vyrobit něco takového, myslíte že to půjde?
Kromě těch dvou dírek na šrouby tam nic není. Jen musím mít tenkou a dlouhou frézu, ale když jsem koukal na web, tak se takové normálně dělají.

Dík
Přílohy
horní spojka.jpg
RaS

24. 2. 2015, 5:16

na normální frézce to uděláš... klidně to můžeš dělat třeba z hranolu a rovnou třeba po 5ti kusech..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 5:34

havelaircraft píše:A co úplně změnit výrobní technologii??
Myšleno třeba zpevnit díly pro 3D tisk? Jiný materiál tisku?
Případně úplně jinak. Co to odlévat z plněného epoxidu a vystužit vlákny??
Možností je víc jak tohle vyrobit. Nepřemýšlel jsi nad nějakou??
Začalo to spojkami z Bauhausu a pak soustruh a vlastní pokusy. Teď 3D tiskárna právě s výstuhou z L-ka ale pořád je tam problém s malou pevností. To už jsem zkoušel hned:(
Všechno jde změnit, takže proč ne.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 6:05

Mrosconi píše:Když budu mít polotovar kulatinu průměr 50mm s dírou 20mm (tlustostěná trubka, Al6060) a budu chtít vyrobit něco takového, myslíte že to půjde?
Kromě těch dvou dírek na šrouby tam nic není. Jen musím mít tenkou a dlouhou frézu, ale když jsem koukal na web, tak se takové normálně dělají.
Nešlo, protože jsou tam nevyrobitelné vnitřní ostré kouty (resp. šlo. ale byla by to frézařská maturita na pětiose). Zkus se zamyslet, jak vypadá proces frézování a konstruovat podle toho. Dají se překvapivě snadno vyrobit i zdánlivě šílené tvary, když dodržíš základní pravidla.
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

24. 2. 2015, 7:18

a) prochazka má 100% pravdu
b) pochybuju, že seženeš takovouhle trubku, běžně se to nevyrábí, ta díra uprostřed je z hlediska pracnosti i ceny materiálu zanedbatelná
vymysli to nejlíp tak, abys co nejvíc operací mohl udělat na soustruhu, zbytek na běžné tříosé frézce
pokud už tam musí být ta hranatá díra (nemohla by třeba mít v rozích R5? - pak by to byla brnkačka) tak ji udělej užší a průchozí, půjde pak vyšťouchat jako drážka pro pero
c) lití do písku - nemáš model, jaderníky atd, odlitek do písku není nijak přesná a vzhledná záležitost, funkční plochy stejně musíš obrobit
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
havelaircraft

25. 2. 2015, 11:21

A co použít nějakou kombinaci? v plastu nechat drážku a vlepit tam třeba duralovou výstuhu??
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2015, 4:10

Pánové, díky za rady a názory. Už se trochu začínám orientovat.
Jak říkám, ty modely, co jsem poslal byly určeny pro 3D tisk, takže tam jsou ostré hrany. Jelikož mi to Cut3D hezky zaoblil podle frézy, neřešil jsem to a počítám s tím. Obrázek jsem ještě nestihl nakreslit. Vím, že ty rohy tam nebudou a nevadí mi to.

trubku 50x15 a 60x15 mám doma, kdyby někdo potřeboval, mám toho asi ještě 4m. Jelikož to nebylo nejlevnější a jen tak to asi neprodám, napadlo mně, že některé spojky mohu udělat právě z toho. Však jsem to tak dělal na soustruhu. Vlastně všechny spojky (průměr 35,35,25,20mm) jsem točil na modelářském soustruhu Proma SM300E. Jenže tu drážku tam neudělám. A než to pižlat na kopavém soustruhu jsem si řekl, že i modelářská frézka by to mohla hezky a přesně vyfrézovat. Jinak počítám s užitím plochéču dané šířky a tloušťky a dělat to najednou ať se nedrbu s upínáním.

Ještě pokud můžu, mám 4mm frézu s 4 zuby a 25mm ostřím. Je dostatečné dlouhá, abych těch 40mm projel. Jakou by jste nastavil hloubku a šířku. Simuloval jsem to na 3mm a 0.36mm, jen nevím, zda to není moc.

A poslední věc. Koupit raději portálovou 3040 (verze GX3040 má 70 zdvih a 95 průchod ) nebo větší 40x60 a nebo sloupovou. Přemýšlím o 4.té ose, abych mohl vytvořit i čep a nemusel ho pidlat na soustruhu, když se navíc blbě upíná. Stačí výkon 800W a 24tis ot. nebo jde znatelně poznat 1500W vřeteno?

Díky moc:)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2015, 4:28

zmer si jestli ta 4mm freza nema za tim ostrim trosku vetsi prumer toho driku nez je jeji pracovni prumer na tech 25mm
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2015, 4:37

havelaircraft píše:A co použít nějakou kombinaci? v plastu nechat drážku a vlepit tam třeba duralovou výstuhu??
To už jsem zkoušel. Řešení by to bylo, kdyby ten plast ABS nakládaný ve vrstvách měl stejné vlastnosti jako odlévaný. To ale nemá e nikdy mít nebude. Celkem zásadní rozdíl. Dlouho jsem nechtěl tiskárnu. Pak jsem uvěřil, že to vydrží a nevydrželo. I se vzpěrou to dělá binec. Ocelová vzpěra vydrží a model uvnitř popraská a rozsype se. A zase opakuji, je tam problém se štípáním. Prostě na tiskárně udělám jiné věci, ale ty se zatížením ve vícero osách neudělám nic. Proto jsem se vrátil k myšlence vyfrézovat kombinovanou spojku, ať to nelepím jak teď z 5ti dílů. Navíc každý cm navíc je problém a s užitím kupovaných spojek, které jsou taky plastové, ale dostatečně pevné mám hned o 4cm méně místa a to bohužel hraje roli. Zkoušel jsem různé konstrukce a techniky spojování, aby to vydrželo, bylo jednoduché na sestavené (vozík je rozebíratelný) a vyšla mi tato konstrukce. vše ostatní je krok zpět. Prostě to musí jít obrobit.

Když jsem teď dal do Cut3D model spodjí rámové spojky (2ks), tak mi to vyšlo hezky jak chci. Hrubování 3mm frézou po 3mm s 0.36mm by znamenalo ve výsledku včetně finišování a odřezání cca 5h práce. Pokud je to reálné, nemám s tím problém. Fréza bude mít chlazení a odfuk, takže teoreticky jen vyměním frézu.
Přílohy
spojka dolní finišing a ořez cca 1.5h 3mm.jpg
RaS

25. 2. 2015, 4:45

5h práce.. kolik bereš na hodinu? 50kč? + materiál + opotřebení frézy (osobně si myslím že pokud budeš frézovat po 0,4mm a pořídíš nějakej kvalitní tak že na tenhle díl ty špičku odděláš tak 3x.. to až se ty špony budou kupit v těch hlubokejch drážkách a praskne celá fréza to ani nezmiňuju.. takže ve finále elektřina materiál frézy budou stát víc jak těch 250kč/kus.. ale když to neskusíš neuvěříš.. osobně si myslím že to dopadne tak že ten kus neuděláš a první kus tě bude stát to co jsem napsal + cena frézky .. prostě smiř se s tím že takhle vysokej díl 3kou frézou neuděláš... mimochodem když píšeš 5h jaké jsi tam narval posuvy?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2015, 6:10

Tak to je trochu pochopitelnější, ale stejně by bylo lepší abys vymodeloval ty radiusy, protože jinak maximálně dostaneš rady které jsi nepotřeboval :-) protože nikdo neví, kde radiusy smí být a kde ne. S tou dlouhou frézou to není tak jednoduché, viz to co psali robokop a RaS. Máme třeba jeden obrobek, kde se frézuje zrovna dlouhou čtyřkou do podobné hloubky (a nešlo to dost dobře zkonstruovat jinak) a zkoušeli jsme různé frézy, buď dělaly mizerný povrch (drnčely) nebo se často lámaly a vyšlo to docela draho než jsme našli nějakou, kterou to jde :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“